Skip to content Skip to footer

Zoekt u off market onroerend goed? In de vastgoedsector verwijst ‘off market’ naar een pand dat niet te koop staat. Het kan twee betekenissen hebben, afhankelijk van de context. Als u een vastgoed website bekijkt, ziet u soms een pand met het label ‘off market’, dat betekent dat op basis van de beschikbare gegevens het pand momenteel niet te koop is. Of misschien heeft u een vastgoed adviseur horen praten over het kopen van onroerend goed dat niet op de markt is. Hier betekent ‘off market’ een pand dat in de stille verkoop is. Off market onroerend goed biedt kopers en investeerders een geweldige kans om een interessante vastgoed deal te vinden.

off market onroerend goed

Omschrijving off market onroerend goed

In de vastgoedsector verwijst off market onroerend goed naar vastgoed dat verkocht wordt zonder ooit openbaar op de markt te zijn geweest. De verkoper adverteert het pand privé aan een selecte groep potentiële kopers of onderhandelt rechtstreeks met de koper zonder ooit het onroerend goed te koop aan te bieden. Verkoop van onroerend goed buiten de markt gebeurt vaker dan veel kopers beseffen. Het aantal vastgoedtransacties waarbij geen traditionele bekendmakingen zijn betrokken, varieert echter enorm per regio. Het is meestal het hoogst in gebieden waar de lokale vastgoedmarkt onder druk staat. Het kopen van onroerend in de stille verkoop heeft een paar kenmerken.

Meer tijd om vastgoed te bekijken

Eigenaren van vastgoed dat in de stille verkoop staat, hebben meestal geen haast om direct te verkopen. Kopers en investeerders kunnen de tijd nemen om het pand goed te bekijken, voor dat ze een bod uitbrengen.

Voorblijven van de concurrentie

Het vinden van off market vastgoed deals geeft u inzicht in de mogelijkheden die eventuele concurrenten niet direct zien. Het betekent dat u alleen maar concurreert met een of twee andere potentiële kopers. U verhoogt uw kansen om onroerend goed te kopen.

Flexibele onderhandelingen

Het sluiten van een off market vastgoed deal verloopt onder meer ontspannen omstandigheden. Er is geen tijdsdruk. Dit is de reden waarom onderhandelingen in off market onroerend goed transacties vriendelijker, soepeler en flexibeler zijn. Kopers of investeerders hebben de overhand. Het is in het belang van de verkoper om een potentiële koper aan te spreken. Hierdoor stelt een verkoper minder voorwaarden aan de verkoop, dit leidt tot gunstige overeenkomsten die anders niet mogelijk zijn.

Onroerend goed buiten de markt aanbieden

Verkopers die tot een stille verkoop besluiten, doen dit omdat ze meer privacy wensen en willen niet dat de verkoop bekendheid heeft. Dit komt onder meer regelmatig voor bij eigenaren van verhuurvastgoed die niet willen dat een huurder weet dat het pand te koop staat. Een andere reden om voor een off market verkoop te kiezen, zijn het meemaken van een emotionele gebeurtenis waarbij bekendheid onwenselijk is. Dit kan zijn een overlijden, echtscheiding of financiële problemen. Ook zijn er verkopers die niet zitten te wachten op een eindeloze stroom van vreemden of nieuwsgierigen die voor een bezichtiging langskomen. Andere verkopers willen het onroerend goed uiteindelijk zichtbaar in de verkoop te doen, maar proberen met een stille verkoop de interesse van investeerders en kopers te trekken. Andere redenen waarom eigenaren onroerend goed off market aanbieden:

Testen van de reacties

Verkopers kunnen de interesse in een pand testen en reacties van de omgeving en de prijs krijgen. Eventueel kan iemand de prijs verlagen, voordat een pand alsnog op de ‘traditionele’ manier aangeboden wordt.

Vermijd “aantal dagen op de markt”

Verkopers van vastgoed hoeven zich geen zorgen te maken dat een pand langdurig op de markt blijft. Dit is vooral het geval voor hoogwaardig vastgoed dat meer tijd nodig heeft om te verkopen, zelfs in een overspannen vastgoedmarkt.

