Skip to content Skip to footer

Zoekt of verkoopt u een off market kantoorpand? Er is niets mis met een beetje concurrentie, maar bij het zoeken naar een goede vastgoedtransactie geldt het principe hoe minder rivaliteit, hoe beter. Dit is bij standaard vastgoedtransacties moeilijk te vermijden. De kans dat u in een biedingsoorlog terecht komt is groot, daarom is een off market kantoorpand een uitstekende gelegenheid om uw pand te (ver)kopen. Geen opvallende advertentiecampagnes, alleen een selecte groep is op de hoogte van de voorgenomen verkoop. Off market of buiten de markt om een kantoorpand (ver)kopen biedt voordelen voor zowel kopers als verkopers.

Off-market kantoorpand

Interesse off market kantoorpand

Commercieel vastgoed buiten de markt (ver)kopen is niet nieuw. Of het nu gaat om kantoren, winkelpanden of industriële gebouwen, het is vastgoed dat niet op de markt verschijnt. In feite wisselt een pand van eigenaar, zonder dat dit bij het grote publiek bekend is. De transactie gebeurt zonder advertenties en/of opvallende verkoopborden. Vastgoed wordt vaak buiten de markt om verkocht via mond-tot-mondreclame, zakelijke netwerken van adviseurs en makelaars. Eigenaren hebben verschillende redenen om vastgoed off market aan te bieden, waaronder:

  • Minder commissies, wat betekent dat de verkoper meer verdient bij verkoop.
  • Geen ongewenste biedingen of tijdrovende bezichtigingen van onervaren kopers.
  • Minder tot geen ongewenste aandacht.

Aan de andere kant is het zo dat het aantal potentiële kopers beperkt is. Mogelijk krijgt een verkoper niet het bod waarop iemand hoopt.

Kantoorpand off market kopen

Verkopers hebben zo hun reden om voor een stille verkoop te kiezen. Als koper van een kantoorpand bent u benieuwd wat het u oplevert om off market te kopen. Er zijn uitstekende voordelen om vastgoed off market te zoeken en kopen.

Betere onderhandelingspositie

Kantoorpanden in de stille verkoop zijn niet als ‘te koop’ herkenbaar. Het aantal potentiële kopers is beperkt, waardoor u zich in een betere onderhandelingspositie bevindt. De vraag naar kantoorpanden van hoogwaardige kwaliteit drijft de prijs op en geeft ook de verkoper een sterke positie om te onderhandelen. Ondanks dat u als koper een goede uitgangspositie heeft, wil dat niet zeggen dat het kantoorpand dat u op het oog heeft ook uiteindelijk uw eigendom zal zijn.

Privacy

Afhankelijk van de bekendheid van het kantoorpand of de betrokken partijen, stelt niet iedereen de aandacht van kranten en andere media op prijs. Off market vastgoedtransacties bieden privacy en de mogelijkheid om in alle rust aan uw plannen te werken zonder opdringerige telefoontjes van makelaars die misschien een ander pand in de aanbieding hebben.

Verkopers flexibiliteit

Off market verkopers van vastgoed zijn vaak flexibeler en staan open voor langdurige onderhandelingen. Het geeft u de kans een langere due diligence periode af te spreken en meer openhartige gesprekken te voeren met de verkoper over bepaalde kanten van de transactie. De voorwaarden die onderhandelt worden, passen bij de beide partijen. De afwezigheid van meer geïnteresseerde kopers verlicht de druk en stress bij de verkopen, wat het samenwerken makkelijker maakt.

Manieren om off market kantoorpanden te vinden

In tegenstelling tot de gebruikelijke manier van verkopen, vindt u het actuele off market aanbod van kantoorpanden niet op vastgoedwebsites, zoals Funda. Effectieve manieren om off market deals te vinden zijn:

Ervaren vastgoed adviseur

Werken met een vastgoed adviseur die goed geïnformeerd is in de buurt waarin u een kantoorpand zoekt, is de beste en vaak snelste route. Een adviseur heeft een uitgebreid netwerk van zakelijke relaties en weet vaak als eerste welke panden binnenkort op de markt komen en welke panden off market te koop zijn. Een adviseur helpt niet alleen bij het zoeken van een geschikt pand, maar ook de due diligence en onderhandelingstijd kunt u samen doen.

