Skip to content Skip to footer
Zoekt u informatie over koophuis verkopen? Als u besluit uw koopwoning te verkopen, komt er veel op u af. Nog voordat u het huis kenbaar te koop zet, heeft u in de voorbereidende fase al te maken met verschillende vragen. Niet alleen krijgt u te maken met de verkoopstrategie en het bedenken van een publiciteitsplan, ook het begeleiden van bezichtigingen en het onderhandelen zijn zaken waar u mee te maken krijgt. Schakelt u liever geen makelaar in? Een koophuis verkopen doet u zelfstandig of met hulp van een vastgoedadviseur.

Stappenplan koophuis verkopen

Wanneer u zonder makelaar een huis wilt verkopen, is de eerste stap het bepalen van de vraagprijs. U wilt niet te goedkoop verkopen, maar een te hoge prijs remt een vlotte verkoop af. Een professionele waardebepaling of taxatie is een goed uitgangspunt. Geregistreerde taxateurs houden rekening met de markt en diverse factoren, zoals de staat van onderhoud, ligging en voorzieningen. Om de woning te verkopen is het hebben van een energielabel verplicht. Andere zaken die u voor het bekendmaken van de verkoop in orde maakt, zijn een presentatie van de woning inclusief beeldmateriaal en een onderhoudsoverzicht van verwarmingsketels en andere voorzieningen. Bedenk hoe u kandidaat-kopers met de woning kennis wilt laten maken en waar u met de woning wilt adverteren. Zonder verkoopmakelaar is het niet mogelijk om uw woning op Funda te plaatsen. U zult alternatieve advertentiemogelijkheden moeten bedenken.

Zelf huis verkopen

Het verkopen van een woning hoeft niet per se met inzet van een verkoopmakelaar te gebeuren. Nederland kent een krappe woningmarkt, met een vraag die het actuele aanbod fors overstijgt. Dat betekent dat een woning of appartement niet lang te koop staat. Sommige woningen zijn al voor het publiceren van het aanbod verkocht. Het gebeurt regelmatig dat kandidaat-kopers elkaar overbieden. Dit is voor u, als verkoper gunstig, omdat u kans heeft voor een hogere prijs dan de originele vraagprijs te verkopen. Wanneer u zelfstandig vastgoed verkoopt, zijn er zaken waar u rekening moet houden zoals het opstellen van een voorlopige verkoopovereenkomst. In deze overeenkomst is meestal een clausule ‘onder voorbehoud van financiering’ opgenomen. Binnen een vastgelegde termijn heeft de kandidaat-koper tijd om een hypotheek rond te krijgen. Als dat niet lukt, vervalt de overeenkomst. Bijstand van een vastgoedadviseur, is zinvol als u niet eerder zelfstandig met een vastgoeddeal te maken heeft gehad.

Koophuis verkopen aan investeerder

U heeft ook de mogelijkheid om uw woning aan een investeerder te verkopen. Investeerders handelen uit financieel oogpunt en hebben de financiën om vastgoed aan te kopen voorhanden. Ze hebben geen tijd nodig om een hypotheek of financiering te vinden en de verkoop is snel te regelen. Wanneer u zelf van de koopwoning af wilt, is een deal met een vastgoedinvesteerder ideaal. Hou er wel rekening mee dat investeerders zelden de hoogste prijs voor onroerend goed betalen. Uiteraard is onderhandelen mogelijk. In geval van verkoop aan een investeerder, is het niet verkeerd om een vastgoedadviseur in te schakelen. Vooral als u zelf geen of nauwelijks ervaring heeft met vastgoed onderhandelingen, biedt een ervaren adviseur een toegevoegde waarde. Dit door samen met of namens u te onderhandelen met de investeerder over de verkoopvoorwaarden.

Huis verkopen of verhuren?

Buiten het verkopen van een woning kunt u nadenken over verhuur. Zelf verhuizen naar een kleinere woning of een andere regio en uw woning verhuren, geeft u maandelijkse inkomsten. Verhuren lijkt mooi en zo lang u een huurder heeft die op tijd voldoet aan de huurverplichtingen en het pand bewoont en onderhoud alsof het in eigendom is, is er geen reden tot zorg. Pas als de huurder te laat is met betalen en communicatie moeizaam blijkt te verlopen, is verhuur problematisch. Huurbescherming zorgt ervoor dat een huurovereenkomst niet zomaar ontbonden kan worden. Het inzetten van een incasso- en/of deurwaarderskantoor en een uitspraak van de rechtbank gaan hier aan vooraf. In dat geval kost verhuur u meer dan dat het oplevert. Ook voor advies over verhuur zijn onze vastgoedprofessionals u graag van dienst.

