Skip to content Skip to footer
Wat zijn de kansen om succesvol te zijn in off market investeren? Off market vastgoed of vastgoed in de stille verkoop is voor veel beleggers en investeerders de Heilige Graal waar ze naar op zoek zijn. Natuurlijk biedt off market investeren uitstekende kansen, maar het is belangrijk om te begrijpen hoe het proces verloopt en hoe u zich op de off market vastgoedmarkt kunt begeven. Het grootste voordeel voor vastgoedbeleggers bij het kopen van off market vastgoed is het gebrek aan concurrentie.
Off market investeren

Betekenis off market investeren

Off market onroerend goed is vastgoed dat te koop is, zonder dat er voor geadverteerd wordt. Openbare reclame op vastgoedwebsites, zoals Funda en Jaap ontbreekt. Soms verwijst off market vastgoed naar een pand dat onmiddellijke verkoop nodig heeft, maar het belangrijkste kenmerk van onroerend goed dat ‘off market’ is, is dat u ze niet zult vinden op vastgoedwebsites. Off market vastgoed stelt een koper of belegger in staat de nodige due diligence onderzoeken te doen. U heeft normaal gesproken wat meer tijd en ruimte om de cijfers door te nemen en te controleren of alles er goed uitziet. En nog meer, off market eigendommen wisselen voor een gunstige prijs van eigenaar omdat er geen concurrentie is en kopers elkaar niet overbieden.

Basisprincipes off market vastgoed

Net zoals bij een andere vastgoeddeal is het belangrijk de basis uitgangspunten duidelijk te krijgen en aandacht te besteden aan de manier waarop een deal voor u werkt.

• Biedt het pand goede kansen?
• Is de locatie goed?
• Zijn de huuropbrengsten voldoende om de kosten te dekken en voldoende rendement te behalen?
• Levert het pand op lange termijn genoeg op?

Probeer te voorkomen dat u vastloopt in de vraag of een investering geschikt is. Hou de verschillende opties open en focus op dat wat belangrijk is, namelijk huuropbrengsten, een geschikte locatie en het huurdersprofiel.

Off market vastgoed aanbod

Vastgoedeigenaren die onroerend goed off market verkopen, hebben daar eigen redenen voor. De Covid-19 pandemie heeft de vastgoedmarkt op verschillende manieren opgeschud. Vooral woningen en appartementen die off market te koop staan, zijn in aantal toegenomen. Verkopers willen geld besparen op advertentiekosten en besluiten off market te gaan. Vaak lijkt het alsof vastgoed dat stil verkocht wordt exclusiever is dan de overige panden in dezelfde omgeving. Dit is gedeeltelijk waar. De verkoop is niet bekend bij het grote publiek. Het ontbreekt kopers aan concurrentie en dat maakt het onderhandelen met de verkoper flexibeler.

Kopers profiel off market vastgoedmarkt

Makelaars en vastgoedadviseurs die gevraagd worden een pand off market aan te bieden, weten exact welke investeerders, beleggers of kopers interesse hebben in het aangeboden pand. Het is gebruikelijk dat eerst gepolst wordt bij professionele investeerders die eerder panden gekocht hebben. Maar het gebeurt ook dat particuliere woningkopers op een pand worden gewezen. Het verkoopproces wijkt niet veel af van een ‘gewone’ vastgoedtransactie. Verkoopagenten of tussenpersonen volgen soms een plan van aanpak om het pand onder de aandacht van geschikte kopers te brengen. Binnen het zakelijke netwerk wordt een select aantal beleggers attent gemaakt op het pand dat in de verkoop staat. Door te kijken naar het profiel van een investeerder of belegger is het eenvoudig om de interesse te wekken. De lijnen zijn kort. Een vastgoeddeal kan snel rond zijn.

Off market onroerend goed vinden

Omdat off market vastgoed niet in de publiciteit komt, is het niet altijd even eenvoudig om het aanbod te vinden. Eventueel kunt u op Funda kijken naar vastgoed dat binnenkort in de verkoop komt. Het is mogelijk om voortijdig een bod uit te brengen. Een andere manier om meer te weten te komen over het actuele aanbod is door te netwerken. U kunt uw zakelijke relaties, vrienden, familie of iemand anders die u kent vragen of zij informatie hebben over vastgoed in de stille verkoop. Mond-tot-mondreclame is een krachtig hulpmiddel. Hoewel veel beleggers toegang willen hebben tot vastgoed buiten de markt, is het voor de gemiddelde belegger niet altijd even makkelijk om toegang te krijgen. Advies vragen aan een vastgoedadviseur opent deuren die anders gesloten blijven.

Doe uw voordeel met het netwerk van een vastgoedadviseur

Hoewel u als belegger de weg weet in het onderhandelen over verkoopovereenkomsten, biedt het zakelijke netwerk van een vastgoedadviseur voordelen. Ervaren adviseurs weten welke panden binnenkort te koop komen, maar ook welke panden in de stille verkoop staan. Een adviseur is dagelijks bezig met vastgoed en wijst u op mogelijkheden die anders verborgen blijven.

