Skip to content Skip to footer
Zoekt of heeft u off market vastgoed Utrecht te koop? Het buiten de markt kopen en verkopen van vastgoed heeft de manier waarop onroerend goed van eigenaar verwisselt verandert. Vaak denken kopers en verkopers dat een stille verkoop zorgt voor een exclusievere transactie. Als u een pand koopt of verkoopt en overweegt dit buiten de markt om te doen, zijn er verschillende voor- en nadelen die u kunt overwegen. Off market vastgoed Utrecht heeft de laatste jaren een stijgende lijn gekend. Het vergt inzicht en kennis om buiten de markt succesvol te zijn.
Off-market vastgoed Utrecht

Sterkten en zwaktes off market vastgoed Utrecht

De Nederlandse huizenmarkt is al jarenlang overspannen. De pandemie heeft daar weinig verandering in gebracht. Het overschakelen op thuiswerken, heeft veel kopers doen beseffen dat de ruimte in de huidige woning te beperkt is. Met als gevolg dat nog meer kopers zich op een toch al roodgloeiende markt begeven. In steden als Utrecht is de vraag naar geschikte, betaalbare woonruimte groter dan het beschikbare aanbod. Vastgoedprijzen swingen de pan uit en vooral starters, doorstromers, gezinnen met jonge kinderen en senioren hebben nauwelijks kansen op het succesvol kopen van hun droomwoning. Er zijn verschillende redenen waarom kopers en verkopers besluiten om zich te richten op off market vastgoed. Aan de ene kant waarderen verkopers de privacy en vertrouwelijkheid van het sluiten van een deal achter gesloten deuren, terwijl kopers aan de andere kant door het gebrek aan concurrentie sneller slagen.

Kansen off market peilen

Verkopers gebruiken de off market om de vraagprijs de testen. Blijft verkoop of voldoende interesse uit, wordt de overstap naar de vrije markt gemaakt om het pand tegen een lagere prijs te verkopen. Dat neemt niet weg dat ook in Utrecht het aantal vastgoedtransacties in de stille verkoop stijgt. Een ruime meerderheid van de woningen en appartementen zijn verkocht, voordat de verkoop onder de aandacht van het grote publiek komt. Een nadeel voor verkopers die erin slagen een pand buiten de markt te verkopen, is dat ze nooit weten of ze een hogere prijs op de vrije markt hadden kunnen krijgen. Velen geven de voorkeur aan de zekerheid en nuchterheid van een onderhandse deal boven de beladen sfeer en drukte van een competitieve vrije markt.

Due diligence onderzoek off market vastgoed

Zeker als de transactie een duur eigendom betreft, is het handig om wat tijd te hebben om due diligence onderzoek te doen. Het onderzoeken van een pand neemt tijd in beslag en bij een verkoop op de ‘normale’ manier is die tijd er niet. Verkopers geven inzage in de achtergrond van een pand en vragen in ruil daarvoor een geheimhoudingsverklaring te ondertekenen. Het is niet de bedoeling dat de informatie die u ontvangt of onderzoekt publiekelijk wordt gemaakt.

Select aantal kopers

Een van de voordelen van off market onroerend goed is het gebrek aan belangstelling. Woningen die op reguliere vastgoedplatforms, zoals Funda, staan hebben zoveel belangstelling dat het onmogelijk is om voor iedereen een aparte bezichtiging te regelen. Open huizen dagen trekken grote aantallen kijkers en daarna begint het overbieden. Het is voor kopers, maar ook verkopers een situatie die u het liefste zou vermijden. Niet elke verkoper heeft de voorkeur om voor een zo hoog mogelijke prijs te verkopen. In dat geval is de verkoop zelf belangrijker en dat kan met een stille verkoop. Kopers die bereidt zijn een off market transactie te overwegen, verbreden de keuze. Het is wel de bedoeling om met open ogen van de vrije markt te gaan. Buiten de markt is het geweldig winkelen, maar het vinden van koopjes is lastig.

Aanbod off market vastgoed in Utrecht

Utrecht is een stad die leeft. Naast een zakelijke aantrekkingskracht is het een studentenstad en een plaats waar gezinnen met kinderen wonen en werken. De combinatie van wonen en werken is in trek. Jarenlang is er de trek vanuit de stad naar omliggende randgemeenten geweest. Deze trend heeft zich de laatste jaren omgekeerd. Openbaar vervoer, goede bereikbaarheid, alles binnen handbereik en voldoende voorzieningen en faciliteiten voor het hele gezin. Het nadeel hiervan is dat het voor veel mensen met middeninkomens haast onmogelijk lijkt om de ideale woning te kopen. Ook in een stad als Utrecht staat vastgoed in de stille verkoop. De vraag is alleen hoe en waar u dit aanbod vindt?

