Skip to content Skip to footer
De financiering bedrijven is van alledag. Beginnende, maar ook gevestigde ondernemers hebben geld of liquide middelen nodig om op te starten of uit te breiden. Bedrijfsfinanciering is op verschillende manieren aan te vragen. Denk bij het financieren van uw onderneming verder dan de huisbank waar u de dagelijkse bankzaken doet. Voor financiering bedrijven zijn alternatieve constructies beschikbaar, zoals overheidsregelingen en subsidies. Maar ook sale en leaseback is interessant voor ondernemers die een financiering voor hun bedrijf zoeken.
Financiering bedrijven

Kwalificatie financiering bedrijven

Om zicht te krijgen of u in aanmerking komt voor een bedrijfsfinanciering maakt u een aantal factoren zichtbaar. Begin met het samenstellen of opvragen van uw kredietwaardigheid. Lease- en kredietmaatschappijen willen weten of u aan uw maandelijkse verplichting voldoet. In Nederland is het niet voor alle ondernemers verplicht om jaarlijks de cijfers te deponeren, waardoor het voor een financier niet altijd eenvoudig is om de kredietwaardigheid te controleren. Er zijn bedrijven die bedrijfsgegevens verzamelen en tegen betaling rapportages verstrekken aan onder andere kredietmaatschappijen. Een andere voorwaarde om een alternatieve financiering rond te krijgen is dat u minimaal een jaar in het bedrijfsleven actief bent. Dikwijls hanteren kredietverstrekkers een minimale jaaromzet. Als uw inkomsten niet hoog genoeg zijn, overweeg dan eventueel een kortlopende zakelijke lening of microkrediet af te sluiten.

Onderzoek uw aflossingscapaciteit

Kijk naar de financiële gegevens van uw bedrijf, vooral de cashflow, en bereken hoeveel u zich kunt veroorloven om elke maand aan de aflossingsverplichting te voldoen. Om een lening elke maand terug te betalen, moeten uw totale inkomsten minimaal 1,25 tot 1,50 keer uw totale uitgaven zijn, het aflossingsbedrag meegerekend. Een financieel adviseur of uw accountant zijn op de hoogte van uw financiële situatie en weten wat wel of niet verantwoord is.

Bepaal of en hoe u de financiering van onderpand voorziet

Een lening of financiering vereist zakelijke zekerheden. Onderpand zijn bedrijfsmiddelen of misschien een bedrijfspand dat u in eigendom heeft. Het onderpand is iets wat de geldschieter in beslag kan nemen als u de lening niet terugbetaalt. Het plaatsen van onderpand is riskant, maar het kan ook het bedrag verhogen dat kredietverstrekkers u laten lenen. In sommige gevallen levert onderpand een lagere rente op het kredietbedrag op. Kredietmaatschappijen eisen niet zelden persoonlijke garanties, zelfs voor ongedekte leningen. Dit betekent dat u de lening persoonlijk terugbetaalt, als blijkt dat uw bedrijf dat niet langer kan. In geval van uitblijvende betaling zal een geldschieter zaken als uw auto of huis in beslag laten nemen. Onderzoek de clausule van onderpand zorgvuldig en voorkom dat u persoonlijk moeilijkheden krijgt als gevolg van een bedrijfsfinanciering.

Welk type lening past bij uw bedrijf?

Kredietverstrekkers willen weten waarom u een financiering nodig heeft. Het antwoord dat u geeft past in een categorie, waardoor u ziet welk soort type zakelijke lening geschikt is:

• Beginnend ondernemer. Als u leent heeft u cashflow nodig om de terugbetaling van de lening te doen. Starters krijgen in het eerste jaar moeizaam een passend bedrijfskrediet. In plaats daarvan zijn er mogelijkheden die u als een soort opstartfinanciering kunt gebruiken, zoals een zakelijke creditcard of een persoonlijke lening.
• Beheer van de dagelijkse uitgaven. Een zakelijk krediet is zinvol. Met deze flexibele vorm van lenen is het mogelijk om onverwachte kosten te dekken. De financiering biedt een handig vangnet op momenten dat uw bedrijf dat nodig heeft.
• U wilt uw bedrijf laten groeien. Kredietverstrekkers bieden specifieke financiële producten aan om aan de behoeften van een groeiend bedrijf te voldoen, zoals leningen voor bedrijfspanden, apparatuur of voertuigaankopen.

De mogelijkheden om een lening af te sluiten variëren sterk en zijn niet alleen afhankelijk van de branche waarin u werkzaam bent. Sluit u een klassieke banklening af of kiest u voor financiering door een lease- of kredietmaatschappij?

Zakelijke banklening

Dat banken moeizaam leningen aan bedrijven verstrekken is niet nieuw. De eisen zijn vaak hoog en diverse branches komen zelfs helemaal niet in aanmerking voor een banklening. Als u overweegt een zakelijke banklening aan te vragen, is het goed om rekening te houden met enkele factoren, zoals:

• U heeft een minimaal aantal jaren ervaring in het bedrijfsleven;
• U en/of uw onderneming hebben een goede kredietwaardigheid;
• U heeft niet snel contant geld nodig;

Traditionele bankleningen bestaan uit termijnleningen, doorlopende kredieten en zakelijke hypotheken om onroerend goed te kopen of te herfinancieren.