Huis verkopen belasting

Een van de zaken waarmee u te maken krijgt het bij het verkopen van vastgoed is de belasting. Als u winst maakt bij de verkoop van uw woning, betaalt u daar geen belasting over. U wordt hiervoor belast in uw vermogen. De regels zijn niet altijd en voor iedereen even duidelijk. Laat u voor de verkoop van een koophuis voorlichten over de belastingregels die op uw situatie van toepassing zijn.

Huis verkopen bij notaris

Ongeacht of u nu een woning verkoopt met hulp van een makelaar of zelfstandig, de transactie is pas compleet als een notaris de akte van levering en eventuele hypotheek akte heeft opgemaakt en laten ondertekenen. Meestal is het de koper die een notaris kiest, omdat de koper instaat voor de kosten. De akten die de notaris opmaakt zijn officieel en worden aangemeld bij het Kadaster. De verkoopprijs zal op een derdenrekening van de notaris worden voldaan. Als de transactie helemaal is afgerond, maakt de notaris het bedrag aan u over. Afhankelijk van de datum waarop de akte of aktes passeren duurt het een of twee werkdagen voordat de notaris tot uitbetaling overgaat. De notaris legt dit uit tijdens het ondertekenen en passeren van de akte van levering.

Meer weten over het verkopen van een woning

Het verkopen van een koophuis hoeft niet ingewikkeld te zijn of langer dan noodzakelijk te duren. Een goede voorbereiding helpt u daarbij, net zoals het samenstellen van een stappenplan dat doet. Is het de eerste keer dat u zonder verkoopmakelaar een woning verkoopt? Er komt veel op u af en soms is een luisterend oor of een sparring partner een waardevolle ondersteuning. Advies over het organiseren en inrichten van bezichtigingen. Informatie over het samenstellen van een verkoopbrochure. Maar ook een antwoord op andere vragen die met de transactie te maken hebben. Onze vastgoedadviseurs helpen u bij het verkopen van een koophuis. We maken graag kennis met u tijdens een adviesgesprek. Een afspraak maakt u door telefonisch contact met ons op te nemen of door het contactformulier in te vullen.

Koophuis verkopen – FAQ

Bij het verkopen van een woning of appartement komen heel wat zaken kijken. Documenten die nodig zijn, zijn naast een kopie van een legitimatiebewijs: de akte van levering, de meeste recente WOZ-beschikking, een actueel energielabel, overzicht met roerende zaken die u achterlaat en in sommige gevallen de akte van verdeling en/of een akte van erfrecht. Verkoopt u een appartement, dan heeft u aanvullend nodig de splitsingsakte en documenten van de VvE.

Op de huidige woningmarkt is de vraag naar vastgoed veel groter dan het aanbod. Afhankelijk van de locatie, de staat van onderhoud en het type woning is het mogelijk om een woning binnen enkele weken te verkopen. 

Nee, het inschakelen van een verkoopmakelaar is niet verplicht. U spaart geld uit, maar bent wel zelf belast met het plannen van bezichtigingen en de juridische afhandeling van de verkoop.

Het openstaande hypotheekbedrag moet bij de verkoop volledig afgelost worden. Afhankelijk van de hypotheekverstrekker, kan er een boete in rekening worden gebracht voor versneld aflossen. Als de woning niet genoeg oplevert om de openstaande hypotheek af te lossen, blijft u met een restschuld zitten. Het is ook mogelijk om uw hypotheek mee te nemen naar uw nieuwe woning.

In Nederland is het wettelijk geregeld dat vastgoedtransacties via een notaris verlopen. Voor het ondertekenen van de akte van levering en hypotheekakte heeft de koper de koopsom overgemaakt op een derdenrekening van de notaris. Na het aanmelden van de eigendomsoverdracht bij het Kadaster gaat de notaris tot uitbetaling aan de verkoper over. Dit duurt 1 tot 2 dagen.

Nee. De WOZ-waarde is meestal lager dan de waardebepaling door een taxateur. Wanneer u een woning onder het bedrag van de WOZ-waarde verkoopt, ziet de fiscus dit als een schenking waar belasting over betaald moet worden.

Na het tekenen van de koopovereenkomst heeft de koper drie dagen bedenktijd. Dit is wettelijk geregeld. Deze bedenktijd begint te lopen op het moment dat de koper het ondertekende koopcontract heeft ontvangen.

In de meeste koopovereenkomsten is de voorwaarde ‘onder voorbehoud van financiering’ opgenomen. De termijn die gesteld is aan het rondkrijgen van de financiering, meestal 6 tot 8 weken, staat ook in de overeenkomst vermeld. Als blijkt dat de koper binnen deze periode de financiering niet rond krijgt, kan de overeenkomst ontbonden worden.

Dit staat in het koopcontract omschreven. In de veel gevallen is er sprake van kosten koper. Dat houdt in dat de koper een notaris aan mag wijzen en de kosten daarvoor betaald. Er kan ook gekozen worden voor gedeelde betaling van de kosten.