Skip to content Skip to footer

Wilt u off market bouwgrond verkopen? Soms, wanneer u klaar bent om een bouwkavel of grondstuk te verkopen komt het gebruikelijke verkooptraject niet goed van pas. Misschien wilt u niet elke nieuwsgierige bezoeker de kavel laten zien, of misschien heeft u door omstandigheden niet veel tijd om de bezichtiging te begeleiden. In dat geval kan het een idee zijn om off market bouwgrond te verkopen. Met een off market verkoop, verkoopt u zonder zorgen terwijl u een aanzienlijk verkoopbedrag ontvangt en uw financiële doel bereikt. Is off market bouwgrond verkopen voor u een goede keuze?

Off-market bouwgrond verkopen

Betekenis off market bouwgrond verkopen

Wanneer u een bouwkavel op de gebruikelijke manier verkoopt, voert een makelaar of vastgoed adviseur de gegevens van de kavel in en publiceert deze onder andere op Funda en andere vastgoedsites. Publiciteit volgt ook door een eventueel verkoopbord op de kavel te plaatsen en de bouwgrond in de database van de adviseur op te nemen. De publicatie bevat informatie over de prijs, de oppervlakte en het aantal dagen dat een kavel op de markt is. Deze details verschijnen ook online. Daarentegen verschijnt een off market vermelding nooit in het openbaar. De bouwkavel is niet voor het grote publiek beschikbaar. Een off market transactie kan elk type vastgoed omvatten. Stille verkoop is een populaire manier om vastgoed aan te bieden. Zeker voor verkopers die niet in de publiciteit willen treden kan het off market verkopen van bouwgrond de ideale oplossing zijn.

Waarom verkoopt u bouwgrond off market?

Het buiten de markt om verkopen van bouwgrond en ander vastgoed kan zowel voor u als verkoper als voor potentiële kopers interessant zijn. Alledaagse omstandigheden zijn redenen voor het aanzetten tot een stille verkoop:

 • Beschadigde eigendommen. De bouwgrond die u wilt verkopen kan op verschillende manieren beschadigd zijn. Van bodemvervuiling tot restanten van voormalige bebouwing. Bouwgrond bevindt zich niet altijd in de ideale verkoop toestand.
 • Financiële of gezondheidsproblemen.
 • Verkopen aan contante koper. Vastgoedinvesteerders kopen liever off market omdat er flexibele onderhandelingsmogelijkheden zijn. De transactie kan snel verlopen.
 • Verkoop aan familie of bekende. Als u heeft gesproken met familie of kennissen over de voorgenomen verkoop, kan dit interesse uit onverwachte hoek opleveren.

De voor- en nadelen van bouwgrond off market verkopen

Verkopen buiten de markt heeft zijn voor- en nadelen. Omdat de bouwgrond niet via openbare advertenties en publicaties aan het grote publiek wordt verkocht, zijn de voordelen:

 • Behoud van controle, privacy en vertrouwelijkheid. Deze discretie spreekt veel verkopers aan en is een van de grootste voordelen van stille verkoop.
 • Select aantal potentiële kopers.
 • Snelle verkoop is mogelijk. Geïnteresseerde kopers zijn in staat snel te handelen. De bouwgrond kan van eigenaar wisselen nog voordat het op de markt komt.
 • Lagere commissie. Met een tussenpersoon is de commissie aanmerkelijk lager en dat bespaart u geld.

Nadelen van bouwgrond in de stille verkoop

Niet alles aan off market verkopen is positief. Het is een tactiek die u goed moet onderzoeken en waaraan ook enkele nadelen aanzitten, zoals:

 • Minder publiciteit. Off market verkoop bereikt minder potentiële kopers. Verwacht geen biedingsoorlog.
 • Lagere verkoopprijs. Vanwege het beperkte aantal potentiële kopers, is er minder kans op biedingen die elkaar snel opvolgen. De kans bestaat dat niemand akkoord gaat met de vraagprijs. Het is kiezen tussen het gemak van de procedure versus het incasseren van een hoge verkoopprijs.
 • Onervaren adviseur. Zoek een ervaren vastgoed adviseur die ruime ervaring heeft met off market vastgoedtransacties. Een onervaren makelaar is niet proactief en beschikt niet over een zakelijk netwerk.

Gemak van een kavel off market verkopen

Stel dat u een stuk grond heeft, waar u wel de plannen maar niet de tijd voor heeft om er iets mee te doen? Waarom dan niet verkopen? Breng de kavel zelfstandig of samen met een professionele adviseur onder de aandacht van een selecte groep kopers. Het is niet nodig om direct op een bod in te gaan of het hoogste bod te accepteren. Het voordeel van off market verkopen, is dat u de tijd heeft. Besluit u later om toch niet te verkopen? Dan haalt de adviseur de kavel van de markt en gaat u aan de slag om alsnog de eerdere plannen realiseren. Wilt u gaandeweg het traject liever dat de bouwkavel zichtbaar is op advertentie- en vastgoedsites? Ook dat kan. Eigenaren peilen regelmatig eerst de interesse van kopers in het off market traject, om vervolgens alsnog tot openbare verkoop te beslissen. Het traject is flexibel. Pas als beide partijen een (ver)koopovereenkomst hebben getekend is de weg terug niet langer mogelijk.

