Skip to content Skip to footer

Zoekt u informatie over huis met huurder verkopen? Wanneer u verhuurd vastgoed in eigendom heeft en overweegt te verkopen, zijn er punten om rekening mee te houden. Het is niet zomaar mogelijk om een huurder uit te zetten bij verkoop. Wel is het mogelijk om uw woning buiten de markt om of te stil te verkopen. De nieuwe eigenaar koopt een verhuurde woning en neemt de huurder over. Een huis met huurder verkopen is mogelijk, maar heeft voorbereiding nodig.

Off market huis met huurder verkopen

De overheid heeft wettelijke huurbescherming geregeld bij huurcontracten voor onbepaalde tijd. Dit wordt ook wel een doelgroepencontract genoemd. De bescherming is van toepassing voor onder andere huurders van woningen en appartementen. Het is niet mogelijk om een huurder bij de verkoop van de woning op straat te zetten. Toch is het mogelijk om uw woning met huurder te verkopen. Zowel particuliere als zakelijke beleggers en investeerders hebben interesse in de aankoop van verhuurd vastgoed. Een van de grootste voordelen van verkopen aan vastgoedinvesteerders is dat ze meestal geen financiering nodig hebben voor de aankoop en u niet hoeft te wachten op de ‘onder voorbehoud van financiering’ voorwaarde. De adviseurs van Investment Builders staan u bij met het zoeken van een investeerder.

Uitzetten is niet mogelijk

Eigenaren van verhuurvastgoed sluiten meestal huurcontracten voor onbepaalde tijd af met huurders. Bij het aangaan van een verhuurovereenkomst denkt u misschien niet na over een eventuele verkoop. Pas als verkoop een optie is, krijgt u te maken met een zittende huurder. Uitzetten blijkt dan door de huurbescherming niet mogelijk. Het opnemen van een bepaling in de huurovereenkomst die beëindiging van de huur omschrijft bij verkoop van de woning is ongeldig. De enige mogelijkheid is het verkopen van de verhuurde woning. U draagt de huurovereenkomst, tegen dezelfde ongewijzigde voorwaarden, over aan de nieuwe eigenaar. Het aanpassen van de verhuurvoorwaarden is niet mogelijk, omdat in de wet staat dat koop geen huur breekt.

Rechter denkt mee

De huur beëindigen omdat u de woning verkoopt is in praktijk lastig. Om de huurder uit te zetten is de stap naar de rechter nodig. In praktijk betekent dat u als verhuurder goede en dringende redenen moet hebben om de huurovereenkomst te beëindigen bij verkoop van de woning. Zonder dringende reden zal de rechter uw verzoek afwijzen. Moet u de woning noodgedwongen verkopen vanwege financiële moeilijkheden? In dat geval kan een rechter met u meedenken. Dit is niet het geval wanneer u een hogere verkoopprijs krijgt als de woning zonder huurder van eigenaar wisselt. Huurbescherming gaat ver en is iets om rekening mee te houden.

Oplossing huur beëindigen

Als u vastbesloten bent om de woning te verkopen en de huurder eruit te zetten of de huur te beëindigen, dan is er een mogelijkheid om met de huurder te onderhandelen. Eventueel kunt u vergelijkbare of betere woonruimte tegen dezelfde voorwaarden aanbieden, en de huurder de gelegenheid geven te verhuizen. Bij dit soort voorstellen is een huurder eerder geneigd om te verhuizen. Wat ook mogelijk is, is het geven van een beloning. Het minimale vergoedingsbedrag wijzigt jaarlijks en ligt rond de € 7000. Accepteert uw huurder de beloning? Verkoop zonder huurder is mogelijk.

Verhuurde woning off market verkopen

Een manier om uw verhuurde woning succesvol te verkopen is door off market of stille verkoop. Investment Builders brengt uw pand onder de aandacht van investeerders die interesse hebben in verhuurd vastgoed. Binnen ons actieve netwerk van investeerders, lease- en kredietmaatschappijen zijn verschillende investeerders die een vastgoedportefeuille hebben die grotendeels bestaat uit verhuurd vastgoed is. Het is gebruikelijk dat een investeerder de woning bezoekt, voordat de vastgoeddeal rondkomt. In overleg met de huurder kan dit op een moment zijn dat er wel of niet iemand in de woning aanwezig is. Een belegger wil weten hoe het pand eruit ziet alvorens een bod te doen. Bij stille verkoop is het niet gebruikelijk dat er veel bezichtigingsmomenten zijn. De woning komt onder de aandacht van een beperkt aantal potentiële kopers.

Bod en onderhandelen

U bepaalt zelf met welke partij u wilt onderhandelen over de verkoopvoorwaarden. Omdat de vastgoedtransactie buiten de markt plaatsvindt, ontbreekt de concurrentie van kopers. Biedingsoorlogen doen zich bij off market deals zelden voor. Investeerders baseren het bod dat ze doen, op vergelijkbare vastgoedtransacties in dezelfde omgeving. Waar kijken investeerders precies naar?

• Staat van onderhoud van de woning;
• Duurzaamheid en energielabel;
• Grootte en oppervlakte;
• Voorzieningen en faciliteiten;
• Ligging en kenmerken van de omgeving;
• Verkoopprijzen van vergelijkbare woonruimte;

Bijstand vastgoedadviseur

Off market een verhuurde woning verkopen doet u samen met een ervaren vastgoedadviseur van Investment Builders. Onze adviseurs brengen het vastgoed onder de aandacht van het zakelijke netwerk van investeerders. Een huis met huurders verkopen is een uitdaging, maar meestal vlot te realiseren. We brengen u in contact met serieuze investeerders en begeleiden het verkooptraject. Kenmerken van onze werkwijze zijn:

• Vlotte verkoop van woning of appartement met huurders.
• Groot aangesloten zakelijk netwerk van beleggers en investeerders.
• Samenstelling verkoopbrochure.
• Begeleiding van het volledige verkooptraject.
• Organisatie en begeleiding van woningbezichtiging.
• Geen advertentiekosten en/of makelaarscommissies.
• Overdracht van lopende huurcontracten aan koper.
• Afhandeling van de vastgoedtransactie bij de notaris.
• Overdracht en oplevering van het pand.

Vrijblijvend kennismakingsgesprek

Vastgoed verkopen, maar weet u niet wat u met uw huurder moet doen? Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek met Investment Builders. Onze ervaren adviseurs nemen de verschillende mogelijkheden met u door. Omdat een huurder huurbescherming geniet en de meeste huurovereenkomsten voor onbepaalde zijn afgesloten, nemen we met u de voor- en nadelen van off market verkoop door. Als u niet bekend bent met vastgoed buiten de markt verkopen, lijkt de constructie misschien wat schimmig. Het is echter een veel toegepaste, nette manier om een verhuurde woning te verkopen. Het is niet altijd nodig om de huurder van de voorgenomen verkoop op de hoogte te brengen. Ook dit aspect krijgt een toelichting, waarna u beter in staat bent een beslissing te nemen over de te volgen strategie. Maak telefonisch een afspraak of vul het contactformulier in. U kunt ons bereiken op 085-5000777.