Skip to content Skip to footer
Wilt u bouwgrond verkopen? Er zijn veel trucs en upgrades waar verkopers en makelaars hun voordeel mee kunnen doen om een huis te verkopen, maar hoe upgrade u bouwgrond? Hoe maakt u uw kavel aantrekkelijk voor kopers? Zelfs in een tijd waarin de woningmarkt overspannen is, gebeurt het dat maanden tot jaren achtereen hetzelfde grote te koop bord op een grondstuk staat. Dat is een lange tijd om als verkoper op een geslaagde verkoop te wachten. Hoe maakt u bouwgrond verkopen aantrekkelijk voor potentiële kopers en hoe haalt u meer uit een voorgenomen verkoop van bouwgrond?
Bouwgrond verkopen

Bouwgrond verkopen, tips en trucs

Het verkopen van bouwgrond ziet er anders uit dan het verkopen van een woning of appartement. Heerlijk geurende, vers gebakken koekjes die u bij een open huizen dag gebruikt om potentiële kopers het thuisgevoel te geven, ontbreken bij het bezichtigen van bouwgrond. U geeft bouwgrond niet snel een opknapbeurt met hier en daar een lik verf of een paar reparaties. Wat is er dan wel mogelijk om bouwgrond zo aantrekkelijk mogelijk te maken?

Leg contact met buren en aannemers

Is de bouwkavel omgeven door percelen waar bouwwerkzaamheden gaande zijn, of waar al bebouwing staat? Maak kennis met de buren. Deze hebben misschien interesse in het bijkopen van grond. Vaak is het net dat ene duwtje wat ze nodig hebben om het naastgelegen perceel te kopen. Wordt er in de buurt gebouwd? Praat met de aannemer. U weet nooit of deze uw bouwgrond binnen een zakelijk netwerk wil aanbieden.

Zorg voor een verzorgd perceel

Verwijder onkruid, zaai gras of plant wilde bloemen om de grond er mooier uit te laten zien. Biedt altijd aan op het perceel te tonen aan potentiële kopers. Het is een voor de hand liggende stap bij de verkoop van een woning. Daardoor worden sommige bouwgronden verwaarloost, omdat verkopers denken dat er niet veel te zien is. Dat is gelijk het verschil tussen een sterke verkoper en een verkoper die een afwachtende houding aanneemt. Om een succesvolle verkoper te zijn, laat u de bouwgrond er verzorgd uitzien. Laat een koper het perceel zien en vergeet daarbij niet om de voorzieningen en faciliteiten in de omgeving te laten zien. Deze aspecten kunnen de vastgoedtransactie bezegelen.

Ken het bestemmingsplan

Vanaf het begin van de verkoopplannen moet u weten waar de bouwgrond voor bestemd is. Ontmoedig kopers niet door ze te laten wachten, voordat u een antwoord geeft over het bestemmingsplan. Misleid een koper niet met verkeerde informatie. Het is beter om eerlijk te zijn en de koper inzage te geven in het toegestane gebruik van de grond. Dat geldt zowel voor kavels die bedoeld zijn voor woningbouw, maar ook voor jacht, landbouw en andere vormen van landgebruik.

Ken de doelgroep

Wees uzelf bewust van waarschijnlijke kopers en benader deze doelgroep. Is de bouwgrond bestemd voor commerciële activiteiten? Benader nieuwe en bestaande ondernemers en reken deze tot uw doelgroep. Wanneer u bouwgrond verkoopt, is het moeilijk om de samenstelling van de vraagprijs te controleren. Het ligt niet voor de hand dat u een grondstuk van vergelijkbare grootte en kenmerken in dezelfde buurt vindt dat kortgeleden verkocht is en/of dat te koop is. Kijk daarom naar de doelgroep van waarschijnlijke kopers. Als de bouwgrond vermoedelijk wordt gebruikt om luxe woningen of grote winkelketens te bouwen, kunt u naar verwachting voor meer geld verkopen dan iemand die een kleine woning wil bouwen. Uiteindelijk moet u ook rekening houden met de omliggende kavels. Wat voor soort bebouwing en bedrijven zijn er in de buurt? Het belangrijkste is misschien wel de bestemming van de grond. Zorg dat u deze gegevens kan overleggen.

Wees actief

Het belangrijkst van een succesvolle verkoop is om actief betrokken te zijn bij het uitzoeken van de doelgroep en deze te benaderen. Wacht niet tot ze naar u toe komen. De manier waarop u de bouwgrond aanbiedt, is van invloed op de termijn van de deal. Er zijn verschillende manieren om bouwgrond te verkopen, zoals:

Bouwgrond openbaar verkopen

Streeft u een vlotte verkoop na? Vermeld het onroerend goed overal, inclusief gebruikelijke vastgoedplatforms als Jaap en eventueel Funda. Facebook, Marktplaats en Instagram zijn andere mediakanalen die dagelijks miljoenen bezoekers trekker. Het heeft misschien niet uw voorkeur om bouwgrond op Marktplaats te plaatsen, maar bouwgrond verkopen is iets anders dan het verkopen van een woning. Door bekendheid te geven aan de grond, worden potentiële kopers gewezen op de mogelijkheid. Er bestaat een kans, zeker bij aantrekkelijk gelegen percelen, dat u te maken krijgt met meerdere geïnteresseerden. Steeds vaker overbieden kopers van bouwgrond elkaar.. Het is als verkoper niet altijd eenvoudig om hiermee om te gaan.

