Skip to content Skip to footer

Wat zijn de aandachtspunten bij het off market bouwgrond kopen? Het kopen van onroerend goed kan op verschillende manieren. U kunt de gebruikelijke route volgen, waarbij u op zoek gaat naar een geschikte kavel en concurrentie heeft van andere kopers. Als het bod dat u doet niet competitief is, kiest de verkoper voor een aantrekkelijker bod. Het buiten de markt om kopen van vastgoed elimineert verschillende problemen. Veel kopers weten niet eens dat off market bouwgrond kopen een optie is. Met de juiste hulp van een vastgoed adviseur is het de moeite waard om op deze manier te zoeken naar bouwgrond dat past binnen de plannen die u heeft.

Off-market bouwgrond kopen

Geschikte off market bouwgrond kopen

Het is simpel om te zeggen dat het kopen van bouwgrond in de stille verkoop eenvoudig is. De realiteit is anders. Waarom? Het aanbod van off market vastgoed ziet u niet online en/of langs de ramen van een vastgoed kantoor. De verkoper wil de verkoop ‘geheim’ houden en er niet voor adverteren. Verkopers hebben hun eigen reden om voor een stille verkoop te kiezen. Sommigen gaan off market omdat ze de interesse willen testen, zonder een kavel direct openbaar te koop te zetten. Anderen willen misschien privacy, vooral bij het verkopen van spraakmakende bouwgrond. Dan zijn er ook nog verkopers die zich niet eens realiseren dat ze willen verkopen, totdat het juiste aanbod voorbij komt. Het vinden van bouwgrond dat op deze manier op de markt komt en/of is, kan een echte uitdaging zijn.

De voordelen van het off market kopen van bouwgrond

Voordat u gaat kijken hoe u off market bouwgrond kunt kopen, is het belangrijk om te weten waar aan toe bent en wat u kunt verwachten. Zoals bij elke andere vastgoed transactie, heeft off market kopen enkele voor- en nadelen. Voordelen zijn:

  • Minder concurrentie. Het belangrijkste voordeel is het ontbreken van concurrentie. De verkoop is bij een select aantal kopers bekend, waardoor u als koper sterker staat. U hoeft zich weinig zorgen te maken over hogere biedingen.
  • Geen spotlight. Als niemand van de verkoop af weet, kan niemand erover praten. Verkopers willen niet altijd dat hun zakelijke transacties bekend zijn.

Meer tijd en betere onderhandelingen

Andere voordelen van een off market transactie zijn het hebben van meer tijd en de mogelijkheid om beter te onderhandelen. Tijd is minder een factor bij dit soort vastgoeddeals. Het beperkte aantal potentiële kopers betekent dat er geen haast is rondom de kavel. Neem de tijd om te onderhandelen en tot een oplossing te komen. Dit betekent dat er meer speelruimte is bij het onderhandelen over een kavel in de stille verkoop. Neem de tijd om meer te weten over de motivatie van verkoper. Dit is van invloed op het bod dat u doet. Hierdoor is het mogelijk om deals te sluiten die bij een openbare verkoop niet mogelijk zouden zijn. Dit geldt zowel voor verkopers als kopers. Iedereen kan in een rustigere omgeving onderhandelen over voorwaarden en speciale clausules. Het off market kopen van bouwgrond komt beide partijen ten goede.

De nadelen van het off market kopen van bouwgrond

Stille verkoop biedt kansen en klinkt geweldig, maar er zijn ook enkele nadelen aan off market kopen. Als dat niet zo was, zou iedereen op deze manier te werk gaan. Een aantal punten om op te letten bij een off market vastgoedtransactie:

  • Echte verkopers vinden. Het gebeurt dat verkopers ‘off market’ de interesse peilen. Als u off market koopt, bereidt u dan voor op het terugtrekken van kavels door verkopers. Het staat een verkoper vrij om een kavel alsnog openbaar te verkopen.
  • Verkopers nemen de tijd. Wilt u snel kopen? Dan is off market misschien niet de beste manier. Zeker als de verkoper geen haast heeft, kan het maanden duren voordat deze een bod in overweging neemt. Off market verkopen gaat zonder verplichtingen. Voor gehaaste kopers kan dit nadelig zijn.
  • Privacykwesties. Verkopers die buiten de publieke belangstelling willen blijven kiezen eerder voor stille verkoop. Als koper is het niet altijd makkelijk om de privacy tijdens de onderhandelingen te handhaven. Mogelijk moet u een geheimhoudingsverklaring ondertekenen.
  • Moeilijk te vinden. Off market bouwgrond is niet makkelijk te vinden. Rondvragen kan een idee zijn. In de meeste gevallen werkt een verkoper samen met een vastgoed adviseur die op de hoogte is van voorgenomen verkopen en het beschikbare aanbod.

