Skip to content Skip to footer

Wilt u meer weten over een off market woningen kopen of verkopen? De overspannen woningmarkt is door de pandemie nog meer onder druk komen te staan. Veel mensen versnellen de beslissing om een huis te kopen. Veranderende werkomstandigheden en de opmars van thuiswerken dragen hier aan bij. Met een vraag die vele malen groter is dan het aanbod, is het kopen van een betaalbare woning voor veel mensen een nachtmerrie. Leveren uw zoekopdrachten alleen maar een of twee vermeldingen op? Bent u al regelmatig overboden? Dat is waar off market woning en appartementen in het spel komen en u toch uw droomwoning vindt.

Off-market woning

Wat is een off market woning?

Off market woningen of vastgoed, zijn huizen en appartementen die niet zijn vermeld op vastgoedsites waar makelaars en adviseurs adverteren. Dit zijn onder andere woningen waarvan de eigenaar nog niet heeft besloten om te verkopen, huizen die eerder geadverteerd zijn maar die niet zijn verkocht of zelfs huizen die om privé redenen buiten de markt om te koop zijn. Off market vastgoed is een veel gezien verschijnsel in regio’s waar er sprake is van een verkopersmarkt, waar meer kopers dan verkopers zijn of waar minder onroerend goed beschikbaar is.

Buitenkansen woningen en appartementen

Kopers krijgen steeds vaker het advies om naar eigendommen in de stille verkoop te kijken. Als u weet naar welk type woning uw voorkeur uitgaat is het makkelijker om een deal te sluiten als een gelijkwaardig pand voorbijkomt. Kopers hebben als voordeel dat er minder concurrentie is en een biedingsoorlog bijna ondenkbaar is. Verkopers hebben als voordeel dat ze in de anonimiteit blijven en dat het niet openbaar bekend is dat ze een woning of appartement verkopen.

Zoeken en vinden off market vastgoed

Het lastige van het off market woningaanbod, is dat het niet makkelijk te vinden is. Deze woningen staan niet op Funda en niet in de etalage van een makelaar. Hoe vindt u dan vastgoed in de stille verkoop? Vastgoedadviseurs weten ruim vooraf dat een pand binnenkort in de verkoop komt. Het is mogelijk om daarvoor al een bod uit te brengen. Verkopers zien een openbare verkoop niet altijd zitten en besluiten om met u te onderhandelen over een eventuele verkoop. Daarnaast heeft een vastgoedadviseur een netwerk waarin uw vraag naar een passende woning of appartement rond kan gaan. Steeds vaker gebruiken woningzoekenden ook de methode om woningbezitters met een briefje te benaderen. In het briefje geeft iemand de interesse in de woning aan. Verkopers die nog niet weten dat ze willen verkopen, ontdekken op de manier de aantrekkingskracht van het huis.

Onderhandelingen en verkoop off market woonvastgoed

Van woning in de stille verkoop zijn weinig gegevens bekend. Het is niet altijd duidelijk welke vraagprijs een verkoper in gedachten heeft en/of deze ook echt wil verkopen. Bent u als koper geïnteresseerd in een woning in de stille verkoop? Breng een bod uit. Baseer uw bod op gelijkwaardig vastgoed in dezelfde omgeving en de bijhorende vraagprijs. Het gebrek aan concurrentie maakt het soms moeilijk om een bod te onderbouwen. Het is lastig om de waarde in te schatten. Een ander nadeel kan zijn dat een verkoper wel wil verkopen, maar eigenlijk geen prijs in gedachten heeft. Door samen te werken met een adviseur kan het verkoopproces vlotter verlopen. Het doen van een bod en het onderhandelen met een verkopende partij is bij een off market transactie flexibel en de kennis van een adviseur kan veel tijd besparen.

Zelfstandig of met hulp

Wanneer u geen gebruik maakt van de kennis en kunde van een adviseur, voert u zelfstandig de onderhandelingen. U moet in dat geval tijd hebben om onderzoek te verrichten naar het pand, bouwkundige rapportages en taxatierapporten moeten gemaakt en bekeken worden. Een adviseur neemt u in dat opzicht veel werk uit handen. Een adviseur heeft dagelijks met deze materie te maken en weet waar extra aandacht naar uit moet gaan en hoe de onderhandelingen het beste plaatsvinden.