Direct contact leggen met de eigenaar

Weet u wie de huidige eigenaar van een pand is? Neem contact op en leg uw plannen uit. Vastgoedeigenaren weten soms niet eens dat ze willen verkopen, totdat iemand een aantrekkelijk bod uitbrengt. Bij het Kadaster is vastgoedinformatie opvraagbaar wat van pas kan komen.

Direct mailen

Direct mail is een verrassend effectieve manier om vastgoed buiten de markt om te kopen. Makelaars en vastgoed adviseurs sturen regelmatig direct mail naar de panden die ze in beheer hebben. Omdat de hoeveelheid directe mail de voorbije jaren fors is afgenomen, is de kans groot dat uw mail in het oog springt. Nog beter is het om de envelop met de hand te schrijven. Deze manier van verpersoonlijking springt in het digitale tijdperk nog meer op.

Netwerken

Zoals bij veel andere zaken, gaat er niets boven netwerken. Heeft u een beperkt zakelijk netwerk? De Kamer van Koophandel organiseert regelmatig plaatselijke evenementen en bijeenkomsten die interessant zijn voor ondernemers en beleggers. Tegenwoordig is netwerken online eenvoudig. Social Media, waaronder LinkedIn hebben groepen waarin u uw zoekcriteria kunt plaatsen om uw zoekopdracht voor een kantoorpand onder de aandacht van zoveel mogelijk eigenaren en makelaars te krijgen.

Binnen- en buitenlandse off market kantoorpanden (ver)kopen

Commercieel vastgoed off market kopen of verkopen gebeurt niet alleen in Nederland. Grote investeringsmaatschappijen, banken en makelaars hebben contacten met collega’s in het buitenland. Kantoorpanden die binnenkort op de markt komen en/of panden die in de stille verkoop staan, worden ook bij buitenlandse potentiële kopers onder de aandacht gebracht. Ervaren vastgoed specialisten die dagelijks bezig zijn met commercieel vastgoed, weten welke partijen zoeken naar een geschikte kantoorruimte. Ook als het pand zich in het buitenland bevindt, of als de zoekende partij in het buitenland is gevestigd. Samenwerken met een vastgoed adviseur heeft voordelen voor kopers en verkopers.

Ervaring en kennis vastgoed adviseur

Zakelijke kopers en verkopers van vastgoed weten wat ze willen, maar hebben vaak niet de tijd om zelf actief te zoeken naar een geschikte vastgoedtransactie. Samenwerken met een vastgoed adviseur bespaart u tijd. Omschrijf het pand dat u zoekt of het pand dat u off market wilt verkopen. De adviseur vraagt rond binnen zijn netwerk. Buiten de markt om verkopen, gebeurt zonder overmatige aandacht of publiciteit. Het aantal kopers dat het pand willen bezichtigen is beperkt. U hoeft een bezichtiging niet begeleiden als u dat niet wilt. De adviseur neemt u dit uit handen. Heeft een geïnteresseerde koper vragen of brengt iemand een bod uit? In overleg kunt u uw vastgoed adviseur het contact met de koper laten doen.

Geheimhoudingsverklaring

Zakelijke vastgoedtransacties zijn alledaags. Afhankelijk van het soort vastgoed dat u op het oog heeft, zal een verkoper vragen om een geheimhoudingsverklaring te ondertekenen. In de verklaring is opgenomen dat er geen details over het pand of de transactie tijdens de onderhandelingen naar buiten mogen komen. Vooral financiële, juridische en inkomstengegevens zijn gevoelige onderwerpen. Het spreekt voor zich dat zowel de koper als verkoper hier voorzichtig mee omgaan. Komen er tijdens de onderhandeling toch details naar buiten, dan kan aanleiding geven om de deal af te breken.

Advies off market onroerend kantoorpand

Zoekt u een nieuwe kantoorruimte of wilt u uw kantoorpand verkopen en wilt u daarbij de nodige privacy hebben? Off market of buiten de markt om (ver)kopen is een ideale oplossing. Zonder dat het pand uitgebreid in de publiciteit komt, is een selecte groep kopers op de hoogte van de stille verkoop. Onderhandelingen verlopen op een rustige manier en er is voldoende tijd om de voorwaarden te bespreken. Zoekt u een vastgoed adviseur die samen dit traject met u doorloopt? Neem contact met ons op en we maken graag kennis met u. U kunt het contactformulier invullen of een e-mail sturen naar info@offmarket-vastgoed.nl. U ontvangt zo snel mogelijk een antwoord.

