Skip to content Skip to footer
Hoe moeilijk is het om een off market vastgoed deal te sluiten? Aspirant-kopers concurreren om de beste woningen en appartementen op de beste locaties. Vaak krijgt iemand niet eens de kans om een woning te bezichtigen, omdat eigendommen verkocht zijn nog voordat ze op de markt komen. Het aantal off market vastgoed deals is de afgelopen jaren fors gestegen. Een verkoop buiten de markt is er een waarbij het onroerend goed niet openbaar wordt verkocht, waarbij verkoper en koper niet deelnemen aan de biedingswaanzin die tegenwoordig gewoon is.
Off-market vastgoed deal

Traditionele vastgoedtransacties ingehaald door off market vastgoed deal

Van oudsher leeft het idee dat stille verkoop voorbehouden is aan de rijken en beroemdheden. De afgelopen jaren zijn op deze manier een toegenomen aantal woningen in de meer betaalbare prijsklassen verkocht. Stille verkoop beperkt zich niet langer tot exclusieve herenhuizen of penthouses. Het betekent dat kopers op een overspannen vastgoedmarkt meer kansen hebben een woning te vinden en kopen die binnen het budget past. Tussen de 10% en 15% van de vastgoedtransacties vindt off market plaats. De groei beperkt zich niet alleen tot de grote stad. Ook in plattelandsgemeenten is er een stijging van het aantal off market vastgoed deals.

Motieven verkopers

Verkopers gaan om verschillende redenen off market. Een daarvan is het beschermen van de privacy. Bekende, maar ook minder bekende mensen willen vaak geen foto’s van hun woning gepubliceerd hebben. En soms willen verkopers gewoon niet dat buren virtueel in hun huis rondsnuffelen. De tweede reden is om de vraagprijs te ‘testen’ en te zien of er interesse is. Wanneer een woning op de vrije markt komt, geven vastgoed platforms zoals Funda het een zogenaamde datumstempel. Een registratie van wanneer het pand voor het eerst op de markt is verschenen en de oorspronkelijke vraagprijs. Als het pand niet direct verkocht van eigenaar wisselt en/of de verkoper de prijs moet verlagen dan is dit in de vrije verkoop zichtbaar, wat de onderhandelingspositie van de verkoper ondermijnt.

Overspannen vastgoedmarkt

Iedereen weet dat de vastgoedmarkt in Nederland overspannen is. Veel huiseigenaren besluiten onder andere hierom off market te gaan. Off market vastgoed deals zijn succesvol en dat geldt niet alleen voor dure villa’s of vrijstaande eengezinswoningen. Verkopers van woonvastgoed merken dat het niet langer nodig is om de verkoop publiekelijk bekend te maken. Kopers krijgen de kans om te kopen zonder concurrentie en zonder in een biedingsoorlog te verzanden, terwijl een verkoper vermijdt dat er een grote stroom van potentiële kopers door hun woning loopt voor een bezichtiging.

Verkopers markt

De vraag naar woonvastgoed is veel groter dan het aanbod. Vooral starters, doorstromers, gezinnen met jonge kinderen en ouderen ervaren moeilijkheden. Kopers weten wat ze zoeken, maar door de nog altijd toenemende concurrentie duurt het soms jaren voordat iemand slaagt. Economische ontwikkelingen en de trend naar thuiswerken heeft hierop geen gunstig effect. Kopers zoeken een combinatie van een fijne woning, een hoge isolatiewaarde en een betaalbare prijs. Op de reguliere vastgoedmarkt is dit bijna onmogelijk. Off market vastgoed heeft voordelen. Het proces verloopt overzichtelijker omdat er minder mensen bij betrokken zijn. Een off market vastgoed deal kan snel gesloten worden. Kopers die buiten de markt zoeken, hebben hun financiën op orde. Dit maakt dat de transacties soepeler en minder belastend zijn.

Sociale Media

Off market vastgoed vinden is lastig. Rondvragen binnen uw netwerk is mogelijk, maar dit levert niet altijd het gewenste resultaat op. Samen met een vastgoedadviseur is het aanbod beter toegankelijk. Ondanks dat er voor panden in de stille verkoop niet geadverteerd wordt, kunt u op social media kanalen verrassende ontdekkingen doen. De kennis en ervaring van een vastgoedadviseur biedt uitkomst. Op basis van uw vraag gaat een adviseur in zijn netwerk op zoek naar een passend pand. Adviseurs hebben toegang tot informatie wanneer vastgoedeigenaren zouden kunnen verkopen, voordat een pand op de vrije markt komt.

Onderhandelen over een off market vastgoedtransactie

Spreekt een pand in de stille verkoop u aan? Overweeg de mogelijkheden voordat u een bod uitbrengt. Vastgoedeigenaren hebben niet altijd haast met de werkelijke verkoop van het pand. Het kan zinvol zijn om onderzoek te doen naar het pand en de beschikbare documenten. Op basis van de onderzoeksresultaten doet u een passend bod. Schrik niet als een verkoper niet direct op uw bod ingaat of reageert. Bij het krijgen van een positieve reactie kunt u over de onderhandelingen nadenken. Als u niet ervaren bent met het onderhandelen over een vastgoedtransactie, is het verstandig om gebruik te maken van de kennis van een vastgoedadviseur.

