Skip to content Skip to footer
Bent u benieuwd of het een goed moment is voor logistiek vastgoed verkopen? Logistiek is het complexe proces van het beheren en plannen van de manier waarop goederen of producten worden gemaakt of ingekocht, opslagen, verkocht en vervoerd naar de afnemer of consument. Vanuit vastgoedperspectief, bevatten zowel warehousing als logistiek alle complexe factoren die betrokken zijn bij het transporteren, ontvangen en opslaan van goederen. De keuze voor het verbeteren van distributiecentra locaties is van cruciaal belang voor het efficiënt beheren van de huidige manier waarop consumenten verwachten een bestelling geleverd te krijgen. Logistiek vastgoed verkopen is tegenwoordig een transactie die zowel succesvol als snel plaatsvindt.
logistiek vastgoed verkopen

Succesvol logistiek vastgoed verkopen

Veel productie- en industriële bedrijven gebruiken logistiek vastgoed om de grondstoffen, onderdelen en/of afgewerkte producten op te slaan. Retailers, online verkopers en ondernemers hebben tegenwoordig behoefte aan zowel compacte als grotere opslagruimtes om zo goed en zo snel als mogelijk te voldoen aan de vraag van afnemers en consumenten. Eigenaren van logistiek vastgoed, verhuren soms aan meerdere huurders terwijl grotere ondernemers hun eigen faciliteiten hebben. Omdat de vraag varieert zijn er tegenwoordig verschillende soorten vastgoed beschikbaar die dienst doen als magazijnruimte, distributiecentra en service locaties.

Trends en mogelijkheden

Stijgende trends, wereldwijde gebeurtenissen, toenemende online verkopen en de verwachting van snelle levering hebben voor een wijziging in de bestaande distributielijnen gezorgd. De vraag naar levering op dezelfde dag is enorm toegenomen. Afnemers en consumenten hechten waarde aan deze snelle service. Het is aan ondernemers, producenten en fabrikanten om hierop in te spelen en de manier van logistiek uit te breiden en aan te passen. Voorraden en bestellingen moeten efficiënt getransporteerd kunnen worden. De vraag naar passend logistiek vastgoed blijft waarschijnlijk voor een langere periode hoger dan voor de coronacrisis. Traditioneel bevinden grote distributiecentra zich ver in buitenstedelijk gebied. Door een veranderende vraag naar levering op dezelfde of de volgende dag, kiezen veel ondernemers tegenwoordig voor kleinschalige logistieke ruimten dicht bij de klant of consument. Economische trends zijn veranderlijk, de vraag naar logistiek vastgoed is consistent.

Verkoopproces logistiek vastgoed

Potentiële kopers hebben soms moeite met het zoeken van de ideale logistieke ruimte. Het is een langdurig proces, waarbij een koper meerdere panden bezoekt. Voor u, als verkoper, is het nodig om een overzichtelijke presentatie samen te stellen, waardoor een koper zonder het pand zelf gezien te hebben, zich een goed beeld van de mogelijkheden kan vormen. Voordat u tot verkoop besluit, is sparren met een vastgoedexpert om verschillende redenen interessant. Zo maakt u optimaal van de kansen gebruik en bereidt u de verkoop op de best mogelijke manier voor.

Kenmerken en locatie omschrijving

Maak een omschrijving van de kenmerken van het pand, de aanwezige voorzieningen en faciliteiten. Waar bevindt het pand zich en hoe is de bereikbaarheid ten opzichte van uitvalswegen, stadscentra en woonwijken? Zorg voor professionele foto’s, zodat zowel de binnen- als buitenzijde van het pand goed in beeld komen. Voeg eventuele informatie over de omgeving bij en besteed daarbij aandacht aan plannen die de gemeente op korte en middellange termijn heeft. Eigendomsinformatie en onderliggende documenten zijn voor kopers informatief en nodig bij een uiteindelijke verkoop van een pand.

Onderhandelen verkoopvoorwaarden

De verkoop van logistiek vastgoed vereist competitieve gesprekken en onderhandelingen met potentiële kopers. Kopers weten wat ze willen en de vraag naar passende bedrijfsruimtes is de laatste jaren tegelijk gegroeid en verandert. De vraagprijs is van invloed op de mate van interesse. Onze adviseurs beschikken over een groot zakelijk netwerk, waarbinnen uw pand aangeboden kan worden aan partijen waarvan we weten dat ze op zoek zijn naar passend vastgoed. Samen met u kijken we naar biedingen en onderhandelen we met kopers over de belangrijkste zakelijke en juridische voorwaarden van de koopovereenkomst.

Afsluiten verkoop

Om de vastgoedtransactie definitief te sluiten en af te ronden, is het de koper die een notaris aanwijst voor het opmaken van de overdrachtsakte. In dit opzicht verschilt de verkoop van logistiek vastgoed, niet van andere vastgoeddeals.

Voordelen samenwerken met vastgoedadviseur

Investment Builders bestaat uit vastgoedprofessionals met uitgebreide ervaring van de vastgoedmarkt en het begeleiden van kopers en verkopers van logistiek vastgoed. Ons team biedt voordelen die ervoor zorgen dat u tevreden terugkijkt op de samenwerking en de verkoop van uw pand.

Onafhankelijke vertegenwoordiging

Ongeacht het type vastgoed, bieden we u de best mogelijke service- en dienstverlening. Tot ons zakelijke netwerk horen onder meer leasemaatschappijen, ondernemers, investeerders en beleggers. Dit stelt ons in staat om voor elke transactie de meest geschikte partij te vinden. We staan u bij met meer dan alleen standaard verkoopadvies. We brengen het pand zorgvuldig in beeld en analyseren data die met het pand gemoeid zijn. Een pakkende presentatie is net zo belangrijk als het samenvatten van de gegevens die voor kopers interessant zijn. Eventueel onderhandelen we namens u om de beste voorwaarden te krijgen.

