Skip to content Skip to footer
Wilt u een logistieke ontwikkeling verkopen? Logistiek onroerend goed is een bron van inkomsten en kapitaalgroei voor investeerders. Veranderingen in de economische omstandigheden hebben voor sommige ondernemers meer voordelen dan andere en niet alle vastgoedactiva zijn van belang voor een positieve groei. Beleggers en investeerders zien logistieke ontwikkelingen als cruciaal groeionderdeel van een vastgoedportefeuille. E-commerce speelt een steeds grotere rol in de dagelijkse economie, wat betekent dat de rol van logistiek vastgoed alleen maar toe zal nemen. Een logistieke ontwikkeling verkopen is interessant voor zakelijke, maar ook particuliere investeerders.
Logistieke ontwikkeling verkopen

Aanbod logistieke ontwikkeling verkopen

De voorbije jaren is er veel veranderd. Mensen werken steeds meer thuis en het aantal online aankopen is razend snel gestegen. Thuiswinkelen is populair, waarbij het niet alleen de bekende producten maar steeds vaker ook verrassende diensten online gekocht worden. Veel ondernemers, groot en klein, hebben gezien hoe het aantal bestellingen is toegenomen. Efficiëntie in het bestelsysteem is een uitdaging. Zakelijke klanten en consumenten verwachten een vlotte levering, het liefste dezelfde dag. Het huidige e-commerce tijdperk laat een groeiende behoefte aan nieuwe soorten opslag- en magazijnruimte. Zowel online retailers als pakketdiensten zoeken naar een efficiënte vastgoedoplossing om zo het besteltraject te versnellen.

Logistiek vastgoed in opmars

De Nederlandse logistiek sector is altijd in beweging. Tijdens de pandemie is er een verschuiving ontstaan in de vraag naar magazijnruimtes op strategische locaties. Deze locaties hangen nauw samen met stedelijke centra en woonkernen. Een distributiecentrum blijft centraal gevestigd, terwijl kleinere opslagruimtes strategisch gelegen zijn, dichtbij waar de consument woont. De kleinere magazijnen worden vanuit het distributiecentrum bediend, terwijl de consument vanuit de opslagruimte een bestelling geleverd krijgt. De toenemende aantallen online verkopen hebben de weg versneld om anders te kijken naar besteltrajecten en afstanden. Investeerders zien kansen in logistieke ontwikkelingen. Vooral de opslag- en magazijnruimtes die een ideale ligging hebben, met voldoende uitvalswegen om de consument snel te bedienen, zijn in trek en verkopen bijna vanzelf.

Op maat gemaakt logistiek vastgoed

De vraag naar een passende logistieke ruimte ontwikkeld zich snel. Niet alleen goed gelegen opslagruimtes zijn in trek, maar zeker ook combinaties van magazijn- en kantoorruimtes zijn gewild. Met een aantrekkelijke presentatie hoeft het niet lang te duren om een logistieke ontwikkeling te verkopen. Investeerders zien mogelijkheden en kansen op interessant gelegen locaties en zoeken binnen hun bestaande netwerk naar potentiële huurders. Dat gebruikers selectiever zijn dan voorheen is een logisch gevolg op de veranderde economische omstandigheden. Het is belangrijk een pand te ontwikkelen dat gebruikers aanspreekt en waarbij passieve inkomsten een vanzelfsprekendheid zijn.

Oog op gebruikerstrends en ruimtevereisten

Selectieve en veeleisende gebruikers vragen om creativiteit van een investeerders. Het gebeurt dan ook regelmatig dat investeerders een logistieke ruimte aanpassen op de vraag van gebruikers. Het voordeel is dat een indeling flexibel is en dat de gebruiker tot op zekere hoogte inspraak heeft in de ontwikkeling. Kennis van de markt, ruimtevereisten en de werking van distributie is essentieel. Deze kennis zorgt ervoor dat het logistieke pand een goede afspiegeling is van de gebruiker. Een op maat ontwikkeld en gemaakt pand gaat langere tijd mee en een gebruiker is eerder bereidt een huurovereenkomst voor een lange periode aan te gaan.

Verkoopstrategie logistieke ontwikkeling

Gezien het gebrek aan bouwgrond, bieden logistieke ontwikkelingen kansen. Locatie is belangrijk. De nabijheid van aan aansluitpunten voor de aan- en afvoer van goederen is essentieel. De functionaliteit van een opslagruimte staat in directe verbinding met een goede toegankelijkheid. Bereidt de verkoop voor en zorg ervoor dat u documenten die met de ontwikkeling te maken hebben, bij de hand heeft. Investeerders en geïnteresseerde kopers zullen eerst een due diligence onderzoek willen doen, voordat ze een bod uitbrengen. Het logistieke pand zal aantoonbaar moeten dienen als ruimte voor logistieke activiteiten.

Interesse investeerders

Logistieke ontwikkelingen zijn interessant voor investeerders in verhuurvastgoed. Langere leasetermijnen tussen 10 en 15 jaar zijn bij logistiek vastgoed eerder regel dan uitzondering. Omdat een magazijn aansluiting vindt op de activiteiten van de gebruikers, past het pand binnen een bedrijfsstrategie en verloopt het besteltraject op de snelste manier. De opslagruimte wordt eventueel bevoorraad vanuit het centraal gelegen distributiecentrum. Langlopende huurtermijnen geven een investeerder vrijwel direct passieve inkomsten. Investeerders maken voordat ze de definitieve koop sluiten, berekeningen over huurbedragen en het te behalen rendement. Duurzame gebouwen geven een waardestijging en blijven in trek voor huurders. Afhankelijk van de mogelijkheden op een locatie, is het interessant om opslagruimtes met hogere plafondhoogten te ontwikkelen en meer ruimte tussen de gangpanden. Automatisering maakt veel mogelijk en stelt een gebruiker in staat een volledig assortiment te beheren.

