Skip to content Skip to footer
Wilt u meer weten over financiering vastgoed? Vastgoed financiering biedt investeerders en beleggers voordelen: waardestijging van het huis, huurinkomsten en belastingvoordelen. Vastgoed wordt niet voor niets gezien als robuuste investering. Gezien de huidige economische omstandigheden is een strategische benadering bij het omgaan met investeringen in vastgoed nodig. Alleen dan haalt u het meeste uit zowel de residentiële als commerciële vastgoedsector. Financiering vastgoed en leningen voor investeringen bieden mogelijkheden, maar vragen ook voorzichtigheid.
Financiering vastgoed

Financiering vastgoed begrijpen

Het kopen en investeren in woonvastgoed is geen eenvoudige taak en vooral een kostbare aangelegenheid. Hoewel het kopen van onroerend goed of beleggen in vastgoedfondsen een mogelijke keuze is, bieden banken, krediet- en leasemaatschappijen financieringsopties voor vastgoed. Primaire kredietverstrekkers zoals spaarbanken, commerciële banken of levensverzekeringsbanken verstrekken tegenwoordig nauwelijks leningen. Andere investeringsopties zijn financieringsmaatschappijen, pensioenfondsen , buitenlandse fondsen en individuele investeerders. Laten we een paar van deze opties bekijken:

Banklening

Bankleningen zijn populair bij investeerders. Een banklening aangaan en deze in vaste maandelijkse termijnen aflossen is gebruikelijk. Een van de grootste voordelen van het kopen van vastgoed met een vast aflossingsbedrag is, dat het openstaande leenbedrag blijft dalen, terwijl de waarde van het vastgoed blijft stijgen. Dit levert voor u als investeerder een groot voordeel op. Bovendien vraagt een bank een redelijk percentage als aanbetaling en betaalt u de lening in een ruime periode van gemiddeld 20 jaar terug. Andere voordelen van woningkredieten zijn de lage rentetarieven, lage verwerkingskosten, rente op het dagelijks openstaande leenbedrag en geen boetes op vervroegde aflossing.

Aandachtspunten banklening

U moet thuis zijn in de verschillende vormen van vastgoedfinanciering. Het kiezen van het verkeerde soort krediet is van invloed op het succes van de investering. Zorg ervoor dat u de vereisten en voorwaarden van het aangeboden krediet begrijpt en kijk naar alternatieven voordat u een bank of kredietverstrekker benadert. Veel toegepaste bankconstructies bij het financieren van vastgoed zijn de klassieke banklening en de bancaire hypotheek.

Geldschieters

Geldschieters verstrekken kortlopende kredieten met een vaak hoge rente aan vastgoedinvesteerders. Deze financieringsoptie, die niet voldoet aan de gestelde banknormen voor kredietwaardigheid, wordt regelmatig gebruikt door vastgoedinvesteerders die een pand willen renoveren en het snel doorverkopen. De hoogte van de financiering wordt over het algemeen bepaald door de waarde van de vastgoedbelegging zelf, waarbij een kredietverstrekker de waarde na renovatie analyseert om de omvang van de lening te bepalen. Geldschieters financieren meestal niet de hele vastgoeddeal, maar een percentage van de aankoopprijs of de waarde na reparatie. Uiteraard worden kosten in rekening gebracht op de lening. Deze vergoedingen verschillen per transactie. Over het algemeen betaalt u voor dit soort leningen een veel hoger rentetarief, soms het dubbele van het bedrag van een klassieke hypotheek, plus kosten. Besef uzelf vooraf waar u met deze vorm van financieren aan begint.

Particuliere geldschieters

Particuliere geldschieters hebben de middelen en de intentie om kapitaal in u te investeren. Over het algemeen houdt dat in dat ze contant geld geven om vastgoed te kopen in ruil voor een vastgestelde rentevoet. Deze voorwaarden worden vooraf vastgesteld en hebben een gespecificeerde terugverdientijd, variërend van zes maanden tot enkele jaren. Deze leningen komen het meest voor wanneer u als belegger denkt de waarde van een bepaald pand in korte tijd, door renovatie, te kunnen verhogen. Bij dit soort leningen is een gedefinieerde exitstrategie nodig.

U heeft geen kapitaal nodig om te beginnen

Het is een misvatting dat investeringen in vastgoed voor beginners veel geld kosten. De sleutel tot slimme financiering is het begrijpen van de verschillende financieringsmogelijkheden. Hoe u een specifieke vastgoeddeal financiert, heeft invloed op het resultaat van uw investering. Onthoud dat iedere investeringsoptie eigen voor- en nadelen heeft. Daarbij hangt ook de manier waarop u de financiering aanpakt af van het soort vastgoed en de omstandigheden. Onderzoek wat het beste bij u past en welke financieringsvorm voor u het beste werkt. Neem de tijd om de verschillende investeringsopties te onderzoeken.

Beperkte risico’s en goede inkomsten

Als beginnend vastgoedbelegger is het goed om te weten dat hoe kleiner de markt, hoe kleiner het risico is. Gevestigde vastgoedinvesteerders springen niet in kleinere markten, gezien de beperkte mogelijkheden. Dit creëert mogelijkheden voor beginnende beleggers. In de kleinere markten is er veel verschil in de verhouding tussen koop- en huurprijs ten opzichte van andere sectoren. Dit vergroot de kansen op het gebied van investeren in verhuurvastgoed.

