Skip to content Skip to footer

Bent u benieuwd waarom off market vastgoed vinden ideaal is voor uw volgende investering? Met vastgoed aanbiedingen die van de ene op de andere dag verschijnen en verdwijnen, wenden kopers zich tot alternatieve bronnen om vastgoed te kopen voordat het ooit op de markt komt. Vastgoedwebsites zijn een geweldige bron om potentiële vastgoedbeleggingen te vinden, maar er is meer. Jaarlijks worden honderdduizenden panden verkocht zonder in de publiekelijke belangstelling te zijn geweest. Deze off market vermeldingen zijn een bron voor vastgoeddeals met een hoog potentieel. Off market vastgoed vinden is minder moeilijk dan gedacht.

Off market vastgoed vinden

Aanbod off market vastgoed vinden

Vastgoed buiten de markt aangeboden, of in de stille verkoop is niet terug te vinden op vastgoedwebsites. Het zijn eigendommen van verkopers die bereidt zijn te verkopen, maar die de verkoop niet op de vrije markt bekend willen maken. Vastgoedeigenaren hebben verschillende redenen om voor off market verkoop te kiezen, waaronder:

Privacy

Een van de meest genoemde redenen voor een off-market verkoop is privacy. Dit vindt zijn oorsprong in een echtscheiding, overlijden of een financiële kwestie. Het gebeurt ook dat vastgoedeigenaren niet op de voorgrond willen treden vanwege hun naam of de branche waarin ze werkzaam en/of actief zijn.

Exclusiviteit

Off market vastgoed heeft vaak een exclusief tintje. Het lijkt een goed bewaard geheim, waarvan alleen maar een select aantal investeerders of kopers van op de hoogte zijn. Let op dat de sfeer of illusie van exclusiviteit voor verkopers een reden kan zijn om een hogere prijs te vragen dan voor gelijkwaardige panden in de vrije verkoop.

Besparen op commissiekosten

Een andere reden waarom vastgoedeigenaren een pand in de stille verkoop doen, is het besparen op commissiekosten. Deze vorm van vastgoed verkopen heeft nauwelijks marketing of reclame nodig. Een eventuele makelaar heeft minder werk, waardoor het bedrag dat als commissie betaald wordt veel lager is.

Beperken van nieuwsgierige bezoekers

Bepaald vastgoed dat te koop wordt aangeboden, trekt veel nieuwsgierige bezoekers die langskomen voor een bezichtiging. Deze bezoekers hebben niet de bedoeling om te kopen, maar zijn ‘gewoon’ nieuwsgierig. Vastgoedeigenaren zitten hier niet op te wachten en willen niet dat eventuele kopers altijd door en rond hun eigendom lopen.

Over het algemeen kan gezegd worden dat verkopers die off market vastgoed aanbieden, zoeken naar meer controle over de vastgoeddeal. Buiten de markt om betekent dat er meer inspraak is in het verloop van de vastgoedtransactie.

Wat maakt off market vastgoed aantrekkelijk om te kopen?

Het ontbreken van concurrentie en het op vereenvoudigde, directe manier van onderhandelen. Off market vastgoedtransacties bieden voordelen aan beleggers, vastgoedinvesteerders en kopers. Uiteraard is niet alles aan de deal perfect, maar de nadelen wegen over het algemeen niet op tegen voordelen.

Voordelen van vastgoed in de stille verkoop

• Minder concurrentie. De kans dat u als koper in een biedingsoorlog terecht komt, is bijna uitgesloten.
• Meer onderhandelingsruimte. Een logisch gevolg van het ontbreken van concurrentie is dat de onderhandelingen meer ruimte voor flexibiliteit bieden.
• Aanvulling op het aanbod vastgoed op de vrije markt.
• Lagere verkoopprijzen. De concurrentie is minder, waardoor het voor goede onderhandelaars mogelijk is voordelige vastgoeddeals te sluiten.

Nadelen van vastgoed in de stille verkoop

• Onbekend aanbod. Onroerend goed dat niet op de markt is, vergt moeite en tijd om te vinden.
• Onredelijkheid verkoper. Het gebeurt dat een verkoper een onredelijke, te hoge vraagprijs in gedachten heeft. Sommige verkopers zijn niet bereid te onderhandelen en besluiten in een latere fase alsnog tot verkoop op de vrije markt.
• Langdurige transacties. Verkopers hebben niet altijd eventueel haast om het pand te verkopen. Zo gebeurt het dat iemand een woning wil verkopen, maar dat een deal pas tot stand komt als de verkoper zelf een nieuwe of andere woning heeft gekocht.

Off market vastgoed aanbod vinden

Zoekt u naar buitenkansjes op de overspannen vastgoedmarkt? Vastgoed in de stille verkoop biedt kansen die op de vrije markt onmogelijk zijn. De vraag is alleen waar u passend aanbod vindt? Over het algemeen begint u met het rondvragen binnen uw netwerk. Samenwerken met een vastgoedadviseur is een andere mogelijkheid. Vraag rond in het gebied waarin u zoekt. Dat doet een adviseur ook. Binnen een zakelijk netwerk zijn voorgenomen verkopen als eerste bekend.

