Skip to content Skip to footer
Zoekt u informatie over off market huizen kopen? Het vinden van uw droomhuis kan vermoeiend zijn. Uren aan een stuk besteedt u aan het doorzoeken van de bekende vastgoedwebsites, maar nooit het vinden van de woning die aan uw eisen voldoet. Zelfs als u de perfecte woning vindt, is het risico van overboden worden door een andere koper groot. Off market huizen kopen, vergroot uw kansen om het perfecte huis te vinden. Het concurrentie element valt weg; bijna elk huis dat u ziet, is exclusief. Off market krijgt u toegang tot eigendommen die andere kopers niet zien.
Off-market huizen kopen

Off market huizen kopen op een overspannen huizenmarkt

De pandemie heeft veel aspecten van het dagelijks leven beïnvloedt en verandert. De massale omschakeling naar thuiswerken, heeft de beslissing om een huis te kopen van veel mensen versnelt. Misschien volgt u al een tijdje het onroerend goed aanbod bij u in de buurt, misschien zoekt u een woning met wat meer ruimte of misschien heeft u zin om van woonomgeving te veranderen. Wat de reden ook is, met de hypotheekrente op een historisch laagtepunt zou het kopen van een woning de juiste beslissing kunnen zijn. Maar naast de voordelen zijn er ook nadelen aan het kopen van een woning. Misschien bent u op zoek naar uw droomhuis in een regio met meer vraag dan aanbod. Leveren uw zoekopdrachten maar een paar vermeldingen op? Zijn er niet meer woningen met meer dan drie slaapkamers? Dat is waar woningen in de stille verkoop uitkomst bieden.

Verschil vrije en stille verkoop

Het off market woningaanbod, ook bekend als stille verkoop, zijn huizen en appartementen die niet zijn vermeld op reguliere vastgoedsites en plaatsen waar makelaars adverteren. Het zijn huizen waarvan de eigenaar nog niet heeft besloten om te verkopen, woningen die eerder op de vrije markt zijn aangeboden maar niet verkocht, of zelfs woningen van mensen die de verkoop niet bekend willen maken. Stille verkoop komt vaker voor in gebieden waar er sprake is van een verkopersmarkt, waar minder vastgoed beschikbaar is. Verkopers kiezen voor stille verkoop, omdat ze niet willen dat er een groot aantal bezoekers door hun eigendom rondsnuffelt voor een bezichtiging. Als koper is het interessant om naar off market vastgoed te kijken, vooral als u in het beschikbare aanbod in de vrije markt niet slaagt. Minder mensen zijn op de hoogte van de verkoop, er is minder concurrentie bij het bieden en/of onderhandelen over een verkoop.

Aanbod off market woningen

De onbekendheid van de verkoop, maakt het moeilijk om het beschikbare off market vastgoed aanbod te vinden. Een beproefde methode is contact opnemen met huiseigenaren door een briefje in de brievenbus te doen van de woning die u aanspreekt. Misschien zoekt u iets een bepaalde buurt of in de omgeving van uw werkplaats. De eerste stap is de verkoop bereidwilligheid testen. Het gebeurt dat woningeigenaren geen verhuis- of verkoopplannen hebben, totdat ze een interessant aanbod ontvangen. Direct contact klinkt ongebruikelijk, maar het komt steeds vaker voor dat koper en verkoper op deze manier kennismaken. Ongeacht de manier waarop u iemand benadert, is het voordelig om wat persoonlijke informatie over uzelf te geven. Een kort profiel van uw werk- en gezinsomstandigheden. Geef aan wat u ziet in de betreffende woning. Het persoonlijke aspect speelt in op de gevoelens van de ander en levert soms het gewenst contact op.

Aankoopproces off market huis kopen

Een van de grootste verschillen met een traditionele vastgoedtransactie is dat u niet weet welke vraag- of verkoopprijs een verkoper in gedachten heeft. Doe pas een bod, nadat u contact heeft gehad over de woning. Heeft een woningeigenaar interesse om te verkopen? Doe of laat onderzoek doen naar de achtergrond van het pand. Dat houdt in dat u een taxatie laat maken en eventueel een bouwkundig onderzoek laat doen. Dit is nodig om een overzicht te hebben in wat de reële marktwaarde van een pand is. Tijdens het onderzoek kijkt een taxateur onder andere naar prijzen van gelijkwaardig vastgoed dat pasgeleden in dezelfde omgeving is verkocht en/of dat te koop staat.

