Skip to content Skip to footer

Heeft u interesse in off market portefeuille kopen? Een toenemend aantal vastgoedtransacties vindt buiten de markt plaats. Een verkoop buiten de markt is een verkoop waarvoor niet publiekelijk op de vrije markt wordt geadverteerd. Dit soort verkopen gebeuren in zowel stijgende als dalende markten, maar het is vooral gebruikelijk wanneer de markt overbelast is. Voordat particulieren of investeerders een off market portefeuille kopen is het belangrijk om de marktomstandigheden te bekijken en onderzoeken.

Off-market portefeuille kopen

Off market portefeuille kopen op een sterke markt

Een kenmerk van een sterke vastgoedmarkt is een grote vraag en een klein aanbod. Dit betekent dat er meer actieve kopers zijn dan verkopers. Het belangrijkste effect hiervan is dat de kopers de prijzen opdrijven door het overbieden. Bij een overspannen woningmarkt zijn er zowel voordelen voor kopers als verkopers te behalen bij een stille verkoop. Zo bespaart een verkoper op de kosten van een marketing- of advertentiecampagne. Een nadeel voor de verkoper is dat de verkoop een minder competitief karakter heeft dan een verkoop op de vrije markt. Off market voor een goede prijs kopen is relatief eenvoudig. In de stille verkoop kan het prijsverschil voor een portefeuille tienduizenden euro’s zijn. Het succes hangt af van de onderhandelingen.

Stille verkoop op een zwakke markt

Off market kopen in een zwakke markt kan interest zijn om uw vastgoed portefeuille uit te breiden. In een dalende markt is het aanbod van onroerend goed over het algemeen groter dan dat er actieve kopers zijn. Verkopers slaan in een dalende markt zelden een goed bod af. Eigenaren die in een zwakke markt gedwongen zijn te verkopen, doen dit liever op discrete manier en dus buiten de markt. Als u off market vastgoed wilt kopen, zijn er verschillende opties evenals een aantal zaken waar u rekening mee moet houden.

Kopen op een sterke markt met een adviseur

Een van de eenvoudigste manieren om inzicht te krijgen in onroerend goed in de stille verkoop is door contact op te nemen met een vastgoedadviseur die bekend is met de markt. Deze kan binnen een zakelijk netwerk kijken naar interessante panden die passen binnen uw portefeuille en/of voldoen aan het type vastgoed van uw voorkeur. Een adviseur kan namens u contact opnemen met de verkoper en een bod uitbrengen. Als de verkoper ingaat op uw bod is dat een teken om de onderhandelingen te beginnen. Het voordeel van samenwerken met een vastgoedadviseur die de markt kent, is dat u beschikt over kennis met de verkoop van vergelijkbare panden en de prijzen die daarvoor zijn betaald.

Kopen op een sterkte markt zonder adviseur

Buiten de markt om kopen zonder vastgoedadviseur is mogelijk. Ervaren investeerders hebben voldoende kennis en kunde om de onderhandelingen naar hun hand te zetten. Particuliere beleggers en woningzoekers kunnen in de meeste situaties raad en advies gebruiken bij het kopen van een woning in de stille verkoop. Met name als de vraag groot is en het aanbod beperkt, is goed kunnen onderhandelen een absolute noodzaak. Op een sterke vastgoedmarkt kan de verwachte vraagprijs ruim overtroffen worden. Panden en portefeuilles in de stille verkoop hebben de aandacht van een beperkte groep potentiële kopers. Overbiedingen zijn zeldzaam en er is ruimte om met een verkoper te onderhandelen. Belangrijk is wel dat u onderzoek verricht naar het pand. Laat zelf de nodige onderzoeken, o.a. op bouwtechnisch gebied, uitvoeren.

Kopen op een zwakke markt

Off market vastgoed kopen op een zwakke markt biedt kansen. Eigenaren worstelen om het pand voor een goede prijs te verkopen en zijn bereid tot vergaande onderhandelingen. Unieke kansen liggen in deze omstandigheden voor het oprapen. Bijzondere portefeuilles worden vaak buiten de markt verkocht, omdat het rendement voor verkopers naar verwachting lager is. Dit maakt off market kopen op een zwakke markt een optie voor kopers die zoeken naar buitenkansjes en uniek onroerend goed.

Is off market onroerend goed kopen aan te raden?

Investeerders, maar ook particuliere beleggers en woningzoekers vinden op de huidige woningmarkt niet altijd wat ze zoeken. Het aanbod wisselt snel en het aantal medegegadigden is groot. De concurrentie laat prijzen tot ongekende hoogte stijgen, iets wat voor een verkoper voordelig is, maar waar u als koper weinig mee doet. Door uw blik te verleggen naar onroerend goed in de stille verkoop heeft u kans om uw portefeuille met interessante panden en voor een voordelige prijs uit te breiden. Ook in een overspannen markt is het mogelijk om buiten de markt om tegen een gunstige prijs commercieel en residentieel vastgoed te kopen.