Bouwgrond off market verkopen

Tegenover een openbare verkoop staat de off market, of stille verkoop. In dit geval maakt u geen reclame voor de kavel en blijft het plaatsen van een verkoop bord en verkoopadvertenties uit. U heeft te maken met een beperkt aantal kopers en u hoeft niet bang te zijn voor een biedingsoorlog. Om off market succesvol te verkopen, heeft u een netwerk nodig waarbinnen u de kavel aanprijst. Familie, vrienden, kennissen en zakelijke relaties praten op hun beurt ook weer met anderen over de bouwgrond. Overigens kan een stille verkoop net zo snel of langzaam gaan als wanneer u een bouwkavel openbaar verkoopt.

Advies bouwgrond verkopen

Heeft u een bouwkavel die u wilt verkopen, maar weet u niet precies hoe u dit het beste aanpakt? Neem contact op met de ervaren vastgoedadviseurs van Investment Builders. Zowel bij een openbare als stille verkoop adviseren we u over de mogelijkheden. Niet alleen geven onze adviseurs u passende tips, we stellen samen met u een plan van aanpak samen. Heeft u documentatie over het bestemmingsplan? Zijn er werkzaamheden aan de gang bij bouwgronden in de buurt? We gaan samen ter plaatse kijken en brengen zowel de grond als de omgeving in beeld. Meld zich een geïnteresseerde koper? In overleg voert u zelfstandig of samen met de adviseur de verkooponderhandelingen. Wilt u weten wat we voor u kunnen doen? Vul het contactformulier in of stuur een e-mail naar info@investmentbuilders.nl.

Bouwgrond verkopen – FAQ

Het is een taxateur die de waarde van een perceel schat. Hierbij wordt gekeken naar meerdere zaken zoals marktonderzoek, kosten om het perceel bouwrijp te maken, ligging en bereikbaarheid en bebouwing in de omgeving.

Ja, u bepaalt zelf de vraagprijs. Let daarbij op dat u een realistische prijs vraagt en voorkom dat u onder de werkelijke waarde verkoopt. Kijk naar gelijkwaardige percelen die in de omgeving te koop worden aangeboden en/of onlangs verkocht zijn.

Gewilde locaties kennen ook op het gebied van bouwgrond een vraag die het aanbod overstijgt. Met een openbare verkoop krijgt een verkoper dikwijls te maken met veel concurrentie en kandidaat-kopers die elkaar overbieden. Om deze situatie te voorkomen kunt u de voorkeur hebben voor stille verkoop.

Ja, om problemen met de belastingdienst te voorkomen bespreekt u vooraf met de koper wie opdracht geeft voor het slopen van de bestaande bebouwing. Wanneer u, als verkoper, na de levering het pand laat slopen is btw-heffing van toepassing. Advies inwinnen bij een belastingconsulent of vastgoedadviseur voorkomt onaangename bijkomstigheden.

(Bouw)grond is onroerend en valt onder de zogenaamde registergoederen die in het Kadaster geregistreerd staan. Een notaris stelt een akte van levering op die bij het Kadaster wordt aangemeld. Zonder dat kan de verkoop niet doorgaan.

Nee, u heeft de mogelijkheid om voor verkoop buiten de markt te kiezen. Voor buitenstaanders is het niet zichtbaar en/of bekend dat de bouwgrond te koop is. Buiten de markt verkopen beperkt het aantal kandidaat-kopers. De verkoopprocedure verloopt op dezelfde manier als bij een standaard vastgoeddeal.

Voor kandidaat-kopers is het interessant om de bestemming van de grond te kennen. Specifieke kenmerken zoals de afmetingen en eventueel de samenstelling van de grond. Recent bodemonderzoek en de resultaten daarvan zijn in sommige gevallen nodig.

Ja, vooral als u zelf geen ervaring heeft met onderhandelen kan het een voordeel zijn om een vastgoedadviseur in te schakelen. Een ander voordeel is dat u wat meer tijd heeft om over bepaalde zaken die onderhandeld worden na te denken.

Bouwgrond verkopen hoeft niet lang te duren, veel is afhankelijk van de ligging en kenmerken van het perceel. Gewilde locaties verkopen snel. Ook bouwgronden die goed gedocumenteerd zijn, hebben de interesse van kopers en investeerders.

De voorwaarden van de transactie onderhandelt u met een koper. Bij verkoop aan een particulier is er vaak de voorwaarde van financiering. Dat houdt in dat wanneer de kandidaat-koper de gewenste financiering of hypotheek niet rond krijgt, de verkoop niet doorgaat. Deze voorwaarden worden opgenomen in een voorlopige verkoopovereenkomst.