Skip to content Skip to footer

Zoekt u informatie over een off market portefeuille? Zoals het oude gezegde over vastgoed luidt, kunt u een geheim niet verkopen. Maar de huidige vastgoedmarkt staat haaks op het traditionele denken, omdat het aantal off market vastgoedtransacties jaarlijks toeneemt. In een markt waar er simpelweg niet voldoende aanbod is, zoeken zowel verkoop- als aankoopmakelaars naar alternatieve manieren om (ver)kopers te helpen. Het samenstellen of verkopen van een off market portefeuille is interessant voor zowel kopers als verkopers van vastgoed.

Off-market portefeuille

Samenstelling off market portefeuille

Off market vastgoed is precies, zoals de naam het zegt vastgoed dat buiten de markt om wordt verkocht. Kantoren, winkelruimtes, industriële gebouwen, hotels, appartementen, zorgvastgoed of residentieel vastgoed wordt verkocht zonder dat het ooit op de vrije markt verschijnt. Het pand of een volledige vastgoed portefeuille veranderd van eigenaar zonder dat bekend is dat het op de markt beschikbaar was. Investeerders en vastgoedeigenaren maken elkaar via mond-tot-mondreclame of vastgoedadviseurs attent op portefeuilles en panden die in de stille verkoop staan.

Off market vastgoed portefeuille verkopen

Mensen die een samengestelde vastgoedportefeuille hebben, kunnen deze om verschillende redenen off market te koop aanbieden:

• Minder of geen makelaarscommissie, waardoor u als verkoper meer aan de verkoop van uw vastgoedportefeuille verdient.
• Geen tijdrovende rondleidingen van potentiële kopers die alleen rondkijken en geen mogelijkheden hebben om daadwerkelijk te kopen.
• Minder aandacht op de verkoop.

Het aantal geïnteresseerden is beperkt en bestaat uit investeerders of kopers die de vastgoedportefeuille als ideale aanvulling zien op de eigen investeringen. Een nadeel van stille verkoop kan zijn dat het bereik minder groot is, waardoor de biedingen niet tegen elkaar opgaan en de uiteindelijke verkoopprijs lager is dan bij verkoop op de vrije markt.

Off market vastgoedportefeuille kopen

Wilt u uw bestaande vastgoedportefeuille uitbreiden? Ook voor kopers is off market vastgoed interessant. Buiten de markt zoeken en onderhandelen heeft enkele interessante kenmerken:

• Betere onderhandelingspositie. De concurrentie is beperkt, u hoeft geen biedingsoorlog te verwachten.
• Privacy. De verkoop is niet bekend bij het grote publiek. Dit kan zowel voor een spraakmakend pand als veelbesproken partijen fijn zijn. De privacy maakt het mogelijk om in alle rust en stilte te onderhandelen.
• Flexibiliteit. Verkopers van off market vastgoed zijn flexibel en staan open voor onderhandelingen die leiden tot gunstige vastgoeddeals.

Due diligence onderzoek

Als koper van vastgoed wilt u misschien een due diligence onderzoek verrichten, voordat u een definitief bod uitbrengt. Off market vastgoedtransacties bieden deze ruimte en geven de gelegenheid voor openhartige gesprekken met de verkoper. Off market vastgoeddeals zijn creatiever en de tijd om te onderhandelen is langer dan bij een transactie op de vrije markt. In principe zijn er twee betrokken partijen, de koper en verkoper, en is er geen druk van andere potentiële kopers. Dit kan de stress verlichten, waardoor het voor zowel de koper als verkoper makkelijker is om samen te werken.

Zoeken en vinden off market vastgoedportefeuille

Het vinden van een enkel pand is eenvoudig dan een volledige vastgoedportefeuille. Toch is het niet onmogelijk om een samengestelde vastgoed portefeuille off market te (ver)kopen. Manieren om het aanbod te vinden:

Vastgoedadviseur

Gespecialiseerde vastgoedadviseurs zijn goed geïnformeerd en weten welke portefeuilles binnenkort op de markt komen en welke in de stille verkoop staan. Een ervaren adviseur werkt dagelijks met off market vastgoed en weet kansen te vinden om kopers en verkopers met elkaar in contact te brengen. De hulp of begeleiding van een adviseur is zo beperkt of uitgebreid mogelijk. Van een volledig due diligence onderzoek en ondersteuning bij de onderhandelingen tot het begeleiden van het hele traject.

