Skip to content Skip to footer

Zoekt u informatie over een off market bedrijfspand kopen? Loopt de huur van uw bedrijfspand binnenkort af en twijfelt u tussen het vernieuwen van de huurovereenkomst en het kopen van een bedrijfspand? Het aanbod is breder dan u denkt. Off market een bedrijfspand kopen stelt u in de gelegenheid een pand te zoeken dat niet op de gebruikelijke manieren onder de aandacht van potentiële kopers of investeerders komt. Het buiten de markt om kopen van een bedrijfspand is zowel voor u als koper als voor de verkoper interessant.

Off-market bedrijfspand kopen

Succesvol een off market bedrijfspand kopen

Het kopen van een bedrijfspand kan de grootste en meest risicovolle transactie zijn die uw bedrijf ooit onderneemt. Om niet met onvoorziene kosten opgezadeld te zitten is het belangrijk om de tijd te nemen en onderhandelingen over een koopovereenkomst goed voor te bereiden. Panden in de stille verkoop bieden meer tijd en ruimte om te onderhandelen. U bereidt zichzelf goed voor door vooraf over enkele aandachtspunten na te denken.

Bedrijfsbehoefte

Een noodzakelijk punt bij het zoeken en kopen van een geschikt bedrijfspand is het in beeld brengen van uw zakelijke behoefte. Locatie is voor ondernemers een van de eerste zorgen, vooral winkelbedrijven hebben belang bij een goede locatie. Gerelateerde onderwerpen aan de locatie zijn toegankelijkheid voor klanten en medewerkers, parkeergelegenheid en bereikbaarheid met openbaar vervoer. Kijk ook naar de mogelijkheden voor afhalen, verzenden en ontvangen. Eventuele uitbreidingsruimte kan interessant zijn voor de toekomst. Naast de locatie is ook de ruimte die u nodig heeft belangrijk. Vergeet daarbij niet te kijken naar toekomstige groei. Voordat u beslist wat uw bedrijfsbehoefte is, analyseert u hoe uw huidige bedrijfspand is georganiseerd en ingedeeld. Een efficiënte indeling van de werkvloer kan uw activiteiten productiever en winstgevender maken.

Bepaal uw budget

Vooraf een effectief budget instellen, geeft u meer onderhandelingskracht omdat u weet wat u zich kunt veroorloven. Praat in een vroeg stadium met uw boekhouder en eventuele financiële partners om uw budget te bepalen en eventueel goedkeuring voor financiering te krijgen. Het kopen van een bedrijfspand is van invloed op de financiële situatie van uw onderneming. Het beschikbare budget moet meer dekken dan alleen de aankoopprijs van een pand. Bijkomende kosten zijn onder andere due diligence onderzoeken, verhuizing, overdrachtsbelasting, juridische kosten, eventuele makelaarscommissies en onvoorziene uitgaven. Spreek met een hypotheekverstrekker of financier over de tijd die nodig is om een transactie te beoordelen en aan welke voorwaarden u moet voldoen. Financiële instellingen vragen regelmatig om onderbouwde financiële bedrijfsgegevens of een taxatierapport van een bevoegd taxateur.

Samenwerken met een vastgoedadviseur

Bedrijfspanden in de stille verkoop staan niet publiekelijk te koop. Een ervaren vastgoedadviseur begrijpt uw behoeften en kent de lokale markt, inclusief off market bedrijfspanden. Een adviseur kan van belang zijn in de onderhandelingen met een verkoper. Vraag de adviseur om een bedrijfspand te zoeken dat aansluit bij dat wat uw bedrijf nodig heeft. Vergelijk het aanbod met uw budget en doe eventueel een bod op een pand dat u aanspreekt.

Besparen op de prijs van vastgoed

In de huidige vastgoedmarkt is het belangrijk om manieren te zoeken om een lagere aankoopprijs te onderhandelen:

• Wat meer afgelegen locaties zijn goedkoper. Ideaal als uw onderneming geen centrale ligging nodig heeft.
• Off market bedrijfspanden worden soms goedkoper verkocht dan gelijkwaardig vastgoed in dezelfde omgeving.
• Staat het pand van uw voorkeur niet te koop? Het gebeurt dat vastgoedeigenaren bij het juiste bod toch willen verkopen.

Verricht grondig onderzoek naar een pand

Doe, voordat u een bod uitbrengt, onderzoek. Hoe beter u geïnformeerd bent, hoe beter uw uitgangspositie bij het onderhandelen. Punten die bij het vooronderzoek van belang zijn:

• Vraag naar de manier waarop een pand gebruikt mag worden.
• Controleer of er uitbreidingsmogelijkheden zijn. Gemeentelijke bestemmingsplannen staan dit niet altijd toe.
• Laat een bouwkundige keuring van het gebouw uitvoeren.
• Vraag de koper naar andere factoren die de waarde van het pand of de bedrijfsactiviteiten beïnvloeden. Dit zijn milieukwesties, maar ook constructie- en bestemmingsplannen, en vergunningen zijn van invloed op de koop en bedrijfsvoering.

