Skip to content Skip to footer

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van off market woning kopen? Het vinden van uw droomhuis kan vermoeiend zijn. De huizenmarkt is in Nederlandse steden roodgloeiend. Gevoed door een verschuiving naar werken op afstand besteedt u uren aan een stuk aan het doorzoeken van vastgoedwebsites, maar nooit het vinden van een betaalbare woning die aan uw eisen voldoet. De vraag is groter dan het aanbod. Vanwege de hevige concurrentie moeten woningkopers creatief zijn en in veel gevallen betekent dat een toename van off market woning kopen. Off market deals zijn interessant, maar u moet wel net tegen de juiste kans aanlopen.

Off-market woning kopen

Off market woning kopen vergroot uw kansen

Off market kopen vergroot uw kansen om het perfecte huis te vinden, omdat het concurrentie element is weggenomen. Elke woning die u ziet, is exclusief. U krijgt toegang tot woningen die niet publiekelijk te koop staan en die niet voor een groot aantal kopers toegankelijk zijn. Dit betekent dat de kans groter is om een huis te vinden voor een prijs die past binnen uw budget. In plaats van in een biedingsoorlog met andere kopers te belanden, onderhandelt u met een verkoper over een akkoord. Off market vastgoed kopen wil niet zeggen dat u niet meer op de open markt kijkt, maar door samen met een vastgoedadviseur off market te zoeken heeft u gewoon meer keuze. Dit brengt u alleen maar dichter bij de droomwoning waar u naar op zoek bent.

Gevarieerd woningaanbod

Is het waar dat de beste woningen zonder reclame van eigenaar wisselen? Er zijn mensen die geloven dat off market vastgoedtransacties vooral over de beste eigendommen gaan. Hier is geen bewijs voor. Het is wel waar dat een toenemend aantal woningbezitters hun huis off market probeert te verkopen, voordat ze op de openbare woningmarkt publiciteit krijgen. Vraagt u zich af wat de voor- en nadelen zijn van off market kopen? In werkelijkheid zijn er geen andere punten dan bij het kopen op de vrije markt. Het belangrijkste probleem dat zich voor kopers kan voordoen, is dat de woning op de openbare markt misschien voor een lager bedrag zou zijn verkocht. Daar staat tegenover dat dezelfde woning op de vrije markt waarschijnlijk voor meer is verkocht dan voor minder of, en dat is erger, aan iemand anders die uw bod overbiedt.

Off market woningaanbod

Een van de moeilijkste facetten aan woningen in de stille verkoop is dat u ze moet zien te vinden. Wanneer u niet over een netwerk van kennissen en vrienden beschikt die hier en daar wel eens wat horen, is het bijna onmogelijk om off market een woning te vinden. Door de overspannen situatie op de woningmarkt, proberen woningzoekers door het schrijven van briefjes toch hun droomhuis te vinden. Hoe werkt het? Simpel als u een woning ziet die u aanspreekt, schrijft u een onderbouwd briefje en doet dit in de brievenbus van de woning. Misschien dat de huidige eigenaar niet eerder aan verkoop heeft gedacht, maar daar niet onwelwillend tegenover staat. Onderhandelingen leiden vaker dan gedacht tot een succesvolle verkoop.

Netwerk vastgoedadviseur

Voor iedereen die niets voelt om zelf met een eigenaar of verkoper in onderhandeling te gaan, is er ook de mogelijkheid om de hulp van een vastgoedadviseur in te schakelen. Kies voor een adviseur die de plaatselijke markt kent en die bekend is met off market woning verkopen. Gebruikmaken van de kennis en kunde van een vastgoedadviseur is divers. Niet alleen is een adviseur vaak als een van de eersten op de hoogte van vastgoed dat binnenkort in de verkoop komt. Er is ook de beschikking over een uitgebreid zakelijk netwerk, waar binnen ruim voldoende off market vraag en aanbod is. Ziet u op tegen onderhandelen met een verkoper? Een vastgoedadviseur kan dit namens of samen met u doen. Door de kennis en ervaring ontstaat een akkoord waar beide partijen, koper en verkoper, tevreden mee zijn.

Nauwelijks concurrentie

Een van de grootste voordelen bij het off market kopen van een woning is het gebrek aan concurrentie. Waar het tegenwoordig gebruikelijk is om over te bieden, is dat in de stille verkoop nauwelijks het geval. Verkopers die besluiten een woning buiten de markt om te verkopen, hebben daar zo hun redenen voor. De voorgenomen verkoop is niet aan de woning zichtbaar en ook plaatsing op vastgoedwebsites, zoals Funda, blijft uit. Het gebrek aan concurrentie stelt u in staat met een verkoper te onderhandelen zonder dat andere potentiële kopers een hoger bod uitbrengen.

