Alternatief financiering bedrijfspand
In principe zijn alle financieringen of leningen die niet verstrekt worden door een bank alternatief. Waar een banklening niet alternatief is, zijn sale en leaseback of crowdfunding dit wel. De moderne technologische mogelijkheden hebben tot interesse alternatieven voor de banklening geleidt. Niet iedere startende of gevestigde ondernemer lukt het om een zakelijke hypotheek bij de huisbank af te sluiten. Het vinden van een alternatief is nodig om de bedrijfsplannen vorm te geven. In vergelijking met een traditionele zakelijke hypotheek is de looptijd van alternatieve financiering korter. De exacte looptijd van de financiering hangt af van met wie u zaken doet. Net zoals bij een traditionele hypotheek is het hebben van eigen geld nodig om tot een overeenkomst te komen.
Sale en leaseback bedrijfspand
Ondernemers die een bedrijfspand in bezit hebben en op zoek zijn naar alternatieve financieringsmogelijkheden om uit te breiden, onderzoeken steeds vaker de sale en leaseback constructie. De constructie houdt in dat u het bedrijfspand verkoopt aan een investeerder en het van dezelfde investeerder terug huurt. Verhuizen is niet nodig en uw onderneming blijft op het vertrouwde bedrijfsadres werkzaam. De liquide middelen die bij de transactie beschikbaar komen, gebruikt u om de gewenste investeringen of uitbreidingen te doen. Kredietverstrekkers en leasemaatschappijen die deze instructies aanbieden, zijn vrij zeker van een aantrekkelijk rendement en hebben directe huurinkomsten. De overeenkomst heeft een lange looptijd, tussen de 10 en 20 jaar, waarbij een clausule is opgenomen over de mogelijkheden aan het einde van de overeenkomst.
Voor- en nadelen sale en leaseback
Wanneer u de bank buiten beschouwing laat, maar wel financiering zoekt om uw bedrijf uit te breiden is sale en leaseback een mogelijkheid. Breng uw medewerkers op tijd op de hoogte van de plannen die u heeft. Hiermee voorkomt u onrust als de verkoop onvoorzien naar buiten komt. Met de vrijgekomen liquiditeit investeert u in bedrijfsmiddelen, de groei van uw onderneming en verbetert u uw balanspositie. Vaak is het ook een ideaal moment om uw schuldenpositie te verbeteren. Nadelen van de transactie zijn bijvoorbeeld het uit handen geven van uw bedrijfspand. Het eigendom gaat over aan een investeerder. Vanaf dat moment moet u overleggen over renovaties, verbouwingen een aanpassingen aan het pand. De overeenkomst die u aangaat, heeft een lange looptijd. Probeer vooraf een berekening te maken of u ook in de toekomst aan de huurverplichting kunt blijven voldoen.
Crowdfunding bedrijfspand
Een andere alternatieve manier van financieren is crowdfunding. Hierbij vraagt u via een platform aan meerdere geïnteresseerde investeerders om in uw financieringsverzoek te investeren. Crowdfunding heeft uiteenlopende mogelijkheden. Om de goede investeerders te vinden, is het belangrijk om onderzoek te doen naar de platforms die actief zijn op het gebied van bedrijven, vastgoed en bedrijfsmiddelen. U trekt alleen de aandacht van investeerders door een aantrekkelijke pitch te maken. In de korte pitch legt u uit waarom investering in uw onderneming interessant is. Een onderscheidende pitch of introductie maakt het verschil. Het kan interessant zijn om ook rond te kijken op internationale crowdfunding platforms.
Voor- en nadelen crowdfunding
Voordelen van crowdfunding zijn:
• Het platform beoordeelt uw plan op haalbaarheid vaak binnen 48 uur. Dit is sneller dan banken. Heeft u na een maand nog niet het beoogde bedrag binnengehaald? Dan is uw plan onvoldoende interessant voor investeerders. Interessante projecten halen vaak binnen een paar dagen tot enkele weken het investeringsbedrag binnen.
• Waar uw huisbank uw nieuwe idee een te groot risico vindt om te financieren, biedt crowdfunding ruimte aan innovatie. Met de financiering bent u in staat een innovatief product of een aansprekende dienst op de markt te brengen.
Nadelen van crowdfunding zijn:
• De uitgebreide bedrijfspresentatie geeft zowel investeerders als concurrentie een blik in de keuken. Dit is niet altijd prettig.
• Het aantal platforms is uitgebreid. Het is niet altijd makkelijk om het juiste crowdfunding platform te kiezen.
• Investeerders vragen soms hoge rentevergoedingen.
