
Geschikte bouwgrond verkopen aan projectontwikkelaar
Weten wat u verkoopt, is van invloed op het succes van de transactie. Wat is het bestemmingsplan dat op de grond en omgeving van toepassing is? Hoe kan de grond ontwikkeld worden. In sommige gebieden is alleen woningbouw toegestaan, terwijl andere locaties inspelen op de ontwikkeling van commerciële panden of industrie. Om erachter te komen wat het bestemmingsplan is, gaat u naar het gemeentehuis van de stad of gemeente waar de bouwgrond zich bevindt. Eventueel kunt u ook uitgebreidere informatie over de grond opvragen bij het Kadaster. Weten wat u verkoopt, maakt het mogelijk om vlot antwoord te geven op vragen van een geïnteresseerde projectontwikkelaar. U laat zien dat u op de hoogte bent van de mogelijkheden en het potentieel van de grond.
Overweeg uitbreiding alvorens te verkopen
Projectontwikkelaars die grondbezitters benaderen met de vraag hun grond te verkopen, zijn vaak op zoek naar grotere hoeveelheden bouwgrond tegelijk. Als u oplet en trends waarneemt die zeggen dat uw grond binnenkort in waarde stijgt, overweeg dan om de aanpalende of grond eromheen te kopen. Hoewel het kopen van bouwgrond net zo’n gok is als beleggen op de aandelenmarkt, bent u beschermd bij een slimme investering. Er is niet mis met het kopen van meer grond in de hoop de totale oppervlakte voor meer geld door te verkopen. Het is een prima manier om winst te maken.
Samenwerken met een vastgoedadviseur
Of u nu uw eerste bouwkavel verkoopt, of hier al ervaring mee heeft: let op wie u om hulp vraagt. Zoek een ervaren vastgoedadviseur die ervaring heeft met het werken met projectontwikkelaars en die weet hoe hij het meeste uit uw eigendom kan halen. Investment Builders is u hierbij met ervaren adviseurs van dienst. We kennen de markt en hebben ervaring in het onderhandelen en werken met projectontwikkelaars.
Controleer of het de juiste tijd is om te verkopen
Soms is verkopen aan de eerste projectontwikkelaar die u benaderd een grote fout. Of ze profiteren van uw gebrek aan marktkennis of ze zullen proberen uw eigendom te kleineren totdat u de grond bijna voor niets weggeeft. In plaats daarvan is het een goed idee om op het moment dat u een bod ontvangt, naar de markttrends in de regio te kijken. Laat u niet opjagen met een aanbieding die beperkt geldig is, of iets dat uw vermogen om onderzoek te doen en na te denken beperkt. Kijk naar vergelijkbare percelen die verkocht worden. Onderzoek de nieuwe ontwikkelingen die zich in de regio aandienen en overweeg of de waarde van uw eigendom stijgt als u wacht met verkopen. Het gebeurt regelmatig dat een andere koper zich meld met een betere deal en een hoger bod. Hoewel kopers altijd proberen uw prijs te verlagen, weet u wat uw eigendom waard af. Wacht rustig af. U verdient het om de volle vraagprijs of meer betaald te krijgen.
Zakelijk netwerk
Als u een grote oppervlakte bouwgrond heeft, is de kans groot dat u de andere landeigenaren in uw omgeving kent. Uw buren hebben misschien al verkocht voordat de projectontwikkelaar naar u toekomt. Als dat het geval is, is het een goede idee om erachter te komen voor hoeveel ze hebben verkocht en aan wie. Vraag ook rond over ander land dat is verkocht en praat met andere ontwikkelaars die geïnteresseerd zijn in het gebied waar de bouwgrond is gelegen. Hoewel er diverse online platforms zijn voor vastgoed bezitters die bouwgrond willen verkopen, is mond-tot-mondreclame nog steeds de beste methode om te slagen. Overleg met de vastgoedadviseur om rond te kijken en andere verkopers van vergelijkbare percelen te benaderen. Vraag tijdens een ontmoeting door welke projectontwikkelaars ze zijn benaderd. In het beste geval vindt u een koper die ruim aan de vraagprijs voldoet.
Pleiten in uw eigen voordeel
Projectontwikkelaars doen dit werk al jaren en zijn bedreven in het goedkoop opkopen van grote stukken bouwgrond. Sommige grotere ondernemingen sturen een ontwikkelaar onder een andere naam om de plaatselijke grondeigenaren te misleiden om in te stemmen met een lagere prijs. Vooral grondbezitters die geen idee hebben van de waarde van hun eigendom worden door deze methode benadeelt. In tegenstelling tot een projectontwikkelaar die dagelijks bezig is met het onderhandelen over bouwgrond, heeft u als gemiddelde grondeigenaar hier minder ervaring mee. Zoek daarom hulp van een adviseur als u die nodig heeft. Haal het meeste uit de bouwgrond die u in eigendom heeft. Voorkom dat u er later achter komt dat omliggende grondstukken voor een veel hoger bedrag verkocht zijn. Wees niet bang om vragen te stellen. Kom voor uzelf op. Alleen op die manier haalt u het meeste uit de verkoop van bouwgrond aan een projectontwikkelaar.
