Skip to content Skip to footer
Bouwrijpe bouwgrond verkopen Nijmegen? Of u nu een residentieel stedelijk perceel verkoopt waar een particulier een huis op bouwt, een industriële kavel voor commerciële ontwikkeling of een bouwkavel voor projectontwikkeling. De verkoop van bouwgrond is complex en als grondeigenaar moet u bepaalde aspecten in gedachten houden, voordat u een perceel op de markt brengt. Bouwgrond verkopen Nijmegen is succesvol als u de tijd neemt om vooronderzoek te doen.

Prijs bouwgrond verkopen Nijmegen

Het bepalen van de verkoopprijs is de eerste stap van het verkooptraject. In tegenstelling tot de verkoop van woningen, appartementen en andere bestaande gebouwen, hangt de waarde van een bouwkavel af van de mogelijkheden. Wat kan of mag er op de grond en wat niet? Zoals bij veel andere zaken is de waarde onderhevig aan extreme variaties: tijdens perioden van economische groei stijgt de waarde sneller dan die van kant-en-klare woningen, terwijl u in tijden van recessie te maken heeft met waardedaling. De afgelopen jaren is de waarde van vastgoed exponentieel gestegen. Bouwgrond is schaars, terwijl de vraag naar zelfbouw toeneemt. Als de grond een omgevingsvergunning heeft is dat van meerwaarde bij de verkoop. Verzamel de documentatie en gegevens die u heeft van de grond en begin op basis daarvan met het bepalen van een vraagprijs.

Locatie als sleutelelement

Niets is zo belangrijk als de locatie van de bouwgrond. Daarnaast telt het mee of de grond mag worden ontwikkeld. Zorg dat u vooraf op de hoogte bent van de toegestane gebruiksfuncties, typologie, ontwikkelpotentieel, bezetting, hoogteregeling, bouwdichtheid en andere bouw- en stedenbouwkundige factoren. Als u rekening houd met deze aspecten en daarbij onderzoek verricht naar bijvoorbeeld de bodemgesteldheid en de marktomstandigheden in het gebied, heeft u alle gegevens om een richtprijs aan te geven. Kijk daarbij ook naar vergelijkbare grond in hetzelfde gebied. Weet u niet precies hoe u deze gegevens opvraagt en/of vergelijkt, vraag advies aan ons adviseurs. Bij Investment Builders hebben we jarenlange ervaring: we zijn u van dienst met het vaststellen van de beste prijs en staan u bij in de onderhandelingen.

Kavelprijs afbakenen

Zodra de verkoopprijs van het perceel is vastgesteld, moet u de doelgroep omschrijven. Op deze manier kunt u gericht naar kopers zoeken. Iemand die een bouwkavel koopt met zelfbouw als achterliggende gedachte, heeft vaak ander verkoopadvies nodig dan een investeerder die regelmatig bouwkavels koopt. De bouw- en bestemmingsplannen van de gemeente Nijmegen zijn duidelijk. Zowel u als een kandidaat-koper hebben de mogelijkheid deze informatie in te zien en te bestuderen. Het is niet geheel onbelangrijk om te weten hoe de lokale overheid omgaat met aanvragen van een omgevingsvergunning en/of vragen die gaan over het aanpassen of wijzigen van een bestemmingsplan. Kandidaat-kopers willen weten wat ze te wachten staat en op welke manier er met een gemeente te praten is over zelf- en nieuwbouw.

Belasting bouwgrond Nijmegen

Een vastgoedtransactie omvat bijna altijd een fiscale factor. Een belastingconsulent is op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving op het gebied van vastgoed belastingen. Afhankelijk van het type grond en de omschrijving daarvan is er inkomstenbelasting of btw verschuldigd door de koper. Laat u vooraf over deze kosten informeren. Neem deze informatie op in de verkoopbrochure. Het laat een koper zien dat u de transactie serieus neemt en voorkomt bovendien dat een koper onverwacht met belasting aanslagen geconfronteerd wordt. Als verkoper heeft u te maken met vermogensbelasting. Ook hierbij geldt dat het goed is om vooraf informatie in te winnen over de hoogte van de kosten en de manier waarop de transactie belast wordt.

Off market bouwgrond in Nijmegen

Bouwgrond is gewild en door de woningkrapte, zijn er veel particulieren die zoeken naar geschikte kavels voor zelfbouw. De vraag overstijgt het aanbod. Wanneer u als verkoper een rustige vastgoedtransactie nastreeft, is het een oplossing om buiten de markt te verkopen. Dat houdt in dat u nauwelijks kenbaarheid geeft aan de voorgenomen verkoop. Off market samenwerken met een vastgoedadviseur geeft een groot bereik. Onze adviseurs hebben een groot zakelijk netwerk, waarin de kavel wordt gepresenteerd. U bereikt zo kopers die serieuze interesse hebben en die bereidt zijn een acceptabel bod uit te brengen om vervolgens over de voorwaarden te onderhandelen. Jaarlijks verwisselen zo honderden woningen, gebouwen en kavels van eigenaar. Het voordeel van off market werken, is het gebrek aan concurrentie. U heeft niet te maken met mensen die komen voor een bezichtiging, veel vragen stellen en vervolgens laten blijken dat ze geen echte interesse hebben.

Publiekelijk verkopen

Openbaar verkopen is de tegenhanger van buiten de markt handelen. U biedt de kavel overal aan en het is de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen op de hoogte zijn van de verkoop. Aan de ene kant is deze manier van verkopen verzekerd van een groot aantal geïnteresseerden, terwijl u aan de andere kant maar een koper nodig heeft die het juiste bod uitbrengt. Overbieden is nog altijd een veel gezien iets. Het is niet prettig om in een langdurig verkooptraject te zitten, waarbij veel potentiële kopers betrokken zijn. Het vergt de kunst om goed te onderhandelen en op een bepaald moment een keuze te maken voor een koper waarmee u vermoedelijk de beste afspraken kunt maken.

Adviesgesprek bouwgrond verkopen

Heeft u een bouwkavel in uw vastgoedportefeuille die u wilt verkopen? Bent u benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor een succesvolle vastgoedtransactie? Maak een afspraak om van gedachten te wisselen met een van onze adviseurs. Naast het bepalen van een verkooptactiek, bespreken we met u de bouwgrond. Is er een omgevingsvergunning? Is de kavel bouwrijp? Welke soort bebouwing is toegestaan? Hoe is het bestemmingsplan voor de omgeving? Valt er op termijn iets te verwachten dat veranderingen geeft in het huidige uitzicht? Sommige details lijken op het eerste gezicht niet belangrijk, maar zijn voor een geïnteresseerde koper van meerwaarde. Wilt u zelf met een koper onderhandelen over voorwaarden of heeft u liever dat de adviseur dat namens of samen met u doet? Investment Builders biedt maatwerk. Onze dienstverlening is aangepast op uw verwachting. Maak gerust een afspraak voor een adviesgesprek. Telefonisch zijn we bereikbaar op +31 6 30600868.