Skip to content Skip to footer
Wilt u meer weten over lichte industrie vastgoed verkopen? Licht industrieel vastgoed is in korte tijd populair geworden, zowel als opslag en werkruimte. Er is een stijgende vraag naar deze bedrijfsruimtes. In vergelijking met de grote magazijnen en distributiecentra is de oppervlakte van licht industrieel vastgoed met minder dan 10.000 m2 relatief klein. De strategische ligging in de buurt van stedelijke centra spreekt ondernemers en producenten aan. Lichte industrie vastgoed verkopen kent een grote vraag.

Vraag en aanbod lichte industrie vastgoed verkopen

Moderne bedrijven richten zich steeds vaker op het leveren van een brede selectie artikelen direct uit voorraad. Hiervoor zijn grote distributiecentra in gebruik, maar om levering dezelfde of de volgende dag mogelijk te maken, zoekt een toenemend aantal ondernemers naar licht industrieel vastgoed met een strategische ligging. Bedrijven bieden klanten een grotere verscheidenheid en een snellere doorlooptijd van de bestelling. Kleine opslagruimtes hebben een basis voorraad en worden bevoorraad vanuit de distributiecentra. Voorraadbeheer is van belang om het verzendproces te optimaliseren. Licht industrieel vastgoed is daarbij een waardevolle aanvulling op de huidige bedrijfsvoering. De strategisch gekozen locatie speelt in op de behoeften van klanten en afnemers van het product.

Laatste mijl strategie

Veel lichte industrie gebouwen bevinden zich op strategie locaties. Ze maken deel uit van een netwerk waar artikelen worden opgeslagen in kleinere, beperkte hoeveelheden in vergelijking met het centrale distributiecentrum. Zo is het mogelijk om plaatselijk transport te regelen om bestellingen sneller op te halen en af te leveren. Hiermee verbetert een ondernemer het klantenbehoud en ontstaat een groter gevoel van bedrijfsprestige. Aanvullende voorraad en bijzondere producten komen vanuit het centrale magazijn om de voorraadniveaus aan te vullen. Als een licht industrieel pand het artikel niet op voorraad heeft, kan het dichtstbijzijnde magazijn die dat wel heeft, met een kleine vertraging alsnog uit voorraad leveren. De keuze voor de locatie verdient veel aandacht. Rekening houdend met de potentiële vraag van klanten is de opslagruimte onderdeel van ‘het laatste stukje’ van de bestelling.

Locatie licht industrieel vastgoed

De toename van online bestellingen als gevolg van onder andere thuiswerken, hebben producenten en leveranciers laten zien dat het bestelproces anders ‘moet’. Meer zichtbaarheid en transparantie in het bestel- en leveringsproces vragen andere manieren van distributie en opslag. Gecoördineerde ladingen en bestellingen leiden tot minder brandstofverspilling als gevolg van minder zogenaamde lege kilometers. Maar ook een afname van het verloren rij uren betekent een verbetering van het bedrijfsresultaat. In het huidige snelle tijdperk, waarin alles ‘slim’ is, hebben ondernemers behoefte aan een slim distributiemodel. Daarbij wordt licht industrieel vastgoed steeds aantrekkelijker. Deze panden zijn zuiniger, sneller en lenen zich voor opslag om de laatste mijl strategie toe te passen. Het zijn opslagruimtes die dienen om goederen uit voorraad aan klanten te leveren.

Toevoeging bestaand netwerk

Het toevoegen van lokale opslagruimtes betekent een verlaging van de overheadkosten en een mogelijkheid om de winstgevendheid te verhogen. Ondernemers zoeken extra opslagruimte en wanneer u licht industrieel vastgoed wilt verkopen, kan een transactie snel plaatsvinden. Voordat ze een pand zoeken, hebben ondernemers onderzoek gedaan naar de levensvatbaarheid van het plan en de meerwaarde die een extra locatie te bieden heeft. Alleen na een uitgebreid due diligence onderzoek beslist een koper of de voordelen van een pand de moeite waard zijn. Het pand zal direct onderdeel zijn van de bedrijfsactiviteiten en past binnen de wens om uit te breiden. Daarbij houdt men rekening mee met de materialen die in het pand opgeslagen zijn bijvoorbeeld luchtvochtigheid, temperatuurcontrole, bereikbaarheid en aansluiting op het wegennetwerk.

Voordelen licht industrieel vastgoed

Als u een opslagruimte of licht industrieel vastgoed wilt verkopen, is het goed om de voordelen en positieve kanten van een pand te belichten. Maak bij een vastgoedpresentatie melding van onder andere:

Stabiele cashflow

Licht industriële opslagruimtes zijn niet alleen interessant voor producenten en ondernemers, maar ook voor vastgoedinvesteerders die onroerend goed verhuren. Vaak gaat het om langlopende huurovereenkomsten waardoor een passief inkomsten wordt gegenereerd. De overeenkomsten hebben opties tot verlenging en kennen jaarlijkse indexering. Dit resulteert in een stabiele en goed voorspelbare cashflow voor de investeerder.

Diversificatie

Een ander voordeel van investeren in industrieel vastgoed is diversificatie. Investeerders hebben zo de mogelijkheid het risicoprofiel van de portefeuille te verlagen.

Belastingvoordelen

Investeerders kijken voordat ze vastgoed kopen naar de fiscale kant van een transactie. Industrieel vastgoed vormt hier geen uitzondering op. Als u een pand verkoopt is het een idee om een belastingconsulent vooraf naar de eventuele voordelen te laten kijken.

