Waarom onroerend goed verkopen zonder makelaar?
Verkoopmakelaars verdienen commissie op de verkoop van uw eigendom. Verkopen zonder makelaar bespaart geld, afhankelijk van de verkoopprijs van het pand. Opvallend is dat huizen die direct van eigenaar te koop zijn relatief snel verkopen, vaak binnen 2 tot 4 weken. Vaak gaat onroerend goed dat door eigenaar wordt verkocht naar persoonlijke kennissen, zoals familie, vrienden, collega’s, buren en zelfs vastgoedinvesteerders. Deze deals worden sneller gesloten dan bij een traditionele onroerend goed verkoop waar een makelaar bij betrokken is.
De keerzijde van verkopen zonder makelaar
Hoewel u geld bespaart door een commissie te vermijden, verkoopt u het pand misschien voor een lager bedrag dan de vraagprijs die u in gedachten heeft. Een ander nadeel van verkopen zonder makelaar is dat u zelf verantwoordelijk bent voor het op de markt brengen van het pand. De advertenties, het coördineren van bezichtigingen, het pand verkoop klaar maken, het onderhandelen over de prijs en verkoopvoorwaarden en uiteindelijk het sluiten van de transactie. Onroerend goed makelaars doen dit werk voor u. Besluit u zonder makelaar te verkopen, dan komt al dit werk op uw bord terecht.
De waarde van vastgoed bepalen
Een van de belangrijkste zaken bij het verkopen van onroerend goed, is de waarde van het pand bepalen. Het komt helaas regelmatig voor dat bij een vastgoedtransactie zonder makelaar een pand te snel verkocht wordt, omdat de vraagprijs onder de marktwaarde ligt. Daar staat tegenover dat het ook gebeurt dat een pand lang op de markt blijft, omdat de vraagprijs te hoog is. Sommige vastgoedwebsites hebben ingebouwde tools die, op basis van de gegevens die u invoert, de waarde van uw eigendom schatten. Deze ‘taxaties’ zijn niet allemaal even betrouwbaar of nauwkeurig. Het kan de moeite waard zijn om een taxateur in te schakelen en zo de waarde te laten bepalen.
Energielabel aanvragen
Bij het verkopen van onroerend goed is het verplicht om een energielabel te leveren. Verkoopt u zonder makelaar? U moet in dat geval zelf een energielabel aanvragen. De vraag naar energielabels is groot. Begin op tijd met het zoeken van een energieadviseur. De wachttijd loopt uiteen van enkele weken tot een paar maanden. Feit is dat u het energielabel nodig heeft bij de verkoop van het pand. Het energielabel vertelt een potentiële koper meer over de isolatiewaarde en dus de energiezuinigheid van het pand. Hoe hoger het label, hoe energiezuiniger het pand. Wilt u een hoger energielabel krijgen? Het nemen van bepaalde maatregelen maakt dit mogelijk. Uiteraard heeft u hiervoor kennis voor nodig. Hulp inschakelen van een specialist is in dat geval nodig.
Vastgoed verkoopklaar maken
Een van de belangrijke stappen bij het verkopen van vastgoed is het verkoopklaar maken van het pand. Ruim op, maak schoon, voltooi alle onvoltooide projecten en reparaties. Hoewel het pand voor u misschien perfect aanvoelt, zullen kopers uw smaak niet altijd waarderen. Door het pand zo neutraal mogelijk en up-to-date te houden, met beperkte persoonlijke bezittingen zoals foto’s vergroot u de kans op een bod. Voordat u uw eigendom op de markt brengt, zorgt u ervoor dat u van elke kamer tenminste een foto van hoge kwaliteit heeft. Het kan de moeite waard zijn om een professionele fotograaf in te huren. Maak ook een goed geschreven samenvatting van het pand. Kijk naar andere advertenties in uw beurt en lees hoe deze omschrijvingen in elkaar zitten. Zodra u dit heeft gedaan, is het tijd om met de marketing en publiciteit te beginnen.
Bezichtigingen coördineren
Nadat u de marketing campagne bent gestart, zullen geïnteresseerden contact met u opnemen voor een bezichtiging. Bedenk vooraf hoe u dit coördineert. Dit kan intensief zijn. Zeker nu de woningmarkt nog altijd overspannen is en u met een goede promotiecampagne veel interesse mag verwachten. Zonder makelaar betekent dat u zelf de bezichtiging plant en begeleidt. Niet iedere verkoper vindt het prettig om onbekenden door hun eigendom te laten wandelen.
Onderhandelen
Bij een traditionele vastgoedtransactie is de makelaar veelal degene die verantwoordelijk is voor het voeren van de onderhandelingen met de koper, of de aankoopmakelaar. Verkoopt u zonder makelaar? Het is praktisch om vooraf uw onderhandelingsvaardigheden op te frissen. Zo zorgt u ervoor dat u de best mogelijke prijs of voorwaarden krijgt. Goed om te weten is dat het gebruikelijk is voor een makelaar om het voorlopige koopcontract samen te stellen. Hierin staan de rechten en plichten van zowel de koper als verkoper. Zonder makelaar bent u hier zelf verantwoordelijk voor. Bedenk uzelf dat een klein foutje vergaande gevolgen kan hebben. Klaagt de koper naderhand over verborgen gebreken? U moet stevig in uw schoenen staan en over juridische kennis beschikken.