Kennis van de logistieke sector

Met jarenlange ervaring in vastgoed transacties, begrijpen onze adviseurs de wensen en verwachtingen van zowel u, als verkoper, als die van geïnteresseerde kopers. We weten wat bepaalde kopers zoeken en/of wat ze van een logistieke hub verwachten. Het bij elkaar brengen van verkoper en koper vergt soms tijd, maar met de juiste middelen kijken alle partijen naderhand met een tevreden blik terug op de transactie.

Logistiek vastgoed advies

Een magazijnruimte of bedrijfsruimte met inpandig magazijn verkopen is interessant. Vastgoedeigenaren die niet dagelijks vastgoedtransacties doen, kunnen soms praktijkadvies gebruiken om het meeste uit de verkoop te halen. Investment Builders is u daarbij van dienst. Zowel voor het vorm geven van een vastgoedpresentatie, als voor het zoeken van geschikte kopers en het voeren van onderhandelingsgesprekken zijn we een geschikte aanspreekpartner. Sparren over een voorgenomen verkoop of het bespreken van hoe de bezichtiging van logistiek vastgoed vorm gegeven kan worden. Soms werkt een adviesgesprek verhelderend en ziet u ineens de kansen die de verkoop van logistiek vastgoed met zich meebrengt. We leveren dienstverlening op maat. U geeft zelf aan waar u in het verkooptraject advies of hulp nodig heeft. Wilt u meer weten over wat we voor u kunnen betekenen? Maak een afspraak voor een adviesgesprek, we zijn telefonisch bereikbaar op +36 6 30600868.

Logistiek vastgoed verkopen – FAQ

1. Welk type vastgoed valt onder de noemer logistiek?
Logistiek vastgoed verwijst naar gebouwen specifiek ontworpen voor distributie, opslag en gecombineerde kantoor- en magazijnruimtes. De vraag naar magazijnen, opslagruimtes en distributiecentra is, onder meer door de toename van online verkopen, sterk gestegen.
2. Waar besteden kopers van of investeerders in logistiek vastgoed aandacht aan?
Investeerders en kopers hebben afstand genomen van de mening dat logistiek vastgoed “niet meer is dan vier muren in het midden van nergens”. Strategisch gekozen en goed gelegen vastgoed is nodig om succesvol te zijn, bedrijfsprocessen te verbeteren, het bestel- en leveringsproces te optimaliseren.
3. Heeft de vraag invloed op de vastgoedmarkt?
De interesse voor opslagruimtes en magazijnen in de buurt van stedelijke centra is groot. Nieuwbouwprojecten krijgen mondjesmaat groen licht en het transformeren van bestaande panden neemt tijd in beslag. Koop-, maar ook huurprijzen, stijgen gestaag. Met een goede presentatie hoeft een logistiek pand niet lang te koop te staan.
4. Welke invloed hebben technologische ontwikkelingen op logistiek vastgoed?
Consumenten kunnen op elk willekeurig moment alles online bestellen. Verschuivingen van traditionele winkelverkopen naar online shoppen vragen passende opslagruimtes. Consumenten verwachten dat een bestelling binnen een dag of nog dezelfde dag wordt geleverd. Magazijnruimtes, maar ook distributiecentra zijn ingericht om aan deze vraag te voldoen. Producenten en ondernemers verbeteren het bestel- en leveringstraject.
5. Wat is de beste verkoopstrategie voor logistiek vastgoed?
Aantrekkelijke panden op een gewilde locatie verkopen bijna vanzelf. Afhankelijk van de actualiteit van de opslagruimte die u verkoopt, zijn misschien wat kleine reparaties en een opfrisbeurt nodig voordat u een pand op de markt brengt. Stel een presentatie samen waarin u aandacht besteed aan het pand, maar ook aan de omgeving, de bereikbaarheid en de plannen die een gemeente heeft met de locatie.
6. Kan ik een verhuurde magazijnruimte verkopen?
Vastgoedinvesteerders zoeken naar kansen om een portfolio uit te breiden. Verhuurde panden zijn interessant, omdat deze direct passieve inkomsten hebben. Praat met uw huurder(s) en licht de voorgenomen verkoop toe. Zo voorkomt u onrust en is een huurder sneller bereidt mee te werken aan een bezichtiging.
7. Welke documenten heb ik nodig voor het verkopen van logistiek vastgoed?
Een kopie van het legitimatiebewijs van alle eigenaren is nodig. Daarnaast heeft u nodig de akte van levering, het bestemmingsplan, een taxatierapport en een energielabel.
8. Hoe vind ik een koper voor een magazijnruimte?
Adverteren en het plaatsen van ‘te koop’ borden voor en/of aan het pand, maken duidelijk dat een pand te koop staat. Adverteren kan online, maar ook in plaatselijke dag- en/of advertentiebladen zodat het bereikbaar groter is. Wilt u niet zoveel aandacht, beperk uzelf dan tot het aanspreken van uw netwerk.
9. Hoe snel kan ik logistiek vastgoed verkopen?
De interesse van kopers verschilt en hangt sterk af van de locatie en aantrekkelijkheid van een pand. Misschien moet u noodgedwongen verkopen, of heeft u een pand geërfd waar u snel vanaf wilt. Veilen is een mogelijkheid om vlot te verkopen. Let wel dat niet altijd de vraagprijs wordt geboden.