Skip to content Skip to footer
Wilt u uw huis verkopen? Met de verkoop van uw woning, begint u aan een nieuw hoofdstuk in uw leven. Misschien bent u van baan veranderd, hoopt u dichter bij uw (klein)kinderen te zijn of heeft u een ruimere woning met meer buitenruimte gekocht. Met het verkopen van uw huis neemt u afscheid van de talloze herinneringen en zijn misschien wat reparaties nodig om het huis verkoop klaar te maken. Het maakt niet uit waar en hoe u woont, of hoe lang u in een woning heeft gewoond. Een huis verkopen is overweldigend en het verkoopproces is niet altijd even eenvoudig.

Wetenswaardigheden huis verkopen

Voordat u enthousiast aan de slag gaat met het plaatsen van de te koop borden of het inhuren van een makelaar is het goed uw financiële situatie te beoordelen. Zorg voor structuur en begin met een paar basiszaken. Zo bent u ongetwijfeld benieuwd naar de waarde van uw woning. Uiteraard heeft u inzage in het Kadaster, maar u kunt ook een online rekentool gebruiken om de woningwaarde te berekenen. U weet dingen over uw huis die een rekentool niet weet en de waarde die u krijgt, is gebaseerd op de gegevens die u invult. In een latere fase zal een geregistreerde taxateur uw woning op waarde taxeren. Het is goed om uw eigen vermogen te schatten. Hiervoor neemt u de woningwaarde minus het openstaande hypotheekbedrag. Het bedrag dat hieruit voortkomt is niet hetzelfde als dat wat u aan de verkoop overhoudt. U heeft te maken met verkoopkosten, belastingen en andere vergoedingen.

Vastgoed verkopen met of zonder makelaar

Bij het verkopen van vastgoed heeft u de mogelijkheid om een makelaar in te schakelen. De makelaar neemt u veel werk uit handen en regelt in principe alles wat met de verkoop te maken heeft. Het vinden van een makelaar die bij u past is niet altijd eenvoudig. Vergelijk de kosten en kijk naar de werkzaamheden die iemand voor u verricht. Wilt u meer overhouden aan de verkoop van uw woning? Verschillende online tools maken het mogelijk om zonder de dienstverlening van een makelaar uw woning zelfstandig te verkopen. Bijkomend voordeel is dat er nu sprake is van een nijpend tekort aan woonruimte. Woningen zijn alleen maar korte tijd op de markt.

Advies woning verkopen

Zonder makelaar verkopen is mogelijk al kunt u wel vragen hebben die betrekking hebben op de transactie. Neem contact op met een vastgoedadviseur die ter plaatse bekend is. Een vastgoedadviseur geeft u tips over het verkopen van vastgoed en de zaken die bij de transactie komen kijken. Eventueel kunt u in overleg met de adviseur besluiten tot stille verkoop, waarbij u gebruik maakt van het zakelijke netwerk. U regelt de transactie grotendeels zelf, maar doet een beroep op hulp of controle van de onderhandelingen en de voorlopige verkoopovereenkomst die u samen met een kandidaat-koper ondertekent.

Verkoopstrategie

Er zijn verschillende manieren om uw woning te verkopen. Wanneer u besluit samen te werken met een adviseur is het goed om vooraf te onderzoeken welke ervaring iemand heeft en wat het werkgebied is. Heeft iemand aantoonbaar ervaring met het verkopen van uw type woning? Is een agent of adviseur bekend? Welke taken doet u zelf en wat laat u door de adviseur doen? Kiest u voor een openbare verkoop of houdt u de verkoop van uw woning liever onder de radar? De mogelijkheden zijn divers. Als u besluit om buiten de markt te verkopen, houdt u meer privacy en blijft het aantal bezichtigingen van de woning beperkt. Maar misschien heeft u een voorkeur voor openbaar verkopen, waarbij het te koop bord in de tuin komt en uw woning op plaatsen als Funda.nl en Jaap.nl te vinden is.

Zonder stress uw huis verkopen

Het verkopen van een huis en verhuizen hoeft niet stressvol te zijn. Met een relaxte benadering verloopt het proces vlot. Het uitstippelen van een traject en het volgen van een bepaalde strategie zorgen ervoor dat u het overzicht behoudt. In Nederland staan woningen niet lang te koop. Zowel openbare als stille verkopen gaan snel. Als u geen ervaring heeft met het begeleiden van een woningbezichtiging of het onderhandelen over de verkoopvoorwaarden heeft een vastgoedadviseur absolute meerwaarde. U hoeft zich geen zorgen te maken over het verloop van een bezichtiging en de adviseur weet welke voorwaarden en verkoopprijs u voor ogen heeft.

