Skip to content Skip to footer

Wilt u off market onroerend goed kopen? De vastgoedmarkt is altijd ontwikkeling en het vinden van een interessante deal is met goed zoeken nog altijd mogelijk. Een veelgemaakte fout die veel beleggers maken, is denken dat alleen plaatsen als Funda en Jaap de enige plekken zijn om vastgoed dat te koop staat te zoeken. De waarheid is dat een groeiend aantal kopers en verkopers transacties buiten de markt uitvoeren, zonder dat daar forse vastgoedcommissies tegenover staan. Off market onroerend goed kopen is een manier om verkopers direct te benaderen en snelle onderhandelingen te beginnen.

Off-market onroerend goed kopen

Exclusief off market onroerend goed kopen

Verkopers van luxe woningen, maar ook van zakelijk onroerend goed kiezen ervoor om transacties achter gesloten deuren te laten plaatsvinden. Deze verkopers willen niet de aandacht van het grote publiek trekken met hun verkoop, geven de voorkeur aan vertrouwelijkheid en/of willen niet dat iemand zomaar naar een open huis dag komt om rond te neuzen. Discretie en privacy zijn gewaardeerde aspecten bij off market onroerend goed kopen. Kopen op een openbare aanbieding betekent dat iedereen tegen u kan concurreren of op de hoogte is van uw aankoop. Wanneer een pand buiten de markt en dus in de stille verkoop komt, kunt u een bod uitbrengen zonder dat derden meteen weten dat het pand in de verkoop is. Zelfstandig of met een vastgoed adviseur kunt u bieden op een pand dat uw interesse heeft. Off market vastgoed kopen biedt de anonimiteit en vertrouwelijkheid die een toenemend aantal (ver)kopers waarderen.

Zelfstandig of met een adviseur vastgoed kopen

Het is niet ongebruikelijk dat verkopers van off market onroerend goed contact opnemen met een makelaar of vastgoed adviseur om erachter te komen of er vraag is naar het betreffende pand. Het aantal vastgoedtransacties dat buiten de markt om gebeurt, neemt jaarlijks toe. Het kiezen van een adviseur die actief is in een uitgebreid zakelijk netwerk is cruciaal. Vraag rond naar mensen die eerder off market onroerend goed hebben gekocht, controleer accreditaties en laat een adviseur precies weten wat u wilt. Het adresboek van een goede vastgoed adviseur is een van de grootste troeven, die een schat aan off market vastgoed kansen voor u opent.

Korte lijnen, snel onderhandelen

Het kopen van off market onroerend goed lijkt moeilijk, maar echt off market kopen betekent dat vroeg instappen mogelijk is. Heeft u het benodigde kapitaal? Snel schakelen is dan mogelijk en het is niet ondenkbaar dat u het vastgoed voor een lagere prijs in bezit krijgt. De netwerk contacten van een vastgoed adviseur betekenen niet alleen gemakkelijke toegang, het betekent ook dat een adviseur weet welke verkopers geneigd zijn de vraagprijs te verlagen. Op de huidige vastgoedmarkt, is het niet ondenkbaar dat u na het aankopen van vastgoed een aantrekkelijke winst maakt als u besluit het pand te verkopen. Het geheim van succesvol off market onroerend goed kopen heeft alles te maken met netwerken. Een ervaren vastgoed adviseur kan deuren openen die niet toegankelijk zouden zijn als u zelf op zoek gaat.

Voordelen kopen vastgoed buiten de markt

Voordat u kijkt hoe u off market vastgoed kunt kopen, is het belangrijk om te weten waar u aan toe bent. Zoals elke vastgoed transactie, zijn er voor- en nadelen aan het kopen van off market vastgoed. Voordelen zijn:

  • Minder concurrentie. Kopers van off market vastgoed staan sterker. U hoeft zich minder zorgen te maken dat de verkoper betere aanbiedingen krijgt. Een selecte groep potentiële kopers is op de hoogte van de voorgenomen verkoop.
  • Meer tijd. Tijd speelt een kleinere rol bij het kopen van off market onroerend goed. U heeft tijd om met de verkoper te onderhandelen en tot een oplossing te komen die voor beide partijen aantrekkelijk is.
  • Betere uitgangspositie. U heeft meer speelruimte en dat biedt kansen. Neem de tijd om meer te weten te komen over de motivaties van de verkoper. Dit is van invloed op het bod dat u uitbrengt.

