Skip to content Skip to footer

Wilt u meer weten over off market vastgoed kopen? Particuliere beleggers en zakelijke investeerders vinden off market onroerend goed door gebruik te maken van verschillende bewezen strategieën. Vastgoed dat buiten de markt om in de verkoop is, kan de moeite waard zijn om na te streven. Off market vastgoed kopen vergt een sterke strategie en goede onderhandelingstechnieken. Bent u nieuwsgierig hoe u deze inzichten kunt omzetten in het sluiten van deals? Met hulp van een beproefde strategie en bijstand van een adviseur breidt u uw vastgoedportefeuille succesvol uit.

Off market vastgoed kopen

Wat is off market vastgoed?

Als u zich verdiept in de stille verkoop van vastgoed, is het belangrijk om te weten wat deze eigendommen zijn en hoe ze verschillen van traditionele onroerend goed aanbiedingen. De term ‘off market’ verwijst naar onroerend goed dat momenteel niet openbaar te koop is of staat. Deze eigendommen staan niet vermeld op typische platformen voor vastgoed en eigenaren adverteren niet altijd op alternatieve locaties zoals Funda. Hoewel verkopers van off market vastgoed meestal bereid zijn om hun eigendom te verkopen als de juiste deal langskomt, verschillen ze van traditionele verkopers doordat ze niet actief proberen hun eigendom op de markt te brengen en te verkopen.

Redenen om off market vastgoed te kopen

Een klein percentage van de vastgoed verkopers meldt hun eigendom niet aan bij een verkoopsite. De voorgenomen verkoop is aan de buitenkant van het pand niet zichtbaar. Verschillende factoren kunnen ertoe leiden dat een vastgoedeigenaar besluit om het eigendom buiten de markt om te verkopen. Genoemde redenen zijn:

  • Meer privacy. Off market eigendommen bieden een discreet transactieproces. Een pand wordt buiten de publieke belangstelling op de markt om verkocht. Door het pand bij een selecte groep onder de aandacht te brengen, is minimale publiciteit nodig om het pand te verkopen.
  • Verkoop door eigenaar. Eigendommen die door de eigenaar zelf verkocht worden, hebben geen tussenkomst van een makelaar. De eigenaar kan ervoor kiezen zijn eigendom niet op een traditionele vastgoed verkoopsite te plaatsen, maar op een social media platform als Facebook.

Bijzondere redenen voor off market verkoop

Sommige eigenaren hebben een andere meer bijzonder reden om voor een stille verkoop te kiezen:

  • Huizen die door hamsteraars en achterstallig onderhoud niet gangbaar zijn. Als het gaat om panden waar jarenlang iemand met ‘verzamelwoede’ heeft gewoond is er geld, tijd en werk nodig om het pand op te knappen. Daarom kan een eigenaar kiezen om een pand buiten te markt te verkopen en zo te voorkomen dat een huis veel kost aan onderhoudskosten en/of het bestrijden van ongedierte.
  • Eigenaar ontvangt ongevraagde aanbieding. Off market kansen doen zich ook voor in de vorm van een ongevraagd bod. Ongevraagde biedingen kunnen komen in de vorm van een brief of een telefoontje van iemand die aanbiedt een woning te kopen.
  • Een pand heeft meerdere titels en/of juridische problemen. Off market verkopen kan eigenaren helpen die hun pand niet kunnen verkopen vanwege hangende juridische procedures. Dit kan een win-win situatie zijn.

Voordelen off market vastgoed kopen

Hoewel er veel off market eigendommen te koop zijn, is het niet altijd makkelijk om ze te vinden. Als gevolg hiervan kunt u zich afvragen waarom u zich als investeerder of belegger mee bezig zou houden. De waarheid is dat er diverse voordelen zijn aan het investeren in off market vastgoed, waaronder:

  • Off market vastgoed deals zijn onbeperkt. Hoewel het niet eenvoudig is om een overzicht te krijgen, is het bekend dat eigenaren bij het juiste bod vaak bereid zijn te verkopen zonder dat daar ruchtbaarheid aan wordt gegeven. Buiten de gebaande paden denken biedt ontelbare mogelijkheden.
  • Off market deals betekenen minder concurrentie. De vraag naar vastgoed is groter dan het aanbod. Stille verkoop maakt het mogelijk om met minimale concurrentie te investeren in onroerend goed.
  • Bespaar tijd en geld. Vastgoed in de stille verkoop stelt u in staat om via directe lijnen contact te maken met de eigenaar.