Waardebepaling

Als u een pand op de markt brengt, wilt u daar de juiste verkoopprijs voor ontvangen. De vraagprijs bepaalt u zelf, al is het verstandig om de waardebepaling aan een specialist over te laten. Naast de toestand van het pand, is de locatie van invloed op de waarde. Hoe is de bereikbaarheid en hoe snel zijn woonkernen bereikbaar? Juist bij opslagruimtes is dit van ongekend belang. Een koper zoekt naar de ideale oplossing voor het leveren van bestellingen, zonder dat daar veel lege kilometers tegenover staan. De vraag naar strategisch gelegen magazijnruimte groeit. Ondernemers nemen extra opslagruimte op in hun bestaande infrastructuur, zodat bestellingen snel leverbaar zijn. Het profiel van kopers varieert, van producenten tot webshop eigenaars en ondernemers met fysieke winkelruimte die de meerwaarde van online verkopen zien.

Tips licht industrieel vastgoed verkopen

Heeft u een opslagruimte of combinatie van magazijn met kantoorruimte die u wilt verkopen? Van gedachten wisselen met een ervaren vastgoedadviseur is om verschillende redenen interessant. Onze adviseurs laten u zien wat de voordelen zijn van een verkoop en de manier waarop u een vastgoedpresentatie maakt. Het samenstellen van een koperprofiel is niet eenvoudig. Wat zijn de sterke punten van een pand? Hoe draait u bedreigingen om naar kansen? Kopers zoeken een antwoord op deze en andere vragen. Laat zien hoe de bereikbaarheid is en welke verkeersinfrastructuur eventueel in de toekomst gepland is. Heeft een gemeente plannen om het bestemmingsplan aan te passen en hoe is dit van invloed op een opslagruimte? Maak een afspraak voor een adviesgesprek en ontdek hoe u licht industrieel vastgoed succesvol verkoopt.

Lichte industrie vastgoed verkopen – FAQ

1. Wat is lichte industrie vastgoed?
Bedrijfspanden met een industriële functie worden als lichte industrie gezien. Combinaties van opslag- en kantoorruimtes zijn hier hiervan een voorbeeld. De oppervlakte van deze ruimtes is niet groter dan 11.500 m2. Relatief klein in vergelijking met grote distributiecentra of fabrieksruimtes.
2. Wat valt onder licht industriële bedrijvigheden?
Gewoonlijk gaat het om industrieën en activiteiten die minder kapitaal vereisen dan de zware industrie. Het is meer consumentgericht en de productie gaat in veel gevallen over kleinere consumptiegoederen. De meeste lichte industriële bedrijven richten zich op eindgebruikers in plaats van tussenstation voor zwaardere bedrijfsactiviteiten te zijn.
3. Is licht industrieel vastgoed goed te verkopen?
Investeren in vastgoed brengt risico’s met zich mee. Licht industrieel vastgoed is beter bestand tegen economisch minder voorspoedige tijden dan andere vormen van onroerend goed. Het is belangrijk om te weten dat een eigendom met regelmatig onderhoud de waarde behoudt en zelfs vermeerdert.
4. Waar bevinden licht industriële gebouwen zich?
Deze soorten vastgoed situeren zich zowel op bedrijfslocaties als vlak bij stedelijke gebieden en woonwijken. De locatie is belangrijk voor kopers, omdat het direct invloed heeft op het verloop van een bestellings- en leveringstraject. Locatie is ook van invloed op de bedrijfskosten en biedt mogelijkheden om te besparen op bezorgkosten.
5. Mag elke opslagruimte gebruikt worden voor lichte industrie?
Op het eerste gezicht is veel mogelijk, maar gemeenten houden zich aan het bestemmingsplan. Wanneer u een pand verkoopt, is het voor een koper belangrijk om te weten wat wel en/of niet is toegestaan in een pand. Neem het bestemmingsplan op in de documenten die nodig zijn bij de verkoop.
6. Wat is de beste manier om lichte industrie vastgoed te verkopen?
Openbare verkoop met advertenties is een manier om de aandacht op het pand te vestigen. Het bereik is groot en de vraag naar bezichtigingsafspraken wordt vaak gesteld. Als u niet veel aandacht wil, is stille verkoop een mogelijkheid. Zonder advertenties, maakt u binnen uw netwerk de verkoop bekend. Mond-tot-mondreclame draagt bij aan het trekken van de interesse van kopers en investeerders.
7. Wat kan een vastgoedadviseur voor mij doen?
Een vastgoedadviseur loopt met u het volledige verkooptraject of delen daarvan door. Van gedachten wisselen over een presentatie, het begeleiden van bezichtigingen en/of het onderhandelen over de verkoopvoorwaarden. Investment Builders levert dienstverlening op maat, waarbij u zelf aangeeft bij welke stappen van het verkooptraject we wel of niet betrokken zijn.
8. Zijn ontbindende voorwaarden mogelijk?
Vastgoedinvesteerders weten over welk budget ze beschikken en zijn vaak onafhankelijk van een hypotheek. Ondernemers en particulieren hebben deze luxe niet. Ook bij de verkoop van een licht industrieel pand is het mogelijk om ontbindende voorwaarden, zoals onder voorbehoud van financiering op te nemen.
9. Hoe wordt de vastgoedtransactie afgesloten?
De akte van levering wordt door een notaris opgemaakt. Het is ook de notaris die de verschillende akten aanmeldt bij het Kadaster. Notarissen zijn niet alleen betrokken bij de (ver)koop van woningen en appartementen, ook zakelijk vastgoed is een onderwerp waar notarissen zich in specialiseren en/of bij betrokken zijn.