Direct contact opnemen

Een andere manier om off market vastgoed te kopen is door direct contact op te nemen met de huidige eigenaar. Onder andere het Kadaster beschikt over eigendomsinformatie. Zoek actief naar de eigenaar van het pand dat u op het oog heeft. Neem contact op en laat weten dat u interesse heeft in het pand. Niet iedere eigenaar is hiervoor gevoelig, maar het kan gebeuren dat u vanuit een simpel telefoontje de onderhandelingen in gaat. Ook handgeschreven brieven zijn een uitzonderlijke manier om in contact te komen met een vastgoedeigenaar.

Netwerken

Vastgoeddeals die buiten de markt om plaatsvinden, zijn vaak het gevolg van goed netwerken. Persoonlijke, maar ook zakelijke netwerken en social media zijn onmisbaar bij het zoeken en vinden van goede vastgoedtransacties.

Hoofdrol vastgoedadviseur

Vaak blijkt een vastgoedadviseur nodig bij het zoeken en vinden van off market portefeuilles. Verkopers maken vaak gebruik van een vastgoedadviseur om een pand of portefeuille op de markt te brengen. Het enige verschil met een verkoop op de vrije markt is het ontbreken van publiciteit en advertenties. Verkopers geven een vastgoedadviseur instructies. Het is niet ongebruikelijk dat een verkoper zoekt naar een specifiek type koper die de volledige portefeuille overneemt. Succesvol off market vastgoed kopen vereist kennis, onderzoek en netwerken.

Kennis en ervaring

U weet zelf het beste wat u precies zoekt en naar welk type vastgoed uw voorkeur uitgaat. Dit doet u zelfstandig, of samen met een adviseur. Als u een adviseur zoekt, kijk dan naar de omgeving of regio waarin u actief bent. Neem contact op met een vastgoedadviseur en ontdek wat ze u te bieden hebben. Leg uit wat u zoekt en wat uw plannen zijn. Ziet u een samenwerking zitten? Een adviseur verstrekt regelmatige updates en zoekt actief naar off market vastgoed om uw portefeuille uit te breiden.

Aanvullende tips (ver)kopen off market vastgoed portefeuille

Off market onroerend goed of vastgoed in de stille verkoop verschilt op weinig punten van vastgoed op de vrije markt. Het gebrek aan concurrentie en het rustig kunnen onderhandelen bieden voordelen, zeker als het gaat om een grote(re) portefeuille. Extra tips om succesvol te zijn in het buiten de markt om (ver)kopen van vastgoed:

• Maak de (ver)koop binnen uw netwerk kenbaar.
• Zoek naar panden die ‘binnenkort op de markt’ komen. Vaak zijn eigenaren bereidt om een eerder bod in overweging te nemen.
• Zoek naar leegstaande panden. Leegstaande panden bieden mooie kansen voor investeerders en kopers. Een goed getimed bod is misschien alles wat nodig is om uw portefeuille uit te breiden.
• Gedwongen verkoop. Huiseigenaren die moeite hebben om de hypotheek af te lossen, krijgen soms te maken met een gedwongen verkoop. Als u zo’n woning of pand treft, bestaat de mogelijk om met het juiste bod een ‘koopje’ te doen.

Risico’s (ver)kopen off market vastgoed

Vastgoedtransacties hebben een zeker risico’s, dat is in de stille verkoop niet anders. Soms is het onbekend wie de verkoper is, totdat u een bod uitbrengt en de onderhandelingen beginnen. Het due diligence onderzoek kan een hoop gedoe met zich meebrengen. Bovendien vereist een grondig onderzoek werk en tijd om tot een conclusie te komen. Daar staat tegenover dat u meer tijd heeft om te onderhandelen en dat verkopers flexibeler zijn. Off market transacties zijn ook goed voor (ver)kopers die uit de schijnwerpers willen blijven. Misschien krijgt u een betere deal dan bij een gebruikelijke vastgoedtransactie.

Informatie off market onroerend goed

Wilt u uw vastgoed portefeuille uitbreiden? Zoekt u een investeerder om uw vastgoed over te nemen? Gaat uw voorkeur uit naar zo min mogelijk publiciteit? Off market verkopen kan een goede beslissing zijn. Heeft u weinig ervaring met off market vastgoed deals? Neem vrijblijvend contact op met de adviseurs van Investment Builders. Licht uw plannen toe en ontdek wat onze specialisten voor u kunnen doen. Vul het contactformulier in of neem telefonisch contact met ons op.

