Skip to content Skip to footer
Waarom kiest u als ondernemer voor sale en leaseback bedrijfspand? Sale en leaseback verschaft toegang tot werkkapitaal. Sale en leaseback bedrijfspand stelt u in staat kapitaal vrij te maken dat vastzit in de waarde van uw bedrijfspand. Hierdoor krijgt u een nodige geldinjectie, terwijl de noodzaak om te verhuizen vervalt. Als onafhankelijke vastgoed adviseur heeft Investment Builders een bewezen staat van dienst in de vastgoedmarkt. Onze adviseurs helpen particulieren en ondernemers met het begeleiden van sale en leaseback transacties. We laten uw bedrijf kennismaken met financieringsmogelijkheden die het beste aan uw specifieke wensen voldoen.
Sale en leaseback bedrijfspand

Strategie sale en leaseback bedrijfspand

Sale en leaseback stelt bedrijven en ondernemers in staat kapitaal vrij te maken tegen de waarde van het bedrijfspand dat in eigendom is. Commercieel vastgoed waaronder kantoren, magazijnen, winkelruimtes en bedrijfshallen komen voor deze transactie in aanmerking. Een investeerder koopt het bedrijfspand dat u in eigendom heeft en verhuurt het direct aan u terug. De huurovereenkomst geeft u het gebruik van het pand voor een vooraf bepaalde periode en in ruil daarvoor betaalt u maandelijks huur. U blijft met uw onderneming actief op het bekende adres. Verhuizen is niet nodig. Het kapitaal dat eerder in onroerend goed zat, gebruikt u om uw bedrijf te laten groeien en te investeren in nieuwe kansen.

Voordelen sale en leaseback transactie

Wanneer u als vastgoedeigenaar manieren zoekt om uit te breiden en/of investeringen in nieuwe bedrijfsmaterialen te doen, heeft sale en leaseback verschillende voordelen:

• Het kapitaal dat vastzit in ‘bakstenen’ helpt u bij het groeien en ontwikkelen van uw onderneming.
• U hoeft uw onderneming niet te verhuizen. De onderneming blijft actief vanuit het huidige bedrijfsadres.
• De huur- of leasekosten mogen als bedrijfskosten verrekend worden.
• De balanspositie verbetert.
• Schulden kunnen worden afgelost.

Nadelen sale en leaseback transactie

Het verkopen van een bedrijfspand is een grote stap die aan kan voelen als een verlies. U verkoopt een stukje van de identiteit van uw onderneming. Na de verkoop bent u niet langer de eigenaar en voert u veranderingen, aanpassingen, verbouwingen en andere werkzaamheden alleen uit, nadat de nieuwe eigenaar u daar toestemming voor geeft. Het verliezen van een stuk inspraak is moeilijk. Ondanks de nadelen is een sale en leaseback transactie een prima oplossing om een financieringsbehoefte te vullen.

Gestructureerde financiële transactie

Er zijn verschillende factoren binnen sale en leaseback die direct van invloed zijn op de liquiditeit die u vrijmaakt met de transactie. Het doorlopen van het traject neemt tijd in beslag, maar verloopt bij een goede voorbereiding vlot. Hoe geeft u het traject vorm? Het begint met het omschrijven van de financieringsbehoefte die uw onderneming heeft. Zoekt u mogelijkheden om bedrijfsmateriaal te vernieuwen? Wilt u investeren in de uitbreiding van uw activiteiten? Om de relatie met uw huisbank open te houden en zo min mogelijk te belasten, biedt sale en leaseback een alternatieve financieringsmogelijkheid. Het zoeken van een vastgoedinvesteerder die bij u past, is van belang voor de toekomstige samenwerking.

Omschrijving van het bedrijfspand

Begin met het omschrijven van het pand dat u verkoopt. Naast een taxatie is een bouwkundig onderzoek nodig. Met de uitkomsten is het mogelijk een vraagprijs vast te stellen. Een potentiële investeerder zal eigen onderzoek doen naar het pand. Daarbij wordt ook de omgeving betrokken. Interessante (bedrijfs)panden waarin geïnvesteerd wordt zijn in goede staat van onderhoud en hebben een goede bereikbaarheid. Hoe is de concurrentie in de buurt? Zijn er faciliteiten en voorzieningen? Welke plannen heeft de gemeente in de toekomst? Hoe is het bestemmingsplan? Veel vragen waar een investeerder antwoorden op zoekt. Door zelf onderzoek te verrichten komt u een investeerder op positieve manier tegemoet.

Financiële haalbaarheid

Wanneer u uw bedrijfspand verkoopt en terug huurt om in een investeringsbehoefte te voorzien, doet u vooraf onderzoek naar de haalbaarheid. Het verkopen van het pand lijkt interessant en geeft op korte termijn een financiële booster, maar hoe zit het over een paar jaar. Bent u ook dan in staat om aan de huurverplichting te voldoen? Vraag advies aan uw accountant en bespreek hoe de transactie binnen uw bedrijfsactiviteiten past en hoe u tijdens de looptijd van de huurovereenkomst aan de afgesproken verplichting voldoet.

