Skip to content Skip to footer

Denkt u na over investeringspanden als vastgoedbelegging? Vastgoed heeft veel van ’s werelds rijkste mensen voortgebracht. Reden genoeg om te denken dat onroerend goed een goede investering is. Zoals bij elke investering is het beter om eerst onderzoek te verrichten, voordat u onbezonnen een op het oog aantrekkelijk pand koopt. Investeringspanden zijn bedoeld om inkomsten te genereren. Waar veel beginnend vastgoedbeleggers zich op verkijken is dat een investeringspand gepaard kan gaan met uitdagingen zoals onderhoudskosten en huurdersbeheer.

Investeringspanden

Rendement behalen met investeringspanden

Het investeren in vastgoed, stelt u in staat inkomsten te genereren door de verhuur of wederverkoop van een pand dat niet uw hoofdverblijf is. Vastgoedbeleggingen zijn woningen, appartementen en commercieel onroerend goed bestemd voor bedrijven zoals winkels, kantoren, restaurants en hotels. Investeerders in woonvastgoed proberen een rendement te behalen door huur te innen of door een pand te renoveren en het met meerwaarde door te verkopen. Investeren in verhuurvastgoed is interessant, maar heeft ook een keerzijde. Zeker beginnend vastgoedbeleggers lopen tegen onverwachte of onvoorziene ‘problemen’ aan. Niet iedere investeerder is een goede verhuurder. Hoe gaat het met spoedreparaties of achterstallig onderhoud? Natuurlijk is het inhuren van iemand mogelijk, maar dat gaat ten koste van de winst. Vastgoedverhuurders die een of twee panden in bezit hebben, doen het onderhoud en reparaties vaak zelf. Dat verandert naarmate u uw vastgoedportefeuille uitbreidt.

Voor- en nadelen van het kopen van een investeringspand

Investeren in vastgoed kan aantrekkelijk zijn. Toch zitten er ook haken en ogen aan een investering. Onderhoud is een van de grootste kostenposten bij het kopen van een investeringspand. Uitbesteden aan een vastgoedbeheerder is een mogelijkheid, of u regelt zaken als huurincasso, reparaties en onderhoud zelf. Jaarlijks geeft u een bedrag aan onderhoud uit. De hoogte hiervan is afhankelijk van factoren zoals het bouwjaar, de oppervlakte van het pand, de staat van faciliteiten zoals sanitair en elektriciteit. Buiten het onderhoud zijn er verplichte zaken zoals belastingen en verzekeringen waar u als vastgoedeigenaar mee te maken heeft. Denk vooraf na over de kosten voor nutsvoorzieningen. Neemt u deze op als onderdeel van de huurprijs of vraagt u de huurder deze zelf te betalen? Een ander punt van aandacht zijn de huurwetten die van toepassing zijn. Deze verschillen, evenals de kans om te maken te krijgen met achterstallig huurbetalingen.

Voordelen van een vastgoedbelegging

• Meer rendement dan spaartegoeden op een bankrekening.
• De waarde van een pand kan in waarde stijgen, zodat u het met winst verkoopt.
• Afhankelijk van de situatie zijn er fiscale aftrekposten waar u als investeerder van profiteert.
• U heeft regelmatige huurinkomsten. Zeker als u verhuurd op lange termijn.
• De hypotheek kan worden afgelost met de huurinkomsten en dat creëert de mogelijkheid om overwaarde op te bouwen.

Nadelen van een vastgoedbelegging

• De verhuur kan tegenvallen, waardoor u geld verliest.
• Afhankelijk van de financieringsvorm moet u rekening mee houden met het feit dat financiers striktere voorwaarden stellen aan zowel een aanbetaling als het rentepercentage, dan wanneer u vastgoed koopt als hoofdverblijfplaats.
• Uw bezit zit vast in bakstenen. Op het moment dat u contant geld of meer liquiditeit nodig heeft, kan het verkopen van vastgoed tijdrovend en ingewikkeld zijn.
• U moet of het vastgoed zelf beheren of uitbesteden aan een beheerder.

Aandachtspunten vastgoedinvestering

Het opbouwen van een vastgoedportefeuille gebeurt zorgvuldig. Onbezonnen een pand kopen en denken dat het allemaal wel goed komt, kost meer geld dan dat het oplevert. Om het gewenste rendement te krijgen, is onderzoek nodig. Voordat u een investeringspand koopt, zoekt u naar een combinatie van dingen als betaalbaarheid, waardering, bevolkingsgroei en een locatie waar werkgelegenheid is voorzien. De waarde van onroerend goed stijgt in de loop van de tijd en dat gebeurt voornamelijk in gebieden waar de infrastructuur zich met de tijd mee ontwikkeld. Met het maken van de juiste keuzes realiseert u maandelijks een gezonde cashflow en/of vult u uw pensioen aan. Let wel op dat niet alle vastgoedbeleggingen hetzelfde zijn. Zo kunnen twee huizen die naast elkaar staan een ander geheel hebben. Een andere basis, andere problemen, geen uitzicht. Elk pand moet van top tot teen worden geanalyseerd, anders kunt u eindigen met een enorme kostenpost.

Ligging en faciliteiten

Succesvol investeren in vastgoed begint met het maken van de juiste keuzes. Het is geen verrassing dat de ligging van het pand hierin een grote rol speelt. Het is niet moeilijk om u voor te stellen dat een woning in een nieuwbouwwijk een ander rendement heeft dan een luxe penthouse appartement midden in het zakencentrum van een grote stad. Vergeet niet om aandacht te besteden aan het energielabel en de mate van isolatie van een verhuurpand. Ondanks het tekort aan betaalbare huurwoningen, zijn huurders kieskeurig. Een hogere isolatiewaarde en een duurzame woonruimte hebben lagere maandlasten voor nutsvoorzieningen tot gevolg. Iets waar huurders tegenwoordig naar kijken, voordat ze een huurovereenkomst tekenen. Om een goed rendement te behalen is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Maak gebruik van beschikbare subsidiemogelijkheden om vastgoed te verduurzamen.

Vastgoed beheren

Investeren in verhuurvastgoed levert met de juiste aanpak regelmatige huurinkomsten op. Beginnend beleggers doen de administratie, onderhoud en andere zaken die aan het vastgoed zijn verbonden zelf. Hiermee houdt u de kosten binnen de perken en creëert u een goed rendement. Groeit uw verhuurportefeuille? Er is minder tijd om alles zelf te blijven doen. Vooral als u met meerdere huurders heeft te maken en uw bezit zich op verschillende locaties bevindt. Uitbesteden aan een vastgoedbeheerder neemt u veel zorgen uit handen. Maak vooraf duidelijke afspraken met een beheerder. Er zijn taken die u zelf kunt blijven doen.

Informatie kopen investeringspand

Zoekt u naar mogelijkheden om een investeringspand te kopen? Uw portefeuille succesvol uitbreiden? Het advies van een ervaren vastgoedadviseur brengt de mogelijkheden in beeld en wijst u tegelijkertijd op eventuele valkuilen. Onze ervaren adviseurs laten u zien waar en hoe u het beste rendement haalt uit investeringspanden. Maak een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek. Ook als u overweegt uw vastgoedportefeuille te saneren en/of winstgevender te maken, kunt u rekenen op professioneel advies. We beschikken over een uitgebreid zakelijk netwerk van investeerders, kredietverstrekkers, vastgoed corporaties en makelaars. Stuur een e-mail of vul het contactformulier in. We nemen zo snel mogelijk contact met u op.