Zaken doen met business angels
Een andere manier om uw bedrijfspand te financieren is door het aantrekken van een business angel. Dit is een ondernemer die investeert in ondernemingen die aanspreken. Investeren gebeurt door middel van geldelijke middelen, maar ook door ondernemerservaring biedt een business angel een meerwaarde voor uw onderneming. De mate van inspraak overlegt u en wordt vastgelegd in een overeenkomst. In ruil voor de investering, krijgt een business angel een deel van aandelen. Samenwerken met een business angel heeft voor- en nadelen. Voordelen zijn:
• Investeren in startups en ondernemingen met een hoog risico;
• Voor elke sector zijn er business angels;
• U maakt gebruik van de ervaring en het zakelijke netwerk;
Nadelen van samenwerken met een business angel zijn:
• Een business angel neemt eigen beslissingen;
• Grote rendementsverwachtingen, business angels hebben een groot belang in uw onderneming in ruil voor het genomen risico;
• Het vinden van een business angel is niet makkelijk;
Advies bedrijfspand financieren
Heeft u een bedrijfspand in eigendom en zoekt u financiering om uw onderneming uit te breiden. Bent u een startende ondernemer en zoekt u naar een passend bedrijfspand met een financiering? Vraag om advies en informatie aan de vastgoedadviseurs van Investment Builders. We nemen de financieringsmogelijkheden en vormen met u door en kijken naar het soort financiering dat bij uw plannen past. In een uitgebreid gesprek worden de verschillende alternatieve financieringen toegelicht en heeft u alle gelegenheid om vragen te stellen. Ook als u al een pand op het oog heeft, begeleiden onze adviseurs u met tips en informatie. U kunt ook bij ons terecht als u op zoek bent naar een passende herfinanciering. Meer weten over wat we voor u kunnen doen? Vul het contactformulier in of stuur een e-mail naar info@investmentbuilders.nl en maak een vrijblijvende afspraak.
Financiering bedrijfspand - FAQ
1. Hoe kan ik de aankoop van een bedrijfspand financieren?
Banken staan als hypotheekverstrekker niet direct te springen bij het verstrekken van een bedrijfshypotheek. Dikwijls is het sneller en beter om buiten de bank om te gaan en een investeerder te zoeken die thuis is in uw branche en die bereidt is een (gedeelte) van een bedrijfspand te financieren.
2. Is het voordelig om mijn bedrijfspand niet via de bank te financieren?
In de meeste gevallen is het voor bedrijven en ondernemers gunstiger om de bank buiten beschouwing te laten, bij het zoeken van financiering voor een bedrijfspand. De financiering wordt sneller gerealiseerd en het is tegenwoordig mogelijk om boetevrij extra af te lossen. Financiers kijken verder dan de jaarcijfers en zien dikwijls meer kansen en aanknopingspunten dan banken.
3. Waar moet ik rekening mee houden bij het indienen van een financieringsaanvraag?
Lease- en/of investeringsmaatschappijen kijken anders en verder bij het beoordelen van een financieringsaanvraag dan banken. Natuurlijk zijn het onderpand en de zekerheden belangrijk, maar ook uw ondernemersvaardigheden en de ontwikkeling van uw bedrijf spelen mee. Het verstrekken van een verzorgde bedrijfspresentatie en/of een businessplan telt mee in de beeldvorming.
4. Is sale en leaseback interessant voor mijn onderneming?
Wanneer u als ondernemer wilt uitbreiden of investeren in uw onderneming heeft u liquide middelen nodig. Zonder de relatie met de bank te vertroebelen kan het verkopen en terughuren van uw bedrijfspand een oplossing zijn. Uw onderneming blijft vanaf het vertrouwde adres werkzaam, maar u bent in staat de gewenste bedrijfsmiddelen aan te schaffen en/of een balanspositie te verbeteren.
5. Hoe ziet een sale en leaseback overeenkomst eruit?
Het voordeel van deze financiële transactie is dat u vergaande inspraak heeft in de voorwaarden van de deal. Opgenomen wordt wat er gebeurt aan het einde van de huurovereenkomst. Dikwijls kunt u het pand voor een symbolisch bedrag terugkopen of u besluit de huurperiode te verlengen. Andere punten zijn de periodieke huurbedragen en wat er gebeurt als u niet aan uw verplichting kunt blijven voldoen.
6. Welke rente betaal ik over het bedrag van de financiering?
De rente voor bedrijfspanden varieert per financieringsmaatschappij. U moet rekening houden met een percentage tussen 4,5% en 8%. Financiers besturen en calculeren het risico per project.
7. Is extra aflossen boetevrij?
Ja, de meeste investeerders rekenen geen extra kosten voor extra aflossingsbedragen. De mogelijkheden en voorwaarden zijn opgenomen in de financieringsovereenkomst.
8. Is het mogelijk om een bedrijfspand te laten financieren door een buitenlandse investeerder?
Ja. Als u zoekt naar een geschikte investeerder voor uw bedrijfspand hoeft u niet alleen in Nederland te zoeken. Het gebeurt regelmatig dat grote internationale financieringsmaatschappijen Nederlands bedrijfsvastgoed financieren.
9. Wat gebeurt er als ik niet aan de aflossingsverplichting kan voldoen?
Blijf in overleg met een financier. Wacht niet tot het moment dat er al een achterstand is, maar meld eventuele problemen op tijd. Een financier kan overgaan tot een ingebrekestelling, waarbij u nogmaals in de gelegenheid wordt gesteld de achterstand in te lossen. Uiteindelijk kan een executieverkoop plaatsvinden.