Skip to content Skip to footer

Wilt u meer weten over off market woning verkopen? Het verkopen kan verrassend tijdrovend en emotioneel uitdagend zijn, vooral als u dit nog niet eerder heeft gedaan. Veel woningbezitters ervaren het als een inbreuk op de privacy omdat vreemden uw huis binnenkomen en rondneuzen. Als klap op vuurpijl ontvangt u vervolgens een bod dat lager is dan de vraagprijs. Maar er is een manier om deze situaties te vermijden. Door off market woning verkopen hangt u de voorgenomen verkoop niet aan de grote klok en voorkomt u talloze bezichtigingen van onbekenden die door uw huis rondlopen. Off market kunt u uw huis verkopen tegen de hoogst mogelijke prijs en binnen relatief korte tijd.

Off-market woning verkopen

Off market woning verkopen voordelen

Een woning buiten de markt verkopen is over het algemeen een goedkopere optie. U hoeft zich geen zorgen te maken over de marketingkosten van advertenties op vastgoedsites en de reclameborden die in de tuin of op de gevel komen. Als u uw woning goedkoop wilt verkopen, is off market verkopen een goede beslissing. Samen met een ervaren vastgoedadviseur maakt u gebruik van een sterk kopers- en investeerdersnetwerk. Off market kan tot een snelle verkoop leiden. De verkoop kent een kortere afwikkelingsperiode en het is niet ondenkbaar dat u een hogere prijs voor de woning ontvangt.

Redenen om off market vastgoed te verkopen

Off market verkopen bespaart u het risico van een langdurig proces waarbij het aantal kopers groot is. Als u uw eigendom snel wilt of moet verkopen en de verkoop belangrijker is dan de verkoopprijs, is off market verkopen de beste methode. Dat is ook geval als u zich in een gebied bevindt waar veel woningen te koop staan. Hou bij het verkopen van uw woning ook rekening met de omgeving en omliggende panden die recent verkocht zijn. Dit kan erop wijzen dat er kopers zijn die een kans gemist hebben en die geïnteresseerd zijn in uw woning.

Invloed persoonlijke situatie

Als u zich in een lastige situatie bevindt met familieleden kunt u ervoor kiezen om buiten de markt om te verkopen en zo buiten de publieke belangstelling te blijven. Naarmate off market vastgoed verkopen toeneemt, kunnen adviseurs zelfs huiseigenaren benaderen die er nog niet aan toe zijn om hun woning te verkopen. Wanneer een aantrekkelijk bod langskomt, kan dit ertoe leiden dat een huiseigenaar instemt met de verkoop.

Risico’s off market vastgoed verkopen

Het grootste risico van het off market verkopen van uw woning is de kans dat u een lagere verkoopprijs ontvangt dan wanneer u had geadverteerd. Dit komt door het gebrek aan publieke belangstelling. Iets wat de bedoeling is van buiten de markt verkopen. U heeft geen zin in open dagen, talloze bezichtigingen en potentiële kopers die een biedingsoorlog veroorzaken. Om het maximale aantal kopers te bereiken, zoekt u samenwerking met een vastgoedadviseur die beschikt over een groot netwerk van kopers en investeerders. Relaties en netwerken zijn de sleutel tot succes. Zonder de medewerking van een adviseur met een groot kopers netwerk loopt u het risico op te weinig exposure en een lage verkoopprijs. Het risico hierop is in de huidige vastgoedmarkt beperkt. De vraag naar woningen is groter dan het aanbod en ook bij een stille verkoop kunt u uw woning voor de juiste prijs verkopen.

Waarom off market een woning verkopen interessant is

Er zijn verschillende redenen waarom het voor verkopers interessant is om een woning niet op de vrije markt aan te bieden. Het is een verkopersmarkt. Als koper heeft u de luxe om uw eigendom vast te houden tot het juiste bod voorbij komt. Dit leidt ertoe dat potentiële kopers actief contact zoeken met woningeigenaren om een bod op een huis te doen, terwijl dit niet per se te koop is. Weet u niet zeker of u uw woning wilt verkopen of twijfelt u aan de interesse? Stille verkoop is een mogelijkheid om de interesse te peilen. Het gebeurt regelmatig dat woningbezitters op deze manier kijken naar de kansen om de woning te verkopen, voordat ze overgaan tot publicatie en het plaatsen van advertenties.

