Skip to content Skip to footer

Denkt u na over off market kantoorpand verkopen? Het off market of in de stille verkoop aanbieden van een kantoorpand heeft interessante voordelen. Uw plannen blijven in de luwte en het pand komt niet openbaar in de verkoop. Alleen maar een select aantal potentiële kopers en investeerders zijn op de hoogte van de voorgenomen verkoop. Off market een kantoorpand verkopen kan bij het juiste bod vlot en succesvol zijn.

Off-market kantoorpand verkopen

Regels off market kantoorpand verkopen

Bij de verkoop van een bedrijfspand kunt u er als verkoper voor kiezen om dit publiekelijk of off market te doen. Voor de verkoper betekent het buiten de markt verkopen van vastgoed proberen een transactie te bereiken die enkele kenmerken heeft:

• Rechtstreeks tussen verkoper en koper plaatsvindt, zonder tussenpersoon.
• Niet openlijk te koop aangeboden.
• Een beperkt aantal potentiële kopers.

Verkopers kiezen om verschillende redenen om buiten de markt te verkopen. Van door gedwongen omstandigheden niet anders dan kunnen verkopen, tot het willen vermijden van een biedingsoorlog, zoals die in de publieke verkoop vaak voorkomt. Waar verkopers minder vaak aan denken is dat het aantal potentiële kopers dat op de hoogte is van off market verkoop lager is. Ook de biedingen die u ontvangt zijn soms lager dan waarvoor u het pand wilt verkopen.

Verkopen op een concurrerende markt

De meeste off market vastgoeddeals leiden ertoe dat het verschil tussen de vraag- en verkoopprijs groot is. U verkoopt een kantoorpand buiten de markt om op een concurrerende markt. Of u nu probeert het pand rechtstreeks te verkopen aan de koper die u heeft benaderd, of via een vastgoedadviseur. De verkooptechniek beperkt het aantal geïnteresseerde kopers die op het pand zullen bieden. Dit houdt de prijs vermoedelijk lager dan wanneer meerdere partijen tegen elkaar bieden om het pand in eigendom te krijgen. Bij concurrentie tussen kopers gaat de prijs omhoog, dit gebeurt in een off market transactie minder.

Benadeling voorkomen

Wanneer u een kantoorpand off market verkoopt, is het belangrijk om benadeling te voorkomen. Geïnteresseerde kopers weten dat er nauwelijks concurrentie is en houden het bod kunstmatig laag. Heeft u het gevoel dat er meer in zit dan dat wat iemand biedt? U kunt alsnog besluiten om het pand op de markt te brengen en daarmee een groter publiek bereiken. Verkeert u als verkoper in moeilijkheden en heeft u haast om te verkopen? Stevig onderhandelen is een kunst die u nodig heeft om het gewenste resultaat te bereiken.

Verschil openbaar en off market vastgoed verkopen

Het grootste verschil tussen publiekelijk en off market verkopen, is het gebrek aan advertenties en publiciteit. Off market vastgoed ziet u niet op Funda of in de etalage van de makelaar. De bekende ‘te koop borden’ ontbreken en het aantal geïnteresseerde kopers is beperkt. Hoe maakt u een voorgenomen off market verkoop bekend? Misschien heeft u in uw netwerk zakenrelaties die in commercieel vastgoed investeren, maar u kunt ook een beroep doen op een vastgoedadviseur. Deze biedt het pand aan een selecte groep investeerders of beleggers aan.

Onderhandelen over een bieding

Als u uw kantoorpand te koop aanbied, heeft u een vraagprijs in gedachten. Bij een beperkt aantal kopers zal ook het aantal biedingen klein zijn. Het kan gebeuren dat het bod dat u ontvangt lager is dan de verwachte prijs. Het staat u vrij om in te gaan op het bod en onderhandelingen te starten. Latere onderhandelingen draaien soms alsnog op niets uitdraaien. Staat een bod u niet aan? Het is niet verplicht om te reageren. Is onderhandelen iets waar u weinig ervaring mee heeft? Vraag een vastgoedadviseur om raad. Deze geeft tips, maar kan ook samen of namens u onderhandelen.

Succesvol off market vastgoed verkopen

Veranderingen in het ondernemerslandschap hebben ook wijzigingen op de werkvloer tot gevolg. Het afgelopen 1,5 jaar heeft het zogenaamde thuiswerken een sterke stijging doorgemaakt. Kantoorpanden zijn minder in trek en zowel werkgevers als werknemers zien de voordelen van deze verandering. Dat betekent dat het minder eenvoudig is dan eerder om een kantoorpand te verkopen. Met de juiste verkooptactiek en sterke presentatie weten investeerders precies welke panden interessant zijn om aan te kopen en welke niet. Met alleen een verkoopbrochure wordt de gewenste deal niet gesloten. Investeerders zullen een uitgebreid due diligence onderzoek willen doen. Zorg er vooraf voor dat u de benodigde documentatie en cijfers klaar heeft voor inzage. Is dit de eerste keer dat u een kantoorpand in de stille verkoop heeft? Maak gebruik van de kennis en kunde van een ervaren vastgoedadviseur. Deze kan het verkooptraject begeleiden en ondersteunen.