Vraagprijs overbieden

Dagelijks ziet u nieuwsberichten over het tekort aan woonruimte. Verspreid over Nederland ondervinden starters, doorstromers, gezinnen met kinderen en senioren hoe lastig het is om een geschikte woning te kopen. Het overbieden van de vraagprijs is bijna gebruikelijk. Dat is voor u als verkoper wellicht gunstig, maar als u te maken heeft met kopers die elkaar overbieden kan een vervelende situatie ontstaan. Uiteraard bent u degene die uiteindelijk bepaalt welk bod u accepteert en aan wie u verkoopt. Dat neemt niet weg dat hulp van een professional voorkomt dat u in een ‘strijd’ verwikkelt raakt. Door een adviseur als onderhandelaar aan te wijzen, krijgt u weliswaar veel mee van de onderhandelingen maar is het ook mogelijk om de adviseur naar voren te schuiven. Komt u er met een kandidaat-koper uit? In dat geval kan een voorlopige verkoopovereenkomst ondertekend worden. De verkoper heeft tijd om de financiën te regelen.

Vastgoedtransactie afsluiten

De verkoop van de woning wordt afgesloten door ondertekening van de akte van levering en eventueel de hypotheekakte. Deze documenten worden door een notaris opgemaakt en aangemeld bij het kadaster. Pas na ondertekening van deze documenten is de transactie compleet.

Hulp bij woning verkopen

Wilt u uw woning verkopen en heeft u advies nodig over de strategie? Neem contact op met onze vastgoedadviseurs. Investment Builders heeft meer dan 50 jaar ervaring in de vastgoedmarkt. Samen met u kijken we naar de mogelijkheden en de manier waarop u uw woning het beste verkoopt. Van het samenstellen van de verkoopbrochure tot het maken van foto’s en het onderhandelen met kandidaat-kopers. De dienstverlening is op maat samen te stellen. Meer weten over dat wat wij voor u kunnen doen? Neem contact met ons op via 085-5000777 of vul het contactformulier in.

Huis verkopen – FAQ

Opruimen is een van de belangrijkste dingen. Maak uw huis aan kant en neem persoonlijke ‘tierlantijntjes’ weg. Zorg ervoor dat eventueel rondslingerend speelgoed is opgeborgen. Vooral voor een fotoreportage en bij bezichtigingen is een opgeruimd huis een pluspunt. Open de gordijnen, voorzie uw woning indien nodig van een lik verf en herstel kleine mankementen. Bij een bezichtiging is goede licht inval belangrijk, zo ziet een kandidaat-koper de woning op de beste manier.

Vaak wordt aangeraden om persoonlijke foto’s te verwijderen. Dit om kandidaat-kopers naar de mogelijkheden van de woning te kijken, zonder afgeleid tot te worden door uw familiefoto’s.

Het is niet nodig om een makelaar in te schakelen bij de verkoop van vastgoed. Wel bent u aangewezen op een notaris voor de officiële overdracht van de woning aan de koper. De notaris stelt de wettelijk verplichte akte van levering en eventueel de hypotheekakte op, die vervolgens bij het Kadaster aangemeld worden.

Naast een fotopresentatie is een omschrijving van de woning, belangrijk bij de verkoop. Wees kort, maar bondig. Laat weten wat een koper koopt en hoe de woning of het appartement is ingedeeld. Maak melding van recente aanpassingen, verbeteringen en duurzaamheidswerken. Hoe ziet de omgeving eruit, welke voorzieningen zijn er in de buurt aanwezig en hoe is de wijk samengesteld? Dit zijn zaken die voor een kandidaat-koper belangrijk zijn.

Factoren die de waarde van vastgoed beïnvloeden zijn de grootte en beschikbare ruimte, de locatie en bereikbaarheid. Maar ook de leeftijd van het pand en de aanpassingen die in de loop van de jaren zijn gedaan, hebben invloed op de verkoopprijs. De marktomstandigheden spelen mee, alsook de actuele rentetarieven.

Het is niet gebruikelijk om bij een eerste bezichtiging foto’s te laten maken. U bepaalt zelf of u hier toestemming voor geeft.

Als niemand weet dat uw woning te koop is, is het lastig om een koper te vinden. Toch is het niet nodig om overal advertenties te plaatsen. Maak de verkoop bekend binnen uw netwerk van familie, vrienden, kennissen en collega’s. Uw woning buiten de markt verkopen, zorgt voor minder concurrentie tussen kandidaat-kopers en stelt u in staat op rustigere manier te onderhandelen.

Ja, begin op tijd met het aanvragen en registreren van een energielabel. Het beste doet u dit, voordat u de woning te koop zet. Het energielabel geeft kopers informatie over de woning, en kan de doorslag geven bij het wel of niet uitbrengen van een bod.

De kosten zijn afhankelijk van het type woning en de oppervlakte. Deskundigen hanteren uiteenlopende prijzen voor het opstellen van het energielabel.