Misverstanden off market vastgoed

Het kopen van een woning buiten de markt, hoeft niet te betekenen dat u geen gebruik maakt van de diensten van een vastgoedadviseur. Het is vaak de adviseur die weet welke woningen en/of appartementen off market te koop staan. Een off market vastgoedtransactie kan voor beide partijen een geweldige deal zijn, ook als u de onderhandelingen niet zelf doet, maar door een adviseur laat doen. Het (ver)kopen van een woning is emotioneel, vooral als het niet als een vastgoedbelegging is, maar om te gaan wonen. Bepaalde dingen kunnen uw inzicht beïnvloeden, het is belangrijk om voorzichtig te zijn en met open ogen de onderhandelingen in te gaan. Als dat niet het geval is, is het niet ondenkbaar dat u uiteindelijk te veel betaalt voor iets. Samenwerken met een adviseur heeft voor velen de voorkeur.

Succesvol off market een woning (ver)kopen

Niet iedere (ver)koper van woonvastgoed denkt in eerste instantie aan stille verkoop. Toch kan dit dé oplossing zijn. Buiten de markt heeft u meer uitgelezen kansen dan op de gebruikelijke vastgoedmarkt. Buiten de markt om kopen kan ook op een veiling gebeuren. Op een vastgoedveiling gaan panden onder de hamer die om wat voor reden dan ook niet in gebruikelijke verkoop komen. U kunt hier uw droomwoning vinden en toch maar beperkte concurrentie hebben. In vergelijking met een standaard vastgoedtransactie zijn de onderhandelingen bij stille verkoop flexibel. Verkopers hebben niet altijd evenveel haast en zijn kieskeurig met het ingaan op een bod of het starten van onderhandelingen. Zowel kopers als verkopers hebben buiten de markt vaak meer en/of sneller succes dan bij een andere transactie.

Laat u bijstaan door een adviseur

Gebruikmaken van de diensten van een vastgoedadviseur is op verschillende vlakken interessant. Zo heeft u tijd om na te denken over een (tegen)bod of voorwaarden. Zeker als onderhandelen niet uw dagelijkse bezigheid is, kan de kennis van een adviseur een meerwaarde zijn. Kies niet zomaar een adviseur, maar controleer of iemand inderdaad ervaring en kennis van zaken heeft. Daarbij let u op zaken als:

• Vastgoedmarkt waarin de adviseur actief is. Kan iemand aantonen dat off market vastgoed iets is waar ervaring mee is?
• Hoe is het zakelijke netwerk van een adviseur samengesteld?
• Welke ervaringen hebben anderen met de begeleiding en/of vertegenwoordiging?
• Kent een adviseur de regio waarin u zoekt?

Praat met een adviseur over de diensten die iemand aanbiedt. Welke zaken wilt u zelf doen of wilt u het volledige aan- of verkoopprijs door een adviseur laten doen, waarbij u uiteraard zelf de uiteindelijke beslissing neemt?

Kosten besparen off market vastgoed

Vastgoedtransacties verlopen niet altijd even vlot en zijn niet in alle gevallen succesvol. De drukte op de woningmarkt komt de situatie niet ten goede. Sommige kopers zijn letterlijk jaren bezig met het kopen van een betaalbare en geschikte woning. Off market rondkijken en kopen kan de zoveelste teleurstelling voorkomen. Het beperkte aantal kopers dat op de hoogte is van de verkoop is klein, terwijl de woning aansluit bij de woonwensen die u heeft. Onderhandelen met een verkoper kan rechtstreeks of met een adviseur. De korte lijnen maken snel handelen mogelijk. Weten hoeveel geld u te besteden heeft en daar vlot over beschikken is voor de verkopende partij aantrekkelijk. Veel koopovereenkomsten zijn ‘onder voorbehoud’ van financiering. De verkoop kan afketsen op het niet krijgen van de financiering. Vraag informatie aan de experts van Investment Builders. Samen (ver)kopen we uw woning off market.