Netwerken, netwerken, netwerken

Het belang van netwerken kan niet genoeg benadrukt worden. Succesvol off market vastgoed vinden, begint bij het kenbaar maken van uw vraag binnen uw netwerk van familie, vrienden, kennissen en zakelijke relaties. Als uw vraag niet bekend is, blijft enige reactie uit. Om uw kansen te vergroten kunt u een beroep doen op een vastgoedadviseur die beschikt over een groot zakelijk netwerk. Ondanks de krapte op de woningmarkt, zult u zien dat u binnen afzienbare tijd enkele voorstellen ontvangt. Een ander voordeel van samenwerken met een adviseur is dat deze de weg kent in de stad en regio. Er is bekendheid met de waarde van gelijkwaardige panden. Dit stelt u in de gelegenheid om een passend bod uit te brengen. Heeft u weinig ervaring met onderhandelen over de verkoopvoorwaarden? Ook hier is een vastgoedadviseur u bij van dienst.

Meer informatie over off market vastgoed

Off market vastgoeddeals verlopen bijna op dezelfde manier als een traditionele vastgoedtransactie. Het is een notaris die de nodige overeenkomsten samenstelt en deze na het ondertekenen aanmeldt bij onder andere het Kadaster. Als er overeenstemming wordt bereikt over de transactie is deze pas juridisch bindend als de overeenkomst door beide partijen is ondertekend. Wilt u vastgoed in Utrecht stil verkopen? Slaagt u niet op de vrije markt en zoekt u naar een passende woning? Laat u bijstaan door de ervaren adviseurs van Investment Builders. Na een kennismakingsgesprek gaan we voor u aan de slag bij het vinden van een geschikte koper of een woning die past bij de eisen die u heeft. U kunt rekenen op vertrouwelijkheid en begeleiding tijdens het (ver)kooptraject. Meer weten? Stuur ons een e-mail of vul het contactformulier in en we nemen contact met u op.

Off market vastgoed Utrecht – FAQ

Net zoals in veel andere Nederlandse steden en plaatsen is de woningmarkt in Utrecht overspannen. De vraag naar woonruimte is vele malen groter dan het beschikbare aanbod. Woningen en appartementen staan zelden lang te koop en worden vaak al verkocht nog voordat een advertentie op Funda wordt geplaatst.

Het is een verkopersmarkt, waarbij de vraagprijs regelmatig overboden wordt. Verkopers kunnen gunstig zaken doen en woonvastgoed voor hoge prijzen verkopen. Afhankelijk van de woonruimte die wordt verkocht ontstaan regelmatig biedingsoorlogen tussen potentiële kopers.

Off market of buiten de markt kopen en verkopen stelt u in de gelegenheid met nauwelijks concurrentie te onderhandelen over een pand dat u aanspreekt.

Door de gekte op de huizenmarkt, besluit een toenemend aantal (ver)kopers om buiten de markt om te gaan. Off market stelt u in staat snel te handelen en door het uitblijven van concurrentie wordt een deal sneller beklonken. Het is een vastgoedtransactie die tegenwoordig ook meer wordt toegepast bij woonvastgoed.

Nee, als het pand actueel is staat het ook buiten de markt niet lang te koop. Netwerken is de sleutel tot succes. Dat is zowel bij het kopen als verkopen van vastgoed een feit. Binnen een netwerk is een stille verkoop bekend, wat ervoor zorgt dat de aandacht van de juiste investeerder of koper getrokken kan worden.

Pas als de akte van levering en/of een eventuele hypotheekakte bij een notaris ondertekent zijn, is er sprake van een juridisch bindende overeenkomst. Dit, net zoals bij een standaard vastgoedtransactie.

Verkoper en koper ervaren bij een stille verkoop dikwijls minder druk. De verkoper heeft tijd om te onderhandelen en neemt deze tijd om na te denken of een bod past bij de prijs die hij of zij in gedachten heeft.

Ja, ook dat is mogelijk. De flexibiliteit van een verkoper kan dit toelaten. Sommige verkopers doen dit liever niet en hebben een voorkeur voor een koper of investeerder die weet over welk budget er wordt beschikt en de aankoopsom zonder financiering en/of voorbehoud van financiering kan voldoen.

Rondvragen binnen uw kring van familie, kennissen en collega’s is een mogelijkheid. Het inschakelen van een vastgoedadviseur is een andere optie. Ziet u uw droomhuis, schrijf een briefje met daarin uw motivatie en doe dit in de brievenbus. Het is niet ondenkbaar dat een eigenaar bereid is voor de juiste prijs te verkopen.

Ja, er is een uitgebreid aanbod van commercieel vastgoed dat buiten de markt te koop staat.