Voor- en nadelen van off market onroerend goed

Het (ver)kopen van off market onroerend goed is meer werk en heeft meer risico’s, zelfs als de deal gunstig uitpakt. Daarom is het vaak zo dat deze vastgoedtransacties betrekking hebben op investeerders en beleggers en minder op bijvoorbeeld starters op de woningmarkt.

Voordelen van off market onroerend goed

  • Het meest voor de hand liggende voordeel is dat kopers van off market vastgoed, dit mogelijk voor een scherpe prijs en met korting kunnen kopen.
  • Verkopers die een pand off market verkopen, zijn waarschijnlijk niet op zoek naar een topprijs. Deze verkopers hebben meer zorgen dan de prijs, dus kopers kunnen een pand onder de conforme marktprijs kopen.
  • Het is minder waarschijnlijk dat investeerders en kopers in een biedingsoorlog eindigen. Er is minder concurrentie en aanbieders zijn flexibeler dan bij een gebruikelijke verkoop.

Nadelen van off market onroerend goed

  • Hoewel off market vastgoed voor een investeerder of koper korting en buitenkansen oplevert, is een pand niet alleen een interessante deal omdat het niet op de gebruikelijke manier wordt verkocht. Het vinden van off market vastgoed kan ook veel meer kosten en veel meer werk zijn dan uw zoekopdracht.
  • Het is moeilijker de reële marktwaarde te bepalen, omdat het vastgoed beschikbaar is voor een beperkt aantal kopers. Dit maakt het belangrijk voor kopers om een vergelijkende marktanalyse uit te voeren op onroerend goed waarin ze geïnteresseerd zijn. Dat is minder gebruikelijk voor kopers en investeerders die vastgoed in traditionele verkoop kopen.

Zoeken en vinden off market vastgoed

De eenvoudigste manier om als particuliere koper of belegger off market vastgoed te vinden, is door contact op te nemen met een vastgoed adviseur. Ervaren adviseurs met uitgebreide netwerken weten vaak als eerste welke panden in de stille verkoop komen en/of zijn. Een enkele keer vindt u ook interessante vastgoed deals op onroerend goed veilingen. Hier kunnen kopers hun eigendom adverteren, zonder op de gebruikelijke manier te werken. Off market vastgoed heeft verschillende voordelen die niet van toepassing zijn bij het kopen op de open markt. Als u ze weet te vinden heeft u toegang tot eindeloze investeringsmogelijkheden. Het is belangrijk om te leren en te weten hoe u de beste onroerend goed deals kunt vinden als u nieuwe investeringen aan uw portefeuille wilt toevoegen.

Particulier en zakelijk vastgoed

Off market vastgoed beperkt zich niet tot een bepaalde sector of soort. Stille verkoop komt voor in de residentiële, commerciële en zorg vastgoedsector. Particuliere woningbezitters geven de voorkeur aan een stille verkoop van een woning, omdat ze geen bekendheid willen geven aan de verkoop. De redenen hiervoor zijn vaak persoonlijk en voor investeerders of geïnteresseerde kopers niet van belang. Bedrijven en instanties die vastgoed off market aanbieden, hebben hier ook zo hun redenen voor. Het oplossen van financiële problemen of een pand voldoet niet langer aan de eisen. In de zakelijke sector gebeurt het ook dat voor off market vastgoed een sale en leaseback overeenkomst de voorkeur heeft. De koper of investeerder koopt het vastgoed en verhuurt het aan de verkoper. Beide partijen behalen hiermee voordeel. Een verkoper hoeft niet te verhuizen en kan het verkoopbedrag gebruiken om te investeren, terwijl een koper direct inkomsten heeft uit de verhuur.

Verkopen en terughuren off market vastgoed

Sale en leaseback is vooral in de zakelijke vastgoedsector een financieringsvorm die kansen biedt. De constructie kan ook interessant zijn voor particulieren die op papier een zeker vermogen hebben en die dat te gelde willen brengen.

Meer informatie over off market onroerend goed

Wilt u meer weten over off market vastgoed kopen of verkopen? Onze adviseurs beantwoorden uw vragen en zoeken indien van toepassing een pand dat bij uw verwachting en/of vastgoedportefeuille past.