Succesvol off market investeren

Het is belangrijk om te beseffen dat off market investeren niet altijd de juiste beslissing is. U kunt geweldige deals sluiten, maar het is ook mogelijk dat een investering niet dat is wat u ervan verwacht. Vooral bij panden in de stille verkoop is achtergrondonderzoek van belang. Neem de tijd om een pand op waarde te laten schatten en schakel eventueel een bouwkundig expert in. Hiermee voorkomt u onverwachte reparatiekosten en tegenvallende of zelfs uitblijvende huurinkomsten. Geen vastgoeddeal is hetzelfde. Het uitbreiden van uw vastgoedportefeuille doet u met het rendement in gedachten. Kijk rond in de omgeving van het pand en doe onderzoek naar voorzieningen, faciliteiten, de bereikbaarheid en de samenstelling van een gebied. Zowel voor uzelf als voor uw toekomstige huurders is dit belangrijk.

Advies off market onroerend goed

Of u nu beginnend belegger bent of dat u uw bestaande vastgoedportefeuille wilt uitbreiden. Professioneel advies is in verschillende situaties een waardevolle aanvulling op uw persoonlijke kennis. Off market vastgoed kopen is interessant en biedt, als u weet waar te zoeken, buitenkansen. Verkopers zijn beter toegankelijk en door het gebrek aan concurrentie is onderhandelen makkelijker. Niet elke verkoper reageert direct op een bod en neemt de tijd om te antwoorden. Off market vastgoed transacties hebben geen haast. Verkopers hebben vaak tijd en dat stelt u als koper in de gelegenheid om onderzoek te doen. Bent u benieuwd hoe de vastgoedadviseurs van Investment Builders u kunnen helpen? Vul het contactformulier in of stuur een e-mail naar info@investmentbuilders.nl. We nemen zo snel mogelijk contact met u op en maken graag een afspraak voor een adviesgesprek.

Off-market investeren – FAQ

Een van de redenen voor het kopen of verkopen van off market vastgoed is vertrouwelijkheid. Door vastgoed off market te verkopen en te kopen, kunnen verkopers zich richten op de meest gekwalificeerde kopers en kunnen kopers voorkomen dat ze te maken hebben met onervaren makelaars en/of tussenpersonen die weinig kennis hebben van vastgoedbeleggingen.

Verkopers die hun eigendom buiten de markt verkopen, zijn meestal uit op een snelle of onderhandse verkoop. Voor een pand dat onmiddellijke verkoop nodig heeft, is off market een uitstekende strategie. Vooral omdat de verkoop van het pand belangrijker is dan de verkoopprijs.

Het ontbreken van andere potentiële kopers is een van de redenen. Off market vastgoedtransacties bij investeren, verlopen dikwijls snel. Een investeerder heeft een budget beschikbaar, hoeft geen financiering te regelen en is daarom in staat snel te handelen.

Jaarlijks wisselen honderden panden van eigenaar zonder dat dit bij het grote publiek bekend is en/of bekend wordt gemaakt. De transactie is bekend bij het Kadaster.

Verkopers van verhuurvastgoed maken een voorgenomen verkoop niet altijd kenbaar als er huurders zijn. Hiermee wordt een stukje onrust voorkomen en is het voor een investeerder interessanter om het pand te kopen, er zijn immers directe huurinkomsten.

Vastgoedinvesteerders zoeken onroerend goed dat aansluit bij de vastgoedportefeuille die ze hebben en willen uitbreiden. Dat betekent dat er investeerders zijn die zich richten op residentieel vastgoed, terwijl anderen een voorkeur hebben voor commercieel onroerend goed. Om risico’s te spreiden zijn er ook investeerders die een gemengde portefeuille hebben die bestaat uit verschillende soorten vastgoed.

Ja, als verkoper heeft u off market nauwelijks marketingkosten. Er worden geen advertenties geplaatst en publiciteit blijft uit. Daarnaast bespaart u op de makelaars- en/of commissiekosten.

De onderhandelingen gaan net zo snel of langzaam als een verkoper aangeeft. Als een interessant bod wordt uitgebracht, beslist een verkoper om te onderhandelen of niet. Vooral vastgoedinvesteerders zijn geïnteresseerd in vlotte onderhandelingen. Een groot verschil met een standaard vastgoedtransactie is het ontbreken van concurrentie, waardoor overbiedingen uitblijven en beide partijen sneller tot elkaar komen.

Met uitzondering van de bekendheid van een verkoop is er geen verschil tussen vastgoed dat openbaar wordt verkocht en vastgoed dat off market verkocht wordt. Zowel particuliere als zakelijke investeerders zien soms een pand dat aan de eisen voldoet en waar ze een bod op uitbrengen.

Als nieuwe eigenaar bepaalt u zelf wat er met een pand gebeurt. Pas op bij woonvastgoed. In het verleden is het te vaak gebeurt dat investeerders woningen kochten en vervolgens voor hoge prijzen door verhuurden. In een toenemend aantal plaatsen en steden is het daarom verplicht om als koper zelf in een gekochte woning te wonen en daar ingeschreven te zijn.