Notariële akte

Anders is het off market kopen van een woning voor het grootste deel vergelijkbaar met het kopen van vastgoed op de vrije markt. Als u niet samenwerkt met een vastgoedadviseur doorloopt u het traject zelfstandig. Wanneer vastgoed kopen niet uw dagelijkse bezigheid is, is professioneel advies soms welkom. Een adviseur helpt u bij het organiseren van de taxatie- en bouwkundige onderzoeken en het bestuderen van de rapporten. Zijn er gebreken geconstateerd of zijn er reparaties nodig? Het is een stuk lastiger als u dit helemaal alleen doet. Bereikt u samen overeenstemming over de verkoopprijs en de verkoopvoorwaarden? Een notaris stelt de verkoopovereenkomst op, waarna beide partijen deze ondertekenen. De notaris zorgt voor de afhandeling van het papierwerk.

Misvattingen off market vastgoed

Het kopen van off market vastgoed betekent niet dat u van welke professionele hulp dan ook af moet zien. Alleen omdat een pand niet wordt vermeld door makelaars is het prima idee om een vastgoedadviseur te raadplegen. Er zijn misvattingen dat u een betere deal zou krijgen als er geen professional bij de transactie zou zijn betrokken. Dit is niet waar. Een woning kopen is een emotionele gebeurtenis, vooral als het niet een vastgoedbelegging is maar dat het om uw nieuwe woonadres gaat. Bepaalde dingen kunnen u beïnvloeden, ga daarom ook met open ogen de onderhandelingen in. Als dat niet het geval is, kunt uiteindelijk te veel betalen. Handel niet alleen op emotionele grond. Misschien is daarom het inschakelen van een vastgoedprofessional een goed idee.

Advies off market een woning kopen

De krapte op de woningmarkt, zorgt ervoor dat woningkopers elkaar regelmatig overbieden. Het is moeilijk om te slagen en veel van het online aanbod is al verkocht, voordat u een bod uitbrengt. Rondkijken in het actuele off market aanbod, kan het kopen van een woning in een stroomversnelling brengen. Wilt u meer weten over panden in de stille verkoop? Neem contact op met de professionals van Investment Builders. We helpen u graag bij het aankopen van uw droomwoning.

Off market huizen kopen – FAQ

Onroerend goed in de stille verkoop trekt mogelijk kopers of investeerders die eventueel bereidt zijn het pand te kopen zoals het is. Bovendien is er niet veel concurrentie waardoor de kans groter is dat uw bod wordt geaccepteerd en een verkoper bereid is te onderhandelen over de voorwaarden.

Een woning openbaar verkopen betekent dat er veel bekendheid is. Als een woning van de markt wordt gehaald, is er nog altijd de bekendheid bij potentiële kopers. Vooral verkopers die niet wachten op een groot aantal bezichtigingen en die zonder veel ‘gedoe’ willen verkopen, hebben baat bij een off market transactie.

In de vastgoedsector verwijst ‘off market’ naar onroerend goed dat buiten de markt wordt verkocht, zonder openbaar op de markt te worden gebracht. Een vastgoedeigenaar maakt de voorgenomen verkoop kenbaar aan een selecte groep potentiële kopers of onderhandelt rechtstreeks met de koper zonder het pand ooit te koop te hebben aangeboden.

Off market vastgoeddeals bieden een meer discreet transactieproces. Als gevolg hiervan hebben mensen in de publieke belangstelling, maar ook een toenemend aantal particulieren, de mogelijkheid om een eigendom off market te verkopen. Het stelt iemand in staat een pand met minimale publiciteit aan een selecte groep geïnteresseerden aan te bieden.

Het kan voor zowel de verkoper als koper voordeliger zijn om off market te (ver)kopen. De commissiekosten zijn beperkt en er zijn geen kosten voor advertenties en publicaties. Vooral wanneer het pand zich op een gewilde locatie bevindt, is een snelle off market verkoop zonder hoge kosten mogelijk.

Ja, dit is ook bij een off market deal het geval. In goed overleg is het doorgaans de koper die een notaris aanwijst. De notaris maakt een akte van levering en dikwijls ook een hypotheekakte. Na het ondertekenen van de documenten, meldt de notaris de transactie aan bij het Kadaster. Afhankelijk van de gemaakte afspraken zijn de kosten van de notaris voor de koper, kosten koper of in geval van vrij op naam voor de verkoper.

Vastgoed dat buiten de markt wordt verkocht, heeft de sfeer van exclusiviteit. Dat wil echter niet zeggen dat het pand ontzettend bijzonder is en/of afwijkt van gelijkwaardige woningen in dezelfde omgeving. Verkopers creëren met een off market transactie het idee van exclusiviteit.

Ja. Als een woning uw interesse heeft, is het mogelijk een bod uit te brengen. Dit doet u door de eigenaar en/of diens vertegenwoordiger te benaderen. Wanneer uw bod wordt geaccepteerd, is onderhandelen over de voorwaarden de volgende stap van het koopproces.