Skip to content Skip to footer

Zoekt u off market deals voor het kopen of verkopen van vastgoed? De huidige economische en wereldse situatie lijkt wat verontrustend. De Covid-19 pandemie heeft het land in staat van lockdown gebracht en veel veranderingen teweeggebracht. Uitgerust met de kennis van vastgoed, investeren en het zien van mogelijkheden zijn off market deals lucratief. De afgelopen 1,5 jaar is het aantal off market vastgoedtransacties gestegen. Vastgoedadviseurs, beleggers en investeerders richten zich meer en meer op het vinden van vastgoed in de stille verkoop dan onroerend goed dat op de gebruikelijke manier van eigenaar wisselt. Met de juiste tools is het vinden van verkopers en het afronden van off market deals niet langer een uitdagende taak, maar een transactie die zowel voor koper als verkoper interessant is.

off market deals

Verschil off market deals en vrije markt verkopen

Zowel off market vastgoed deals als verkopen op de vrije markt spelen een rol in de strategieën van beleggers en vastgoedinvesteerders. De meeste investeerders beperken hun zoekopdracht niet tot een enkele bron. Hoe meer leads iemand genereert, hoe beter het resultaat. De ideale strategie is een combinatie van vrije markt en off market vastgoed. Het grootste verschil tussen vastgoed in de vrije verkoop en off market, is de manier waarop het pand onder de aandacht van potentiële kopers wordt gebracht. Panden in de vrije verkoop zijn te vinden op vastgoedsites als Funda, de panden zijn vaak herkenbaar aan de ‘te koop’ plakkaten. Voor panden in de stille verkoop wordt geen reclame gemaakt. De verkoop is niet bij het grote publiek bekend. Beleggers en kopers zullen wat meer moeite moeten doen om het off market aanbod te vinden.

Off market vastgoeddeals

Veel vastgoedkopers zien vastgoedwebsites als de beste tool voor het zoeken van onroerend goed. Het heeft de kracht vastgoed te vinden dat aan uw eisen voldoet. Toch is het aanbod buiten de markt interessant om te onderzoeken. Vaak zijn het zelfstandige verkopers die besluiten hun pand in de stille verkoop te doen. Tegelijkertijd zijn er veel kopers die niet staan de springen om met een dure makelaar samen te springen. Hoe komen deze eigendommen dan op de markt? Hoe vinden koper en verkoper elkaar? Met de juiste aanpak is een (ver)koop buiten de markt om interessant voor koper en verkoper. Als u ervoor kiest om deze strategie te volgen, is het belangrijk om te weten waar u aan begint en wat u kunt verwachten.

De voordelen van off market vastgoeddeals

Off market transacties bieden iets waar vastgoedwebsites niet tegenop kunnen: het ontbreken van concurrentie. Het gebrek aan advertenties en bekendheid betekent dat minder potentiële kopers weten van de verkoop, dit is voor investeerders een goed voorteken. Bovendien biedt vastgoed buiten de markt de volgende voordelen:

• Betere deals. In veel gevallen levert een vastgoedtransactie buiten de markt een goede deal voor beide partijen op. De bijkomende kosten, o.a. makelaarscommissie blijven achterwege.
• Eenvoudigere onderhandelingen. Buiten de markt kan er rustiger en minder gehaast onderhandeld worden. Het gebrek aan concurrentie maakt dit er alleen maar eenvoudiger op.
• Flexibele transactie. Met minder concurrentie kunnen kopers mogelijk een lager bod uitbrengen zonder in een biedingsoorlog te stranden.
• Unieke kansen. Het huidige vastgoedaanbod in de stille verkoop is uniek, omdat ze niet op vastgoedwebsites staan. Het feit dat ze niet in de publiciteit staan, onderscheidt ze van het andere gebruikelijke aanbod.

De nadelen van off market vastgoeddeals

Off market vastgoedtransacties bieden zeker voordelen, maar hebben ook enkele nadelen voor investeerders en verkopers:

• Niet eenvoudig te vinden. Een klein percentage van het actuele vastgoedaanbod is off market. Dit maakt de panden niet altijd even makkelijk vindbaar. Als u niet over de juiste kennis of over een netwerk beschikt, kan dat ertoe leiden dat u interessante deals misloopt.
• Direct onderhandelen. Niet iedere (ver)koper heeft ervaring met het voeren van onderhandelingen. Dit zorgt voor onzekerheid en het proces kan langer dan gebruikelijk duren.

Het vinden van interessante vastgoeddeals

Zowel kopers als verkopers hebben interesse in off market transacties. De redenen hiervoor lopen uiteen. Het is echter niet altijd even makkelijk om dit aanbod te vinden en/of bekend te maken. Dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is om een mooie deal te vinden, maar eerder dat u een strategie moet bedenken voor het vinden van off market aanbiedingen. Veel toegepaste strategieën zijn:

Directe benadering

Het gebeurt regelmatig dat investeerders vastgoedbezitters direct benaderen met de vraag of ze een pand willen verkopen. Verrassend genoeg leidt dit opvallend vaak tot verkoop. Niet iedere vastgoedeigenaar denkt over een eventuele verkoop na, tot het juiste bod onverwacht voorbij komt.

Online platforms

Er zijn verschillende online platforms die investeerders gebruiken om off market vastgoed te vinden. Zoeken op ‘binnenkort in de verkoop’, levert verrassende overzichten op, waarmee u al in een vroege fase contact kunt opnemen met een verkoper.

Netwerken

In sommige gevallen is het vinden van vastgoed buiten de markt net zo eenvoudig als praten met iemand binnen uw netwerk. Dit kan een andere belegger, maar ook een makelaar zijn. Veel mensen kennen iemand die wil verkopen, maar dit nog niet kenbaar heeft gemaakt. Het enige dat u doet, is de vraag voorleggen binnen uw netwerk.

Publieke bekendmakingen

De informatie van panden die publiekelijk verkocht worden is openbaar. Beleggers die weten waar ze moeten zoeken, vinden de informatie van vastgoedeigenaren die achterblijven bij betalingen en benaderen deze met het aanbod om het pand te kopen.

Vastgoedveiling

Vastgoed op een veiling aangeboden is al teruggenomen van de eigenaar. De veiling is een poging van de hypotheekverstrekker om het verlies te beperken. Vastgoedveilingen bieden geweldige koopkansen aan beleggers en investeerders.

Meer informatie over off market vastgoed

Spreekt off market vastgoed (ver)kopen u aan, maar wilt u meer informatie over het actuele aanbod in uw regio of wilt u weten hoe u een pand in de stille verkoop doet? Neem contact op met de adviseurs van Investment Builders. Ons team heeft meer dan 50 jaar ervaring in de vastgoedsector. Vul direct het contactformulier in of stuur een e-mail naar info@investmentbuilders.nl. U ontvangt zo snel mogelijk een reactie op uw bericht.