Skip to content Skip to footer

Zoekt u off market vastgoed aanbod? De vastgoedmarkt is in veel steden roodgloeiend. Gevoed door lage hypotheekrentes en een verschuiving naar thuiswerken, hebben steden in onder meer de Randstad een huizenmarkt waar meer vraag dan aanbod is. Vanwege de concurrentie op de woningmarkt, is investeren in onroerend goed niet zo eenvoudig als het kiezen van een pand dat op een regulier platform wordt aangeboden. Tegenwoordig moet u als belegger of investeerders creatief zijn, en in veel gevallen betekent dat zoeken naar het off market vastgoed aanbod.

Off-market vastgoed aanbod

Omschrijven off market vastgoed aanbod

Off market eigendommen hebben geen vermelding op reguliere platforms. De bekendheid van de verkoop is beperkt tot een kleine groep kopers. Huizen worden vaker off market verkocht dan de meeste mensen denken. Omdat deze transacties buiten het zicht plaatsvinden, verbaast het sommige kopers om te horen dat ruim 15% van de vastgoedtransacties buiten de markt plaatsvindt. Hoe vaak deze transacties gebeuren, hangt af van zowel de regio als de toestand op de huizenmarkt op dat specifieke moment. Het kopen van een woning buiten de markt kan voordelig zijn, omdat er minder concurrentie is van andere kopers. Omdat het aanbod niet op dezelfde manier toegankelijk is als panden in de vrije verkoop, volgen beleggers vaak onconventionele methoden om vastgoed buiten de markt te kopen. Vaak zijn op deze manier betere deals te vinden. Er is geen reden waarom u niet hetzelfde kunt doen.

Off market vastgoed kopen

Er zijn enkele voordelen aan het kopen van onroerend goed dat niet op reguliere platforms staat. Het is belangrijk om te weten hoe u off market vastgoed vindt.

Off market vastgoed vergroot uw kansen

Als u vastgoed te koop vindt dat niet in de vrije verkoop staat, krijgt u de kans om te bieden op onroerend goed dat niet veel andere mensen hebben gezien. Dit kan betekenen dat er maar een paar andere potentiële kopers zijn, wat uw kansen op succes aanzienlijk vergroot. Als u niet betrokken bent bij een biedingsoorlog, betaalt u waarschijnlijk minder voor het pand.

Neem de tijd bij stille verkoop

Omdat er minder concurrentie is en de verkoper minder haast heeft om een koper te vinden, heeft u meer tijd. Het ontbreken van de tijdsdruk, zorgt ervoor dat u zich minder moet haasten bij het bekijken van het pand en beslissen of het iets is wat u zoekt.

Eenvoudigere onderhandelingen

Dankzij minder druk is onderhandelen op ontspannen manier mogelijk. Dit leidt tot meer flexibiliteit bij verkopers. Off market transacties zijn over het algemeen eenvoudiger dan een gebruikelijke vastgoedtransactie. Meestal zijn kopers in deze situaties in het voordeel. Bij panden in de stille verkoop, zijn eigenaren bereid meer concessies te doen. Dit levert kopers betere en gunstigere voorwaarden op dan dat onder normale omstandigheden het geval zou zijn.

Waarom wordt vastgoed off market verkocht?

Er zijn veel redenen waarom een verkoper ervoor kiest om deze strategie te gebruiken. De meest voorkomende reden is dat een verkoper niet wil dat de verkoop van een pand bekend en/of openbaar is. Uiteenlopende problemen zijn reden om de verkoop stil te houden. Van financiële moeilijkheden tot een echtscheiding of overlijden. Ook verkopers van verhuurvastgoed kunnen voor de optie van off market verkoop kiezen. Tenslotte zijn er vastgoedeigenaren die niet willen dat vreemden door hun eigendom lopen wat vooral met een open huizen dag het geval is. Dit zijn allemaal redenen waarom een verkoper een stille verkoop nastreeft.

Interesse peilen

Soms kiezen verkopers ervoor om interesse in de voorgenomen verkoop te wekken door het pand in eerste instantie als off market verkoop te vermelden. Verkopers gebruiken off market om de interesse te peilen. Dit kan ertoe leiden dat een verkoper later besluit om het pand toch in de vrije verkoop te brengen. Op deze manier voorkomt de verkoper dat de prijs naar beneden zakt, nadat deze openbaar is gemaakt. Het is de eenvoudigste manier om direct reacties te krijgen.

Lange verkooptijd voorkomen

Off market verkoop wordt ook gebruikt om te voorkomen dat een pand lang op de markt staat zonder van eigenaar te wisselen. Bij panden die lang op de markt beschikbaar zijn, beginnen kopers zich af te vragen wat de problemen zijn met het pand. Het komt voor dat eigendommen die langdurig te koop staan voor een lagere prijs dan de vraagprijs van eigenaar wisselen.

