Skip to content Skip to footer

Zoekt u een projectontwikkelaar Rotterdam? Van grote appartementencomplexen en sportstadions tot kantoorgebouwen en woonprojecten. Projectontwikkelaars helpen de toekomst vorm te geven. Het kiezen van de juiste keuze voor uw investering vereist due diligence, een duidelijke strategie en een projectontwikkelaar Rotterdam die gespecialiseerd is in uw vakgebied. Om een goed onderbouwde beslissing te nemen is het vooronderzoek dat u doet van belang.

Projectontwikkelaar Rotterdam

Wat kan een projectontwikkelaar Rotterdam voor u betekenen?

Een projectontwikkelaar helpt bij het ontwerpen, bouwen, behouden of renoveren van commerciële, industriële en residentiële vastgoedprojecten. Niet alleen is een projectontwikkelaar belast met het ontwerpen van bouwconstructies, ervaren kantoren bieden dikwijls diensten aan na het voltooien van het project. Voorbeelden hiervan zijn onderhoud van het pand en vastgoedbeheer. Projecten hebben vaak een ding gemeen en dat is dat ze vanaf de grond worden ontwikkeld en opgebouwd. Dit kan zijn op een braakliggend terrein of bij bestaande bouw. Van oudsher bekende fabriekspanden worden hergebruikt voor nieuw ontwikkelde projecten, zoals betaalbare woonruimte en bedrijfsruimtes voor startups. Iedere vorm van vastgoed ondergaat een planningsfase waarin projecten worden beoordeeld op basis van levensvatbaarheid en het beschikbare budget.

Expertise beschikbaar stellen

Afhankelijk van het soort vastgoed dat u laat ontwikkelen, stelt een projectontwikkelaar expertise en ervaring ter beschikking. U krijgt hulp bij ingewikkelde vergunningsaanvragen, logistieke kwesties en bij het inspelen op problemen die zich na de oplevering voordoen. Van vastgoedontwikkeling tot landschapsarchitectuur en van vastgoedbeheer tot vastgoedonderhoud. Een projectontwikkelaar biedt gestroomlijnde vastgoedoplossingen voor eigendommen in alle soorten en maten.

Voordelen van samenwerken met een projectontwikkelaar

Wanneer u overweegt een projectontwikkelaar te benaderen voor het ontwikkelen van een vastgoedproject, denk dan aan de voordelen waar u op handige manier gebruik van maakt:

• Ervaring. Projectontwikkelaars zijn bekend met het plannen, aanvragen van vergunningen, het lezen van bestemmingsplannen en juridische zaken die vastgoed gerelateerd zijn.
• Netwerk. Een projectontwikkelaar heeft talloze zakelijke connecties en relaties. Samen met individuele bekwaamheid helpt dat bij het creëren van een uitgebreide kennis en middelen die u anders niet zou hebben.
• Financiering. Sommige zakelijke relaties hebben toegang tot financiering, overheidssubsidies om het project makkelijker te maken. Projectontwikkelaars hebben ervaring met het oplossen van allerlei problemen die aan het project gerelateerd zijn.

Aandachtspunten bij het kiezen van een projectontwikkelaar

Bij het selecteren van een projectontwikkelaar zijn er enkele dingen om in gedachten te houden. Door aan de volgende punten extra aandacht te besteden, wordt het nemen van een beslissing eenvoudiger:

• Vlak van expertise. Iedere projectontwikkelaar heeft een eigen expertise. Deze kennis is cruciaal voor het succes van een project. Bij het plannen van een wooncomplex zoekt u samenwerking met een bedrijf dat hier aantoonbare ervaring mee heeft. Samenwerken met een industrieel gerichte projectontwikkelaar kan de verkeerde keuze zijn.
• Sterke en zwakke punten. Van de keuze van grond tot het werven van kapitaal, elke projectontwikkelaar heeft sterke en zwakke punten waarvan u niet alleen op de hoogte moet zin. Het is ook handig om op deze punten in te spelen en uw voordeel te doen.
• Omvang en reikwijdte. Denk na over de toekomst. Is het een eenmalige samenwerking of heeft u meerdere toekomstplannen?

Kosten van een vastgoedontwikkelaar

Een van de belangrijkste stukjes van de puzzel die u aan het oplossen bent, is misschien wel de allerbelangrijkste: de kosten die een projectontwikkelaar in rekening brengt. Een vastgoedontwikkelaar heeft veel kapitaal nodig om een project van welke omvang dan ook te voltooien. Het is dikwijls niet mogelijk om een nauwkeurige prijsopgave te geven voor het project. Afhankelijk van de omvang en locatie van het project moet u rekening houden met significante kosten. De enorme hoeveelheid werk die in een vastgoedontwikkelingsproject zit, vereist een groot en gezond budget.

Beleggen in een vastgoedfonds

Als alternatief om betrokken te zijn bij projectontwikkeling, zonder dat u aansprakelijk bent is door te investeren in een vastgoedfonds. Door deze investering bent u indirect betrokken bij een projectontwikkelaar. Het grote verschil is dat u de gekochte aandelen op elk moment weer van de hand kunt doen. Deze vorm van vastgoedbeleggen is voor investeerders, maar ook particuliere beleggers interessant. Dit vanwege het gemak van toegang en diversificatie.

