Skip to content Skip to footer

Eenvoudig off market onroerend goed verkopen? Het discreet op de markt brengen van onroerend goed lijkt misschien een vreemd concept. Vooral omdat er beperkte of helemaal geen details van het pand zichtbaar zijn bij het plaatsen op portals of andere openbare platforms. Off market onroerend goed verkopen kan vaak sneller en met minder gedoe dan bij een standaard verkoop.

onroerend goed verkopen

Redenen om onroerend goed off market te verkopen

Er zijn veel redenen om te besluiten onroerend goed off market te verkopen. Een populaire reden is dat verkopers niet het gedoe willen dat gepaard gaat met een standaard verkoop van onroerend goed. Off market verkopen is een geweldige manier om een verkoop te realiseren met minimale stress. Er zijn minder bezichtigingen en het is waarschijnlijker dat u alleen serieuze kopers ontmoet. Tijdens de wereldwijde pandemie is het discreet verkopen van onroerend goed nog populairder geworden. Onnodige bezichtigingen komen nauwelijks voor. Een adviseur kan interesse in het pand wekken. Pre-marketing is een manier om kopers een hogere prijs te laten bieden, voordat u alsnog besluit het pand op de markt te brengen. In andere gevallen blijft een verkoper liever onbekend en is het niet wenselijk dat de verkoop openbaar is.

Kopers off market vastgoed

Als u overweegt om uw eigendom off market te verkopen, vraagt u zich misschien af wie uw potentiële kopers zijn en hoe dit van invloed is op uw verkoop. Doorgaans bevinden kopers van off market vastgoed zich in een goede positie en zijn ze klaar om te kopen. Dit betekent dat ze de financiële middelen hebben om snel te handelen. Geïnteresseerden zijn op zoek naar objecten die passen binnen een portefeuille en/of die aansluiten bij het pand dat ze voor ogen hebben. Deze kopers bevinden zich meestal in de positie waarin ze bereid zijn te wachten tot ze eigendom van hun specifieke vereisten hebben gevonden en meteen kopen.

Aanbod off market onroerend goed verkopen

Kopers die klaar zijn om onroerend goed te kopen, maar het gewenste pand niet kunnen vinden via de gebruikelijke verkoopkanalen, zoeken buiten de markt. De meest toegepaste manieren om off market vastgoed te vinden zijn:

  • Vastgoed adviseur. Kies een adviseur die ervaring heeft met off market eigendommen. Deze beschikt over een netwerk van makelaars, investeerders en beleggers die al in een vroeg stadium weten dat een pand binnen afzienbare tijd op de markt komt.
  • Mond op mond. Een andere manier om off market vastgoed te vinden is door rond te vragen. Verkopers die een pand stil willen verkopen, praten hierover met familie en vrienden voordat ze het officieel op de markt brengen.
  • Benader een eigenaar direct. Ziet u het pand van uw dromen, maar staat het niet op de markt? Probeer de eigenaar te benaderen en breng een bod uit.

Contact opnemen met potentiële kopers

Een adviseur met ervaring met stille verkopen, is u van dienst met het vinden van een geschikte koper. Dit zonder dat u het eigendom publiek op de markt hoeft te brengen. Adviseurs hebben doorgaans een database met potentiële kopers die wachten tot een pand dat aan hun eisen voldoet op de markt komt. Een goede adviseur kent zijn kandidaten en vereisten goed. Dit verzekert u, als verkoper, van een snelle en eenvoudige verkoop. Uw adviseur neemt rechtstreeks contact op om potentiële kopers voor te stellen en kan een afspraak vastleggen om de onderhandelingen te voeren. Andere manieren om off market onroerend goed te verkopen zijn:

Online portals

Als u geen interesse heeft om uw pand te verkopen door tussenkomst van een adviseur, kunt u gebruik maken van online portals. Om hierin succesvol te zijn is het belangrijk om duidelijke foto’s bij de advertentie te plaatsen. Breng het pand onder de noemer ‘binnenkort in de verkoop’ onder de aandacht van potentiële kopers. Het is niet nodig om veel beeldmateriaal te plaatsen, hiermee gaat het doel van een ‘stille verkoop’ verloren.

Besloten groepen

Een andere marketingoptie is dat u uw eigendom deelt in besloten groepen op bijvoorbeeld een platform zoals Facebook of Instagram. Dit is een geweldige manier om uw eigendom discreet en zonder kosten onder de aandacht te brengen van een groot aantal serieuze kopers. Door toe te treden tot deze groepen vergroot u de potentiële doelgroep en is een vlotte verkoop mogelijk.