Investeerder zoeken

Wanneer uw plannen duidelijk zijn en u ervan overtuigd bent dat sale en leaseback de juiste oplossing is, begint u de zoektocht naar een investeerder. Gespecialiseerde vastgoedinvesteerders breiden een vastgoedportefeuille uit met onroerend goed dat daarbij past en aanspreekt. Het is niet eenvoudig om een investeerder te vinden die bij u past. De hulp van een vastgoedadviseur is daarbij een welkome aanvulling. Een adviseur beschikt over een netwerk van kredietmaatschappijen, vastgoedinvesteerders en leasemaatschappijen. Bovendien weet een adviseur uit ervaring, welke investeerder geschikt is voor het type vastgoed dat u aanbiedt.

Onderhandelingen vastgoedtransactie

Misschien heeft u niet dagelijks met vastgoedtransacties te maken. Het is uw bedoeling een bedrijfspand te verkopen en terug te huren. U zoekt daarvoor een investeerder en gunstige voorwaarden. Sale en leaseback is een transactie waarbij u inspraak heeft in de voorwaarden. Laat u de onderhandelingen aan de adviseur over? Vooraf nemen we de punten door die belangrijk zijn voor het continueren van uw bedrijfsactiviteiten. Daarbij kijken we ook naar de opties aan het einde van de looptijd. Pas als de overeenkomsten zijn ondertekend is er sprake van een juridisch bindende overeenkomst.

Professioneel vastgoedadvies sale en leaseback

Sale en leaseback kan voordelig zijn voor zowel de verkoper als koper. Het is van cruciaal belang dat een adviseur op de hoogte is van de marktomstandigheden. Alleen dan kan bepaald worden of dit type vastgoedtransactie voor u en uw onderneming werkt. De ervaren en toegewijde adviseurs van Investment Builders helpen u maximaal voordeel uit de transactie te halen. Door optimaal gebruik te maken van de marktkennis en ervaring om met financiële analyses en onderzoek ter plaatse te werken, behalen we de beste resultaten voor uw vastgoedtransactie. We bieden ondersteuning en begeleiding gedurende het hele proces. Van het samenwerken met financieringsexperts en advocaten tot het opstellen van voorwaarden en een huurovereenkomst. Meer weten over sale en leaseback? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.

Sale en leaseback bedrijfspand – FAQ

Bij een sale en leaseback van een bedrijfspand, zet u als eigenaar de waarde van materiële vaste activa om in liquide middelen. U verkoopt uw pand en huurt het van de nieuwe eigenaar terug.

Zowel een verkoper/huurder als koper/verhuurder hebben voordelen van sale en leaseback. Als verkoper heeft u de mogelijkheid om met de ontvangen verkoopprijs oude schulden op te lossen, nieuwe investeringen te doen of uw onderneming uit te breiden. De koper is verzekerd van directe huurinkomsten en een langlopende huurovereenkomst.

Investeringsmaatschappijen hebben interesse in actuele panden. Dat wil zeggen panden in goede staat van onderhoud, gelegen op een goed te bereiken en aantrekkelijke locatie. Zowel kantoorpanden, bedrijfshallen, winkelruimte, horecapanden en andere panden die bedrijfsmatig worden gebruikt, komen in aanmerking.

Bij verkoop van activa verkoopt u bezittingen en neemt u afstand van de activa. Bij sale en leaseback verkoopt u een bedrijfspand, maar blijft u gebruikmaken van het pand door middel van een huurovereenkomst.

De looptijd van de overeenkomst beslaat een periode van 5 tot 20 jaar. Onderhandelingen over de voorwaarden zijn flexibel en u kunt vergaande afspraken maken met de koper/verhuurder.

In de overeenkomst is opgenomen wat de mogelijkheden zijn bij het aflopen van de huur. Als huurder heeft u gewoonlijk de eerste keuze om het pand terug te kopen. Eventueel is het mogelijk de huurperiode te verlengen.

Omdat u niet langer de eigenaar bent van het pand, is het nodig om voor aanpassingen of verbouwingen toestemming te vragen aan de verhuurder. In goed overleg is veel mogelijk. In realiteit zijn kleine reparaties voor uw rekening, terwijl het periodiek onderhoud en/of beheer door de eigenaar wordt geregeld.

De meeste ondernemers overwegen een sale en leaseback om kapitaal vrij te maken. Met sale en leaseback blijft de kredietlijn bij de bank open, maar kunnen de gewenste investeringen toch gedaan worden. Ondanks de verkoop van het bedrijfspand is het niet nodig om uw onderneming te verhuizen. U blijft gewoon ondernemen vanaf de bekende locatie.

Sale en leaseback is een veel toegepaste financieringsconstructie bij bedrijfspanden. Het pand wisselt van eigenaar zonder dat dit aan buitenkant zichtbaar is. U blijft immers gebruikmaken van het pand. Investeerders hebben geen belang bij de bekendmaking van de transactie.

U kunt hiervoor een beroep doen op een vastgoedadviseur. Door uw verzoek binnen een zakelijk netwerk rond te laten gaan, melden geïnteresseerde investeerders zich en kunt u onderhandelen over een sale en leaseback transactie.