Kies een projectontwikkelaar in Rotterdam die bij u past

Het is makkelijk om te denken bij het bouwen van een wooncomplex, ‘ze’ vanzelf komen. Ze zijn in dat geval de huurders. Maar wie beheert het gebouw en wie houdt toezicht tijdens de bouw van het project? Bij het zoeken van een samenwerkingspartner is het van cruciaal om de capaciteiten te kennen. Vooral als u op zoek bent naar een kant-en-klare investering is het goed om vooraf te weten wat een projectontwikkelaar niet kan en welke services niet verleend worden.

Omvang van het bedrijf

De bedrijfsgrootte is van belang als het gaat om vastgoedontwikkelaars. Grotere bedrijven hebben robuuste budgetten, waardoor u een potentiële toegang tot kapitaal heeft. Dit via zakelijke relaties of door de projectontwikkelaar zelf. Kleinere bedrijven zijn voordeliger en hebben een solide verbinding met de plaatselijke gemeente of regio waar ze gevestigd zijn. Dit kan betekenen dat de onderneming een niche heeft voor vastgoedontwikkeling, waardoor het logischer is om deze boven een groot, ervaren vastgoedbedrijf te kiezen.

Sector focus

Werkzaam zijn in een niche stelt een projectontwikkelaar in staat in een bepaalde markt of soort vastgoed te domineren en daarin bijzonder succesvol te zijn. Als u bijvoorbeeld luxe appartementen zou willen bouwen, dan bent u slecht geholpen met een projectontwikkelaar die is gespecialiseerd in overheidscontracten voor starters woningen. Sommige projectontwikkelaars zijn thuis in verschillende disciplines en anderen bieden aanvullende diensten aan.

Advies projectontwikkelaar

De weg zoeken in het aanbod van projectontwikkelaars is niet altijd even overzichtelijk. Neem contact op met de vastgoedadviseurs van Investment Builders. Leg uw plan kort voor en binnen ons netwerk wordt contact opgenomen met een projectontwikkelaar die ervaring heeft in het soort en type vastgoed dat u voor ogen heeft. Eventueel overlegt een van onze adviseurs samen met u en de projectontwikkelaar de mogelijkheden en stappen die genomen moeten worden om een bouwproject succesvol af te leveren. Vul het contactformulier in of neem telefonisch contact op met 085-5000777 en maak een afspraak voor een adviesgesprek.

Projectontwikkelaar Rotterdam – FAQ

De gemeente Rotterdam doet aan gebiedsontwikkeling, waarbij regelmatig wordt gekozen voor samenwerking met een projectontwikkelaar. Het is de ontwikkelaar die de plannen van de gemeente realiseert, begeleidt en oplevert.

Ja, wanneer u een bouwkavel heeft en daarop uw droomhuis wilt (laten) bouwen kunt u een beroep doen op een projectontwikkelaar. Deze heeft kennis van zaken en weet de weg binnen de lokale overheid om vergunningen aan te vragen. Een projectontwikkelaar neemt u veel werk en zorgen uit handen.

Als u zelf een bouwproject heeft, zakelijk of particulier, krijgt u van een projectontwikkelaar een offerte. Hierin staan de kosten vermeld die de ontwikkelaar in rekening brengt voor het begeleiden van uw bouwproject. Lees niet alleen de offerte, maar kijk ook naar de voorwaarden die in een samenwerkingsovereenkomst zijn opgenomen.

Grote vastgoed ontwikkelingsprojecten hebben meestal een projectmanager. Op de bouwsite staan de verschillende betrokken partijen vermeld. Afhankelijk van het project kunt u een appartement of woning kopen, nog voordat deze is gebouwd. Doe vooraf onderzoek naar degene die het project ontwikkelt en/of een ontwikkelaar in het verleden succesvol is geweest.

  1. Moet ik een aanbetaling doen op een bouwproject?

Hoe de koop- en betalingsvoorwaarden zijn, verschilt per project. Vaak is het zo dat u een koopovereenkomst tekent, met daarin opgenomen ontbindende voorwaarden en belangrijke punten over de betaling en oplevering. Het is niet ongewoon om een aanbetaling te doen.

Een bouwproject kan door onvoorziene omstandigheden vertraging oplopen. Weersomstandigheden, problemen met aannemers of toeleveranciers zijn onvoorzien. In de overeenkomst is een clausule opgenomen die over de oplevering en vertraging gaat. Ervaren projectontwikkelaars hebben overzicht op het project en maken op tijd melding van een mogelijke vertraging.

De gemeente Rotterdam geeft regelmatig bouwkavels uit voor zelfbouw. Dat houdt in dat u zelf uw eigen woning bouwt. U kiest zelf een architect, maar ook aannemers, toeleveranciers en servicebedrijven regelt u zelf. Uiteraard is het ook bij zelfbouw mogelijk een projectmanager in te schakelen.

Nee, dat is niet altijd het geval. Zelfbouwkavels zijn bedoeld voor particuliere kopers die zelf een woning willen bouwen. De gemeente controleert regelmatig of er gebouwd wordt en/of de koper ook zelf op het betreffende adres is ingeschreven. Zelfbouwkavels zijn niet bedoelt voor vastgoedinvesteerders of beleggers.

Bezoek de bedrijfswebsite van de ontwikkelaar en zoek naar eerder begeleidde projecten. Vaak worden ook referenties vermeld. Als u eerdere projecten heeft gevonden, is het mogelijk om ter plaatse te kijken.

Internet is een prima uitgangspunt. U vindt hier actuele informatie over bouwprojecten in Rotterdam en omstreken. De gemeente maakt regelmatig nieuwe bouwprojecten bekend. De omvang van een project en de verkoopwijze zijn zo op te vragen of op de site te vinden.