Skip to content Skip to footer
Denkt u na over het investeren in beleggingspanden? Bij het kopen van vastgoed zijn er veel eigenschappen om rekening mee te houden. Denkt u erover om te investeren in verhuurvastgoed of recreatief verhuurvastgoed? Beleggingspanden kunnen een betrouwbare bron van inkomsten zijn. Maar hoe weet u of u klaar bent om verhuurder te worden en wat komt er allemaal kijken bij het kopen of verkopen van een beleggingspand?

Omschrijving beleggingspanden

Beleggingspanden zijn bedoeld inkomsten te genereren of rendement op te leveren. Het samenstellen van een vastgoedportefeuille kan een bijdrage aan risicospreiding van uw beleggingen zijn. Vooral als u daarnaast belegt in aandelen is een beleggingspand een waardevolle aanvulling. Vastgoed is bestand tegen inflatie. In huurovereenkomsten staat vermeldt dat rekening houden met de jaarlijkse inflatie is toegestaan. Prijzen van nieuwbouw en bouwgrond stijgen met de inflatie mee. Bovendien is het rendement van vastgoed meestal hoger dan van obligaties. Het kopen van een beleggingspand is een ander proces dan wanneer u een primaire woning koopt. Zorg dat u vooraf een aantal punten duidelijk heeft:

Financiële stabiliteit

Investeren in verhuurvastgoed vraagt financiële stabiliteit. U moet beschikken over een zeker percentage van de koopsom voor de aanbetaling. Zorg ervoor dat u voldoende financiële ruimte heeft om de initiële aankoopkosten van een beleggingspand, het doorlopend onderhoud en eventuele reparaties te dekken. Als verhuurder of eigenaar van een huurwoning, is het van belang om essentiële reparaties op tijd uit te voeren. De kosten van onroerend goed zijn er niet alleen als een huurder het pand betrekt. Daarvoor heeft u al geld nodig voor advertenties en het natrekken van een kandidaat-huurder, zodat u een goede huurder vindt. Een groot aantal huurders zijn een aanwinst voor uw eigendom, terwijl slechte huurders uw inkomsten dramatisch verlagen.

Vastgoedbeheer

Het beheer van vastgoedbeleggingen kost veel tijd. U moet advertenties plaatsen, kandidaat-huurders interviewen, de financiën van huurders nakijken, ervoor zorgen dat de huur op tijd is betaald, onderhoud aan het pand uitvoeren en tijdig actie ondernemen bij mankementen of defecten. U moet dit allemaal doen, terwijl u rekening houdt met het recht op privacy van de huurder. Bovendien heeft een huurder recht op huurbescherming, waardoor u ook bij wanbetaling niet zomaar de huurovereenkomst mag ontbinden. Voordat u besluit een beleggingspand te kopen, moet u ervoor zorgen dat u voldoende tijd heeft om het pand te onderhouden en beheren. Overweeg het beheer uit te besteden aan een ervaren vastgoedbeheerder. Deze voert alle dagelijkse taken uit, onderhoudt contact met uw huurder(s) en onderneemt actie bij het ontstaan van een huurachterstand.

Beleggingspand kopen

Aanbetaling, rendement, waardestijging, inkomsten en huurders zijn alleen maar een paar stukjes van de puzzel als het gaat om een interessant beleggingspand. Andere zaken om over na te denken voordat u investeert zijn:

Trends op de woningmarkt

U investeert in vastgoed met de verwachting dat een pand in waarde stijgt. Om zicht te krijgen op een mogelijke waardestijging, kijkt u naar de trends op de woningmarkt. Kijk zowel naar landelijke als plaatselijke ontwikkelingen. Investeren in een beleggingspand is kostbaar, neem voldoende tijd om onderzoek te doen en zo het perfecte gebied te vinden.

Alleen of met een partner investeren

Soms lijkt het een goed idee om samen met een zakelijke partner in vastgoed te investeren. Alle kosten worden gedeeld en u bespaard geld. Samen investeren betekent ook dat de potentiële winst wordt gehalveerd. Het is belangrijk om onderling een goede verstandhouding te hebben en de taken gelijkwaardig te verdelen. Als de samenwerking fout gaat of als er wat anders misgaat met uw partner is het verdelen van de kosten en opbrengsten vaak een probleem.

Jaarlijkse onroerend goed belasting

Onroerende zaak belasting is een belasting die vastgoedeigenaren betalen om de gemeenschap en lokale overheid te ondersteunen. Het bedrag dat u aan onroerende zaak belasting betaalt, is gerelateerd aan de waarde van een pand. Als uw pand meer geld waard is, betaalt u meer en omgekeerd. Lokale overheden stellen hun eigen tarieven vast, dus het specifieke bedrag dat u betaalt hangt af van de locatie van het pand. Praat met een lokale vastgoedadviseur om te berekenen hoeveel onroerend zaak belasting voor een bepaald in rekening wordt gebracht. Geen enkele schattig is precies, omdat huiseigenaren soms ook in aanmerking komen voor bepaalde vrijstellingen.

Wel of geen vastgoedbeheerder inschakelen?