Zakelijk lening online kredietverstrekker

Online kredietverstrekkers bieden leningen voor kleine en middelgrote bedrijven. De rentepercentages zijn hoger dan bij een klassieke banklening en zijn afhankelijk van de kredietverstrekker, het type en omvang van de lening, de looptijd, uw kredietgeschiedenis en het onderpand dat wordt gegeven. Vooral ondernemers die snel financiering of liquide middelen nodig hebben, kiezen voor deze vorm van bedrijfsfinanciering.

Verzamel de benodigde documenten

Zorg ervoor dat u over alle vereiste documentatie beschikt, voordat u een kredietaanvraag doet. Belangrijke documenten die bij een zakelijke kredietaanvraag niet mogen ontbreken zijn onder andere:

• De zakelijke en eventueel persoonlijke belastingaangiften;
• De zakelijke en eventueel persoonlijke bankafschriften;
• Overzicht van de zakelijke bezittingen;
• Zakelijke juridische documenten zoals de statuten, huurovereenkomst, hypotheekakte en franchiseovereenkomst;
• Bedrijfsplan en prognoses en berekeningen;

Kies voor een verzorgde en overzichtelijke uitstraling. Hoe beter de gegevens te vinden en te lezen zijn, hoe beter de indruk is die u op een kredietverstrekker maakt.

Bedrijfsfinanciering aanvragen

Wanneer u heeft bepaald welke type lening en kredietverstrekker bij u passen, is het tijd om een kredietaanvraag te doen. Kijk naar twee tot drie vergelijkbare opties op basis van de kredietvoorwaarden en het jaarlijkse rentepercentage. Dit is de beste manier om de totale kosten van een zakelijke lening te begrijpen. Krijgt u een zakelijk krediet aangeboden van meer dan een financier? Kies voor het bedrijfskrediet met de gunstigste voorwaarden. Voelt een aanbod niet goed? U bent niet verplicht om een kredietvoorstel te accepteren. Wanneer u wilt weten of een kredietaanbod past bij uw onderneming kunt u dit laten nakijken door een financieel adviseur. Deze zal berekeningen maken die gebaseerd zijn op uw huidige cashflow en de prognose die u heeft vermeld in het bedrijfsplan. Een goede controle voorkomt dat u een zakelijke lening aangaat, die u op termijn in financiële problemen brengt.

Financiering bedrijven – FAQ

Bij de meeste zakelijke leningen ontvangt u het geleende bedrag in een keer. In plaats van een doorlopend krediet ontvangt u het volledige bedrag van de lening vooraf. U betaalt de lening in gelijke delen terug. Op deze manier is er een vaste terugbetalingstermijn, meestal met vaste maandelijkse betalingen.

Banken hebben moeite met het verstrekken van bedrijfsfinancieringen. Dikwijls zijn er in de ogen van de bank onvoldoende zekerheden. Het kan de moeite waard zijn om verder te kijken dan de bank. Het openhouden van de kredietfaciliteit loont op langere termijn, zeker als de bank ziet dat uw onderneming zich positief ontwikkeld.

Als kleine ondernemer kunt u een zakelijke financiering krijgen door ‘schulden’ aan te gaan. Dit in de vorm van een lening voor kleine bedrijven bij alternatieve kredietverstrekkers. Een enkele keer is een investeerder bereidt om aandelen in uw onderneming te kopen, waardoor u meer liquiditeit krijgt. Wat in uw situatie de juiste financiering is, hangt af van factoren zoals het doel van de financiering. Ook de prestaties van de onderneming en de termijn waarop de financiering nodig heeft, spelen mee.

Het starten van een bedrijf zonder geld is niet makkelijk. Begin met rond te kijken welke stappen of dingen gratis zijn. Probeer zes maanden geld te sparen voor onkosten. Vraag eventueel uw familie en vrienden om geld. Eventueel is het mogelijk om een kleine zakelijke lening aan te vragen bij financiële instellingen. Kijk tenslotte ook naar beschikbare subsidies voor kleine, startende ondernemers en lokale financieringsinitiatieven.

Investeerders en financiers investeren dikwijls in veelbelovende startups. Om dit voor elkaar te krijgen is het belangrijk om uw pitch beknopt een eenvoudig te houden. Wijdt niet uit met moeilijke termen en onderwerpen die voor anderen onbekend zijn. Wees specifiek over het product, de dienst of service die u aanbiedt. Verkoop uw plan enthousiast, maak duidelijk waarom toekomstige klanten uw product of dienst nodig hebben.

Bereidt u voor om uw product of bedrijf op enthousiaste en professionele manier te verkopen. Bespreek uw product of dienst in relatie tot marktbehoeften. Kijk niet te veel naar de omvang van markt en herken uw concurrentie. Leg uit waarom een investeerder belangrijk is voor uw bedrijf en welke zekerheden u te bieden heeft. Een investeerder zal gerichte vragen stellen en kijken naar de manier waarop u uw bedrijf verkoopt.

Om een einde te maken aan een presentatie vat u de belangrijkste punten samen. Deel de kernboodschap nogmaals mee en doe een financieringsverzoek. Gebruik eventueel een krachtig, bekend citaat en stel een retorische vraag. Geef een visueel beeld van uw onderneming en wees niet bang om anderen te erkennen. Ervaren investeerders herkennen een gedreven ondernemer aan de manier waarop een presentatie wordt gegeven.