Omschrijving woning

Het verkopen van uw woning is niet altijd makkelijk. Waar de woningmarkt overspannen is, is het vooral lastig om oudere panden te verkopen. Met de juiste omschrijving en achtergrond informatie maakt u het voor een koper inzichtelijk. Wat zijn de knelpunten? Zijn er verborgen gebreken? Welke kosten zijn er op korte termijn te verwachten aan reparaties en verbeteringen? Een vastgoedadviseur stelt samen met u een verkoopbrochure samen. De waardebepaling wordt door een onafhankelijke taxateur gedaan. Ook in de stille verkoop is de verkoopbrochure alleen inzichtelijk voor een beperkt aantal potentiële kopers.

Tijd om te onderhandelen

Doet een koper een bod dat u aanspreekt? Onderhandelingen over de verkoopvoorwaarden kunnen net zo snel gaan of lang duren, zoals u dat wilt. U bent niet verplicht om op een bod in te gaan. Vooraf heeft u nagedacht over een verkoopprijs en het onderhandelen. Vooral als u geen ervaring heeft in het voeren van onderhandelingen, kunt u hiervoor uw vastgoedadviseur naar voren schuiven. Deze voert gesprekken met de koper en legt de vragen of biedingen aan u voor. U bent uiteindelijke degene die bepaald om wel of niet in te gaan op een bod en tot een verkoopovereenkomst te komen.

Wel of niet off market een woning verkopen

Het aantal mensen dat onroerend goed buiten de markt verkoopt, blijft stijgen. Als u twijfelt aan de verkoop van in uw woning, is een stille verkoop een veilige optie. De bekendheid van de voorgenomen verkoop is beperkt en u kunt toch een goede prijs voor de woning verwachten. Als u uw huis zonder veel gedoe snel wilt verkopen is off market verkopen misschien iets voor u. Zoekt u advies over off market of op de vrije markt verkopen van een woning, kunt u het beste beginnen met het inschakelen van een ervaren vastgoedadviseur. Neem contact op met Investment Builders. Onze adviseurs beantwoorden al uw vragen over off market vastgoed en meer.

Off market woning verkopen – FAQ

Off market vastgoed is niet op de vrije markt beschikbaar. Het is ook bekend als stille verkoop. De woning krijgt geen publiciteit op vastgoedsites en ook het plaatsen van ‘te koop’ borden blijft achterwege. Het aantal potentiële kopers is beperkt.

Ja, de afgelopen jaren is het aantal woningen in de stille verkoop sterk gestegen. De overspannenheid op de woningmarkt leidt regelmatig tot ware biedingsoorlogen. Veel kopers zitten niet te wachten op de stress en problemen die dat met zich meebrengt en kiezen voor stille verkoop.

Ja, als verkoper kunt u besluiten niet te verkopen. In dat geval haalt u het pand van de markt. Heeft u een makelaar ingeschakeld? Hou dan rekening met de kosten die deze in rekening kan brengen voor onder andere marketing.

Veel hangt af van uw onderhandelingstactiek. U heeft wellicht een verkoopprijs in gedachten. Als een koper een bod uitbrengt dat hier niet bij in de buurt komt, is het niet verplicht om onderhandelingen te starten en/of een tegenbod uit te brengen. Vooral in populaire steden en woonwijken gaan woningen in de stille verkoop zelden voor lagere prijzen weg.

Een notaris legt de gemaakte afspraken vast in een (ver)koopovereenkomst. Net zoals bij een gebruikelijke woningverkoop maakt de notaris melding van de verkoop bij de diverse instanties. Het is in principe de koper die een notaris kiest.

Ja, er is niets duisters of illegaal aan een off market vastgoedtransactie. De kenmerken van de transactie zijn vastgelegd in de koopovereenkomst, die bij een notaris is ondertekend.

Zolang er geen door beide partijen ondertekende verkoopovereenkomst is, staat het een partij vrij zich terug te trekken en de deal af te laten ketsen. Op het moment dat de overeenkomst is ondertekent is er sprake van een juridisch bindende overeenkomst. In dat geval kunnen kosten in rekening gebracht worden bij de partij die alsnog afziet van de deal.

Met de juiste koper kan een deal snel beklonken worden. Kopers die hun financiën op orde hebben zijn in staat snel te schakelen en een vastgoedtransactie vlot af te sluiten. In andere omstandigheden kan het langer duren. Het is belangrijk om een goede koper te vinden.

Ja, als u voldoende vertrouwen heeft in uw onderhandelingstactiek kunt u de verkoop zelfstandig doen. Probeer vooraf te bedenken hoe u aan potentiële kopers duidelijk maakt dat uw woning te koop is.

Zonder de diensten van een makelaar bespaart u al gauw duizenden euro’s aan marketingkosten. Daarnaast is er een beperking van de makelaarscommissie. Door samen te werken met een vastgoedadviseur weet u vooraf wat de kosten zijn.