Vlot verkooptraject

Het off market verkooptraject kan vlot verlopen, u kunt er ook de tijd voor nemen. Kijk naar de biedingen die u ontvangt en overweeg of en met welke partij u wilt onderhandelen. Ook dit gedeelte van het verkoopproces kan door een adviseur begeleidt of afgehandeld worden. U bent en blijft degene die een definitieve beslissing neemt. Ziet u het bod van een bepaalde partij zitten, maar wil deze inzage in de documentatie? Laat de koper een geheimhoudingsverklaring ondertekenen. Zo blijven uw gegevens beschermt en komt het cijfermateriaal niet in de openbare belangstelling. Het is geen teken van wantrouwen, maar een veel gebruikte manier om een buitenstaander inzage te geven in belangrijke documenten.

Adviesgesprek kantoorpand off market verkopen

Het verkopen van een kantoorpand kan een last van uw schouders wegnemen. U bent niet langer verantwoordelijk voor het onderhoud en heeft financiële middelen om nieuwe of andere investeringen te doen. Praten met een vastgoed expert maakt verkoopstrategieën zichtbaar. Is off market verkopen de beste tactiek? Of heeft u meer belang bij een publiekelijke verkoop? Afhankelijk van de ontwikkelingen en toekomstverwachting voor de commerciële vastgoedmarkt is de keuze voor een goede strategie belangrijk. Elitin Invest heeft meer dan 50 jaar ervaring in de vastgoedsector. Onze adviseurs zijn u van dienst met het off market kopen of verkopen van zowel commercieel als residentieel vastgoed. Samen brengen we uw plannen in beeld en zetten een verkooptraject uit. Het pand dat u verkoopt brengen we onder de aandacht van ons zakelijke netwerk. Vul het contactformulier in of stuur ons een e-mail. U bent van harte welkom voor een adviesgesprek.

Off market kantoorpand verkopen – FAQ

Vastgoedeigenaren die off market verkopen, hebben geen behoefte aan een biedingsoorlog. De verkoop is beperkt bekend en een transactie kan snel plaatsvinden. Soms is de verkoop zelf belangrijker dan de uiteindelijke verkoopprijs.

Als u een pand in de stille verkoop wilt doen, kan dat door in uw zakelijke netwerk de verkoop aan te kondigen. Het is daarnaast mogelijk om een beroep te doen op een vastgoedadviseur, aannemers en investeerders.

Nee, het doel van off market verkopen is het zo min mogelijk aandacht trekken. Plaatsingen op Funda en het maken van advertenties en publiciteit gebeurt niet. Door het pand niet publiekelijk te verkopen, bereikt u een beperkt aantal potentiële kopers.

Ja, u heeft een flexibele onderhandelingspositie. Door het gebrek aan meerdere biedingen, is er tijd om uitgebreid te onderhandelen over een bod en een eventuele verkoop. U beslist zelf of en hoe u op een bieding reageert.

Off market vastgoeddeals zijn voor kopers voordelig. Ze hebben te maken met minder concurrentie en kunnen soms voor een lager tarief vastgoed aankopen. De deal blijft buiten de publiciteit en een kantoorpand wijzigt van eigenaar zonder dat dit bekend is bij het grote publiek.

Ja. Breng uw huurders van de voorgenomen verkoop op de hoogte. Het kan voor investeerders extra aantrekkelijk zijn om een kantoorpand in verhuurde toestand te kopen, er zijn directe huurinkomsten. Hoe de huurcontracten er na de verkoop uitzien, kunt u kort bespreken met de koper.

Off market verkopen kan een directe deal tussen verkoper en koper zijn. In dat geval zijn er geen commissiekosten. Maakt u gebruik van een vastgoedadviseur, dan kan een bedrag in rekening worden gebracht voor de dienstverlening.

Ja. Het gebeurt regelmatig dat vastgoedeigenaren met een off market aanbieding de interesse voor een pand peilen. Bij voldoende interesse kan alsnog de stap naar publiekelijke verkoop volgen.

De uiteindelijke overeenkomst wordt net zoals een gebruikelijke vastgoedtransactie door een notaris opgemaakt en aangemeld bij onder andere het Kadaster.

De vraag naar kantoorruimtes varieert, net zoals het aanbod. Hoe snel een kantoorpand verkocht wordt, hangt onder andere af van de locatie, staat van onderhoud, aanwezige faciliteiten en voorzieningen. Ook de directe omgeving speelt mee. Kopers kijken daarnaast naar gelijkwaardige panden die zich in dezelfde omgeving bevinden. Als het juiste bod voorbij komt kunt u snel handelen. Een koper zal in de meeste gevallen een due diligence onderzoek willen (laten) doen, dit kan enige tijd in beslag nemen.