Skip to content Skip to footer
Zoekt u een projectontwikkelaar voor een bouwproject? Projectontwikkeling is een breed gebied dat zich onder andere richt op het ontwikkelen van onroerend goed. Bijna iedereen is bekend met het beeld van ontwikkelaars die op stapels geld zitten en rustig afwachten op de volgende grote deal. De realiteit is totaal anders. Projectontwikkelaars werken hard en hebben dagelijks te maken met valkuilen en ondernemersrisico’s. Een projectontwikkelaar staat in voor het hele traject. Vanaf het aankopen van de bouwgrond of bestaande bouw tot de uiteindelijke oplevering van het project.

Omschrijving taken projectontwikkelaar

Een goede, ervaren projectontwikkelaar is van het prille begin tot het einde betrokken bij de realisatie van een bouwproject. Vastgoedontwikkeling is een proces dat uit meerdere stappen bestaat en dat zowel gecompliceerd, langdurig als riskant kan zijn. Het duurt soms jaren om een project van de eerste planningsfase via de bouw tot de uiteindelijke oplevering te voltooien. Er zijn veel obstakels die zich onderweg voor kunnen doen. Aan de andere kant is vastgoedontwikkeling meestal een winstgevende investeringsmogelijkheid. Ontwikkelingsprojecten bieden de mogelijkheid om nieuw aanbod op de markt te brengen. Als de uitvoering goed gaat, vertaalt dit aspect van de ontwikkeling zich in een vlotte verkoop.

Pre-ontwikkeling vastgoedproject

De vroege fase van een bouwproject richt zich op due diligence, onderzoek en vergunningen. Deze fase heeft een variabele duur. Nu beleggen brengt de grootste en meest uiteenlopende risico’s met zich mee. Er zijn veel onbekenden en niets is zeker. Veel voorkomende stappen bij pre-ontwikkeling: • Haalbaarheidsstudies en marktanalyse. • Aankopen van de bouwgrond of het veiligstellen van optierecht. • Milieu-evaluatie. • Bouwplannen, ontwikkelingsplannen en terreinplannen. • Bouwlocatie bouwrijp maken als dat nog niet is gebeurd. • Zoeken en regelen van bouwfinanciering. Deze fase is het meest risicovol. Investeringen die in deze fase worden gedaan, leveren meestal een hoger rendement dan in de latere fasen. Er is toestemming en goedkeuring nodig om met de bouw te beginnen. Feit is dat goedkeuring voor het grondgebruik soms maanden duurt. Definitieve goedkeuring voor bouwprojecten blijkt vaak de grootste hindernis van projectontwikkeling. Sommige factoren die de goedkeuring vertragen zijn: • Bezwaar of beroep van omwonenden of andere geïnteresseerden. • Bestemmingsplan.

Constructie fase bouwproject

Als alle vergunningen in orde zijn en de pre-ontwikkelingstaken zijn uitgevoerd, kan de constructie beginnen. Veelvoorkomende stappen zijn: • Projectmarketing. • Voorverkoop en voorverhuur. • Regelen van aanvullende financiering. • Regelen van vastgoedbeheer. In deze fase van het project zijn er sponsoren, externe investeerders maar ook kopers die geld in de bouw steken. De projectontwikkelaar heeft te maken met aannemers, onderaannemers, bouwondernemingen en toeleveringsbedrijven die bijna dagelijks op de bouwplaats aanwezig zijn. Om alles in goede banen te leiden en het project op tijd op te leveren, wordt gewerkt met een tijdschema.

Afronden en opleveren project

De laatste fase van het ontwikkelingsproces is de afronding en oplevering. Een projectontwikkelaar houdt zich bezig met het vinden van kopers en huurders. De marketingcampagne draait op volle toeren en er worden bezichtigingen en open dagen georganiseerd. Wanneer een project niet direct volledig is of wordt verkocht, heeft een projectontwikkelaar wel te maken met investeringen die terugbetaald moeten worden of schulden die oplopen. Dit laat gelijk het risicoprofiel van projectontwikkeling zien: het succes valt of staat bij een goede planning en het opvolgen van de verschillende fasen.

Particuliere projectontwikkeling

Niet elk bouwproject is groot en bestaat uit meerdere huizen en appartementsgebouwen. Ook voor een particulier bouwproject is samenwerking met een projectontwikkelaar mogelijk. Als u een bouwkavel heeft gekocht dan kunt u samen met een projectontwikkelaar aan de slag gaan om uw droomhuis te realiseren. Het voordeel van een samenwerking is dat een ervaren ontwikkelaar u veel werk uit handen neemt en werkt volgens een tijdschema. Ontwikkelaars kennen de omgeving en hebben contacten bij of binnen de lokale overheid. Het aanvragen van de nodige vergunningen en toestemmingen kan zo op een vlotte manier gebeuren. U hoeft niet zelf naar het gemeenteloket om informatie in te winnen.

All-in bouwproject

Een bouwproject is dikwijls ingewikkeld en moeilijker dan vooraf gedacht. U bent niet klaar met het aankopen van de grond. Het project begint dan pas. Naast praten met architecten, bouwbedrijven, aannemers en toeleveranciers bent u bezig met een kostenplanning en het regelen van de nodige financiering. Om aan de stress te ontkomen en uzelf bezig te houden met uw dagelijkse werkzaamheden, is het inschakelen van een projectontwikkelaar praktisch. Ervaren ontwikkelaars helpen u met het overzichtelijk houden van de contacten, het vergelijken van prijzen en het onderhandelen met toeleveranciers. Vanaf het prille begin tot de dag van de oplevering regelt een projectontwikkelaar uw bouwproject.

