Skip to content Skip to footer
Is het een gunstig moment om te beleggen in vastgoed? Het kopen en bezitten van vastgoed is een investeringsstrategie die meestal lucratief is. Beleggen in vastgoed is een interessant alternatief als de beursbewegingen op en neer gaan, of voor een spaarrekening die meer kost dan oplevert. Een vastgoedbelegging levert een regelmatig inkomen op en/of stelt u in staat beleggingsrisico’s te spreiden. In vastgoed beleggen doet u niet alleen door het aankopen van een pand, maar er is ook de mogelijkheid om aandelen te kopen van vastgoedfondsen die een brede vastgoedportefeuille bezitten.

Diversiteit beleggen in vastgoed

Er zijn geen vaste bepalingen om succesvol te zijn met een vastgoedinvestering. Zowel beginnende particuliere beleggers als ervaren vastgoedinvesteerders overwegen de mogelijkheden en kijken naar de verwachting die ze hebben.

Verhuurvastgoed

Het bezitten van verhuurvastgoed is een geweldige kans voor mensen die het geduld en de interesse hebben om vastgoed en huurders te beheren. De tactiek vereist een aanzienlijk kapitaal omdat u te maken heeft met onderhoudskosten en eventuele leegstand. Voordelen verhuurvastgoed: • Regelmatige inkomsten. • Waardevermeerdering door periodiek onderhoud. • Diverse fiscaal aftrekbare kosten. Nadelen verhuurvastgoed: • Beheer van huurders is niet altijd positief. • Mogelijk schade aan eigendommen. • Lagere inkomsten door onverwachte leegstand. Verhuurvastgoed is een bekende manier van beleggen in vastgoed. U kunt zowel een woning of appartement kopen voor de lange verhuur, maar er zijn ook beleggers die zich richten op recreatief vastgoed. De keuze voor een soort vastgoed maakt u zelf. Kijk daarbij naar de tijd die u beschikbaar heeft en de kennis die nodig is om een investering zo goed als mogelijk te laten renderen.

Transformatie vastgoed

Het transformeren van vastgoed als belegging is voor mensen met ervaring in vastgoedrenovatie en waardering. Het transformeren van bestaande panden vereist kapitaal en het vermogen om reparaties uit te voeren als dat nodig is. Dit is de meer wilde kant van investeren in vastgoed. Dikwijls proberen investeerders de ondergewaardeerde panden die ze kopen in een paar maanden met winst te verkopen. Het is een vorm van investeren voor mensen die van een gokje houden. Niet altijd wordt een pand op tijd doorverkocht, waardoor een verlies ontstaat. Er zijn ook investeerders die geld verdienen door redelijk geprijsde panden te kopen en de waarde vermeerderen door renovaties uit te voeren. Dit is dan eerder een investering op lange termijn. Voordelen transformatie vastgoed: • U legt u kapitaal voor een kortere periode vast. • Kans op snelle meerwaarde. Nadelen transformatie vastgoed: • Vereist kennis van de vastgoedmarkt. • De stemming op de markt kan onverwacht omslaan.

Aandelen vastgoedfondsen kopen

Een relatief veilige manier om te beleggen in onroerend goed is door het kopen van aandelen in vastgoedfondsen, zogenaamde REIT’s. Een vastgoedfonds heeft een gevarieerde en gespreide vastgoedportefeuille met onder andere winkelcentra, hotels, commerciële en residentiële panden. Rendement wordt behaald uit de huurinkomsten en waardevermeerdering van de panden. Een bekend vastgoedfonds is Unibail-Rodamco-Westfield. U koopt de aandelen op de beurs en kunt ze op elk gewenst moment verkopen. Het is een solide investering voor mensen die in vastgoed willen beleggen, maar die niet op vastgoedbeheer zitten te wachten. Voordelen vastgoedfonds: • Het zijn in principe dividend uitkerende aandelen. • Makkelijk kopen en verkopen. Nadelen vastgoedfonds: • Hefboomwerking met traditioneel verhuurvastgoed is niet van toepassing.

Online vastgoedplatform

Tegenwoordig zijn er steeds meer online platforms die vastgoedinvesteringen aanbieden. Dit soort investeringen is vaak bedoeld voor beleggers die samen met anderen investeren voor een grotere residentiële of commerciële vastgoeddeal. Het investeren gebeurt dikwijls via zogenaamde vastgoed crowdfunding. Ook hier is kapitaal nodig, alhoewel dat een lager bedrag is dan wanneer u rechtstreeks onroerend goed aankoopt. Voordelen online vastgoedplatform: • Mogelijkheid om in afzonderlijke projecten te investeren. • Geografische spreiding. Nadelen online vastgoedplatform: • Beheerkosten. • Onduidelijkheid over het investeringsobject.

Beleggen om winst te maken

Of u als vastgoedinvesteerder een eigendom gebruikt om te verhuren, of dat u de ideale verkoop gelegenheid afwacht, het is mogelijk om een gevarieerde investeringsportefeuille op te bouwen. U doet dit zelfstandig of samen met een vastgoedadviseur. Het kopen van uw eerste beleggingspand is vaak het moeilijkste. Eens u het klappen van de zweep kent, ziet u al snel kansen en mogelijkheden wanneer deze zich voordoen. Verhuurvastgoed geeft regelmatige huurinkomsten, maar als u meerdere panden heeft, is het niet vanzelfsprekend om alle beheertaken zelf te doen. Een vastgoedbeheerder kan u hierbij helpen. U bepaalt zelf welke taken u uitbesteed en wat u zelf blijft doen. Voor sommige investeerders is het een verademing om het contact met huurders uit te besteden. Huurincasso’s, maar ook aanmaningen en reparatieverzoeken worden door de beheerder gedaan. Dit geeft u tijd om u op uw investeringen te richten en het beste rendement te behalen.

