Skip to content Skip to footer

Zoekt u informatie over off market bedrijfspand verkopen? Het niet opvallend op de markt brengen van een bedrijfspand lijkt misschien een vreemd concept. Het betekent dat er beperkte of helemaal geen details worden gedeeld op vastgoed portals of andere openbare platforms. Een off market bedrijfspand verkopen kan echter vaak sneller en met minder gedoe dan bij een gebruikelijke vastgoedtransactie.

Off-market bedrijfspand verkopen

Voordelen off market bedrijfspand verkopen

Waarom vermeldt u uw bedrijfspand niet op de meest zichtbare plaatsen om het grootste aantal potentiële kopers en dus het grootste aantal aanbiedingen aan te trekken? Het is een van de meest gestelde vragen die verkopers van vastgoed hebben. Het antwoord is in de meeste gevallen privacy. Als eigenaar van verhuurvastgoed, willen eigenaren de huurders misschien niet afschrikken met een eventuele verkoop. Het pand presteert dan minder goed dan geadverteerd. Ketst een koop vervolgens af dan zijn er misschien huurders verhuist en lijdt de verkoper op verschillende punten verlies. Een ander voordeel bij een stille verkoop is, om als verkoper niet te maken te hebben met geïnteresseerden die komen voor een bezichtiging zonder dat ze enige bedoeling hebben om het pand echt te kopen.

Verkoop uw bedrijfspand succesvol off market

Omdat off market onroerend niet openbaar te koop staat, kan het moeilijk zijn om te bepalen of u het pand zelfstandig verkoopt of dat u gebruik maakt van de diensten van een vastgoedadviseur. Vastgoedadviseurs die succesvol zijn met het verkopen van onroerend goed op de gebruikelijke manier, hebben niet altijd ervaring met off market vastgoedtransacties. Mogelijke vragen die u een adviseur stelt, voordat u besluit om samen te werken zijn:

• Heeft iemand ervaring met de verkoop van vergelijkbare off market panden?
• Kan een succesvolle verkoop portefeuille getoond worden?
• Beschikt iemand over een zakelijk netwerk om uw bedrijfspand onder de aandacht te brengen?
• Op welke manier wijst de adviseur potentiële kopers op het pand?

Vastgoedadviseurs die over een zakelijk netwerk beschikken, weten voor een off market bedrijfspand vaak sneller een investeerder of koper te vinden.

Verkoop niet bekend maken

U heeft uw eigen redenen om de verkoop van uw bedrijfspand niet bekend te willen maken. Een vastgoedadviseur respect dit en gaat voor u aan de slag om de interesse onder geïnteresseerde kopers te peilen. De adviseur zal, in samenwerking en overleg met u, een verkoopbrochure samenstellen. Alle benodigde gegevens worden hierin opgenomen en geven kopers of investeerders direct een overzicht van de kenmerken van het pand. De adviseur brengt het pand uitsluitend onder de aandacht van een beperkt aantal mogelijke kopers. Op het moment dat iemand een bod uitbrengt, staat het u vrij om te besluiten om wel of niet te onderhandelen. Is het bod ver onder de vraagprijs die u in gedachten heeft? Het is nog steeds mogelijk om tot een openbare verkoop over te gaan. In dat geval is er een breder bereik, maar is het wel zichtbaar dat het pand te koop staat.

Tijd om te onderhandelen

U wilt uw bedrijfspand ook off market voor de juiste prijs verkopen. U heeft een verkoopprijs in gedachten. Als u een bod ontvangt dat in de buurt komt van dat wat u in gedachten heeft, kunt u met de koper onderhandelen over de voorwaarden van de transactie. De onderhandelingen bij een stille verkoop doet u zelf of u laat een adviseur dit namens u doen. Uw vastgoedadviseur kent het pand en weet welke voorwaarden u voor ogen heeft. Door de adviseur te laten onderhandelen, heeft u tijd om na te denken. U bent en blijft degene die wel of niet akkoord gaat. De onderhandelingen gaan snel of nemen meer tijd in beslag. Het is belangrijk dat u uiteindelijk datgene krijgt waar u een goed gevoel bij heeft.

Openbaar verkopen bedrijfspand

Off market verkopen is anders dan het op de gebruikelijke manier een bedrijfspand verkopen. U heeft te maken met minder kijkers en de kijkers die komen, hebben oprechte interesse in het pand. Maar wat als het off market verkopen minder vlot gaat dan verwacht? Het is altijd mogelijk om uw bedrijfspand uit de stille verkoop te halen en publiekelijk te verkopen. U moet dan wel rekening houden met kopers die een pand meer dan eens willen zien en biedingen die tegen elkaar opgaan. Net als bij een off market transactie, is het mogelijk om u te laten vertegenwoordigen door een adviseur. De adviseur regelt de bezichtigingen en plant eventueel een open dag. Een open dag voorkomt dat u regelmatig uw werkzaamheden moet onderbreken, omdat er een bezichtiging is gepland.

