Skip to content Skip to footer

Wilt u off market vastgoed verkopen? Soms, wanneer u er aan toe bent om vastgoed te verkopen, komt het gebruikelijke verkoopproces niet goed van pas. Misschien bent u een particulier die niet elke nieuwsgierige bezoeker een kijkje in uw woning gunt. Of misschien laten uw huidige omstandigheden u niet veel tijd of energie over om bezichtigingen in het pand te doen. Dat is waar off market vastgoed verkopen een betere optie kan zijn. Met een stille verkoop kunt u een pand zorgeloos verkopen en uw financiële doel bereiken.

off market vastgoed verkopen

Off market vastgoed verkopen in praktijk

Wanneer u vastgoed op de gebruikelijke manier verkoopt, voert de verkoopmakelaar de gegevens van het pand in, in een presentatie. Informatie over het object, zoals de oppervlakte, aantal kamers, verwarmingsinstallatie en duurzaamheid geven potentiële kopers snel inzicht in het pand. De presentatie van het vastgoed dat u te koop aanbiedt, wordt geadverteerd op onder andere Funda. Aan de buitenzijde van het pand plaatst de makelaar een “te koop” bord, zodat passanten weten dat een pand te koop staat. Daarentegen verschijnt off market vastgoed nooit op Funda en/of is het pand niet publiekelijk op de markt gebracht. Een off market transactie is een deal van persoon tot persoon en hoeft niet in samenspraak met een makelaar plaats te vinden. Dit kan onder andere vastgoed zijn dat u vermeld als ‘te koop door eigenaar’, geadverteerd via advertenties, mondeling op de markt gebracht of verkocht aan familie of een bekende.

Vastgoed buiten de markt verkopen

Off market vastgoed verkopen kan in verschillende omstandigheden en om diverse redenen, zoals:

 • Beschadigde eigendommen. Vastgoed dat beschadigd is door bijvoorbeeld brand of een overstroming heeft niet de ideale omstandigheden voor een gebruikelijke verkoop.
 • Gezondheids- en/of financiële problemen.
 • Vlotte verkoop. De meeste vastgoedinvesteerders en beleggers kopen vastgoed liever off market vanwege de flexibiliteit die het toelaat. U hoeft een pand niet voor te bereiden, zodat een verkoopmakelaar een uitgebreide verkooppresentatie kan maken.
 • Verkoop aan bekende of familielid. Wanneer een bekende of familielid interesse heeft in het pand dat u verkoopt is het niet nodig om een pand uitgebreid onder de aandacht van andere kopers te brengen. Belangrijk is wel om het vastgoed tegen een eerlijke marktwaarde en niet ver daaronder te verkopen.

Voordelen van off market vastgoed verkopen

Stille verkoop heeft diverse voordelen die het voor u, als verkoper, aantrekkelijk maken om voor deze manier van vastgoed verkopen te kiezen:

 • Behoud van controle, vertrouwelijkheid en privacy over uw eigendom.
 • Geen open dag. Vastgoed in de stille verkoop kent geen langdurige bezichtigingen en/of open dag waarbij veel mensen een kijkje in uw woning nemen.
 • Snellere verkoop faciliteren. Sommige verkopers kiezen voor een stille verkoop wanneer de aankoop van een nieuwe woning afhankelijk is van de verkoop van een vorig huis.
 • Lagere commissie, omdat er slechts een tussenpersoon is.

Nadelen van off market vastgoed verkopen

Iedere procedure heeft voor- en nadelen. Nadelen van off market verkopen zijn:

 • Minder publiciteit voor uw eigendom. Door het pand niet op de markt te zetten, krijgt u minder aandacht van potentiële kopers.
 • Lagere verkoopprijs. Door het beperkte aantal potentiële kopers die buiten de markt zoeken, is er minder kans op verschillende biedingen. Het kan gebeuren dat u het pand verkoopt voor een prijs die lager is dan de vraagprijs.
 • Vinden van ervaren vastgoed adviseur. Een makelaar of adviseur die geen ervaring heeft met off markt vastgoed verkopen, zal niet zo actief zijn en/of de middelen hebben om uw vastgoed onder de aandacht van geïnteresseerde kopers te brengen.

Als u niet zeker weet of het verkopen van vastgoed buiten de markt om iets voor u is, maar nog steeds twijfelt over een traditionele verkoop, praat dan met een vastgoed expert over beide strategieën.

Belang van netwerken

Waar het bij off market vastgoedtransacties vaak op aan komt is het kennen van de weg en uzelf begeven in de juiste netwerken. Makelaars, taxateurs, hypotheekverstrekkers en banken zijn actief in bepaalde netwerken die ook voor u interessant zijn bij het verkopen van vastgoed. Voor een vlotte verkoop is het nodig om relaties te onderhouden. Het niet onderhouden van deze relaties leidt vaak tot een storing in de communicatie en dus tot minder kansen. Dit soort vastgoed verkopen zijn over het algemeen alleen maar voor een korte periode beschikbaar en zijn vaak het resultaat van op het juiste moment op de juiste plaats zijn. Een actief netwerk kan daarbij van pas komen.

