Skip to content Skip to footer
Wilt u onroerend goed verkopen? Aan het verkopen van onroerend goed zijn haken en ogen verbonden. Dit geldt zowel voor residentieel als commercieel of bedrijfsmatig vastgoed. Verschillende zaken hebben aandacht nodig en welke verkoopstrategie past het beste bij het onroerend goed dat u verkoopt? Door op tijd advies in te winnen, weet u alles over onroerend goed verkopen en de manier waarop u dit succesvol doet.
Onroerend goed verkopen

Voorbereiding onroerend goed verkopen

Stelt dat u het besluit heeft genomen om een woning of bedrijfspand te verkopen. Wat dan? Hoe pakt u dit aan? Bij de verkoop van onroerend komt er veel op u af en dat begint al in de aanvangsfase. Nog voordat u het pand herkenbaar te koop heeft gezet, zijn er facetten zoals een verkoopstrategie, advertentieplan en vraagprijs die uw aandacht vragen. Met het volgen van een stappenplan houdt u overzicht en bent u voorbereidt als zich een geïnteresseerde koper meldt.

Bepalen van de vraagprijs

Een van de moeilijkste vragen is voor welke prijs u het onroerend goed te koop aanbiedt. Een te hoge vraagprijs staat een snelle verkoop in de weg, terwijl een te lage prijs ten koste van het rendement gaat. Bedenk dat de vraagprijs iets anders is dan de waarde van het pand. Laat het pand door een onafhankelijke taxateur op waarde schatten en betrek het rapport in de vraagprijs. Daarnaast spelen zaken als het energielabel, staat van onderhoud, verwarmingsinstallaties en de oppervlakte van het pand een rol bij het bepalen van de vraagprijs.

Verkoopstrategie bepalen

Geeft u de voorkeur aan vrije verkoop of verkoopt u het pand liever off market? Om het pand onder de aandacht van een grote groep potentiële kopers te brengen, is meer nodig dan het bekende ‘te koop’ bord. Onroerend goed in de vrije verkoop staat onder meer op vastgoedwebsites zoals Funda en Jaap. Het is een bekend gegeven dat kopers hun zoektocht naar een woning of bedrijfspand op een van deze sites beginnen. Wees voorbereid op reacties en mensen die het pand willen bezoeken. Ziet u deze manier van verkopen niet zitten of wilt u dat de verkoop niet bij het grote publiek bekend is? Off market verkopen houdt het aantal geïnteresseerde kopers klein. Hiermee voorkomt u dat u in een biedingsoorlog terecht komt.

Vastgoed verkoopklaar maken

Het plan om vastgoed te verkopen, stelt u in staat om eventueel achterstallig onderhoud alsnog uit te voeren. Ruim het pand op, soms kan een likje verf wonderen verrichten. Zorg ervoor dat het pand er onderhouden en opgeruimd uitziet. Niet iedere koper kan door ‘een chaotische indeling’ heen kijken. U bepaalt zelf wat bezoekers tijdens een bezichtiging zien. Haal persoonlijke bezittingen zoveel mogelijk weg. Een neutrale uitstraling is belangrijk.

Bezichtigingen plannen

Niet iedere verkoper stelt bezichtigingen op prijs. Het rondwandelen en rondsnuffelen van onbekenden in uw woning voelt als een inbreuk op uw privacy. Vooral als u een pand publiekelijk verkoop, moet u rekening houden met regelmatige bezichtigingen. Eventueel plant u samen met de vastgoedadviseur een open dag. Voelt u weinig voor deze aanpak? In de stille verkoop is het aantal geïnteresseerde kopers beperkt en datzelfde geldt voor de bezichtigingen. In overleg leidt de vastgoedadviseur de kopers door het pand, zonder dat u daarbij aanwezig bent. Kopers voelen zich vrijer en stellen eerder vragen over het pand aan de adviseur.

Verkoop onderhandelingen

Als u een bod ontvangt, staat het u vrij om hierop te reageren. U bent niet verplicht het pand te verkopen aan een koper die de vraagprijs of hoger biedt. Het is zelfs mogelijk om met meerdere kopers tegelijkertijd te onderhandelen. U moet hier overigens wel melding van maken. Afhankelijk van de verkoopstrategie en het aantal biedingen dat u ontvangt, is het soms lastig om te bepalen met welke koper u de beste vastgoedtransactie sluit. Vooral als de koper een particulier is, zal de verkoop doorgaan onder voorbehoud van financiering. Krijgt de koper de financiering niet rond, dan ketst de verkoop af. Onderhandelen met een koper kunt u zelf en direct doen of u besteedt dit uit aan uw vastgoedadviseur.