Flexibele onderhandelingspositie

Een ander iets bij off market verkopen is dat de onderhandelingen flexibel zijn. Met een serieuze koper is een deal snel te maken, maar zijn er ook transacties waar langdurig door beide partijen over wordt onderhandeld. In tegenstelling tot een gebruikelijke vastgoed deal is er minder haast en stress bij het onderhandelen. Voelt u er zelf niets voor om te onderhandelen? Uw vastgoed adviseur kan dit namens u doen. Uiteraard bent u degene die een uiteindelijke beslissing neemt. Net zoals bij elke vastgoedtransactie zal een definitieve (ver)koopovereenkomst door een notaris opgemaakt worden. Het is ook de notaris die de verkoop onder andere meld bij het Kadaster.

Succesvol een bouwkavel off market verkopen

Denkt u er over na om bouwgrond te verkopen, maar ziet u op tegen de publiciteit? Maak een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek over stille verkoop. Off market vastgoed verkopen heeft de laatste jaren een toevlucht genomen. Het is een praktische manier om vastgoed te verkopen zonder dat dit voor iedereen openbaar is. Zonder te maken te hebben met tal van vaak ‘nieuwsgierige’ kopers, maakt een adviseur de voorgenomen verkoop kenbaar bij een select aantal kopers. Ontvangt u een bod dat u aanspreekt? Via de adviseur maakt u uw interesse aan de koper kenbaar. Zelf onderhandelen mag, maar is geen noodzaak. Bent u benieuwd wat onze adviseurs u te bieden hebben? We maken graag kennis met u. Vul het contactformulier in of stuur ons een e-mail info@offmarket-vastgoed.nl. U ontvangt zo snel mogelijk een reactie.

Off market bouwgrond verkopen – FAQ

Ja. Alle soorten en typen van vastgoed kunnen in principe off market verkocht worden.
In tegenstelling tot een gebruikelijke verkoop, wordt er niet met de bouwgrond geadverteerd. De bouwgrond wordt onder de aandacht gebracht van een beperkt aantal potentiële kopers. Verwacht bij een off market verkoop niet dat de ene geïnteresseerde na de andere contact zoekt voor een bezichtiging. Off market verkopen is aanmerkelijker rustiger en brengt minder stress en drukte met zich mee.
Net zoals bij een gebruikelijke vastgoedtransactie bepaalt u, als verkoper de vraagprijs. Blijf daarin realistisch. Geïnteresseerde kopers kunnen een bod doen dat lager is dan uw initiële prijs. U bent niet verplicht elk bod te accepteren, wel kunt u besluiten om met een koper te onderhandelen en zien of er een iets hoger bod in zit.
Het verkoopproces kan snel gaan. Als een koper het juiste bod doet en de onderhandelingen vlot verlopen, kan een transactie binnen een paar dagen rond zijn.
Ja. Als koper bent u degene die een bod accepteert. Beide partijen dienen akkoord te gaan met de overeengekomen voorwaarden. Belangrijk hierbij is wel dat de verkoopprijs realistisch is en niet veel lager dan bij een verkoop aan onbekenden.
Bouwkavels bevatten soms vervuilde grond. Als u zo’n kavel verkoopt en u weet van de verontreiniging dan is het belangrijk om dit aan de koper kenbaar te maken. Doet u dit niet dan kan er later sprake zijn van verborgen gebreken, waar u als verkoper van op het moment van de verkoop van af wist. Eventueel kunt u samen met de koper de kosten voor bodemsanering delen.
Het staat u vrij om de kavel van de markt te halen en eventueel gestarte onderhandelingen af te breken. Doe dit wel op tijd en wacht niet totdat een overeenkomst bij de notaris is getekend. In dat geval bent u te laat. Laat de adviseur tijdig weten dat u niet wilt verkopen, zodat deze de kavel uit het aanbod haalt.
Ja. U geeft zelf aan welke zaken u door de adviseur wilt laten doen en wat u zelf doet. Zo kunt u beslissen om bij de onderhandelingen aanwezig te zijn, maar u kunt dit ook volledig aan de adviseur overlaten.
Begeleiding bij een off market vastgoed transactie is zowel complex als veelzijdig. Veel (ver)kopers stellen begeleiding op maat op prijs. De kosten hangen onder andere af van het succes van een transactie. U ontvangt een prijsopgave na afloop van het adviesgesprek.