Verkoopovereenkomst

De onderhandelingen verlopen vlot, maar dat hoeft niet altijd tot een vastgoeddeal te leiden. Zorg dat u uw financiële zaken op orde heeft. Dit is een teken voor de verkoper dat u serieus bent en dat er geen ‘verkoop onder voorbehoud van financiering’ wordt gesloten. Succesvolle onderhandelingen worden afgesloten met het ondertekenen van een verkoopovereenkomst. Het is een notaris die de overeenkomst opmaakt. Nadat koper en verkoper de documenten hebben ondertekend is de transactie juridisch bindend. De notaris meldt de vastgoedtransactie bij de instanties aan. Met uitzondering van het ontbreken van advertenties, verloopt een off market vastgoed deal niet of nauwelijks anders dan bij een transactie in de vrije verkoop.

Begeleiding bij off market vastgoedtransacties

Heeft u een pand dat u wilt verkopen zonder daar bekendheid aan te geven? Kunt u advies gebruiken bij het zoeken van vastgoed in de stille verkoop? Neem contact op met de ervaren vastgoedspecialisten van Investment Builders in Barendrecht. Binnen onze onderneming is meer dan 50 jaar ervaring op de vastgoedmarkt. Adviseurs laten uw vraag binnen het zakelijke netwerk rondgaan en binnen een paar dagen is een (ver)koper gevonden. De eerste contacten worden gelegd, waarna u besluit om een bezichtiging te doen of een bod te accepteren. Professionele begeleiding en hulp bij het onderhandelen over de vastgoeddeal is vanzelfsprekend. Vul het contactformulier in of stuur een e-mail naar info@investmentbuilders.nl. U krijgt zo snel mogelijk een reactie. We nemen samen met u uw vraag door en laten zien wat en op welke manier we iets voor u kunnen betekenen.

Off market vastgoed deal – FAQ

Sommige eigenaren willen niet dat de verkoop van een pand bekend is. Dit kan zijn om privacy redenen, maar ook besparen op commissie en/of het creëren van een gevoel van exclusiviteit spelen hierin mee.

De beste manieren om vastgoed buiten de markt te vinden zijn direct mailing, netwerken met beleggers en investeerders, het deelnemen aan een vastgoedveiling of praten met aannemers. Als u niet over een zakelijk netwerk beschikt, is het inschakelen van een vastgoedadviseur een keuze. Deze weet vaak al in een vroege fase dat een pand in stille verkoop komt of staat.

Onderhandelen over een verkoopprijs is onderdeel van elke vastgoeddeel, ook off market. Een van de voordelen bij stille verkoop is het ontbreken van concurrentie. Niet veel mensen zijn op de hoogte van de verkoop. Dit zorgt ervoor dat u met een (ver)koper uitgebreid kunt onderhandelen zonder daarbij het risico te lopen keer op keer overboden te worden.

Wanneer een pand ‘onder bod’ is, betekent dat er onderhandelt wordt over de transactie en dat aan de verschillende omstandigheden is voldaan. Off market staat hiervan los, het betekent dat een pand in stille verkoop staat.

Ja, juridisch gezien is er geen verschil tussen een standaard vastgoedtransactie en een deal die buiten de markt plaatsvindt. Het is een notaris die de juridische afwikkeling afhandelt en de transactie meldt bij het Kadaster.

Ja. Niet iedereen die vastgoed verkoopt zit te wachten op een groot aantal bezichtigingen. De huidige woningmarkt is zodanig krap dat op een pand zoveel reacties komen, dat dit voor een verkoper moeilijk te verwerken is. Met een stille verkoop wordt dit scenario voorkomen.

Het gebeurt dat een vastgoedeigenaar een pand verkoopt om te verkopen. Als een goed bod langskomt, wordt dat geaccepteerd en de transactie beklonken.

Vastgoedinvesteerders weten welk budget ze beschikbaar hebben en zijn in de regel niet afhankelijk van het krijgen van een financiering voor een pand dat ze op het oog hebben. De transactie kan in zulke gevallen snel gesloten worden. Als in een voorlopige koopovereenkomst ontbindende voorwaarden zijn opgenomen, kan het langer duren voordat een transactie plaatsvindt.

Zowel particuliere als zakelijke en institutionele vastgoedeigenaren hebben regelmatig behoefte aan stille verkoop. Het is een transactie zoals elke andere, alleen wordt er nauwelijks bekendheid gegeven aan de verkoop. Deze transacties komen in de zakenwereld regelmatig voor en ook woningen wisselen steeds vaker buiten de markt om van eigenaar.

Ja, deze vorm van vastgoedtransacties zijn niet alleen in Nederland een trend. Off market vastgoed deals zijn gestructureerd en bieden ondernemers en beleggers vaak kansen een snelle en aantrekkelijke transactie te sluiten.