Off market bouwgrond vinden

Niet iedere koper op zoek naar bouwgrond weet waar kavels in de stille verkoop te vinden zijn. De hulp van een vastgoed adviseur biedt uitkomst. Vastgoed adviseurs weten door de communicatielijnen in een netwerk waar interessante mogelijkheden zijn en welke kavels of panden off market beschikbaar zijn. Adviseurs zijn ook op de hoogte die een verkoper aan de stille verkoop stelt. Het exclusieve karakter van het off market gaan, betekent dat niet elke koper op de kavel kan bieden. Meestal zoekt de verkoper een specifiek type koper. Benader een toonaangevende vastgoed adviseur in de regio. Neem contact op voor een verkennend gesprek om er achter te komen of en wat het actuele off market aanbod is. Vastgoed adviseurs geven doorgaans geen informatie over stille verkoop als ze niet weten wie u bent. Off market vastgoed transacties bestaan uit een vreemde mix tussen geheimhouding en publiciteit.

Extra tips off market bouwgrond

Het vinden van bouwgrond dat buiten de markt om te koop staat is niet altijd eenvoudig. De basisprincipes zijn duidelijk, maar met een aantal aanvullende tips wordt het proces eenvoudiger:

  • Volg vastgoedwebsites en dan met name de ‘binnenkort beschikbaar’ secties. U bent zo in staat een vroeg bod uit te brengen.
  • Maak duidelijk dat u off market bouwgrond zoekt. Eventueel is het plaatsen van een advertentie op relevante sites en in gedrukte media een optie.
  • Zoek naar grond die u aanspreekt en leg contact met de eigenaar. Ondanks dat iemand geen verkoopplannen heeft kan een aantrekkelijk bod tot verkoop leiden.

Leg daarnaast uw ‘zoekopdracht’ of omschrijving van de ideale bouwgrond neer bij een vastgoed adviseur. Het kan geen kwaad om op verschillende manieren te werk te gaan.

Off market bouwgrond kopen – FAQ

Vrijwel elk type onroerend goed kan buiten de markt om gekocht en verkocht worden, zolang u bereid bent de verkoper de prijs te betalen die hij wil. De deal zal grotendeels afhangen van uw onderhandelingsstrategie en het doel van de verkoper.
Ja, ondanks dat een kavel niet op markt is wil dat niet zeggen dat u geen bod kunt doen. Eigenaren weten soms niet dat ze willen verkopen, totdat er plotseling een aantrekkelijk bod komt.
Ja. Het gebeurt regelmatig dat verkopers met een off market ‘aanbod’ de interesse vanuit de markt verkennen. Als dit gunstig uitpakt, staat het de verkoper vrij om de kavel publiekelijk te verkopen.
Nee. Hoe verrassend dit ook klinkt, verkopers gaan meestal voor de meest gunstige verkoopvoorwaarden. Onderhandelingen zijn belangrijk.
Off market vastgoedtransacties worden niet altijd even snel gesloten. Verkopers hebben niet altijd haast en nemen de tijd om een kavel te verkopen. Als u een bod uitbrengt, kan het lang duren voordat een reactie volgt. Overigens zijn er ook verkopers die een snelle transactie prefereren.
Vastgoedtransacties hebben geen makelaar of adviseur nodig om gesloten te worden. Het biedt echter wel voordelen om gebruik te maken van de diensten van een adviseur. Een adviseur kan de markt peilen en zoeken naar geschikte kavels. Onderhandelen over de voorwaarden is een ander aspect wat u aan een adviseur over kunt laten. Een adviesgesprek kan geen kwaad.
Als beide partijen een verkoopovereenkomst hebben getekend, zonder dat daar ontbindende voorwaarden of clausules in zijn opgenomen is de overeenkomst juridisch bindend. Dat betekent dat zowel de koper en verkoper aan de overeenkomst zijn verbonden.
Bijzonderheden rondom de oplevering van de bouwgrond staan in de overeenkomst vermeld. Tijdens de onderhandelingen heeft u hier met de verkoper over gesproken en afspraken gemaakt.
In principe kunt u als eigenaar van vastgoed beslissen of, hoe en wanneer u een bouwkavel verkoopt.
Om op bouwgrond te mogen bouwen zijn vergunningen nodig. Deze worden door de plaatselijke overheid afgegeven. Het is niet automatisch zo dat bij de verkoop van een bouwkavel waar een vergunning voor is afgegeven een nieuwe eigenaar mag bouwen. Neem altijd contact op met de betreffende gemeente, dit kan veel ellende en hoge kosten voorkomen.
Bij het kopen van bouwgrond is het vooraf belangrijk om te kijken wat u precies koopt. Daar zijn de onderhandelingen voor bedoelt. Vraag aan de verkoper inzage in de documentatie die bij de bouwgrond hoort.