Zonder publiciteit vastgoed verkopen

Het opvallendste aspect van stille verkoop is het feit dat een pand niet onder de aandacht van het brede publiek is gebracht. Geen glanzende verkoopbrochures, maar ook geen uitgebreide omschrijving en fotoreportage op Funda. Off market vastgoed verkopen kan snel gaan. Heeft u een vastgoed adviseur met ervaring? Doe uw voordeel met het netwerk van de adviseur. Deze kan binnen het netwerk kenbaar maken dat u een pand buiten de markt te koop heeft. Stille verkoop is populair. Ondanks de overspannenheid op de vastgoedmarkt, zijn er regelmatig verkopers die een stille verkoop boven een traditionele vastgoedtransactie verkiezen. Off market vastgoedtransacties worden zonder langdurige onderhandelingen gesloten. Het aantal betrokken partijen is minimaal en een deal is op deze manier snel beklonken.

Informatie off market vastgoed verkopen

Heeft u vastgoed dat u buiten de markt om wilt verkopen? Off market vastgoed verkopen is interessant voor particuliere vastgoedeigenaren, maar ook voor ondernemers die een bedrijfspand willen verkopen. Stille verkoop is handig en praktisch als u geen ‘zin’ heeft in gedoe rondom bezichtigingen, open dagen en langdurig onderhandelen. Breng uw pand onder de aandacht van een selecte groep. Kopers en beleggers zijn in staat om snel te beslissen en te handelen. Het pand wordt op korte termijn verkocht zonder dat het voor de buitenwereld zichtbaar te koop staat. Spreekt deze manier van vastgoed verkopen u aan? Neem contact op voor meer informatie.

Off market vastgoed verkopen – FAQ

Een verkoop buiten de markt is een term die wordt gebruikt om een pand te definiëren dat wordt verkocht of al is verkocht zonder enige openbare reclame. Off market betekent dat een pand kan worden verkocht als de eigenaar een acceptabel bod krijgt, maar heeft besloten dit niet te promoten.
Off market verkopen kan ideaal zijn als u een snelle verkoop voor ogen heeft. Dit kan leiden tot een kortere afwikkelingsperiode. Als u uw eigendom slim en snel wilt verkopen en de verkoop zelf belangrijker is dan de verkoopprijs, is off market verkopen een ideale strategie.
De meeste gerenommeerde makelaars brengen geen kosten in rekening voor het van de markt halen van een pand. Als ze dat wel doen, is dat meestal vanwege het feit dat de verkoper de dienstverlening misbruikt om te voorkomen dat er commissie betaald moet worden.
In tegenstelling tot een gewoon verkoopproces, waarbij het niet ongebruikelijk is om overboden te worden, gaan panden in de stille verkoop soms voor een lagere prijs weg. Dit hangt af van de manier waarop u onderhandelt over de verkoopvoorwaarden. Als verkoper bent u degene die bepaald wel of niet akkoord te gaan met een bod.
Ja. Als u een koopovereenkomst ondertekent, bent u wettelijk gebonden aan de contractvoorwaarden. Datzelfde geldt voor de koper.
Panden in de stille verkoop zijn aantrekkelijk voor investeerders, omdat er nauwelijks concurrentie is. De onderhandelingspositie is beter en er zijn geen andere partijen die een tegenbod en/of een hoger bod uitbrengen.
Zodra het bod is geaccepteerd, bindt het koopcontract vaak beide partijen, zodat niemand van gedachten kan veranderen zonder toestemming van de andere partij. Wees daarom zeker van uw zaak bij het verkopen van vastgoed.
Ja, ook particuliere woningbezitters kunnen een huis in de stille verkoop doen. Eventueel kunt u overwegen om een adviseur in te schakelen die in zijn of haar netwerk geïnteresseerde kopers kan benaderen.
De krapte op de vastgoedmarkt is de afgelopen jaren sterk gestegen. De vraag is veel groter dan het aanbod. Makelaars in onroerend goed passen deze tactiek vaak toe, nadat hun kopers meer dan eens zijn overboden of op een andere manier gefrustreerd zijn door het traditionele verkoopproces. Het kan gunstig uitpakken om op deze manier uw pand te verkopen.
Het is jammer maar waar, oplichters die zich voordoen als potentiële kopers en die proberen vastgoed verkopers te beroven.
Nee. U bepaalt zelf of u een bod wel of niet accepteert. Als u een vraagprijs in gedachten heeft en deze is overeenkomstig andere panden in dezelfde buurt dan kunt u daar aan vasthouden.