Koopovereenkomst

Wanneer u met de koper overeenstemming bereikt over de prijs, ontbindende voorwaarden en de opleverdatum, dan worden deze afspraken vastgelegd in de koopovereenkomst. Er is op dat moment nog geen sprake van een definitieve koop. Na het ondertekenen van de koopovereenkomst is er een wettelijke bedenktijd van drie dagen, waarin de koper zonder opgaaf van reden de koop kan ontbinden. Deze bedenktijd gaat in zodra de koper een kopie van de ondertekende overeenkomst heeft ontvangen. De notaris stelt een zogenaamde akte van levering samen en meldt de verkoop aan bij instanties zoals het Kadaster.

Vastgoed verkopen

De Nederlandse woningmarkt is oververhit. Woningen die te koop komen, staan alleen maar een korte tijd te koop. Panden zijn soms al verkocht, nog voordat een verkoopbord in de tuin is geplaatst. De vraag van kopers is vele malen groter dan het beschikbare aanbod. Als verkoper kunt u hier uw voordeel meedoen. Het is allang niet vreemd meer dat een vraagprijs direct wordt overboden. En dat overbieden gaat met duizenden euro’s tegelijk. Al klinkt dat mooi, het is niet nodig om het vastgoed aan de hoogste bieder te verkopen. Biedingsoorlogen zijn iets waar u misschien liever in verzeilt raakt. Met een verkoopstrategie en een plan van aanpak volgt u uw eigen uitgestippelde weg om vastgoed te verkopen.

Informatie vastgoedadviseur

Wilt u vastgoed verkopen, maar heeft u weinig ervaring in het onderhandelen met kopers? Of heeft u geen zin om de bezichtigingen te begeleiden? Investment Builders bestaat uit een team van ervaren en professionele vastgoedexperts die samen met u of namens u het verkooptraject doorlopen. We stellen samen met u een plan van aanpak op en nemen de verschillende verkoopstrategieën door. Bent u benieuwd wat we voor u kunnen doen en op welke manier uw vastgoed het beste verkocht kan worden? Vul het contactformulier in of stuur een e-mail naar info@investmentbuilders.nl en stel de vragen die u heeft. We nemen zo snel mogelijk contact met u op voor het plannen van een afspraak.

Onroerend goed verkopen – FAQ

Afhankelijk van de manier waarop u verkoopt, kost een vastgoedtransactie geldt. Werkt u samen met een makelaar en wordt uw pand op de traditionele, open manier verkocht dan betaald u naast commissie de kosten voor advertenties en publicaties. Om op deze kosten te besparen is een verkoop buiten de markt een interessant alternatief.

Buiten de markt verkopen betekent dat er geen advertenties worden gemaakt. Het is bij het brede publiek niet bekend dat een pand te koop staat. Dat houdt het aantal kandidaat-kopers klein, maar de kopers die reageren hebben dan ook de bedoeling om een bod uit te brengen en onderhandelingen te starten. Off market vastgoed voorkomt dat u te maken krijgt met overbiedingen, concurrentie onder geïnteresseerde kopers en een gestage stroom van bezoekers die door uw eigendom lopen.

Nee, onroerend goed stil verkopen kan zowel door particuliere als zakelijke vastgoedeigenaren. De strategie is om verschillende redenen interessant en stelt u in staat op rustige manier uw eigendom te verkopen.

Woningeigenaren die hun eigendom verkopen, betalen met het geld van de verkoop eerst de hypotheekverstrekker en de transactiekosten. Het bedrag dat overblijft, is winst en kan voor alles gebruikt worden. Veel kopers gebruiken het winstbedrag als aanbetaling voor een nieuwe woning.

De ene transactie gaat sneller dan de andere. Gemiddeld duurt het verkoopproces 6 tot 8 weken en pas bij de definitieve afwikkeling bij de notaris ontvangt u de verkoopsom en worden de sleutels overhandigd.

De notaris is degene die de akte van levering en hypotheekakte opmaakt. Zonder deze akte(s) is er geen juridisch bindende overeenkomst. De notaris meldt de akte(s) aan bij de registers van het Kadaster.

Een bod op onroerend goed kan ingetrokken of gewijzigd worden tot aan de uitwisseling van de contracten. Als de contracten zijn getekend is er sprake van een juridisch bindende overeenkomst. De voorwaarden die in deze contracten zijn opgenomen, zijn bindend voor zowel de koper als verkoper.

Zonder dat een juridisch bindende overeenkomst is ondertekend, kan een van beide partijen van de verkoop afzien. Dit kan zonder opgaaf van reden en zonder verdere gevolgen.

Nee, u bent niet verplicht op een bod te reageren.

Onderhandelen met een kandidaat-koper kunt u zelfstandig doen, maar u kunt hiervoor ook samenwerken met een vastgoedadviseur. Een adviseur werkt dagelijks met vastgoedtransacties en heeft ervaring met onderhandelen. Wat een adviseur niet doet, is het nemen van een beslissing over een uitgebracht bod, dat doet u altijd zelf.