Skip to content Skip to footer
Bent u benieuwd of investeren in vastgoed interessant is? Misschien droomt u er niet over om huisbaas te zijn. Dagelijks omgaan met huurders en het verhelpen van defecten en mankementen spreekt niet bij iedereen tot de verbeelding. Maar als u het goed doet, kan investeren in vastgoed lucratief zijn. Met de juiste keuzes doet u aan verspreiding van uw beleggingsportefeuille. Bij veel investeringen in onroerend goed hoeft u niet bij vragen of problemen van een huurder te verschijnen. Veel nieuwe of beginnende investeerders weten niet wat een goede manier is om in vastgoed te investeren. Er zijn verschillende manieren om geld te verdienen met onroerend goed.

Veilig investeren in vastgoed

Zonder fysiek onroerend goed te kopen, belegt u via zogenaamde REIT’s in vastgoed. Real Estate Investment Trusts of vastgoedbeleggingsfondsen zijn ondernemingen die commercieel vastgoed bezitten. Hierbij denkt u aan winkelcentra, kantoorgebouwen, hotels, appartementen en andere bedrijfsruimtes. Vastgoedbeleggingsfondsen keren meestal aantrekkelijke dividenden uit, waardoor ze een aantrekkelijke investering bij pensionering zijn. Beleggers die het uit te keren dividend niet direct nodig hebben, kunnen dit automatisch herbeleggen en de investering verder laten groeien. Verschillende van deze fondsen handelen op de beurs, terwijl anderen niet openbaar verhandeld worden. Investeren in beursgenoteerde vastgoedfondsen is relatief veilig. U koopt en verkoopt wanneer u denkt dat de koers gunstig is. Voorbeelden zijn Unibail-Rodamco-Westfield en Wereldhave.

Investeren in verhuurvastgoed

Niet elke belegger denkt direct na over het kopen van verhuurvastgoed. Toch is deze manier van investeren in vastgoed zowel voor mensen met een beginnende vastgoedportefeuille als ervaren vastgoedinvesteerders interessant. Afhankelijk van het soort vastgoed, heeft u meestal directe inkomsten uit de verhuur en met regelmatig onderhoud, neemt de waarde van het pand gaandeweg toe. Dit geeft een aantrekkelijk rendement. De manier waarop u vastgoed verhuurt varieert van de ruimte. U kunt losse kamers of volledige woningen en units verhuren. Zoek vastgoed dat bij u past en wanneer u niet degene wilt zijn die komt om een lekkage of verstopping te repareren, is het goed om een vastgoedbeheerder in te schakelen. Let op dat de kosten voor de beheerder met de huurinkomsten betaald kunnen worden.

Transformatie vastgoed

Panden die leegstaan, hebben soms mogelijkheden om ze een andere bestemming te geven. In overleg met de gemeente kan een kantoorpand zo een woonbestemming krijgen. Het transformeren van bestaand vastgoed is voor investeerders interessant. Renoveer het pand, deel het bijvoorbeeld in meerdere appartementen en verkoop het vervolgens met winst. Het transformeren van vastgoed is moeilijker dan het lijkt. U krijgt te maken met de plaatselijke overheid en het bestemmingsplan. Ook is een nauwkeurige schatting vereist van wat de werkzaamheden gaan kosten. Dit is niet eenvoudig en in veel gevallen is advies van een professional gewenst. Om geldelijk verlies te voorkomen is het doen van vooronderzoek nodig. Overleg met bouwkundigen en aannemers om de risico’s te verkleinen. Hoe ziet de omgeving van het pand eruit? Zijn er voldoende voorzieningen en faciliteiten die het woonplezier tegemoet komen?

Kamer verhuur overwegen

Om kennis te maken met investeren in vastgoed, is het mogelijk om een deel van uw woning te verhuren. Eventueel is verhuren via AirBnB een kans om kennis te maken met vastgoedverhuur. Beginnende vastgoedbeleggers en verhuurders kunnen zo zien hoe het is om met huurders om te gaan en het is makkelijker dan direct een pand aankopen. Natuurlijk is het moeilijk om kamerverhuur te vergelijken met het transformeren van een bestaand gebouw of het beleggen in vastgoedfondsen. Toch zijn er met name particuliere investeerders die na een proefperiode overtuigd zijn van de mogelijkheden die vastgoedinvesteringen te bieden hebben.

Succesvol investeren in onroerend goed

De beste investeringen in vastgoed zijn de projecten die het beste rendement opleveren. Denk vooraf na over de periode die u heeft om te investeren en hoeveel kapitaal u daarvoor beschikbaar heeft. Overlegt u zelf met huurders? Huurt u een vastgoedbeheerder in? Als u zelf geen mogelijkheden heeft om bezig te zijn met verhuur, is een investering in een vastgoedfonds een uitstekend alternatief. Iedere investeerder heeft eigen ideeën en verwachtingen. Beginnende, maar ook ervaren vastgoedinvesteerders hebben soms behoefte aan advies van een buitenstaander. Welke type vastgoed past bij u? Bedrijfsmatige panden of residentieel vastgoed? Succesvol investeren begint met het samenstellen van een plan.