Nadelen kopen vastgoed buiten de markt

De mogelijkheden en voordelen klinken geweldig. Off market vastgoed kopen heeft aan de andere kant nadelen en beperkingen. Als dit niet zo zou zijn, zou iedereen kiezen voor stille verkoop. Punten waar u extra aandacht aan besteed zijn onder andere:

  • Echte verkopers vinden. Het gebeurt dat verkopers off market de vastgoedmarkt peilen, zonder dat ze echt verkopen. Bereid u voor op het terugtrekken van een verkoper. Deze tactiek kan een potentiële koper een vervelend gevoel geven.
  • Geheimhouding. Stille verkoop heeft vaak als doel uit de publieke belangstelling te blijven. Voor kopers is het soms moeilijk om de privacy te handhaven tijdens het onderhandelen. Het is niet ongebruikelijk dat een verkoper u vraagt een geheimhoudingsverklaring te ondertekenen.

Tips om off market onroerend goed te kopen

Het basisprincipe van off market vastgoed kopen is duidelijk. Zoeken vanuit een netwerk biedt kansen en opent deuren. Maar er zijn zaken die u zelf doet en die het proces vereenvoudigen:

  • Check vastgoed websites. Zoek naar panden die als ‘binnenkort beschikbaar’ vermeld worden. Deze panden zijn nog niet op de markt, wat betekent dat u vroeg een bod uit kunt brengen.
  • Maak uw bedoelingen duidelijk. Gebruik verschillende tactieken om agenten en makelaars te laten weten dat u interesse heeft in een bepaald pand. Laat verkopers weten dat u een belegger of vastgoedkoper bent die geld te besteden heeft.
  • Zoek naar lege panden. Veel vastgoedeigenaren komen in de verleiding door een bod, zelfs als ze niet van plan waren te verkopen. Leegstaande panden bieden mooie kansen. Een goed getimede aanbieding is misschien alles wat u, als koper, nodig heeft.

Advies off market onroerend goed

Off market vastgoed kopen is interessant en biedt mogelijkheden. Het uitbrengen van een vroeg bod, kan leiden tot een snelle transactie voor een aantrekkelijke prijs. Spreekt deze manier van vastgoed verhandelen aan en bent u benieuwd of dit bij u past? Vraag advies aan een ervaren vastgoed expert. Samenwerken met een adviseur geeft u ongekende mogelijkheden en zorgt ervoor dat u vroegtijdig op de hoogte bent van een pand dat binnenkort op de markt komt.

Off market onroerend kopen – FAQ

Off market vastgoed kopen is een optie als u een leegstaand pand of object ziet, dat volledig voldoet aan de wensen die u heeft. U kunt proberen het pand buiten de markt om te kopen door een bod uit te brengen bij de huidige eigenaar.
Nee, in dit geval betekent off market dat een pand in stille verkoop is. Het pand wordt niet openbaar onder de aandacht van het brede publiek gebracht. Het geeft potentiële kopers een kans om snel te onderhandelen en vastgoed voor aantrekkelijke prijzen te kopen. Een eigenaar kan na het ontvangen van een bod alsnog besluiten om voor openbare verkoop te gaan.
Off market vastgoedtransacties hebben minder concurrentie. Een biedingsoorlog is onwaarschijnlijk. Kopers en beleggers die deze strategie gebruiken, hebben de mogelijk om onroerend goed tegen een goede prijs te kopen. Dit is voor veel kopers de reden om uit te kijken naar off market vastgoed.
Als er een verkoopovereenkomst is getekend is afzeggen of annuleren niet altijd vanzelfsprekend. De overeenkomst is een juridisch bindend document. Iedereen die om ongefundeerde redenen alsnog probeert af te zien van de verkoop moet rekening houden met juridische en/of financiële gevolgen. Overigens is een verkoper niet verplicht elk bod te aanvaarden.
Rondkijken op de markt laat soms buitenkansjes zien. Wat u ook kunt doen is gebruik maken van het netwerk van een vastgoed adviseur of makelaar. Laat weten dat u op de markt bent voor een bepaalde soort vastgoed. De adviseur kan deze vraag in zijn of haar netwerk rond laten gaan en zo zoeken naar vastgoed dat aansluiting vind bij uw portefeuille.
Verkopers van off market vastgoed zijn niet even gehaast om een pand te verkopen. Dit geeft u tijd om te onderhandelen. U heeft de mogelijkheid om samen met een adviseur een onderhandelplan uit te denken. Een vastgoed adviseur heeft hier ervaring in en kan eventueel namens u met een verkoper onderhandelen over de prijs en voorwaarden van een verkoop.
De uiteindelijke verkoopovereenkomst wijkt niet af van vastgoed dat op de gebruikelijke manier van eigenaar wisselt. Het is een notaris die de overeenkomst opstelt en die ervoor zorgt dat deze bij de nodige instanties wordt aangemeld.
Nee, ook als u privé op zoek bent naar vastgoed kunt u kijken naar panden in de stille verkoop. Met de huidige overspannen woningmarkt, kunt u op deze manier interessante objecten vinden. Stille verkoop stelt u in de gelegenheid direct met een verkoper te onderhandelen. Het ontbreekt aan concurrentie en van een biedingsoorlog is geen sprake.