Het is beter om ernstige problemen of gebreken vroeg te ontdekken en niet een paar dagen voordat de verkoopovereenkomst wordt ondertekend. Gebreken en problemen hebben invloed op zowel de financiering als de hele vastgoedtransactie.

Doe een bod

Wanneer u de nodige onderzoeken heeft laten verrichten, kunt u de resultaten en uitkomsten gebruiken om een bod voor te bereiden. Blijf binnen uw budget en hou rekening met enkele factoren:

• Een verkoper van een pand in de stille verkoop heeft niet altijd haast om te verkopen. Verwacht niet direct een antwoord.
• Verkopers die op basis van uw bod willen onderhandelen, zullen vragen een geheimhoudingsovereenkomst te ondertekenen. Dit houdt in dat alle documenten die u ter inzage ontvangt geheim blijven. De informatie mag niet in de openbaarheid komen.
• Uw bod moet voldoende tijd bevatten om due diligence onderzoeken te doen en eventueel goedkeuring voor een financiering te krijgen.

Voordat u off market een bedrijfspand koopt

Zorg er altijd voor dat u een grondige due diligence doet. Het kan ook belangrijk zijn om aan de koper om recente milieubeoordeling te vragen. Due diligence is ook het moment om een bouwkundige beoordeling te krijgen, zeker bij grotere gebouwen. Als dit onderzoek problemen aan het licht brengt, kunt u onderhandelen over een lagere verkoopprijs. Overigens kan een verkoper tijdens het onderhandelen besluiten om niet verder op uw bod in te gaan.

Een passend bedrijfspand vinden

Uw onderneming is aan een groter of moderner bedrijfspand toe, maar het aanbod dat u online ziet voldoet niet aan dat wat u voor ogen heeft. Een vastgoedadviseur kan u van dienst zijn, door in het zakelijk netwerk een profiel rond te sturen en te vragen waar en wie een passend pand te koop heeft. Off market vastgoeddeals zijn interessant en kunnen snel gesloten worden. Het is vaak alleen een kwestie van het kennen van de juiste mensen. De adviseurs van Elitin Invest hebben jarenlange ervaring met vastgoedtransacties en nemen de mogelijkheden voor het kopen van een off market bedrijfspand met u door. Vul het contactformulier in. U ontvangt zo snel mogelijk een reactie.

Off market bedrijfspand kopen – FAQ

De waarde en het rendement van een investering hangen af van diverse omstandigheden. Economische veranderingen, de manier waarop bedrijven werken en financiële invloeden hebben effect op een investering.

Ja, als u het ideale pand ziet en een verkoper uw bod accepteert kunt u onderhandelen over de voorwaarden.

Vraag rond in uw netwerk of iemand een bedrijfspand weet dat te koop staat zonder dat dit zichtbaar is. U kunt ook contact zoeken met een vastgoedadviseur en daar uw behoefte omschrijven. Vastgoedexperts horen al in een vroeg stadium dat een pand in de stille verkoop staat of binnenkort op de markt komt.

Dit gaat samen met de behoefte van de verkoper. Sommige verkopers moeten verkopen en doen dit voor elk acceptabel bod, ook als dat lager is dan de verkoopprijs die men in de gedachten heeft. Aan de andere kant zijn er verkopers die eerst off market de interesse peilen en die het pand later alsnog openbaar verkopen.
Het is mogelijk om direct met de verkoper contact op te nemen en een bod uit te brengen. Directe onderhandelingen voorkomen dat u hoge makelaarscommissies betaald. Maar u kunt er ook voor kiezen om een vastgoedadviseur te vragen een bod te doen en eventueel namens u te onderhandelen.
Nee, al is het wel zo dat een verkoper zal laten weten om wel of niet op een bod in te gaan. Bij off market transacties kan het langer dan gebruikelijk duren, voordat een verkoper een reactie geeft.

Ja, zeker bij bedrijfspanden en andere vormen van zakelijk vastgoed vragen kopers vaak om deze overeenkomst te tekenen. Kopers die due diligence onderzoek verrichten, hebben inzage in bedrijfsdocumentatie waarvan een verkoper niet wil dat deze gegevens openbaar worden gemaakt.

Het due diligence onderzoek is er niet voor niets. Het is de ultieme mogelijkheid om een pand grondig te laten onderzoeken, waarbij ook de bouwkundige staat beoordeelt kan worden. Het due diligence onderzoek kan eventuele verborgen gebreken aan het licht brengen. Afhankelijk van de ernst van de problemen, kan een lagere verkoopprijs worden bedongen. Hou er wel rekening mee dat het oplossen van gebreken veel geld kan kosten.

Afhankelijk van uw behoefte kan het interessant zijn om een bedrijfspand te kopen dat deels verhuurd is. Zo kunt u uw eigen onderneming verder uitbreiden en heeft u aan de andere kant regelmatige huurinkomsten van de huurder. Laat vooraf de bestaande huurovereenkomst nakijken en verzeker uzelf ervan dat ook na de aankoop van het pand de huurder rechtsgeldig in het bedrijfspand zit.