Nadelen off market vastgoed kopen

Hoewel het de tijd en moeite waard kan zijn om off market vastgoed te kopen, zijn er verschillende factoren waarmee u rekening moet houden. Zelfs de meest ervaren investeerders en beleggers kunnen tegenslagen tegenkomen als het gaat om vastgoed dat off market in de verkoop is. Risico’s die te maken hebben met off market investeringen zijn onder meer:

  • Due diligence en onderzoek. Het is belangrijk om onderzoek te doen naar off market vastgoed. Aangezien het pand niet publiekelijk in de verkoop is, is het lastig om voldoende beeldmateriaal te zien. Probeer een pand te bezoeken en/of laat het pand inspecteren, dit wel of niet door een extern ingehuurde bouwdeskundige of taxateur.
  • Onnauwkeurige marktwaarden. Bij off market deals gebeurt het soms dat het onroerend goed niet overeenkomt met de feitelijke marktwaarde. Bekijk de lokale marktprijzen en zorg ervoor dat deze overeenkomen met het pand in kwestie.

Zoeken en vinden off market vastgoed

Ondanks de minimale publiciteit zijn er verschillende manieren om off market vastgoed te kopen. Een vastgoed expert die werkzaam is in een zakelijk netwerk, beschikt vaak over interessante informatie dat gerelateerd is aan vastgoed dat in de stille verkoop is en/of binnenkort komt. Ook overleggen met projectontwikkelaars, bouwondernemingen en aannemers kan lonen. Rondvragen in de buurt of regio van uw voorkeur kan eveneens geen kwaad.

Onafhankelijk off market vastgoed kopen

Het zoeken en vinden van een succesvolle vastgoed aankoop kan snel gaan. Dat is zeker het geval bij off market vastgoed. De lijnen van het onderhandelen zijn kort en een verkoper wil graag zo snel mogelijk verkopen. Op het moment dat het juiste bod voorbijkomt, kan een deal gesloten worden. Met de juiste vastgoed expert beschikt u snel over een overzicht van panden dat in de gewenste omgeving in de stille verkoop is. Staat er een pand tussen waar u toekomst in ziet? Contact is snel gemaakt en de onderhandelingen gaan vlot van start. Niet alleen in Nederland is off market een gebruikte manier om vastgoed te verkopen, ook in het buitenland is het vooral commercieel of recreatief vastgoed dat off market verkocht wordt.

Off market vastgoed kopen – FAQ

Het kopen van vastgoed ‘off market’, houdt in dat u vastgoed koopt waar geen publiciteit aan wordt gegeven. Dit wordt ook wel een stille verkoop of verborgen aanbieding genoemd. Verkoopmakelaars richten zich over het algemeen op individuele kopers wiens behoeften en wensen overeenkomen met het specifieke onroerend goed en organiseren onder andere privé bezichtigingen.
Meestal is financiering nodig om onroerend goed aan te kopen. De meeste hypotheekverstrekkers zijn bereid om de aankoop van een pand buiten de markt om te financieren. Het loont daarbij de moeite om rond te kijken naar de beste tarieven. Eventueel kan de door u ingehuurde vastgoed adviseur uw aan- en verkoopovereenkomst inzien om de deal te beoordelen.
Aangezien off market deals minder concurrentie hebben, is het onwaarschijnlijk dat er een biedingsoorlog plaatsvindt. Daarom is het voor beleggers die deze strategie gebruiken, eenvoudiger om onroerend goed tegen een aantrekkelijke prijs te kopen.
Een off market deal heeft betrekking op de (ver)koop van onroerend goed dat niet te koop of geadverteerd is. Het grootste voordeel van het vinden van een pand in de stille verkoop, is de beperkte concurrentie.
Het kopen van een off market pand kan een optie zijn, waarin u zich in een krappe verkopersmarkt bevindt. U kunt altijd proberen een huis buiten de reguliere vastgoedmarkt om te kopen. Zelfs als een pand niet te koop staat kan een bod uitgebracht worden. Het is aan de eigenaar om hier een beslissing over te nemen.
Een ondertekende verkoopovereenkomst is een juridisch bindend document. Iedereen die om oneigenlijke redenen probeert af te zien van de verkoop van een pand kan met juridische moeilijkheden te maken krijgen. Als er ontbindende voorwaarden in de overeenkomst zijn opgenomen en in geval de reden om de koop te annuleren hieronder valt dan staat de verkoper in zijn goed recht. Hetzelfde is overigens voor de koper van toepassing.
Uitwisseling van contracten is wanneer degenen die koper en verkoper vertegenwoordigen en de koper een aanbetaling doet. Op dit punt wordt de overeenkomst om vastgoed te kopen of verkopen juridisch bindend. Zodra de koper en verkoper de contracten hebben uitgewisseld, kan men zich niet zomaar terugtrekken uit de overeenkomst.
De duur van de onderhandelingen is van invloed op het wel of niet sluiten van een overeenkomst. In principe kan een deal binnen een paar dagen tot enkele weken afgerond worden. Dit hangt onder andere af van de verkoper van het pand en de bereidbaarheid om het verkochte pand vlot op te leveren. U maakt hier gezamenlijke afspraken over. Het spreekt voor zich dat een notaris de overeenkomsten registreert.