Onderzoek verrichten

Succesvol buiten de markt kopen vergt gedegen onderzoek. Wanneer een koper op een bod reageert en onderhandelingen mogelijk zijn, is het niet ongebruikelijk dat u een geheimhoudingsverklaring ondertekend. U krijgt inzage in documenten die betrekking hebben op het onroerend goed en die u in staat stellen een grondig due diligence onderzoek te verrichten. Niet elke verkoper heeft haast om te verkopen en dat betekent dat er voldoende tijd is om over en weer gesprekken te voeren over een eventuele verkoop. Laat een onafhankelijke taxatie maken en overweeg een bouwkundig onderzoek te laten verrichten. De verschillende onderzoeken geven u inzicht in dat wat u overweegt te kopen en met welke kosten u na de koop te maken heeft, zoals reparaties en onderhoud.

Informatie off market kopen

Bent u op zoek naar mogelijkheden om een vastgoed portefeuille te kopen of uit te breiden? De huidige vastgoedmarkt kent dagelijks een veranderend aanbod. De woningmarkt is overspannen en de vraag is vele malen groter dan het aanbod. Toch zijn er mogelijkheden om in alle rust en stilte vastgoed te kopen. Verkopers die geen behoefte hebben aan een publieke verkoop, bieden panden off market aan. Werk samen met de ervaren vastgoedadviseurs van Elitin Invest en bekijk het aanbod. Onze adviseurs weten al in een vroege fase welke panden op korte termijn in de verkoop komen en welk vastgoed in de stille verkoop staat. Bespreek de voorkeuren die u heeft en geef aan naar welke soort vastgoed uw voorkeur uitgaat. Onze adviseurs gaan binnen het aangesloten netwerk op zoek naar interessante mogelijkheden. Meer weten? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Off market portefeuille kopen – FAQ

Ja, het aanbod is divers en wisselt regelmatig. In tegenstelling tot vastgoed dat op de vrije markt verschijnt wordt er nauwelijks aandacht gegeven aan panden in de stille verkoop. Dit geeft u een goede uitgangspositie en het ontbreekt aan concurrentie, waardoor een bod niet snel zal overboden worden.
Aangezien off market vastgoeddeals minder concurrentie hebben, is het onwaarschijnlijk dat een biedingsoorlog ontstaat. Investeerders, maar ook particuliere beleggers, die deze strategie gebruiken kopen onroerend goed voor een goede prijs zonder veel gedoe. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom off market aanbiedingen zorgen voor goede vastgoedtransacties.
Stil verkopen geeft een verkoper meer privacy. De publiciteit is zeer beperkt en een verkoper kan selectiever zijn bij het reageren op een bod. Een andere reden om voor stille verkoop te kiezen is het snel kunnen verkopen. Kopers kunnen in de meeste gevallen snel handelen en een vastgoeddeal succesvol afronden.
Onderhandelingen vinden direct tussen verkoper en koper plaats. Uiteraard heeft u als koper de mogelijkheid om u bij te laten staan of te laten vertegenwoordigen door een vastgoedadviseur. De onderhandelingen verlopen op een rustigere manier dan bij een gebruikelijke vastgoeddeal. Er is minder tot geen druk van concurrentie.
In de stille verkoop kunt u interessante deals tegenkomen. Afhankelijk van de reden waarom een verkoper een pand verkoopt, kan een prijs overeengekomen worden die lager is dan het marktgemiddelde.
Off market vastgoed garandeert privacy voor zowel de verkoper als koper. Advertenties worden niet geplaatst en het pand is niet als te koop staande herkenbaar. Onderhandelingen gebeuren op discrete manier en het pand wisselt van eigenaar zonder dat dit voor de buitenwereld zichtbaar is.
Over het algemeen gaat een off market transactie vlot. Afhankelijk van hoe graag een verkoper een deal wil sluiten. Wanneer u als verkoper vooraf alle financiën op orde heeft en de voorwaarden van de overeenkomst door beide partijen geaccepteerd worden, kan de transactie snel afgerond worden.
Ja, de directe onderhandelingspositie is er. Kies hier alleen voor als u ervaring heeft met onderhandelen. Off market transacties kunnen voordelig zijn als u op de juiste manier onderhandelt met de verkoper. Het succes van de deal zit in de voorwaarden die overeengekomen worden en de uiteindelijke prijs die u voor het pand betaalt.
Ja, net zoals bij een gebruikelijke vastgoedtransactie maakt een aangewezen notaris de overeenkomsten op. Als deze door beide partijen ondertekend zijn is er sprake van een juridisch bindende overeenkomst. De notaris meldt de transactie bij verschillende instanties, zoals het kadaster, aan. In dat opzicht is er geen verschil tussen een deal op de vrije markt en in de stille verkoop.