Succesvol off market vastgoed kopen

Hoewel het kopen van vastgoed buiten de markt om een betere deal kan inhouden, is de strategie niet zonder risico’s. Het kopen van off market vastgoed is meestal alleen geschikt voor beleggers met ervaring en minder vaak voor mensen die hun eerste woning kopen.

De voordelen

Als u vastgoed zoekt met een flexibele onderhandelmogelijkheid is off market kopen het antwoord. Verkopers die off market verkopen, doen dit meestal niet met de hoogste prijs in gedachten. In plaats daarvan hebben ze belang bij het verkopen van het pand. Als koper profiteert u hiervan door het voeren van strategische onderhandelingen. Daarnaast ontbreekt het u aan concurrentie, waardoor de aankoop van het pand minder stressvol en gehaast verloopt. Door off market toe te voegen aan uw strategie om vastgoed te kopen, vergroot u uw kansen om uw portefeuille met het juiste type onroerend goed uit te breiden.

De nadelen

Hoewel het mogelijk is om voordelig te kopen, garandeert stille verkoop geen goede deal. Het is moeilijker om dit soort panden te vinden. Het kost meer tijd en het is vooraf niet zeker dat u slaagt. Voor een koper is het lastiger een waarde te bepalen die marktconform is. Stille verkoop vraagt een gedegen onderzoek en een vergelijkende marktanalyse. Wanneer u niet met een vastgoedadviseur samenwerkt, is dit een uitdaging. Vooral als een pand unieke kenmerken heeft is het niet makkelijk om een passend bod uit te brengen.

Off market vastgoed vinden

Zoekt u naar een geschikt pand om uw portefeuille uit te breiden? Lukt het niet om een woning in de vrije verkoop te kopen? Neem contact op met de ervaren vastgoedadviseurs van Investment Builders. Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Off market vastgoed aanbod – FAQ

Aanbiedingen buiten de markt zijn eigendommen die te koop staan, maar die niet op vastgoedwebsites worden vermeld. Sommige verkopers willen een off markt transactie om de privacy te behouden en/of een gevoel van exclusiviteit te creëren.

Een off market vastgoeddeal heeft betrekking op onroerend goed dat niet openbaar te koop is en/of te koop staat. Er is minder concurrentie van andere kopers en het verkoopproces verloopt rustig. De juridische kant van de deal wordt door een notaris geregeld. Net zoals bij een standaard vastgoeddeal maakt de notaris bij het Kadaster melding van de transactie.

Online ziet u regelmatig panden die binnenkort beschikbaar komen. Het is mogelijk om al voor de definitieve plaatsing op een website een bod uit te brengen. Verkopers peilen zo de interesse en als het juiste bod voorbijkomt kan er snel gehandeld worden.

Ja, als eigenaar van een pand is het mogelijk het aanbod op elk moment in te trekken. Kosten die tot dan gemaakt zijn, voor bijvoorbeeld marketing, worden niet vergoed. Als een juridisch bindende overeenkomst is ondertekend door beide partijen mag dit niet.

Het staat een verkoper vrij om voordat de verkoop volledig is voltooid een beter bod van een andere koper te accepteren.

De Nederlandse woningmarkt is gespannen. Veel woningen en appartementen wisselen snel van eigenaar en het gebeurt vaak dat bepaalde groepen kopers over buiten de boot vallen. De vraag is veel groter dan het aanbod. Vastgoedadviseurs weten als eersten welke panden binnenkort op de markt komen en welke woningen of appartementen in de stille verkoop staan.

Nee, het gebeurt zelfs regelmatig dat woningeigenaren benaderd worden met een briefje in de brievenbus waarop de interesse voor de woning wordt uitgelegd. Niet alle eigenaren staan open voor een verkoop, maar het is altijd het proberen waard.

In een voorlopige verkoopovereenkomst worden bepalingen, voorwaarden en eventuele ‘onder voorbehoud’ zaken opgenomen. Als de verkoper en koper de prijs zijn overeengekomen kan een transactie afketsen voordat de deal juridisch bindend is. De meest voorkomende reden voor het niet doorgaan van een transactie is de koper die de nodige financiering niet rond krijgt.

De verkoop en het afwikkelen van de transactie kan snel gaan. Er zijn ook situaties waarin een verkoper geen haast heeft met de verkoop en waarbij de onderhandelingen op rustige manier verlopen.

Nee, veel kantoorpanden, horeca panden en andere commerciële panden veranderen regelmatig van eigenaar zonder dat daar enige bekendheid aan wordt gegeven.