Aanbod off market deals Nederland
Vastgoed dat niet op de vrije markt te koop staat, is bekend als buiten de markt of stille verkoop. Het pand wordt niet geplaatst en/of gepresenteerd op de bekende vastgoedplatforms zoals Funda of Jaap. De redenen hiervoor verschillen.
• Het pand is niet op de vrije markt te koop. De verkoper maakt een verkoop eventueel in de toekomst publiek, maar wil eerst de interesse buiten de markt peilen.
• Het pand is niet te koop. Met het juiste bod en goede onderhandelingen gebeurt het dat een eigenaar het pand toch verkoopt. Niet elke vastgoedbezitter heeft het idee om een pand te verkopen, totdat zich een interessante deal aandient.
• Het pand is in de vrije markt niet verkocht. Sommige panden staan lange tijd te koop, maar verkoop blijft uit. In dat geval kan een verkoper besluiten het pand alleen nog buiten de markt aan te bieden, waardoor u de mogelijkheid om voor een directe benadering te kiezen.
Off market vastgoed is lastig te vinden
Niet iedereen heeft evenveel succes met het vinden van off market deals. Verkopen buiten de markt gebeurt vaak uitsluitend in een besloten netwerk aangeboden. Hierdoor blijft concurrentie uit, maar is het nodig om de goede weg te kennen. Off market deals in Nederland bieden verschillende voordelen. Zo is er minder concurrentie, maar u kunt ook flexibeler onderhandelen met een verkoper. De administratieve afhandeling verloopt vlot en een vastgoedtransactie wordt snel afgehandeld. Maar het vinden van off market vastgoed is niet altijd even makkelijk. Er zijn verschillende strategieën die u in staat stellen off market deals te vinden. Wat in uw geval de beste manier is, is een kwestie van uitproberen.
Direct contact
Kopers die zoeken naar een geschikt pand proberen steeds vaker de directe benadering van een vastgoedeigenaar. Dit kan zijn in de vorm van een persoonlijke brief of ansichtkaart waarin u uw interesse kenbaar maakt. Woningeigenaren die zo’n bericht in de brievenbus vinden, hebben misschien niet over een verkoop nagedacht. Het briefje is in dat geval een trigger om over een verkoop na te denken. Dit is vooral het geval bij een aantrekkelijk aanbod. Deze directe benadering werkt ook goed bij panden die leegstaan of die te lijden hebben aan achterstallig onderhoudt. Wees niet teleurgesteld als u geen reactie op uw bericht ontvangt, het is geen reden om uw zoektocht op te geven.
Zoek vastgoed advertenties
Online vastgoedplatforms zijn vooral plaatsen waar vastgoed openbaar wordt aangeboden. Toch is het interessant om op deze manier naar off market vastgoed te zoeken. Besteed daarbij aandacht aan panden die ‘binnenkort in de verkoop’ komen. Kijk daarnaast verder dan de sites die alleen gericht zijn op vastgoed. Probeer op een alternatieve plaats, zoals Marktplaats te zoeken naar vastgoed dat direct door een eigenaar wordt aangeboden. Het interessante van deze advertenties is dat u ziet hoelang een pand al te koop staat. Onderneem actie op het moment dat u een advertentie ziet verlopen.
Het belang van een zakelijk netwerk
Om het beste off market aanbod te krijgen, is rondvragen binnen uw netwerk nodig. Maak uw zoektocht kenbaar. Dit gaat niet vanzelf, u zult hier het nodige voor moeten doen. Wees actief en bezoek evenementen, vakdagen en deel uw visitekaartjes uit. Wordt lid van social media groepen die vastgoed gerelateerd zijn. Plaats berichten en geef aan dat u interesse heeft in vastgoed. Heeft u een beperkt netwerk en weet u niet waar u het beste begint? Neem contact op met een vastgoedadviseur. Deze heeft een zakelijk netwerk waarin kopers, verkopers, investeerders en vastgoedprofessionals bij zijn aangesloten.
Kijk naar het lokale aanbod
Zoek gericht in de omgeving die u aanspreekt. Lokaal zoeken doet u onder andere door het lezen van plaatselijke huis-aan-huisbladen. Hier staat het openbare aanbod in, maar ook voorgenomen vastgoed- en/of executieveilingen worden hierin aangekondigd. Het is soms interessant om aan zo’n veiling deel te nemen.
Werk samen met een vastgoedadviseur
Het zoeken en vinden van vastgoed is, vooral bij bepaalde eisen, niet makkelijk. De vraag is groot en het aanbod blijft hierop achter. Om niet keer op keer overboden te worden, is off market zoeken een uitstekend alternatieve strategie. Maar waar begint u? Het inschakelen van een vastgoedadviseur bespaart u tijd en irritaties. Een adviseur kent het gebied waar u zoekt en beschikt over gerichte kennis van de plaatselijke vastgoedmarkt. Binnen afzienbare tijd uw pand (ver)kopen buiten de markt verloopt met adviseur vlot. Niet alleen helpt de adviseur bij het vinden van een pand, u kunt ook het onderhandelen uitbesteden. U blijft degene die de uiteindelijke beslissing neemt.