Off market kantoorpand – FAQ

Off market commercieel vastgoed is precies zoals het klinkt, vastgoed dat zonder ooit op de markt te zijn verschenen van eigenaar wisselt. Dit zijn zowel kantoorpanden, winkelruimtes als industrieel vastgoed.
De reden om off market vastgoed te kopen of verkopen verschilt. Verkopers willen geen bekendheid geven aan de verkoop en kiezen voor meer privacy. De onderhandelingen kunnen snel gaan. Potentiële kopers hebben de financiële middelen beschikbaar, waardoor een transactie vlot beklonken kan worden.
Ja. Net zoals bij een gebruikelijke vastgoedtransactie doet u als koper onderzoek naar het pand. Vraag de beschikbare documentatie op en spreek met de verkoper over de reden van de verkoop. In de (ver)koopovereenkomst kunnen ontbindende voorwaarden opgenomen worden. Eventueel kunt u een vastgoed adviseur inschakelen om een due diligence onderzoek te laten doen. Dit is vooral bij oudere kantoorpanden een ‘must’.
Verkopers hebben een bepaalde verkoopprijs in gedachten. Door de flexibele onderhandelingsruimte gaat een pand off market soms voor een lagere prijs weg dan bij een gebruikelijke vastgoedtransactie. Wel moet er rekening gehouden worden met de actuele marktwaarde van vergelijkbaar vastgoed.
Door de beperkte publiciteit is het aan de buitenkant niet zichtbaar dat een pand te koop staat. Het actuele aanbod van stille verkopen kunt u navragen bij een makelaar of adviseur.
Nee. Panden met de melding ‘binnenkort op de markt’ zijn niet hetzelfde als stille verkoop. Door een bod uit te brengen voordat een pand op de markt komt, heeft u kans op een gunstige deal. Vaak peilt een verkoper op deze manier of er interesse is voor het pand.
Ja. Hypotheekverstrekkers maken geen onderscheid tussen openbare en stille verkoop deals.
Ja. Het gebeurt dat verkopers off market de interesse naar het pand peilen. Bij genoeg belangstelling kunt u alsnog besluiten om het pand op grotere schaal te adverteren en een grote groep potentiële kopers aan te spreken.
In grote lijnen verlopen de onderhandelingen op dezelfde manier als bij een standaard vastgoedtransactie. Na het uitbrengen van een bod is het aan de verkoper om daar op te reageren. Het grote verschil is dat bij een stille verkoop de verkoper de tijd neemt voor de onderhandelingen. Er is geen haast bij de verkoop. Onderhandelingen zijn flexibel en er is de mogelijkheid om uitgebreid onderzoek te doen naar het pand.
Nee. Het pand blijft uit de publiciteit. Een beperkt aantal potentiële kopers weet van de verkoopplannen af. Dit geeft beide partijen de tijd om nader tot elkaar te komen en over de voorwaarden te onderhandelen. Stille verkoop heeft als voordeel dat u niet benaderd wordt door nieuwsgierigen die zich voordoen als koper, maar die eigenlijk alleen geïnteresseerd zijn om rond te neuzen.
Nee. Vastgoedeigenaren hebben een verkoopprijs in gedachten. Komt uw bod daarbij niet in de buurt of wil men om een andere reden niet op uw bod ingaan, dan is dat de keuze van de verkoper. Het staat de verkoper vrij om wel of niet op een bod te reageren.
Ja. Net zoals bij andere onderhandelingen kan een vastgoeddeal afketsen of op een teleurstelling uitdraaien. Off market verkopers hebben soms geen haast met het sluiten of afronden van een transactie. Het kan ook gebeuren dat de voorwaarden van koper en verkoper te ver uit elkaar liggen om een succesvolle deal te sluiten.
Ja. Dit geldt voor kopers en verkopers. Het laten onderhandelen door een adviseur geeft soms net dat beetje extra tijd om een weloverwogen beslissing te nemen. Want de adviseur spreekt namens u, maar u blijft degene die uiteindelijk een keuze maakt of een antwoord geeft.
De adviseur brengt het pand of zoekopdracht onder de aandacht van potentiële (ver)kopers. In samenspraak stelt de adviseur een presentatie samen. Zonder bezichtiging krijgt een koper de eerste informatie over het pand. In een verder stadium begeleidt de adviseur u tijdens de onderhandelingen. Een ervaren adviseur begeleidt het (ver)kooptraject op maat en binnen de gemaakte afspraken.