Onroerend goed overdragen
Na het ondertekenen van het voorlopige koopcontract en het rekening houden met eventueel ontbindende voorwaarden, zoals het rondkrijgen van de financiering door de koper, maakt u een afspraak bij een notaris. Doorgaans is het de koper die een notaris kiest voor het opmaken van een eventuele hypotheekakte en de leveringsakte. De notaris stelt de leveringsakte op die door beide partijen is ondertekend. Vervolgens betaalt de koper de overeengekomen koopsom. De notaris lost een hypotheek af. Dit is het moment dat u de sleutels aan de koper overhandigt en de koop officieel rond is.
Advies onroerend goed verkopen
Verkoopt u vastgoed zonder makelaar, maar kunt u bij bepaalde zaken advies gebruiken? Neem contact op met Investment Builders. Onze adviseurs hebben jarenlange ervaring in de vastgoedsector en weten hoe een vastgoedtransactie met gunstige voorwaarden en een goede verkoopprijs beklonken wordt. Ook voor advies bij een voorlopig koopcontract zijn we u van dienst. Laat ons weten wat we voor u kunnen betekenen. Vul het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op.
Onroerend goed verkopen zonder makelaar - FAQ
1. Kan ik vastgoed zonder makelaar verkopen?
Ja, het is niet verplicht om gebruik te maken van een makelaarskantoor bij het (ver)kopen van onroerend goed. Met de huidige online mogelijkheden en hulpmiddelen besluit een toenemend aantal huizenbezitters om zonder tussenkomst van een makelaar vastgoed te koop aan te bieden.
2. Bespaar ik geld als ik onroerend goed zonder makelaar verkoop?
Samenwerken met een makelaar kost geld. Bij een succesvolle verkoop betaalt u commissie en daarnaast zijn er kosten die u betaald voor promotie, advertenties en andere verkoop gerelateerde kosten.
3. Hoelang duurt het om onroerend goed te verkopen?
Momenteel is er sprake van een kopersmarkt. De vraag naar betaalbaar vastgoed is groter dan het actuele aanbod. Woningen en appartementen staan zelden lang te koop en met een goede voorbereiding kunt u residentieel vastgoed binnen een paar weken verkopen.
4. Hoeveel bezichtigingen vinden er gemiddeld plaats bij verkoop van woonvastgoed?
Afhankelijk van de locatie, samenstelling van de woonwijk en de aanwezige voorzieningen en faciliteiten wordt een woning gemiddeld negen maal bezichtigd voordat het tot een succesvolle verkoop komt.
5. Is overbieden normaal?
Overbieden is iets wat tegenwoordig vaak gebeurt. De concurrentie tussen kandidaat-kopers is groot en dit leidt regelmatig tot een zogenaamde ‘biedingsoorlog’. Het overbieden van de vraagprijs is voor u als verkoper gunstig, het levert een hogere verkoopprijs op.
6. Kan ik zonder makelaar off market verkopen?
Ja. Off market verkopen zonder advertenties kan zonder makelaar. Maak de verkoop binnen uw netwerk kenbaar, of kies voor samenwerking met een adviseur die een zakelijk netwerk van kandidaat-kopers heeft. Off market gebeuren overbiedingen zelden en heeft u met een beperkt aantal kopers te maken. Onderhandelingen verlopen op rustige manier en vaak hebben kandidaat-kopers een budget beschikbaar, zodat ze snel kunnen handelen.
7. Is onroerend goed verkopen zonder makelaar legaal?
Ja. Het is immers een notaris die de akte van levering en hypotheekakte opstelt en aanmeld bij de openbare registers van het Kadaster. Een makelaar is een tussenpersoon die werkzaamheden uitvoert bij het aan- en/of verkopen van onroerend goed. Het is niet verplicht om gebruik te maken van de diensten die een makelaar aanbiedt.
8. Waarom werken veel verkopers samen met een makelaar?
Niet iedereen heeft ervaring met vastgoedtransacties. De kennis en ervaring van een makelaar neemt veel zorgen uit handen. Het is makkelijk om de transactie door een makelaar te laten begeleiden, datzelfde geldt voor het onderhandelen met kandidaat-kopers en het opmaken van een voorlopige koopovereenkomst.
9. Kan ik tijdens het verkoopproces afzien van verdere dienstverlening door een ingeschakelde makelaar?
De dienstverlening van een ingehuurde makelaar is niet gratis. Als de samenwerking tussentijds wordt beëindigd zijn daar dikwijls kosten aan verbonden. Kijk wat deze kosten zijn en wat de verdere voorwaarden zijn voor het beëindigen van de samenwerking.
10. Heeft de makelaar invloed op de vraagprijs?
Nee, u bepaald zelf de vraagprijs. Een makelaar kan u hierin adviseren, maar geeft geen doorslaggevende stem. Laat de vraagprijs afhangen van de getaxeerde waarde en verkoopprijzen van gelijkwaardige woningen die recent in uw omgeving zijn verkocht.