Meer informatie over stille verkoop Nederland
Stille verkoop of off market vastgoed deals zijn niet vreemd. Deze manier van vastgoed verkopen heeft voor- en nadelen. De strategie is geschikt voor kopers en verkopers die de stress en drukte van de woningmarkt willen vermijden. Wilt u meer weten over advies en begeleiding van een vastgoedprofessional? De professionals van Investment Builders hebben samen meer dan 50 jaar ervaring in de vastgoedbranche. Onze adviseurs weten de weg op de woningmarkt, maar staan u ook bij tijdens het (ver)kopen van commercieel- en/of zorgvastgoed. Het regelen van een bezichtiging, het uitbrengen van een bod, due diligence onderzoek uitvoeren en onderhandelen over de voorwaarden. U bent verzekerd van uitgebreide en deskundige dienstverlening. Meer weten? Stuur een e-mail naar info@investmentbuilders.nl, of vul het contact formulier in. Onze medewerkers nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Off market deals Nederland – FAQ
1. Is het moeilijk om als buitenlander in Nederland vastgoed te kopen?
Buitenlanders kunnen zonder problemen Nederlands vastgoed kopen. Afhankelijk van het soort vastgoed en de plaats waar het pand zich bevindt, kan een woonplicht van toepassing zijn. Dit om de woningmarkt te reguleren en toegankelijk te houden voor huurders die betaalbare huurwoningen zoeken.
2. Hoe worden off market deals in Nederland in het buitenland gevonden?
Buitenlandse investeerders hebben contacten met Nederlandse vastgoedfondsen, vastgoedadviseurs en makelaars. Op basis van het profiel wordt gezocht naar vastgoed dat aan de omschrijving voldoet. Onderhandelingen vinden plaats, waarbij investeerders due diligence verrichten en eventueel een bod uitbrengen op het pand dat ze aangeboden krijgen.
3. Worden Nederlandse vastgoedprijzen de lucht in gedreven?
Woonruimte is een kritiek punt. Waar het tot voor kort nog mogelijk was voor buitenlanders die vastgoed kochten dit direct te verhuren, is deze mogelijkheid beperkt. Een koper moet zelf op het adres wonen. Eventueel verhuren mag alleen met toestemming en alleen aan directe familie. De afgelopen jaren zijn de prijzen van Nederlandse woonvastgoed tot ongekende hoogte gestegen. De krapte op de woningmarkt, brengt hier naar verwachting niet snel verandering in.
4. Hoe worden onderhandeling over off market vastgoed gedaan?
Verkopen en koper kunnen bij elkaar komen om over een aanbod te onderhandelen. Het is ook mogelijk om het onderhandelen aan een vastgoedadviseur over te laten. Wees er als koper op voorbereidt dat niet elke verkoper haast heeft met verkopen en dat u soms niet al te snel een reactie krijgt. Wanneer overeenstemming wordt bereikt, kan een voorlopige koopovereenkomst ondertekend worden.
5. Kan ik in Nederland off market recreatie vastgoed kopen?
Ja, niet alleen residentieel en commercieel vastgoed wordt buiten de markt om verkocht. Recreatief vastgoed is onder te verdelen in particulier vastgoed, hotels, campings en vakantieparken. Afhankelijk van dat wat u zoekt, kunt u uw vraag neerleggen bij een vastgoedadviseur. Op basis van uw omschrijving wordt gezocht naar vastgoed dat hierbij aansluit en wat off market verkocht wordt.
6. Wanneer is de overeenkomst juridisch bindend?
Een voorlopige koopovereenkomst is niet juridisch bindend. Pas als er bij de notaris een akte van levering en/of een hypotheekakte zijn ondertekend is de transactie juridisch bindend. Een vastgoedtransactie wordt niet zonder notaris gedaan. De notaris heeft onder andere als taak de akten aan te melden bij het Kadaster.
7. Welke ontbindende voorwaarden kunnen onderhandeld worden?
De meest bekende ontbindende voorwaarden bij een vastgoedtransactie is het rondkrijgen van de financiering. Dit is ook bij off market vastgoed een voorwaarde die dikwijls in een voorlopige koopovereenkomst wordt opgenomen.
8. Wat als achteraf blijkt dat er verborgen gebreken en hoge kosten aan het pand zijn?
Doe vooraf altijd vooronderzoek en doe een due diligence onderzoek. Laat een bouwkundig expert de constructies onderzoeken en vraag naar onderhoudsrapporten en overeenkomsten met onderhouds- en servicebedrijven.
9. Hoe zijn de ervaringen met off market vastgoedtransacties?
Het aantal off market vastgoedtransacties neemt jaarlijks toe. De relatieve rust waarin een transactie wordt onderhandelt heeft de voorkeur bij kopers en verkopers.