Bouwproject op de rails

Zelfbouw is voor veel mensen een droom. U ontwerpt en bouwt uw eigen woning. Ondanks dat er de afgelopen jaren veel zelfbouwprojecten zijn ontwikkeld, verloopt niet altijd elk project volgens plan. Het kan gebeuren dat u halverwege de rit vastloopt. De contacten met een bouwbedrijf of toeleverancier verlopen moeizaam en het project lijkt eindeloos te duren. Wist u dat een ervaren ontwikkelaar ook bij een lopend bouwproject een helpende hand biedt en orde op zaken stelt? Geef aan waar de moeilijkheden zitten en laat zien hoe het project tot nu toe is verlopen. Op basis van ervaring en kennis overlegt een ontwikkelaar met de bouwonderneming en aannemer die voor u aan het werk zijn. Het doel is om tot een vlotte afwerking en oplevering te komen. Wanneer u het dagelijkse overleg aan de projectontwikkelaar overlaat, heeft u tijd om u zich richten op de aanstaande verhuizing.

Adviesgesprek projectbouw

Heeft u plannen om een woning of misschien een bedrijfspand te bouwen, maar loopt u vast in de ontwikkeling? Investment Builders bestaat uit een team van ervaren vastgoedprofessionals die u van dienst zijn bij uw project. Van het allereerste begin en het aankopen van de grond tot het opleveren van het pand en alles wat daartussen zit. Neem contact met ons op en maak een afspraak voor een adviesgesprek. Samen kijken we naar uw project en de punten waarbij u hulp of advies kunt gebruiken. Een afspraak maakt u telefonisch op 085-5000777. Ook kunt u een e-mail met daarin een beknopt overzicht van uw project sturen naar info@investmentbuilders.nl. U ontvangt zo snel mogelijk een antwoord.

Projectontwikkelaar – FAQ

Vastgoedontwikkelaars ontwikkelen plannen voor vastgoed dat gebouwd of herbouwd wordt. Eventueel trekt een projectontwikkelaar investeerders aan en berekent wat de nieuwbouw op zal leveren. Een projectontwikkelaar beheert en begeleidt het volledige aankoop-, bouw- en verkoopproces.
Als u een bouwkavel op het oog heeft, kan een projectontwikkelaar u veel werk uit handen nemen. De ontwikkelaar plant en begeleidt de aankoop van de grond en de bouw van het pand dat u in gedachten heeft.
Wanneer u voor uw bouwproject een ontwikkelaar zoekt, is het goed om te weten welke achtergrond en ervaring iemand heeft. Vraag om inzage in het portfolio en praat over eerdere projecten die iemand heeft begeleidt. Heeft een ontwikkelaar meerdere projecten tegelijk lopen? Wanneer kan er gestart worden? Wat zijn de ontwikkelingskosten? Hoe snel kan een project afgerond worden? Voordat u een projectontwikkelaar inschakelt wilt u weten wat u mag verwachten.
Vastgoedontwikkeling is een breed begrip. Het aankopen van de grond en de ontwikkeling van het bouwprogramma zijn de basis. Daarna volgen het aanvragen van de vergunningen, het krijgen van goedkeuring en het regelen van de financiering. Vervolgens wordt de bouw gestructureerd en volgt verkoop of verhuur. Ontwikkelaars hebben met meerdere betrokken partijen te maken. Denk hierbij aan aannemers, bouwbedrijven en toeleveranciers.

De ontwikkeling van vastgoed is belangrijk voor de gemeenschap. Projecten genereren werkgelegenheid, verbetert het uiterlijk van een wijk en verhoogd de waarde van omliggende panden. Dit geldt zowel voor residentieel als commercieel vastgoed. Moderne voorzieningen en faciliteiten zijn belangrijk voor de leefbaarheid van de omgeving.

Projectontwikkelaars hebben op bouwlocaties, dikwijls een inloopgebouw of modelwoning. Hier ziet u hoe de locatie er uit komt te zien en hoe de verschillende bouwfasen elkaar opvolgen. Het is mogelijk om al een woning of appartement te kopen, voordat deze is gebouwd.

In voorbereidende fase van een bouwproject vastgoed kopen heeft een zeker risico. Gewoonlijk zijn in de koopovereenkomst voorwaarden opgenomen over vertragingen en opleverproblemen. Helaas gebeurt het dat kandidaat-kopers met lege handen achterblijven en de (aan)betaling weg is.

Zelfbouw wordt door gemeenten regelmatig gestimuleerd. U koopt een bouwkavel en bouwt daar uw droomwoning op. Uiteraard moet een bouwvergunning aangevraagd en goedgekeurd worden. Het pand moet enigszins in overeenstemming zijn met wat de gemeente voor ogen heeft. U kunt het project zelf begeleiden, waarbij u zelf onderhandelt met bouwbedrijven, (onder)aannemers en toeleveranciers.

Ja, ook voor advies over bouwplannen is een projectontwikkelaar beschikbaar. Het is ook mogelijk om bouwplannen met een vastgoedadviseur te bespreken. Een adviseur heeft contacten met investeerders, ontwikkelaars, bouwondernemingen, makelaars en gemeenten. Met een adviseur bespreekt u ook het eventuele beheer van vastgoed na oplevering.