Kies een adviseur om uw pand off market te verkopen

Verkoopt u off market vastgoed zelfstandig, of schakelt u de diensten van een vastgoed adviseur in? Aangezien discrete aanbiedingen niet openbaar worden verkocht, kan het moeilijk zijn om te bepalen welke adviseur bij u past. Vastgoed adviseurs die succesvol zijn met het off market kopen en verkopen van vastgoed begeleiden u op de juiste manier. Voordat u een beslissing neemt om samen te werken met een adviseur, is het praktisch om een antwoord te hebben of krijgen op bepaalde vragen:

  • Heeft iemand ervaring met vergelijkbare off market eigendommen?
  • Kan iemand succesvolle off market verkopen aantonen of bewijzen?
  • Hoe ziet het zakelijke netwerk van iemand eruit? Is er de beschikking over een database met investeerders en beleggers?
  • Hoe brengt iemand uw eigendom discreet op de markt?
  • Wat is de gemiddelde tijd waar binnen een off market vastgoedtransactie plaatsvindt?

Off market onroerend goed succesvol verkopen

Het succesvol verkopen van vastgoed is de doelstelling van elke vastgoedeigenaar die een pand in de verkoop heeft. Afhankelijk van de manier waarop u een pand op de markt brengt, spreekt of bereikt u een bepaalde doelgroep. Bedenk uzelf vooraf waar uw doelgroep zich bevindt en hoe deze is samengesteld. Vastgoed kent verschillende gradaties en niet iedere potentiële koper is op zoek naar hetzelfde soort vastgoed. Wilt u residentieel vastgoed verkopen? Richt u dan op de plaatselijke huizenmarkt. Veel woningen en appartementen komen tegenwoordig in de stille verkoop. U voorkomt hiermee dat u dagelijks vragen krijgt van mensen die het pand willen bezoeken. Begin met het samenstellen van een verkoopplan en ontwikkel eventueel samen met een adviseur een presentatie. De Nederlandse vastgoedmarkt is 24/7 in beweging en het verkopen van zowel residentieel als commercieel vastgoed gaat snel.

Off market onroerend goed verkopen – FAQ

Off market onroerend goed verkopen is ook bekend als stille verkoop. Het houdt in dat u een pand verkoopt zonder daar bekendheid aan te geven. De verkoop wordt alleen maar aan selecte kopers bekend gemaakt.
Nee, in principe niet. Het doel van een stille verkoop is het discreet verkopen zonder dat een pand op openbare plaatsen te zien is. Het kan wel gebeuren dat u een plaatsing op Funda ziet die vermeld is als ‘binnenkort in de verkoop’.
Ja, vooral als u niet zit te wachten op een groot aantal bezoekers en bezichtigingen. Het is aan de buitenzijde van een pand niet te zien dat het te koop staat. Onderhandelingen verlopen bij een stille verkoop vaak vlot. U heeft te maken met kopers die weten wat ze zoeken en die over de nodige financiële middelen beschikken om een vastgoedtransactie snel te sluiten.
Off market vastgoed gaat in de regel weg voor een aantrekkelijke prijs. De concurrentie is beperkt en een koper kan direct met de verkoper onderhandelen en een bod uitbrengen. Bij stille verkoop ontstaat er geen gedoe met biedingen die elkaar in snel tempo overtreffen. Het is een methode die investeerders aanspreekt, juist omdat het verkoopproces snel verloopt.
Verkopers van privé vastgoed laten zich bij staan door een makelaar of vastgoed adviseur. Deze brengt het pand onder de aandacht van andere tussenpersonen en/of investeerders. De vraag naar woningen en appartementen is ongekend hoog en ook met een stille verkoop kan de transactie snel afgerond worden.
Nee, als verkoper staat het u vrij om te bepalen met wie u wel of niet de onderhandelingen begint. Let er wel op dat wanneer u off market verkoopt het aantal geïnteresseerde kopers beperkt is. Dit in tegenstelling tot een publieke verkoop waarbij uw woning duidelijk herkenbaar ‘te koop’ staat.
Ja. Het gebeurt regelmatig dat vastgoed verkopers eerst met een stille verkoop de interesse voor een pand peilen.
Eerst verkopen is voordelig als u de huidige overwaarde nodig heeft om een nieuwe woning te kopen. Maar eerst verkopen vereist vaak tijdelijke huisvesting tijdens het kopen van uw nieuwe huis. Vanuit het oogpunt van de vastgoedmarkt is verkopen voor kopen het meest logische voor mensen die op een kopersmarkt verkopen.
Een stille verkoop kan snel gaan. Als u een minimale verkoopprijs in gedachten heeft en het pand via een adviseur onder de aandacht van investeerders of kopers brengt, kan een vastgoeddeal vlot gesloten worden. Veel hangt af van het pand dat u verkoopt en de vraag op de markt.