Zeker als u meerdere beleggingspanden heeft, is het inschakelen van een vastgoedbeheerbedrijf een goede keuze. Deze beheert het dagelijkse onderhoud namens u. Vastgoedbeheerders bieden verschillende diensten aan en u bepaalt zelf welk gedeelte van het verhuurtraject u zelf doet. Grotere vastgoedbeheerbedrijven bieden tegen vergoeding ook de mogelijkheid aan voor het zoeken van huurders, het verwerken van de huurincasso’s en het ondernemen van actie als huurbetalingen uitblijven. Als u niet in de buurt van het beleggingspand woont of niet over de vaardigheden beschikt om een reparatie uit te voeren, kan het inhuren van een vastgoedbeheerder een toegevoegde waarde zijn.

Voordelig beleggen in onroerend goed

Wilt u profiteren van de voordelen die een belegging in onroerend goed heeft? Begin met het onderzoeken van de mogelijkheden in uw regio. Kijk daarnaast naar uw financiële stabiliteit en beslis of u tijd heeft om het vastgoed zelf te beheren. Hou bij het onderzoek rekening met de woningmarkt, onroerende zaak belasting en andere bijkomende kosten die van invloed zijn op het uiteindelijke rendement van uw investering. Beleggingspanden staan bekend om het rendement dat ze opleveren, maar bij een verkeerde belegging is rendement ver weg en stapelen de kosten zich onverwacht snel op.

Beleggingspand aan vastgoedportefeuille toevoegen

Veilig investeren in uw eerste verhuurpand? Een bestaande vastgoedportefeuille uitbreiden met een beleggingspand? De mogelijkheden om in vastgoed te beleggen of investeren zijn divers. Soms is het praktisch om daarbij advies te vragen aan een ervaren vastgoedexpert. Investment Builders bestaat uit een team van vastgoedadviseurs die samen meer dan 50 jaar ervaringen hebben op de vastgoedmarkt. We kennen de trends en zijn u van dienst bij het aan- of verkopen van een beleggingspand. Maak een afspraak voor een adviesgesprek en we kijken samen naar de plannen en ideeën die u heeft. Investment Builders is telefonisch bereikbaar op 085-5000777.

Beleggingspanden – FAQ

In een beleggingspand investeert u met als doel vermogen op te bouwen. Een beleggingspand levert huurinkomsten op en u verwacht het in de toekomst met waardevermeerdering te kunnen verkopen. Beleggingspanden zijn zowel commercieel, residentieel, industrieel of recreatief vastgoed.

Beleggers en investeerders met vastgoed, bouwen een zogenaamde portefeuille op. Tot de vastgoedportefeuille behoren de panden die u in eigendom heeft. In een goede portefeuille is divers vastgoed opgenomen om de risico’s te spreiden en vermogen op te bouwen.

Een beleggingspand koopt u op dezelfde manier als ander vastgoed. Om goede deals te sluiten is het interessant om buiten de markt te kijken. Off market worden transacties gesloten, waarbij de vraagprijs niet altijd wordt gehaald en u voor een aantrekkelijke prijs vastgoed koopt. Zakelijke investeerders hebben vaak de koopprijs direct beschikbaar, maar het is ook mogelijk om door middel van een verhuurhypotheek en/of andere lening een beleggingspand te kopen.

Beleggers sluiten een verhuurhypotheek af om een beleggingspand mee te financieren. Dit betreft dan vooral woningen en/of appartementen die geschikt zijn voor verhuur. Hypotheekverstrekkers verlangen een, beperkte, eigen inbreng.

Het grootste risico is langdurige leegstand. Koop een beleggingspand in een aantrekkelijke omgeving die past bij het soort vastgoed dat uw voorkeur heeft. Locatie en duurzaamheid zijn belangrijk. Trek potentiële huurders na. Als u eenmaal een huurder heeft die moeilijk is van betalen, is het met huurbescherming een lastige weg om de overeenkomst te beëindigen.

Ja, een van de voordelen is dat u direct inkomsten uit verhuur heeft. Doe vooraf onderzoek naar de huurders in het pand en bekijk de lopende huurovereenkomsten. Het is niet toegestaan om na de koop de huur van zittende huurders te verhogen.

Kijk rond binnen uw netwerk en/of win advies in bij een vastgoedexpert. Experts en adviseurs hebben een zakelijk netwerk met investeerders, makelaars, vastgoedfondsen en gemeenten. Binnen dit netwerk zijn mensen als eerste op de hoogte van een voorgenomen verkoop. Panden wisselen op deze manier van eigenaar zonde dat ze ooit op de markt geweest zijn. Netwerken is belangrijk.

De vastgoedmarkt staat onder druk. Woonruimte is schaars en de vraag overstijgt het antwoord. Dat geldt zowel voor koop- als huurwoningen. Investeren in verhuurvastgoed is interessant als u vooraf onderzoek doet naar de locatie en wensen van huurders. Door uw bezit goed te onderhouden, kunt u rekenen op een waardevermeerdering.

Met een relatief laag startkapitaal is het mogelijk om een beleggingspand te kopen. Verhuurvastgoed zorgt voor een aanvulling op de maandelijkse inkomsten en levert een leuk rendement op. U vergroot uw vermogen en een beleggingspand kan in de toekomst een goede aanvulling zijn op uw pensioen. Een beleggingspand heeft een beter rendement dan spaargeld.