Off market portefeuille – FAQ

Off market onroerend goed zijn eigendommen die te koop staan, maar die niet op de vrije markt beschikbaar zijn. Sommige verkopers kiezen voor een off market tactiek om de interesse te peilen en de privacy te behouden.

Een van de grootste voordelen van off market vastgoed kopen is dat de transactie minder stressvol is. Elke vastgoedtransactie heeft bepaalde knelpunten, maar wanneer u off market gaat is er minder concurrentie en is er meer tijd om te onderhandelen. Zeker als u vooraf uw financiën op orde heeft gemaakt, is het mogelijk om snel te schakelen.

Off market eigendommen bieden een discreet (ver)koopproces. Privacy is voor investeerders en particulieren belangrijk. Het stelt u in staat om een eigendom aan een select aantal potentiële kopers aan te bieden. Door te werken met een geheimhoudingsovereenkomst, komen er geen details naar buiten en blijft de transactie exclusief.

Ja, het gebeurt regelmatig dat vastgoedbezitters een deel of de volledige portefeuille aan investeerders willen verkopen. Vaak is de verkoop van de portefeuille daarbij belangrijker dan de prijs die wordt betaald. Investeerders zijn sterk in onderhandelen en kunnen op deze manier relatief goedkoop vastgoed kopen.

Vastgoed in de stille verkoop is bekend bij vastgoedadviseurs, maar ook binnen uw zakelijke netwerk is het mogelijk om rond te vragen. Het aanbod is verrassend en soms spontaan. Door te blijven netwerken is het vinden van off market vastgoed een kwestie van tijd.

Investeerders die hun vastgoed portefeuille verkopen, hebben daar hun redenen voor. Afhankelijk van het soort vastgoed dat in de portefeuille zit, is het belangrijk om onderzoek te doen. Is er sprake van een pand of woning in verhuurde toestand? Zijn de huurders op de hoogte van de verkoop? Lopen de huurovereenkomsten door? Wees zeker dat u op deze en andere vragen een antwoord heeft, zodat u later niet met problemen en/of extra kosten te maken krijgt.

In de meeste gevallen biedt een off market deal meer kansen dan een pand dat op de vrije markt te koop staat. De onderhandelingen verlopen ontspannen en verkopers nemen meer tijd om over een bod na te denken. U betaalt minder makelaarscommissie en voegt een pand aan uw portefeuille toe dat daarbij aansluiting vind en op termijn een aardig rendement oplevert.

Ja, als verkoper bepaald u zelf wat u wel en niet verkoopt. Het kan zijn dat u een pand verkoopt, omdat het niet past binnen uw portefeuille. Met de opbrengst van de verkoop kunt u opnieuw investeren. Hou er wel rekening mee dat als het pand dat u verkoopt verhuurd is, u de huurder(s) van de verkoop op de hoogte brengt.

Door de flexibele opstelling van vastgoedeigenaren en de directe onderhandelingen zijn off market vastgoeddeals vaak voordelig. Door het gebrek aan concurrentie is overboden worden niet aan de orde. U zult niet direct onder de marktprijs kopen, maar u bent in de meeste gevallen voordeliger uit dan bij een gebruikelijke vastgoedtransactie.

In het Kadaster is uitgebreide informatie opgenomen over Nederlands vastgoed. De informatie die u bij het Kadaster vind kan helpen bij het vinden van vastgoed om uw portefeuille uit te breiden en het bod dat u vervolgens doet. Het Kadaster is volledig onafhankelijk en daarmee een betrouwbare bron.

Net zoals bij iedere andere vastgoedtransactie wordt na het bereiken van een passend akkoord door een notaris een verkoopovereenkomst opgesteld. Als de overeenkomst door beide partijen is ondertekend is er sprake van een juridisch bindende overeenkomst. De notaris meldt de akte aan bij de verschillende instanties.

De snelheid van de transactie hangt van beide partijen af. Het is bekend dat niet alle verkopers evenveel haast hebben om te reageren op een bod en/of onderhandelingen te starten. Een enkele keer gebeurt het dat een verkoper alsnog besluit om de portefeuille op de vrije markt aan te bieden.

Verspreid over Nederland wordt vastgoed off market verkocht. De overspannen woningmarkt heeft het aantal verkopen buiten de markt om de hoogte in gejaagd. Het is niet de verwachting dat deze situatie binnenkort wijzigt.