Unieke verkoopkansen

Door de specifieke indeling van een magazijnruimte is het mogelijk om de opbrengstcapaciteit te vergroten. Iets wat zowel voor een investeerder als gebruiker interessant is. De opslagmogelijkheden maken het voor een ondernemer interessant het aanbod te vergroten en/of verfijnen. Het bijhouden van een pand is belangrijk voor toekomstig gebruik. Vooral bij panden die volledig op de wensen van een gebruiker ontwikkeld worden, lopen een risico aan het einde van de huurovereenkomst. Is de investeerder in staat om een nieuwe huurder te vinden of is een aanpassing noodzakelijk? Laat daarom bij het verkopen van een logistieke ontwikkeling zien wat het uiteindelijke bestemmingsplan is. Deze informatie is voor een investeerder belangrijk.

Advies bij het verkopen van logistieke ontwikkelingen

Het verkopen van een logistieke ontwikkeling is interessant en in veel gevallen bereikt u een aardig rendement met de transactie. Onze adviseurs wisselen graag met u van gedachten over de verkoop. Binnen onze onderneming is ruime ervaring met vastgoed transacties. Dienstverlening op maat is wat u van ons mag verwachten. De logistieke ontwikkeling bieden we bij investeerders binnen ons netwerk aan en begeleiden de verkoop daar waar u ons nodig heeft. Besteedt u de hele transactie liever uit? Of kunt u advies gebruiken bij de onderhandelingsgesprekken? Neem vrijblijvend contact met ons op voor een adviesgesprek. Twijfelt u over een verkooptactiek? Loopt het samenstellen van een presentatie niet zoals u dat voor ogen heeft? Neem contact met ons op en samen nemen we de mogelijkheden door. Investment Builders is telefonisch bereikbaar op +31630600868.

Logistieke ontwikkeling verkopen – FAQ

1. Is het interessant om een logistieke ontwikkeling te verkopen?
De logistieke sector is voortdurend in beweging. Grote en kleine ondernemers zien een stijgende vraag aan online verkopen en hebben behoefte aan verspreide opslag- en magazijnruimtes. Om rendabel te werken, wordt gezocht naar logistiek vastgoed of de ontwikkeling daarvan direct in de buurt van stedelijke gebieden. Zo blijven de bestellijnen kort en beheersbaar. Met de juiste strategie is het interessant om een logistieke ontwikkeling te verkopen.
2. Hoe verkoop ik een logistieke ontwikkeling?
Bouwgrond met toestemming om te bouwen is schaars. De wet- en regelgeving maakt het ingewikkeld om snel met een project te beginnen, de bouw te realiseren en op te leveren. Bereidt de verkoop voor en krijg verschillende documenten bij elkaar, zoals een akte van levering en het bestemmingsplan. Laat een koper zien in welke fase de ontwikkeling zich bevindt en/of er afspraken zijn met een projectontwikkelaar, maar ook (onder)aannemers en andere partijen die bij de ontwikkeling zijn betrokken.
3. Aan wie kan ik een logistieke ontwikkeling verkopen?
Onroerend goed, waarvan u de eigenaar bent, mag aan iedereen verkocht worden. Zowel particuliere als zakelijke kopers kunnen een bod uitbrengen. Het is aan u om daar wel of niet op in te gaan.
4. Hoe breng ik een logistieke ontwikkeling in beeld?
Laat professionele foto’s maken van de locatie en overweeg eventueel met een artist impressie te laten zien wat de mogelijkheden zijn voor de uiteindelijke bouw. Benadruk in de presentatie waar een toekomstig gebouw aan moet voldoen en welke eisen de gemeente aan de ontwikkeling stelt. Wees zo volledig mogelijk.
5. Zijn bezichtigingen gebruikelijk bij het verkopen van een ontwikkeling?
Omdat er op de plaats zelf niet veel te zien is, betekent dat niet dat een koper geen bezichtiging op die plaats wil doen. Juist voor de beeldvorming en het bekijken van de (verkeers)infrastructuur is een locatie check wenselijk.
6. Hoe onderhandel ik over de verkoopvoorwaarden?
Wanneer u onvoldoende of geen ervaring heeft met verkooponderhandelingen, is het mogelijk om een vastgoedadviseur in te schakelen. Onze adviseurs zijn ervaren, kennen de vastgoedmarkt en begeleiden u daar waar u advies kunt gebruiken.
7. Moet ik rekening houden met onder voorbehoud van?
Particuliere kopers zijn vaak afhankelijk van het rond krijgen van een hypotheek of financiering bij het kopen van vastgoed. In dat geval zal de regel ‘onder voorbehoud van financiering’ in de verkoopovereenkomst worden opgenomen. Zakelijke investeerders weten welk budget ze beschikbaar hebben en handelen daarnaar. Toch is ook hier een onder voorbehoud van niet helemaal uitgesloten.
8. Wat is de waarde van een logistieke ontwikkeling?
Wanneer u een realistische vraagprijs heeft, is de kans op snelle verkoop groter. Om de vraagprijs vast te stellen, kunt u de ontwikkeling laten taxeren.
9. Hoe verloopt de vastgoedtransactie?
De verkoop van een logistieke ontwikkeling wijkt niet af van een andere vastgoedtransactie. Dat houdt in dat u voor de feitelijke verkoop en overdracht naar een notaris gaat. Deze maakt de verschillende contracten op en meld de verkoop aan bij instanties, zoals het Kadaster