Off market onroerend goed – FAQ

Off market onroerend goed, is ook bekend als ‘stille verkoop’. Vastgoedeigenaren geven geen of nauwelijks bekendheid aan de verkoop. Het pand komt niet op drukbezochte websites zoals Funda en ook aan de buitenkant worden geen ‘te koop’ borden geplaatst.
Nee, ook particuliere woningbezitters kunnen een pand in de stille verkoop doen. De redenen hiervoor lopen uiteen en hebben vaak te maken met omstandigheden die tot een voorgenomen verkoop leiden.
Het kopen van off market vastgoed kan een optie zijn wanneer u zich in een krappe vastgoedmarkt bevindt. Of het nu een kopersmarkt of een verkopersmarkt is, u kunt altijd proberen een huis buiten de markt te kopen. Het is altijd een idee om een eigenaar te benaderen en een bod uit te brengen, zelfs als het betreffende pand niet te koop staat.
Andere manieren om potentiële off market eigendommen te vinden, zijn door rechtstreeks contact op te nemen met een eigenaar en vragen of ze willen verkopen. Zoek op online marktplaatsen naar vastgoed ‘te koop door eigenaar’. Het is ook mogelijk om een onroerend goed veiling bij te wonen, waar off market eigendommen aangeboden worden.
Ja, al zijn er voorwaarden en regels aan het verkopen van bijvoorbeeld zorgvastgoed. Het is aan een vastgoed eigenaar om te beslissen op welke manier een pand op de markt komt.
Het grootste verschil is de manier waarop een pand geadverteerd wordt. Vastgoed dat op de gebruikelijke manier op de markt komt, wordt op drukbezochte vastgoed sites geplaatst en op het pand komen te koop borden. Dit is bij een off market deal niet het geval. Deze panden worden aan een selecte groep potentiële kopers of investeerders aangeboden. Bij het uitblijven van een verkoop, kan later alsnog tot open verkoop worden besloten.
Dat hangt van het pand en uw doelstelling af. Wanneer u als woningzoekende een pand in stille verkoop aanschaft, helpt u dat met het oplossen van de vraag naar woonruimte. Als u op termijn het pand weer verkoopt kan dat met meerwaarde. Investeerders die vastgoed aankopen met als doel te verhuren, moeten marktonderzoek doen naar de directe omgeving van een pand. Beleidsontwikkelingen die op korte termijn in de planning staan, zijn van invloed op de waardeontwikkeling van een gebied en de bebouwing.
Ja. Al moet u zich daarbij realiseren dat off market deals soms voor een lagere prijs gesloten worden dan de gebruikelijke marktwaarde. Wanneer u een marktconforme prijs wilt ontvangen is het verstandig om een adviseur in te schakelen die u van dienst is met het voeren van onderhandelingen, zodat u voor de best mogelijke prijs verkoopt.
Als de onderhandelingen tot een (ver)koop leiden, stelt een notaris de verkoopovereenkomst op. De onderhandelde voorwaarden zijn hierin opgenomen. Nadat beide partijen de overeenkomst ondertekend hebben, is de deal in principe beklonken.
Ja. Investeerders specialiseren zich niet zelden in een bepaald type vastgoed. Ze kopen vastgoed en halen door middel van directe verhuur aan de verkoper inkomsten uit de huurgelden. Als u in deze constructie interesse heeft, is het belangrijk om uzelf in sale en leaseback te verdiepen. Naast voordelen zijn er ook nadelen die op de transactie van toepassing kunnen zijn.
Aan elke vastgoed transactie zitten risico’s verbonden, verborgen gebreken zijn hier een voorbeeld van. Door het pand door een taxateur en/of bouwkundige te laten inspecteren worden eventuele onvoorziene kosten en gebreken duidelijk.
Ja. Onderhandelingen over de verkoop van vastgoed kunt u zelf doen. Het is ook mogelijk om hiervoor een ervaren adviseur te raadplegen. Deze onderhandelt samen of namens u met verkopende partij. Dit geeft u de gelegenheid om na te denken over de voorgestelde deal, zonder ondoordacht een antwoord te geven.
Nee, off market verkoop van vastgoed komt wereldwijd voor. U bent niet beperkt tot het aanbod in Nederland. Een vastgoed adviseur is u ook van dienst met het zoeken van buitenlands vastgoed in de stille verkoop. Bijstand van een adviseur is praktisch en helpt bij het voorkomen van eventuele problemen met de plaatselijke wet- en regelgeving.