Kenmerken bedrijfspand verkopen

Bij het verkopen van een bedrijfspand heeft u te maken met kopers die zakelijke interesse hebben. Dit betekent dat de gegevens van het pand bekeken en onderzocht zullen worden. Een due diligence onderzoek geeft inzicht in de achtergrond van het pand. Kopers willen vaak ook inzage in het bestemmingsplan en de toekomstige plannen van een gemeente en/of regio. Het is belangrijk om deze informatie voorhanden te hebben. Een adviseur kan deze informatie verzamelen en op overzichtelijke manier weergeven. Op deze manier kan een koper snel inzage hebben in de gewenste gegevens. U kunt ervoor kiezen om een koper een geheimhoudingsovereenkomst te laten ondertekenen. Daarmee spreekt u met een koper af dat de informatie, data en andere gegevens geheim blijven en niet voor derden zichtbaar zijn.

Een bedrijfspand off market verkopen

Heeft u plannen om uw bedrijfspand te verkopen, maar heeft u geen zin om dit openbaar te maken? Off market of buiten de markt verkopen kan een praktische oplossing zijn. Met de juiste koper kan een transactie snel gaan. Het verkopen van uw bedrijfspand betekent niet dat uw werkzaamheden stil komen te liggen. Uw onderneming heeft misschien behoefte aan groei en/of uw bedrijfsactiviteiten en werknemers zijn verhuisd naar het nieuwe pand. Om niet met het ‘gedoe’ van een vastgoedtransactie te maken te hebben, maakt u gebruik van de kennis en kunde van een vastgoedadviseur. Deze doet de bezichtiging(en) en onderhandelt namens u met een koper. Ondertussen bent u bezig met ondernemen en hoeft u zich geen zorgen te maken over de verkoop. Vraag de adviseurs van Investment Builders om meer informatie.

Off market bedrijfspand verkopen – FAQ

Verkopers zetten vastgoed het vaakst buiten de markt te koop, omdat ze privacy wensen. Niet iedere verkoper wil dat de verkoop bekend is. Het kan ook gebeuren dat iemand verkoopt als gevolg van bepaalde gebeurtenissen die niet publiekelijk bekend moeten zijn. Dit zijn bijvoorbeeld financiële problemen of een bedrijfsovername.

Veel verkopers werken samen met een makelaar of vastgoedexpert. Zeker als u een beperkt zakelijk netwerk heeft kan het voordelig zijn om een professional in te schakelen. Deze polst binnen een netwerk van investeerders de interesse voor het pand. De aandacht blijft zo beperkt mogelijk, maar wel gericht op een snelle verkoop.

Nee, de bedoeling van een stille verkoop is het niet onder de aandacht brengen van het pand. Plaatsing op Funda en/of andere websites komt niet ter sprake. Aan de buitenkant van het pand zelf worden ook geen ‘te koop’ borden geplaatst.

In veel gevallen is off market verkopen goedkoper dan wanneer in de transactie verschillende makelaars zijn betrokken. De commissie kosten zijn lager. Een vastgoedadviseur brengt kosten in rekening, deze weet u vooraf.

De koper die een bod uitbrengt kan een lager bod uitbrengen dan dat wat u in gedachten heeft. Het staat u vrij om een bod af te wijzen of om tijdens de onderhandelingen verder op het uitgebrachte bod in te gaan.

Openbaar verkopen heeft als nadeel dat de voorgenomen verkoop bekend is. Mensen zien het pand op vastgoedsites voorbijkomen en aan het pand zelf zijn verkoopborden bevestigd. Dit kan leiden tot verschillende bezichtigingen waar u de tijd voor neemt. Niet alleen geïnteresseerde kopers komen langs, maar ook mensen die een kijkje in ‘uw keuken’ willen nemen melden zich voor een bezichtiging. Het kan veel tijd kosten om de bezichtigingen te organiseren en begeleiden. In dat opzicht is het openbaar verkopen niet voordeliger.

Een notaris maakt de overeenkomst en meld de transactie aan bij de verschillende instanties. De verkoop is definitief als beide partijen de overeenkomst hebben ondertekend.

Zolang u in onderhandeling bent, staat het beide partijen vrij om van de koop af te zien. Pas als de overeenkomst is ondertekend is er sprake van een juridisch bindende overeenkomst.

De vastgoedtransactie kan vlot plaatsvinden. Als beide partijen het met elkaar eens zijn over de koopprijs en de bijkomende voorwaarden, kan de deal binnen enkele dagen beklonken worden.

Er zijn geen verplichtingen. Wel kunt u een koper laten weten dat u zich niet kunt vinden in het uitgebrachte bod.