Succesvol off market vastgoed kopen

Andere manieren waarop u het actuele aanbod van off market vastgoed vind zijn:

• Vastgoedhandelaars. Deze kopen voordelig geprijsde panden en verkopen ze snel en met een kleine winst verder. Een vastgoedhandelaar verwijst u door naar eigenaren die bereidt zijn off market te verkopen.
• Rondkijken in de regio. Zoek naar panden die er enigszins vervallen uitzien. Vaak zijn deze eigenaren bereidt om te verkopen en daarmee financiële problemen te voorkomen.
• Directe benadering van eigenaren. Stuur een mailing of schrijf een briefje en doe dit in de brievenbus. U weet nooit of een eigenaar toevallig bereidt is te verkopen.
• Vastgoedveiling. Niet altijd even voordelig, maar op een vastgoedveiling wisselen panden vaak voor interessante prijzen van eigenaar.

Maak gebruik van sociale media en uw eigen sociale netwerk. Wellicht is iemand die u kent, van plan om een pand te verkopen en/of kent iemand een bekende die vastgoed in de stille verkoop heeft. Maak kenbaar dat u op zoek bent.

Informatie off market vastgoed

Feit is dat off market eigendommen uitstekende vastgoedtransacties opleveren. Om een goede kans te hebben om succesvol te investeren, is het handig om verschillende strategieën met elkaar te combineren. Hoe breder uw vraag wordt uitgeworpen, hoe groter de kans dat u slaagt in uw missie. Samenwerken met een vastgoedadviseur die in de regio bekend is, vergroot de kans op succes. De adviseurs van Investment Builders zijn u van dienst met het zoeken en vinden van vastgoed dat voldoet aan de eisen die u aan een investering stelt. Maak een afspraak voor een adviesgesprek en laat ons weten wat we voor u kunnen doen. Binnen ons uitgebreide (inter)nationale netwerk is het vinden van off market vastgoed relatief eenvoudig. Bovendien zijn onze adviseurs vaak als een van de eersten op de hoogte van onroerend goed dat op korte termijn op de markt komt.

Off market vastgoed vinden – FAQ

Overzichten of advertenties over off market vastgoed zijn niet zomaar te vinden. Deze eigendommen worden zonder daar veel aandacht aan te geven verkocht en aan het pand zijn geen ‘te koop’ borden aangebracht. Rondvragen binnen uw netwerk van familie, kennissen en zakenrelaties is een manier om te weten welke panden buiten de markt om te koop staan.

Ja, vastgoedadviseurs hebben een netwerk van investeerders, makelaars, vastgoedfondsen en financiers waarbinnen rondvraag wordt gedaan naar off market vastgoed dat u aanspreekt. Vastgoedadviseurs weten als een van de eersten wanneer een pand te koop komt.

Nee, waar Funda bedoeld is om vastgoed onder de aandacht van zoveel mogelijk kopers te brengen is dat bij stille verkoop juist niet de bedoeling. Wel kunt op Funda kijken naar ‘binnenkort beschikbaar’. Misschien dat de verkoper al voor de definitieve plaatsing off market wil verkopen.

Het gebeurt dat verkopers via een off market strategie de interesse van kopers peilen. Als blijkt dat de vraag groot is, wordt het pand alsnog op de markt gebracht. De achterliggende gedachte hiervan is het aantal kopers dat elkaar overbiedt, waardoor de vraagprijs ruimschoots wordt overboden en het pand voor een hogere prijs wordt verkocht.

De off market vastgoed transactie is flexibel. U heeft tijd om due diligence onderzoek te (laten) doen en zo inzicht te krijgen in de actuele staat van onderhoud en eventuele gebreken of achterstallig onderhoud.

Het grootste verschil tussen een standaard vastgoeddeal en een off market transactie is het ontbreken van advertenties. Het eigenlijke verkooptraject verloopt grotendeels op dezelfde manier. Dat houdt in dat een notaris zorgt voor de juridische afwikkeling en de transactie aanmeldt bij het Kadaster.

Vastgoed dat actueel is, een gunstige ligging heeft en in goede staat van onderhoud verkeert, verkoopt meestal snel. Soms al voor dat een pand op de markt komt, zijn er geïnteresseerde kopers die een bod uitbrengen. Off market vastgoed kan snel verkopen, dit is afhankelijk van de vraag vanuit de markt.

Bij een stille verkoop is rechtstreekse benadering van de verkoper een optie. Wanneer u samenwerkt met een vastgoedadviseur, kunt u deze namens u contact laten opnemen met de verkoper en/of diens vertegenwoordiger.

Ja, omdat er vastgoedeigenaren zijn die geen plannen hebben om te verkopen, wekt u door uw vraag te stellen interesse. Het gebeurt dat eigenaren een pand verkopen, nadat ze op de interesse vanuit de markt zijn gewezen.