Skip to content Skip to footer

Zoekt u informatie over ‘off market portefeuille verkopen’? De vastgoedmarkt kenmerkt zich de laatste jaren door een grote vraag en een achterblijvend aanbod. Dit maakt het voor verkopers aan de ene kant aantrekkelijk om vastgoed op de vrije markt te brengen en biedingen af te wachten. Zit u niet op een biedingsoorlog te wachten en zoekt u privacy? Off market portefeuille verkopen gebeurt zonder dat uw portefeuille op de vrije markt wordt gebracht. Het aantal potentiële kopers blijft hierdoor beperkt en het staat u vrij om te onderhandelen over de meest gunstige verkoopprijs en verkoopvoorwaarden.

Off-market portefeuille verkopen

Off market portefeuille verkopen beproefd concept

Off market vastgoed verkopen is geen nieuw concept, het heeft de laatste jaren meer bekendheid en grip gekregen. Off market betekent niet dat een woning of bedrijfspand niet te koop is; het betekent alleen dat het niet op de gebruikelijke manier en via de gewone kanalen wordt geadverteerd. Er zitten verschillende voordelen aan het verkopen van vastgoed buiten de markt, dit zowel voor u als verkoper als voor de koper. De voordelen variëren van het besparen op advertentiekosten, tot het beperken van de commissiekosten en het vlot afhandelen van een vastgoedtransactie. Rondom off market vastgoedtransacties bestaan nog altijd onduidelijkheden en mythes die achteraf niet waar blijken te zijn. Enkele zaken die u ter overweging mee kunt nemen:

Off market verkoopprijzen voor vastgoed zijn lager

Vergeet niet dat u maar een koper nodig heeft om een vastgoeddeal te sluiten. Een van de voordelen van off market campagnes is dat het kopers denken dat ze iets missen. Kopers zijn vaak bereid een goede prijs te betalen om het vastgoed dat ze op het oog hebben in eigendom te krijgen. Soms heerst de angst dat concurrenten op de hoogte zijn van de off market deal en een hoger bod uit zullen brengen. Stille verkoop is discreet, sommige verkopers geven hier om persoonlijke redenen de voorkeur aan. Dit betekent niet automatisch dat de verkoopprijs lager is. Als een uitgebracht bod niet past bij de verkoopprijs die u gedachten heeft, hoeft u niet op een bod in te gaan. U bepaalt, als verkoper, zelf of en met wie u onderhandelt over de verkoopvoorwaarden.

Minder merkbekendheid

Voor vastgoedadviseurs die actief zijn bij off market vastgoedtransacties is de merk- of naamsbekendheid niet of nauwelijks kleiner dan bij een gebruikelijke verkoop. Een goede vastgoedadviseur staat u bij tijdens het verkopen van een vastgoedportefeuille. Mond-tot-mondreclame werkt uitstekend. Bovendien heeft de adviseur een netwerk van aangesloten (zaken)relaties die van de stille verkoop op de hoogte zijn. Het gebeurt regelmatig dat adviseurs binnen social media praten over succesvolle off market transacties die ze begeleid hebben. Het noemen van de verkoper is daarbij ongebruikelijk.

Zonder advertenties worden kopers niet bereikt

Het is een mythe dat u als verkoper alleen met publiciteit en advertenties de juiste kopers bereikt. Kopers die op de hoogte zijn van off market vastgoed dat te koop is, zijn vaak beter geïnformeerd dan kopers die op de vrije markt actief zijn. Deze kopers of investeerders hebben hun financiën op orde, weten waar en wat ze willen kopen. Ze zijn in staat snel te schakelen en hebben de financiële middelen beschikbaar om een vastgoeddeal te sluiten. Vooral als u met een vastgoedadviseur samenwerkt, is adverteren overbodig. De adviseur maakt de verkoop aan geschikte kopers bekend, zodat u een passend bod kunt verwachten. Voel uzelf niet gedwongen om de verkoop van uw vastgoedportefeuille via Funda bekend te maken. Off market verkopen stelt u in de gelegenheid een uitgebracht bod te overdenken zonder dat u haast heeft om met een koper in overleg te gaan.

Andere voordelen van off market verkopen

Naast de mythes en verkeerde aannames zijn er veel voordelen om een vastgoedportefeuille buiten de markt te verkopen. Buiten de markt verkopen voorkomt dat u biedingen krijgt die ver onder de vraagprijs of juist hoog daarboven liggen. Potentiële kopers doen onderzoek voordat ze een bod uitbrengen. Veel verkopers waarderen het idee van een snelle verkoop buiten de markt, maar stellen het op prijs dat ze weten dat ze op elk moment kunnen besluiten om toch voor een gebruikelijke verkoop te kiezen. Waarom niet eerst de interesse peilen en op basis daarvan gericht adverteren? Het komt vaker voor dan gedacht. Realiseer uzelf wel dat met het openbaar gaan, u in een biedingsoorlog met diverse kopers terecht kunt komen.