Advies over vastgoed verkopen aan een projectontwikkelaar
Bent u benaderd door een projectontwikkelaar die interesse heeft in bouwgrond die u in eigendom heeft? Weet u niet precies hoe u moet reageren? Neem contact op met onze vastgoedadviseurs. Investment Builders heeft meer dan 50 jaar ervaring in de vastgoedsector. Ons netwerk bestaat onder meer uit particuliere beleggers, investeerders, woningcorporaties, bouwondernemingen, projectontwikkelaars en kredietmaatschappijen. We brengen, samen met u zowel de bouwgrond als de omgeving in beeld en kijken daarbij ook naar grondeigenaren in de buurt. Zijn deze benaderd door dezelfde of een andere projectontwikkelaar? Welke plannen zijn er voor de grond en op welke manier wil een projectontwikkelaar hier op inspelen? Met de antwoorden op deze en andere vragen, wordt het samenstellen van een vraagprijs makkelijker. Het stelt u in staat op gepaste manier te onderhandelen, zonder dat u later het idee heeft de grond te goedkoop van de hand te hebben gedaan.
Bouwgrond verkopen aan projectontwikkelaar – FAQ
1. Kan ik bouwgrond verkopen aan een projectontwikkelaar?
Projectontwikkelaars zoeken percelen en bouwkavels in de omgeving waar ze een bouwproject willen ontwikkelen. De grond is dikwijls eigendom van particulieren, de gemeente en/of het rijk. U kunt als grondbezitter besluiten de grond te verkopen. Het is belangrijk om vooraf onderzoek te (laten) doen, zodat u de juiste prijs ontvangt.
2. Hoeveel kost bouwgrond?
De prijzen per vierkante meter verschillen per gemeente. De locatie van de grond is van invloed op de vierkante meter prijs. Gemiddelde liggen de prijzen tussen € 200 en € 800 m2. In en rond de grote steden lopen deze prijzen verder op.
3. Hoe bereken ik de waarde van mijn bouwgrond?
Laat bij een voorgenomen verkoop de waarde door een erkende taxateur schatten. Er zijn zaken die van invloed zijn op de waarde van bouwgrond. Dat zijn het perceel, de ligging en de actualiteit. Daar komt bij dat hoe groter de oppervlakte van het perceel, hoe lager de prijs per vierkante meter is.
4. Wat betekent warme grond?
Bouwgrond met een strategische ligging, zoals in de buurt van een groot project, en waar in de toekomst op gebouwd mag worden staat bekend als warme grond. Deze grond heeft voor projectontwikkelaars een meerwaarde.
5. Wie of wat bepaald de grondprijs?
Net zoals woonvastgoed wordt de grondprijs bepaald door u, als eigenaar en verkoper. Kijk daarbij naar de schaarste en het bestemmingsplan van de grond. De staat (bouwrijp of niet) telt mee, net zoals de locatie en de vraag vanuit de markt. Let op dat u niet verkoopt onder de normale marktwaarde. Dit kan gevolgen hebben op belasting gebied.
6. Hoe werkt het verkopen van bouwgrond?
Bouwgrond verkopen kan openbaar of buiten de markt om. Als u kiest voor openbare verkoop worden advertenties geplaatst op vastgoedsites en laat u op kavel zien dat deze te koop is. Het gebeurt dat er concurrentie is tussen de kandidaat-kopers. Bouwkavels op de juiste locatie zijn gewild en overbieden is niet vreemd. Buiten de markt verkopen is rustiger, doordat alleen maar een beperkt aantal projectontwikkelaars op de kavel wordt gewezen.
7. Wie kiest de notaris?
Het verkopen van bouwgrond is een onroerend goed transactie. In de meeste gevallen is het de koper die een notaris aanwijst.
8. Stijgt bouwgrond in waarde?
De vraag naar strategisch gelegen bouwgrond stijgt al een paar jaar. Prijsstijgingen verschillen per provincie. Het aantal transacties dat bouwgrond betreft kent ook een stijging. De vraag naar geschikte bouwgrond is in sommige regio’s groter dan het actuele aanbod.
9. Wordt een bouwgrond transactie gemeld in het Kadaster?
Ja, de notaris zal de aanmelding bij de openbare registers van het Kadaster uitvoeren.
10. Kan ik bouwgrond verkopen die nog niet bouwrijp is?
Ja, alle soorten vastgoed die u in eigendom heeft mogen te koop aangeboden worden. Projectontwikkelaars of kandidaat-kopers doen een bod waar u over kunt onderhandelen. Bouwrijpe grond heeft doorgaans een hogere vierkante meter prijs, dan een kavel die nog bouwrijp gemaakt moet worden.