Zonder stress een woning kopen

Wanneer u off market koopt, komt u niet in een stress situatie terecht. Er is tijd om een bod uit te brengen en te onderhandelen met de verkoper. Voor velen is dit van onschatbare waarde. In tegenstelling tot de druk van de openbare markt, zijn verkopen buiten de markt ingehouden en probleemloos. Het is goed om ervoor te zorgen dat u uw financiën op orde heeft en dat u weet hoeveel ruimte u heeft, zodat de koop zo soepel mogelijk verloopt. U voorkomt hiermee dat u als de onderhandelingen gaande zijn u nog in gesprek moet met een hypotheekverstrekker. Als u de financiën op orde heeft, is snel schakelen mogelijk en kan de koop vlot gesloten worden.

Kopers profiel maken

Investment Builders hoopt het proces van off market een woning kopen nog eenvoudiger voor u te maken. Het enige wat u doet, is uw kopers profiel maken compleet met alle vereisten. Uw droomwoning vinden doet u samen met ervaren adviseurs. Binnen onze onderneming is ruim 50 jaar ervaring in de vastgoedsector verenigt. Op basis van uw profiel gaan onze adviseurs voor u aan de slag met het vinden van off market vastgoed dat bij u past. U beslist zelf of u een woning wil bezichtigen en in een latere fase een bod uit wil brengen. De onderhandelingen uitbesteden? U kunt rekenen op begeleiding tijdens het volledige traject. Maak een afspraak voor een kennismakingsgesprek, we zijn u graag van dienst.

Off market woning kopen – FAQ

Woningen in de stille verkoop zijn soms precies de woning waar u naar op zoek bent. Kopers zien al jaren dat de vraag naar woningen veel groter is dan het actuele aanbod. Door off market rond te kijken, is het niet ondenkbaar dat u binnen korte tijd een geschikte woning vind. Uiteraard is het mogelijk om zowel op de vrije markt als buiten de markt te kijken.

Dat een woning niet te koop staat, wil niet zeggen dat u niet kunt proberen in contact te komen met de eigenaar. Het ergste wat de eigenaar kan zeggen is nee. Als u het niet probeert dan weet u het niet. Sommige eigenaren denken niet na over verkopen, totdat er een onverwacht bod langskomt.

Woningen die off market te koop staan, worden niet op vastgoedsites vermeld. De woning is niet herkenbaar te koop. Verkopers kiezen voor een stille verkoop om diverse redenen waaronder privacy of familieomstandigheden. Er is nauwelijks concurrentie en u verzand niet in een biedingsoorlog. Het verkooptraject is in dat opzicht veel rustiger en meer ontspannen dan een gebruikelijke vastgoedtransactie.

Ja. In overleg met de huidige eigenaar kan een afspraak voor een bezichtiging gemaakt worden.

De prijs die u uiteindelijk betaald voor een woning, is gebaseerd op het bod dat een verkoper accepteert. Off market vastgoed is aantrekkelijk, omdat verkoop vaak belangrijker is dan de prijs die wordt betaald. Het is niet ondenkbaar om een woning voor een relatief voordelige prijs te kopen.

Op het moment dat beide partijen de (ver)koopovereenkomst bij de notaris hebben ondertekend is de koop juridisch bindend. De notaris zorgt voor de verdere afhandeling en meldt de transactie bij de verschillende instanties.

Nee. De verkoper heeft een verkoopprijs in gedachten en bepaald zelf op welk bod een reactie volgt. Verwacht niet direct een reactie. Verkopers die vastgoed off market aanbieden, hebben niet altijd haast. Het kan enige tijd duren voordat een reactie volgt.

Ja. Er zijn verkopers die eerst off market de interesse in een pand peilen. Als er voldoende interesse is, kan alsnog besloten worden om het pand op de gebruikelijke manier te verkopen. De kans is groot dat de vraagprijs wordt overboden en een eigenaar de woning voor een hogere prijs verkoopt.

Reageert de verkoper positief op uw bod, dan kan er onderhandeld worden. Zowel de verkoper als koper hebben voorwaarden die in de uiteindelijke overeenkomst worden opgenomen. Onderhandelen bij een off market vastgoedtransactie verloopt nauwelijks anders dan bij een gebruikelijke deal. Wel kunnen de onderhandelingen langer duren, omdat niet iedere verkoper evenveel haast heeft om een pand te verkopen.