Met de tijd meegaan

Als onderlegde vastgoedbelegger kunt u snel reageren. In de snel evoluerende vastgoedmarkt is het belangrijk om op de hoogte te zijn van technologische ontwikkelingen op het gebied van huurincasso en communicatie met huurders. Wacht niet met het toepassen of gebruiken van speciaal ontwikkelde verhuurprogramma’s en zorg ervoor dat uw huurders tevreden zijn met de woonruimte. Duurzame investeringen op gebied van isolatie en klimaatneutraalheid zijn tegenwoordig niet meer weg te denken bij eigenaren van verhuurvastgoed. Het is iets waar huurders naar kijken en waar u rendement mee kunt behalen.

Presentatie vastgoed financiering

Wanneer u als belegger een pand op het oog heeft en daarvoor financiering zoekt, verricht u eerst onderzoek naar het pand en de omgeving. Kijk naar het bestemmingsplan, de voorzieningen en faciliteiten die in de buurt aanwezig zijn. Hoe zijn de verhuurprijzen van gelijkwaardige panden in het gebied en welke mogelijkheden zijn er om te verduurzamen? Stel een presentatie van het pand samen, waarbij u kijkt naar de toekomst en de kansen die er zijn op een aantrekkelijk rendement. Wees daarbij realistisch en baseer de cijfers op dat wat een gelijkwaardig pand opbrengt. Geïnteresseerde financiers zien dat u plannen en ideeën heeft, waarbij het om een serieuze investering gaat.

Advies bij een vastgoed financiering

Investment Builders adviseert u over de verschillende financieringsmogelijkheden voor vastgoed. Afhankelijk van de locatie en het soort vastgoed wat u op het oog heeft, geven onze bekwame vastgoedadviseurs tips over het benaderen van kredietverstrekkers. Hoe stelt u een aantrekkelijke prospectus samen? Hoe bereidt u zich voor op een gesprek bij een kredietmaatschappij? Onze adviseurs leggen uw kredietverzoek binnen het zakelijke netwerk voor, waarbij we kijken naar het type vastgoed en het soort investeerder dat daar bij past. Meer weten? Vul het contactformulier in of stuur een e-mail naar info@investmentbuilders.nl.

Financiering vastgoed – FAQ

Vastgoedfinanciering is meestal bedoeld voor het aankopen van zakelijk vastgoed. Zowel bedrijfspanden, opslag- en distributieruimtes vallen hieronder. Vastgoedfinanciering kan ook op commerciële manier ingezet worden. Dan gaat het bijvoorbeeld om zakelijke vastgoedeigenaren die vastgoed verhuren.

Particulieren financieren vastgoed meestal door middel van een hypothecaire lening. Dit kan zijn bij een bank of andere hypotheekverstrekker. Het op andere manieren financieren van vastgoed komt minder vaak voor, maar het is niet onmogelijk.

Investeren in vastgoed is niet makkelijk. Zo heeft u een bepaalde eigen inbreng nodig en vraagt het behoorlijk wat inspanning en tijd om een geschikte investering te vinden. Hoewel een vastgoedinvestering geld op kan leveren, is het kopen en bezitten van vastgoed meer werk dan dat soms wordt gedacht.

Een bod onder voorbehoud van financiering is een van de standaardvoorwaarden bij de koopovereenkomst van een woning. Deze clausule geeft u, als koper, de tijd om een hypotheek of financiering te regelen voor de woning die u koopt. Het betekent dat als een financieringsaanvraag wordt afgewezen u van de koop af kunt zien.

Vastgoed is dikwijls een goede investering, maar investeerders en hypotheekverstrekkers kennen de risico’s en schaduwkanten van een financiering. Belangrijke risico’s zijn onder andere een slechte locatie, hoge leegstand en probleemhuurders. Een ander probleem zijn verborgen structurele problemen en het grillige karakter van de vastgoedmarkt.

Wanneer u als koper vertrouwt op het rondkrijgen van de financiering en in de koopovereenkomst geen ontbindende voorwaarden opneemt, loopt u een groot risico. U kunt gedwongen worden om door te gaan met de aankoop of een eventuele aanbetaling te verliezen. In sommige gevallen wordt u aangeklaagd voor het verlies en de kosten die een verkoper heeft gemaakt.

Redenen waarom u krediet geweigerd wordt zijn uw kredietgeschiedenis. Kredietverstrekkers zien graag bewijs dat u kredietwaardig bent en in staat bent een lening terug te betalen. Ook wanneer u niet eerder een krediet heeft gehad en/of als u in het verleden problemen heeft gehad met terugbetalen zijn dat redenen om een aanvraag af te wijzen.

In de koopovereenkomst is opgenomen hoelang de onder voorbehoud van financiering clausule duurt en hoelang u heeft om de juiste lening te regelen. Meestal is dit een periode tussen de 30 en 60 dagen. Beide partijen moeten met deze termijn akkoord gaan.

Onroerend goed dat verwaarloosd, gedeeltelijk verwaarloosd, niet weerbestendig of niet veilig is. Woningen zonder onderhoud en woningen zonder basisbenodigdheden komen ook niet allemaal voor een financiering in aanmerking. De regels of voorwaarden verschillen per kredietverstrekker.