Plannen uitwerken

Het uitwerken van een strategie is niet eenvoudig. Veel mensen hebben een idee in hun hoofd zitten, maar het blijkt lastig om dit plan op papier te omschrijven of uit te beelden. Dat maakt het moeilijk om met anderen te praten. Niet iedereen heeft inlevingsvermogen. Begin daarom klein. Welk bedrag wilt u investeren? Hoelang heeft u het bedrag beschikbaar? Welke verwachting heeft u? Naar welk type vastgoed gaat uw voorkeur uit? Investeren in onroerend goed is divers en kan laagdrempelig beginnen. Een paar aandelen van een vastgoedfonds kopen of een woning kopen en deze verhuren. Iedere belegger heeft eigen ideeën en plannen. Als u deze op papier duidelijk maakt, is het makkelijker om de eerste stap te zetten. Ook wordt het eenvoudiger om advies op maat te vragen aan een vastgoedadviseur. Het laat zien dat u serieus nadenkt over een investering en dat u weet in welke richting uw gedachten gaan.

Persoonlijk investeringsadvies

Denkt u na om te investeren in onroerend goed? Wilt u uw bestaande vastgoedportefeuille uitbreiden? Is dit het ideale moment om verhuurvastgoed te kopen? Stel uw vragen over investeren in onroerend goed aan onze ervaren adviseurs. We nodigen u uit voor een persoonlijk adviesgesprek. Binnen onze onderneming is ruim 50 jaar ervaring in de vastgoedbranche verenigd. Uw investeringsvragen worden beantwoord en we laten u zien hoe u het beste rendement bereikt. Ook voor advies over verhuurvastgoed in het buitenland bent u bij Investment Builders op de juiste plaats. Neem een overzicht van uw investeringen mee en praat met ons over de ideeën die u heeft. Een gesprek werkt vaak verhelderend en kan u wijzen op mogelijkheden en kansen die u eerder over het hoofd heeft gezien. Investment Builders is telefonisch bereikbaar op 085-5000777. Stuurt u een bericht via het contactformulier? We beantwoorden uw vraag zo snel mogelijk.

Investeren in vastgoed – FAQ

Zonder eigen geld kunt u aandelen kopen van beursgenoteerde vastgoedfondsen. U belegt dan in vastgoed zonder vastgoed aan te kopen. U profiteert van het rendement van een aandeel en kunt de aandelen op elk gewenst moment weer verkopen.

Een voorbeeld van een beursgenoteerd vastgoedfonds is Unibail-Rodamco-Westfield. Dit fonds investeert in onder andere winkelcentra voornamelijk in Europa en de VS. Inkomsten komen uit de huuropbrengsten en verkoop van vastgoed. De winst op de jaarlijkse bedrijfsuitoefening wordt uitgekeerd als dividend aan aandeelhouders.

Rendement is niet gegarandeerd en resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor toekomst. De waarde van vastgoed schommelt. Pas op met het investeren in niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen. Deze fondsen werken vaak met bankleningen, wat een extra risico met zich meebrengt.

Met een startkapitaal van ongeveer € 20.000 tot € 25.000 kunt al investeren in vastgoed. Banken en hypotheekverstrekkers eisen meestal een eigen inbreng van ongeveer 20%, en lenen u het overige bedrag dat nodig is voor de investering.

Bepaal de doelen van de investering. Vastgoed kan op verschillende manieren rendement opleveren, door de huurinkomsten en door de meerwaarde bij verkoop. Het ontstaan van meerwaarde is afhankelijk van factoren zoals de ligging, staat van onderhoud, duurzaamheid, voorzieningen en faciliteiten.

Flippen betekent een woning aankopen, verbeteren en waarde toevoegen. Vervolgens verkoopt u de woning met winst. De waarde is op verschillende manieren te verhogen. Verbeteringen op het gebied van duurzaamheid zijn waarde verhogend, net zoals het verbeteren van een bestaand energielabel. Het flippen van vastgoed kan lonend zijn, maar u heeft voldoende kapitaal nodig om de veranderingen door te voeren.

Als u voldoende kapitaal heeft om verhuurvastgoed aan te kopen, kan dit een goede investering zijn. Let altijd op de locatie en de aanwezige faciliteiten. Huurders letten op de duurzaamheid van een pand en de bereikbaarheid van werk, scholen, gezondheids- en winkelvoorzieningen.

Het is mogelijk om vastgoed in verhuurde staat te kopen. U neemt dan automatisch de zittende huurder(s) over. Hou er rekening mee dat u de huur niet zomaar mag verhogen en dat huurders in de meeste gevallen huurbescherming genieten.

Beginnend vastgoedbeleggers beheren meestal zelf het pand of de panden die ze verhuren. U bent zelf verantwoordelijk voor het selecteren van huurders, het innen van de huurinkomsten, het regelen van reparatieverzoeken en het plannen van periodiek onderhoudt. Ook communicatie in geval van problemen met huurders doet u zelf.

Ja, als u van een investering af wilt, is het mogelijk deze in verhuurde staat te verkopen. Er zijn investeerders die dit als een buitenkans zien. Er zijn in dat geval directe inkomsten uit de verhuur.