Off market woning – FAQ

Verkopers die besluiten hun woning buiten de markt te verkopen, zijn vaak uit op een snelle of onderhandse verkoop. Vastgoed dat onmiddellijke verkoop nodig heeft, moet snel verkocht worden dat is belangrijker dan de verkoopprijs. Daarnaast zijn privacy en familie omstandigheden redenen om voor off market te kiezen.

Wanneer uw vastgoedadviseur een sterk kopers- of investeerdersnetwerk heeft kan off market verkopen ideaal zijn voor een snelle, aantrekkelijke vastgoeddeal. Dit kan leiden tot een kortere afwikkelingsperiode en een hogere verkoopprijs. Zelfstandig off market verkopen kan het doel missen. Het succes van de verkoop hangt af van de manier waarop de onderhandelingen verlopen.

De zwakke punten van een vastgoedveiling zijn dat de marktwaarde van de woning ter plaatse wordt bepaald. Er is geen garantie dat uw eigendom succesvol wordt verkocht en de marketingkosten zijn hoger. Als de woning op de veiling wordt verkocht heeft u te maken met soms hoge bijkomende veilingkosten.

Het kopen van vastgoed op een veiling betekent over het algemeen dat u te maken heeft met behoorlijke concurrentie. Vooral onroerend goed waar veel vraag naar is, is aan concurrentie onderhavig. Dit kan het moeilijker maken om de woning met succes te kopen tegen de door u gewenste prijs. Vooral als andere bieders hogere biedingen uitbrengen kan dit teleurstellend zijn.

De verkoper kan zich op elk moment terugtrekken zolang niet wordt voldaan aan de voorwaarden van de overeenkomst. Pas nadat beide partijen de verkoopovereenkomst hebben getekend is het document juridisch bindend.

Niemand kan u dwingen uw woning te verkopen. Maak als u al een overeenkomst met een makelaar heeft getekend, kan deze de gemaakte kosten in rekening brengen.

De manier waarop het pand onder de aandacht van potentiële kopers wordt gebracht verschilt. Off market vastgoed krijgt geen aandacht en is niet als te koop zijnde herkenbaar. Online advertenties of listings worden niet gedaan. Slechts een beperkt aantal potentiële kopers weet van de verkoop af. Dit in tegenstelling tot reguliere verkoop, waarbij alle verkoopkanalen ingeschakeld worden om de woning onder de aandacht van kopers te brengen.

Woningen en appartementen kennen een grotere vraag dan dat het aanbod is. Dat betekent dat er nauwelijks woningen zijn die voor een lagere prijs dan de vraagprijs verkocht worden. Een enkele keer kan bij een off market deal de prijs laag zijn. Een verkoper heeft in dat geval vaak baat bij een snelle verkoop en de prijs is van minder belang. Onderhandelen kan altijd. Afhankelijk van de onderhandelingstechniek en de verwachting van een verkoper blijft de uiteindelijke prijs binnen de perken, zonder dat er ruim overboden wordt.

Voordat het afsluitende papierwerk van de verkoopovereenkomst van een woning is ondertekend, kan een verkoper zich bedenken.

Net zoals bij een gebruikelijke woningverkoop is het een notaris die de nodige overeenkomsten opmaakt en indient bij de diverse instanties. Pas als beide partijen de overeenkomst ondertekend hebben is er sprake van een definitieve (ver)koop van de woning.

In principe staat het iedereen die op de hoogte is van de verkoop, vrij om een bod uit te brengen. Het is aan de verkoper om hier wel of niet op in te gaan. Het kan soms enige tijd duren voordat een verkoper een reactie geeft op de biedingen die gedaan worden.

Iedereen is bekend met de reguliere woningmarkt. Woningen die off market of stil verkocht worden zijn niets nieuws. Het aantal off market verkopen neemt al jaren gestaag toe. Het is interessant voor (ver)kopers die op de reguliere markt niet vinden wat ze zoeken of die door overbiedingen geen woning kunnen kopen. Bij een off market verkoop heeft u te maken met aanmerkelijk minder concurrentie en met het juiste bod is de kans groot dat u slaagt in uw doel.

Het afwijzen van een bod is legaal, zolang u het maar om de juiste redenen doet. Als verkoper mag u niet discrimineren en is het niet toegestaan om te weigeren uw huis te verkopen aan bijvoorbeeld iemand die een ander geloof heeft dan u.