Skip to content Skip to footer

Is een pand met huurder verkopen mogelijk? Het is een veelgestelde vraag van vastgoedeigenaren die een verhuurd pand willen verkopen. Als verhuurder van een pand of bedrijfsruimte komt u soms in de situatie dat verkoop beter of noodzakelijk is. Niet alle potentiële kopers hebben interesse in het kopen van een pand met een huurder. Al snel ontstaat dan de vraag of een pand met huurder verkopen zomaar mogelijk is. Uitzetten is niet eenvoudig en het enige wat dan rest is een investeerder te zoeken die het pand koopt en de huurovereenkomst overneemt.

Koop breekt geen huur bij een pand met huurder verkopen

Bij de huur en verhuur van vastgoed geldt de algemene regel dat koop geen huur breekt. Kort gezegd bepaalt deze regel dat bij verkoop van een verhuurd pand, de huurovereenkomst door de nieuwe eigenaar tegen dezelfde voorwaarden wordt overgenomen. Het enige dat zich wijzigt in de huurovereenkomst is de naam van de verhuurder. Bestaande rechten en verplichtingen gaan over van verkoper op koper. Deze regel beschermt een huurder tegen zogenaamd ‘verlies van huurgenot’ door verkoop van het gehuurde pand. Goed om te weten is dat de regel van ‘koop geen huur breekt’, niet alleen van toepassing is op de verkoop van een pand. Ook overdracht van recht van vruchtgebruik, erfpacht en opstal vallen hieronder. Koop breekt geen huur is vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek.

Huurders uitzetten

Als u van plan bent een verhuurd pand te verkopen, is dat geen geldige reden om een huurovereenkomst van onbepaalde tijd op te zeggen. Het is niet mogelijk om een huurder die aan de huurverplichting voldoet, zomaar op straat te zetten. Verkoop van het pand is mogelijk maar dan wel met de huurder. Het oorspronkelijke huurcontract loopt verder. Dat wil niet zeggen dat alle gemaakte afspraken uit de huurovereenkomst overgaan op de nieuwe eigenaar. Het betreft alleen afspraken die verband houden met het gebruik van het pand tegen een door de huurder te betalen vergoeding of tegenprestatie. Dit is het kernbeding. Eventueel aanvullende afspraken vallen hier buiten. Als verhuurder is het mogelijk om de ontbinding van de huurovereenkomst onder aandacht van de rechter te brengen. Heeft u een dringende, meestal financiële reden dan kan een rechter meegaan in uw denkwijze. Dit gebeurt echter zelden.

Verhuurd pand stil verkopen

De beste methode om een pand met huurders te verkopen is door off market te gaan. Vastgoed buiten de markt verkopen, gaat niet via de openbare kanalen. Advertenties op online vastgoedsites ontbreken en voor de buitenwereld is het niet zichtbaar dat een pand te koop staat. Interesse van vastgoedinvesteerders in verhuurde panden is behoorlijk groot, en de kans dat u uw pand snel verkoopt is realistisch. Vaak is het een kwestie van het vinden van de juiste weg. Als u snel wilt verkopen, overweeg dan gebruik te maken van de ervaring van een vastgoedadviseur. Investment Builders bestaat uit een team van ervaren vastgoedexperts. Binnen onze onderneming is jarenlange ervaring met off market vastgoedtransacties en onze specialisten laten u kennismaken met investeerders die u pand met huurder willen kopen.

Vlotte verkoop, weinig concurrentie

De interesse van investeerders in verhuurvastgoed gaat verder dan de traditionele woning of appartement. Alle soorten panden hebben de interesse. Zowel verhuurde kantoor- als winkelpanden, horecagebouwen, leegstaande en vervallen panden, bedrijfsruimtes, winkelcentra als zorgvastgoed komt voor verkoop in aanmerking. Investment Builders realiseert samen met u een snelle verkoop, waarbij u verkoopt tegen de juiste voorwaarden en de beste verkoopprijs. Een van de voordelen van stille verkoop is, dat er nauwelijks concurrentie is van geïnteresseerder kopers. U bepaalt zelf welk bod aantrekkelijk is en met welke kandidaat koper u wilt onderhandelen over de voorwaarden. Vastgoedinvesteerders weten welk bedrag ze te besteden hebben en zijn niet afhankelijk van het krijgen van een financiering of hypotheek. Een snelle transactie is mogelijk.

Inspraak huurder

Of en wanneer u een huurder op de hoogte brengt van de (voorgenomen) verkoop, hangt af van de situatie. U wilt niet dat een huurder er via via achter komt dat het gehuurde pand wordt verkocht. Off market vastgoedtransacties vinden meestal plaats zonder dat er enige aandacht aan de verkoop wordt besteed. Het pand wisselt geruisloos van eigenaar. De koper neemt de bestaande huurovereenkomst over. Het enige wat voor huurder wisselt zijn het rekeningnummer en de tenaamstelling daarvan om de huur te betalen. U heeft geen toestemming nodig van een huurder om te verkopen. Zeker niet als de nieuwe eigenaar de bestaande huur overneemt. In overleg met de vastgoedadviseur beslist u wanneer en hoe u een huurder op de hoogte brengt van uw voornemen.

Bezichtigingen

Net zoals bij een traditionele vastgoedverkoop zal een investeerder het pand willen bezichtigen voor het uitbrengen van een bod. In dat opzicht is het verstandig om de huurder te informeren en deze de keuze te geven om wel of niet bij de bezichtiging aanwezig te zijn. Een kandidaat koper kijkt naar de staat van onderhoud, de omgeving en aanwezige voorzieningen en faciliteiten. Als verkoper hoeft u niet bij de bezichtiging aanwezig te zijn. Investment Builders organiseert en begeleidt de bezichtiging namens u. Kopers hebben de verkoopbrochure gezien, waarin samengevat alle details van het pand zijn opgenomen. Een bezichtiging is om te beoordelen of de omschrijving met de realiteit overeenkomt. Na een succesvolle bezichtiging volgt dikwijls een bod en kunt u de onderhandelingen starten.

Adviesgesprek pand in verhuurde staat verkopen

Heeft u vastgoed verhuurd, maar wilt u een pand verkopen? Het is niet onmogelijk om een pand in verhuurde staat te verkopen. Er zijn investeerders en beleggers die specifiek zoeken naar dit soort vastgoed en de bestaande huurovereenkomst van u overnemen. Als u niet eerder een pand in verhuurde staat heeft verkocht, kan het vinden van een koper ingewikkeld zijn. Investment Builders is u hierbij graag van dienst. Onze adviseurs lichten de mogelijkheden toe tijdens een adviesgesprek. We brengen uw pand onder de aandacht van vastgoedinvesteerders binnen ons zakelijke netwerk, en begeleiden het volledige verkooptraject. Meer weten? Stuur een e-mail naar info@investmentbuilders.nl of vul het contactformulier in. We nemen zo snel mogelijk contact met u op.