Soorten sale en leaseback onroerend goed
Er zijn verschillende soorten sale en leaseback: operational lease en financial lease. In veel gevallen is sale en leaseback van onroerend goed vorm gegeven als operational lease, maar in sommige situaties heeft financial lease de voorkeur. Er is sprake van financial lease als de overeenkomst een terugkoopbepaling of een terugkoopovereenkomst heeft met een symbolisch bedrag of als de leasewaarde 90% van de waarde van het onroerend goed overschrijdt. De leasemaatschappij of vastgoedinvesteerder heeft de mogelijkheid om bepaalde kosten als bedrijfskosten op te voeren. Er zijn verschillende methoden die de categorie van de lease omschrijven:
• Bruto lease. U betaalt huur, terwijl de verhuurder de bijkomende kosten betaald. Als huurder betaald u onverwachte reparaties als dit in de overeenkomst is opgenomen.
• Netto lease. De huurder is verantwoordelijk voor de huur en exploitatiekosten.
Toepassingsgebied sale en leaseback
Particulieren en ondernemers die sale en leaseback overwegen, beschikken dikwijls over waardevolle vaste activa zoals onroerend goed of bedrijfsmiddelen. Vastgoedinvesteerders zijn geïnteresseerd in het kopen en verhuren van onroerend goed. Ondernemers in diverse factoren, waaronder horeca, bouw, logistiek, zorg, techniek, administratieve dienstverlening en landbouw maken gebruik van de sale en leaseback constructie. Niet alleen voor het onroerend goed dat ze in bezit hebben, maar ook zwaar materieel, medische apparatuur, drukmachines en andere bedrijfsmaterialen worden volop gebruikt.
Werking sale en leaseback van onroerend goed
Nadat een investeerder uw pand heeft gekocht, verbindt deze zich aan u met een huurovereenkomst. U huurt het pand dat u heeft verkocht terug tegen een overeengekomen huurprijs. De gebruikelijke leasetermijn voor sale en leaseback transacties is 5 tot 15 jaar. Let bij het onderhandelen over de voorwaarden op dat u ook in de jaren die komen aan de huurverplichting kunt voldoen. Een sale en leaseback bestaat uit twee transacties, de verkoop en het terughuren. Voor beide transacties ondertekenen beide partijen overeenkomsten met daarin opgenomen alle afspraken die gemaakt zijn.
Opties einde huurovereenkomst
Een sale en leaseback wordt dikwijls voor een langere periode afgesloten. Toch is het belangrijk om al voor het ondertekenen van de verkoop- en huurovereenkomst na te denken over de opties die u heeft bij het aflopen van de huurperiode. Heeft u de eerste keuze om het pand terug te kopen voor een symbolisch bedrag? Verlaat u het pand? Verlengd u de huurperiode? Allemaal zaken waar u bij het verkopen en terughuren van onroerend goed niet bij stil staat, maar die uiteindelijk wel belangrijk zijn.
Wel of niet verkopen en terughuren?
Het krijgen van een banklening of andere reguliere financiering is niet eenvoudig. Banken hanteren strikte voorwaarden waardoor vastgoedbezitters niet naar de bank stappen om een lening aan te vragen. Toch is er een behoefte aan liquiditeit om de kernactiviteiten van uw onderneming uit te breiden of een lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan. Het aantal verkopers van onroerend goed neemt toe, waarbij de achterliggende gedachte terughuren is. Vastgoed verkopen en het terughuren zorgt ervoor dat een verhuizing overbodig is en dat veel zaken blijven zoals ze zijn. De grootste verandering is dat u niet langer eigenaar bent van het pand. Dat kan in sommige gevallen een opluchting zijn. Met de liquide middelen die vrijkomen kunt u uitbreiden, investeren, schulden oplossen en/of de balanspositie verbeteren. Heeft u medewerkers? Breng deze vooraf op de hoogte van uw plan. Licht toe waarom verkopen zinvol is. Hiermee voorkomt u onrust.
Interesse vastgoedinvesteerder
Het aantal sale en leaseback constructies kent al jaren een stijgende lijn. Zowel bedrijfsruimtes, kantoorpanden, hotels, appartementencomplexen, zorgvastgoed en residentieel vastgoed hebben de interesse van vastgoedinvesteerders. Ondanks dat het verkopen van onroerend goed een moeilijke keuze is, geeft het u de mogelijkheid te ontwikkelen en naar de toekomst te kijken. U verandert niet van adres en de transactie is voor de buitenwereld niet zichtbaar. De financiële structuur van sale en leaseback is interessant, aangezien deze kan helpen bij de cashflow en speelt een rol in de strategische expansie. Als u niet bekend bent op de vastgoedmarkt en zelf geen netwerk heeft waar onder andere vastgoedinvesteerders of leasemaatschappijen in zijn betrokken, is het niet vanzelfsprekend om een potentiële koper aan te trekken. Advies vragen aan een vastgoedadviseur helpt u verder.