Onderzoek door kopers toestaan

Afhankelijk van de samenstelling van de vastgoedportefeuille die u verkoopt, kan een geïnteresseerde koper tot een due diligence onderzoek besluiten. In dat geval is het niet verkeerd om gezamenlijk een geheimhoudingsovereenkomst te ondertekenen. U bent er van verzekerd dat documenten en gegevens over uw bezit niet op straat komen te liggen. De verkoper gaat voorzichtig met de informatie om en zal op basis van het onderzoek een onderbouwd bod uitbrengen of melden dat de portefeuille niet aansluit bij dat wat iemand zoekt. Kopers kunnen ook bij het Kadaster informatie opvragen over het pand. Met het oog op toekomstige ontwikkelingen in het gebied zal eventueel navraag worden gedaan bij de gemeente. Bestemmingsplannen en wijzigingen zijn van invloed op zowel de waarde als het rendement van vastgoed. Iets wat voor een koper belangrijk is.

Succesvol off market verkopen

Wilt u vastgoed uit uw portefeuille verkopen of biedt u uw volledige portefeuille te koop aan? Bekijk en bespreek de mogelijkheden voor een verkoop buiten de markt om. Elitin Invest heeft meer dan 50 jaar ervaring in de vastgoedsector. Onze adviseurs bespreken met u de voordelen van een stille verkoop. We brengen u in contact met kopers die onroerend goed kopen dat u in uw portefeuille heeft. Vooral als u niet wilt dat zogezegd geïnteresseerden langskomen voor een bezichtiging, terwijl ze eigenlijk gewoon nieuwsgierig zijn en alleen maar willen rondneuzen, is off market verkopen ideaal. Bespreek met onze vastgoedadviseurs de prijs die u in gedachten heeft en de manier waarop u wilt verkopen. Zelf onderhandelen met een koper kan, u kunt dit ook aan ons overlaten. U bent en blijft uiteindelijk degene die een beslissing neemt. Bent u benieuwd naar wat we voor u kunnen doen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Off market portefeuille verkopen – FAQ

Off market verkopen gebeurt op een rustige, ontspannen manier. Het aanbod komt niet onder de aandacht van het grote publiek en advertenties op Funda blijven uit. De kopers waarmee u in contact komt zijn geïnteresseerd en onderhandelen op ervaren manier. Een deal kan vlot afgerond worden, investeerders hebben hun financiën op orde en zijn in staat snel te handelen.
Nee, al kan een uitgebracht bod lager zijn dan de prijs die u in gedachten heeft er is voldoende ruimte en tijd om te onderhandelen. De huidige markt is er ook niet naar om lage biedingen uit te brengen. In dat geval kunt u alsnog op de vrije markt adverteren.

Ja, de verkoop is alleen bekend bij enkele kopers. Deze kopers plannen een bezichtiging en zullen vragen om een due diligence onderzoek te mogen verrichten. Als u samenwerkt met een vastgoedadviseur kan deze de bezichtiging begeleiden. Het is niet nodig om een zogenaamde open dag te plannen, zodat iedereen in het pand rond kan neuzen.

Kopers die buiten de markt om vastgoed kopen zijn meestal professioneel en ervaren in het kopen van onroerend goed. Uiteraard kunt u het selecteren van geïnteresseerde kopers ook door een adviseur laten doen. De eerste gesprekken vinden met de adviseur plaats, bij oprechte interesse kan een bezichtiging plaatsvinden. Als de koper een bod uitbrengt kunt u beslissen om daar wel of niet op in te gaan.
Off market vastgoedtransacties zijn minder stressvol dan onroerend goed dat op de vrije markt komt. Kopers weten wat ze willen en zoeken uitsluitend naar vastgoed dat binnen hun idee of portefeuille past. Het ontbreken van concurrentie zorgt voor een rustige onderhandelingspositie. De hele transactie verloopt op een minder gespannen manier en biedt voordelen voor beide partijen.
De vraagprijs is gebaseerd op de huidige marktwaarde van het pand dat u verkoopt. U kunt een onafhankelijke taxateur inschakelen die het pand bekijkt en op waarde schat. Verschillende in- en externe factoren zijn van invloed op de waarde. Zo wordt gekeken naar gelijkwaardige panden die in dezelfde buurt te koop staan en/of recent verkocht zijn. De staat van onderhoud en de energiewaarde van het pand zijn ook van invloed.
Het is niet verplicht om op een uitgebracht bod te reageren, het toont echter wel fatsoen en een zakelijk inzicht om een reactie te geven.
U kunt eerst de interesse peilen door vastgoed buiten de markt aan te bieden, waarna u alsnog besluit om op de vrije markt te verkopen.