Risico’s vastgoedbeleggingen

Vergeet niet, voordat u uw geld investeert, na te denken over de risico’s die een belegging in vastgoed heeft. Alhoewel de woningmarkt krap is en woonruimte zelden lang leegstaat, bestaat de kans dat u met langdurige leegstand te maken krijgt. Op dat moment heeft u geen huurinkomsten, maar gaan de onderhoudskosten gewoon verder. Vaak zien mensen alleen de rooskleurige kant van het bezitten van verhuurvastgoed en wordt vergeten dat het tijd en geld kost om iets winstgevend te maken. Spring niet zomaar in het diepe. Laat u adviseren over de mogelijkheden en de manieren waarop u relatief veilig belegt in vastgoed.

Adviesgesprek beleggen in onroerend goed

Heeft u goede dingen gehoord over vastgoedbeleggingen? Twijfelt u tussen het kopen van verhuurvastgoed en aandelen van vastgoedfondsen? Wilt u meer weten over de mogelijkheden die investeringen in vastgoed te bieden hebben? Maak een afspraak voor een adviesgesprek bij de vastgoedadviseurs van Investment Builders. Samen met u kijken we naar de vragen die u heeft en laten we u voorbeelden zien van diverse vastgoedportefeuilles en investeringsstrategieën. Een adviesgesprek werkt verhelderend. Het stelt u in staat met een open blik naar de kansen te kijken. U heeft een basis en een uitgangspunt om te beginnen met beleggen. Ook ervaren investeerders zijn welkom voor een gesprek en advies over een bestaande vastgoedportefeuille. Investment Builders is telefonisch bereikbaar op 085-5000777. U kunt uw vraag of opmerking ook sturen naar info@investmentbuilders.nl. Na ontvangst, sturen we u zo snel mogelijk een reactie.

Beleggen in vastgoed – FAQ

Succesvol beleggen in vastgoed doet u door te plannen. Stel uzelf de vraag in welk type vastgoed u wilt beleggen en/of u fysiek vastgoed aan wilt kopen. De eenvoudigste en goedkoopste manier om in vastgoed te beleggen is door het kopen van aandelen van beursgenoteerde aandelenfondsen. Een kamer of een recreatiewoning verhuren zijn een alternatief. Maar u kunt ook verhuurvastgoed kopen en een vastgoedportefeuille opbouwen.

In tegenstelling tot het aankopen van een pand, koopt u aandelen. Deze aandelen kunt u op elk moment verkopen. Er is geen onderhoudsplicht, u heeft niet te maken met huurders of gebruikers van vastgoed en u heeft geen groot startkapitaal nodig om met beleggen te beginnen.

De afgelopen jaren is de nood op de woningmarkt tot ongekende hoogte gestegen. Het kopen, verbeteren en met winst doorverkopen van vastgoed heeft veel mensen een mooi rendement opgeleverd. Zolang u bekend en op de hoogte bent van de plaatselijke vastgoedmarkt, is flippen nog steeds een interessante manier om geld te verdienen.

Gemiddeld moet u denken aan een bedrag tussen € 20.000 en € 25.000. De meeste banken en hypotheekverstrekkers zien 20% eigen inbreng als voldoende om de aanvullende lening te verstrekken.

Vastgoed biedt eigen vermogen, belastingvoordelen, een toename van de cashflow en een redelijke afdekking tegen de oplopende inflatie. Beleggen in vastgoed kan uw beleggingsportefeuille versterken, of u nu belegt in fysiek vastgoed of aandelen van vastgoedfondsen koopt.

Vastgoedbeleggingen zijn meestal lucratief, maar hebben ook een zeker risico. Risicofactoren zijn slechte locaties, negatieve cashflow, langdurige leegstand en problemen met huurders. Andere risico’s zijn verborgen gebreken en het veranderende karakter van de vastgoedmarkt.

Vastgoed is over het algemeen een goede, stabiele investeringsoptie. Het kan direct en doorlopend passieve inkomsten genereren. Op lange termijn is het waarschijnlijk dat de waarde stijgt. Beleggen in vastgoed kan ook toegepast worden als basis voor of aanvulling op uw toekomstige pensioen.

Als u vastgoed koopt, bent u verantwoordelijk voor het onderhoud. Een pand onderhouden, verbeteren en/of opknappen kost geld. Daarnaast heeft u, in geval van verhuurvastgoed te maken met huurders en huurbescherming. Vastgoedbeheer en het omgaan met huurders zijn vaak een zwaardere belasting dan gedacht. U kunt overwegen een vastgoedbeheerder aan te stellen. Zeker als u meerdere panden in eigendom heeft.

Naarmate de inflatie stijgt, neemt ook de waarde van vastgoed toe. Datzelfde geldt voor het bedrag dat u als verhuurder in rekening kan brengen. De jaarlijkse huurindexatie is opgenomen in de meeste verhuurovereenkomsten en maakt het mogelijk om de huur te verhogen. Wanneer deze voorwaarde niet in een huurovereenkomst is opgenomen, mag de huurindexatie niet toegepast worden.