Traject onroerend goed verkopen en terughuren
Alles begint met het praten over uw plannen en de ideeën die u heeft ten aanzien van een geldlening of een financiering. Het wekken van de interesse van een passende investeerder vergt voorbereiding en onderzoek. Investeerders willen alles over het pand en de omgeving weten. Het samenstellen van een brochure waarin deze gegevens verwerkt zijn is belangrijk. Een taxatie en inspectie door een bouwkundig expert geven de waarde van het pand aan, zeggen meer over de staat van onderhoud en hoe de omgeving is samengesteld. Samenwerken met een vastgoedadviseur helpt met het vormgeven van de presentatie.
Advies sale en leaseback van onroerend goed
Zoekt u naar een manier om uit te breiden en heeft u vastgoed in bezit? Een sale en leaseback transactie is misschien een passende strategie, die verschillende voordelen heeft. Hoe zoekt u een investeerder? Hoe onderhandelt u over de voorwaarden van de overeenkomst? Onze vastgoedadviseurs hebben jarenlange ervaring met de sale en leaseback van onroerend goed. Maak een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek. We laten u voorbeeldtransacties zien en lichten toe hoe deze transactie bij uw pand kan plaatsvinden. Wilt u de verkoop doorzetten, dan gaan we samen met op zoek naar een passende investeerder. Een afspraak maakt u door telefonisch contact met ons op te nemen. Investment Builders is bereikbaar op 085-5000777.
Sale en leaseback onroerend goed – FAQ
1. Wat is sale en leaseback van onroerend goed?
Een sale en leaseback is een financiële transactie, waarbij u vastgoed dat u in eigendom heeft verkoopt en tegelijk op lange termijn terug huurt. U houdt de volledige operationele controle over het pand, alsof u de eigenaar bent. U bent maandelijkse huurbedragen aan de koper/verhuurder verschuldigd.
2. Is sale en leaseback onroerend goed alleen voor ondernemers?
Nee, particuliere woningbezitters kunnen ook besluiten om hun woning te verkopen en terug te huren. Met het vrijgekomen kapitaal kunt u doen wat u wilt. Hou er wel rekening mee dat u in plaats van hypotheek, maandelijkse huurbetalingen doet aan de investeerder. Stel uzelf de vraag of u deze mogelijkheid over een paar jaar ook nog heeft en wat de gevolgen zijn als u niet aan de huurverplichting kunt voldoen.
3. In welk opzicht verschilt sale en leaseback van een geldlening?
Als u onroerend goed verkoopt aan een investeerder en dit terug huurt, heeft een investeerder bij wanbetaling een pand dat een zekere waarde vertegenwoordigt. De investering gaat niet verloren. Het pand kan opnieuw verhuurd of verkocht worden. In ruil voor deze ‘zekerheid’ betaalt u bij sale en leaseback vaak meer kosten dan bij een standaard lening.
4. Waarom is het voor mijn onderneming interessant om sale en leaseback van het bedrijfspand te overwegen?
Sale en leaseback verbetert de liquiditeit van uw onderneming. De transactie maakt kapitaal vrij dat vastzit in bakstenen. Het stelt uw onderneming in staat de bedrijfsactiviteiten uit te breiden of bestaande schulden in te lossen.
5. Welke soorten vastgoed zijn geschikt voor sale en leaseback?
Bijna elk type vastgoed komt in aanmerking voor een sale en leaseback transactie. Zowel kantoor- als winkelpanden, als productiecentra, magazijnen en distributiecentra. Sale en leaseback is van toepassing op bestaand vastgoed en kan zowel bij een enkel pand als een vastgoedportefeuille.
6. Hoelang duurt het voordat een sale en leaseback transactie is voltooid?
Afhankelijk van de investeerder en een due-diligence onderzoek kan een sale en leaseback transactie vlot afgerond worden. De timing gaat sneller als u de nodige documenten beschikbaar heeft. Hierbij kunt u denken aan een taxatierapport. Een vastgoedadviseur is u van dienst met het samenstellen van de benodigde documenten en vastgoedpresentatie.
7. Kan ik het pand aan het einde van de looptijd terugkopen?
De mogelijkheden aan het einde van de looptijd zijn opgenomen in de sale en leaseback overeenkomst. Meestal heeft u de eerste keus om het pand terug te kopen. Besteed extra aandacht aan deze voorwaarden, anders kunt u misschien onaangenaam verrast worden.
8. Wat is het voordeel van sale en leaseback?
Naast de mogelijkheid om te investeren en uit te breiden heeft u als ondernemer fiscale voordelen. Zo kunt u de huurbetalingen volledig aftrekken, terwijl bij een hypotheekfinanciering alleen de rente en afschrijving aftrekbaar zijn.
9. Hoe vind ik een leasemaatschappij of kredietverstrekker?
Samenwerken met een vastgoedadviseur is zinvol. De vastgoedadviseur heeft een zakelijk netwerk en weet welke investeerders interesse hebben in de sale en leaseback van vastgoed.