Skip to content Skip to footer

Zorgvastgoed is belangrijk door de vergrijzing van de Nederlandse bevolking, de groeiende vraag naar zorgvastgoed en verouderde panden in zorgvastgoed. Volgens het CBS is de verwachting dat in 2040 meer dan 4,7 miljoen mensen ouder zijn dan 65. Alhoewel deze mensen vaak nog zeer vitaal zijn, groeit de vraag naar zorgvastgoed toch. Hier komt stille verkoop van zorgvastgoed om de hoek kijken.

Bij Investment Builders faciliteren wij advies over de stille verkoop van zorgvastgoed, omdat wij graag meedenken over de toekomst van de zorg. Of het nu gaat om de verkoop van gesubsidieerde zorginstellingen of van zorgvastgoed in particulier bezit. Wij leggen u graag uit wat zorgvastgoed precies is en hoe wij u kunnen helpen bij de stille verkoop van zorgvastgoed.

Stille verkoop van zorgvastgoed

Wat is zorgvastgoed precies?

Zorgvastgoed is een verzamelnaam voor verzorgingstehuizen, kleine woonvoorzieningen en aanleunwoningen. Het gaat hier dus niet alleen om ziekenhuizen en zorginstellingen. Zorgvastgoed is een zeer breed begrip, waarin onderscheid wordt gemaakt tussen twee soorten zorgvastgoed. Cure en Care. Onder Cure vallen ziekenhuizen, eerstelijns hulp- en huisartsenposten en andere gebouwen waar mensen terecht kunnen voor medische hulp.

Het overige en grootste gedeelte van zorgvastgoed valt onder Care. In dit geval kunt u denken aan woningen die ingericht zijn om zorg te bieden. Denk bijvoorbeeld aan seniorenwoningen, verzorgingstehuizen en woningen die beschikbaar gesteld worden voor begeleid wonen. Hiernaast vallen woningen die ingericht zijn voor gehandicapten en dementiepatiënten ook onder zorgvastgoed. Een breed begrip in de vastgoedwereld.

De ontwikkeling van zorgvastgoed in de laatste jaren

De ontwikkelingen van zorgvastgoed in de laatste jaren hebben een grote impact op de wereld van vastgoedbeleggers. Alhoewel de hoeveelheid zorgvastgoed in Nederland altijd al vrij hoog was, was er voor vastgoedbeleggers geen mogelijkheid tot investeren. Dit komt omdat zorgvastgoed voornamelijk in bezit was van zorginstellingen. Door snelle demografische ontwikkeling en wijzigingen van wet- en regelgeving zien wij hier nu verandering in.

Door de vergrijzing van onze bevolking neemt de behoefte aan zorgvastgoed enorm toe. Hiernaast maakt het traditionele model van bejaardentehuizen steeds meer plaats voor zelfstandig wonen binnen een zorginstelling. Door een toename van vraag en een afname van aanbod in zorgvastgoed is er een hele nieuwe markt ontstaan voor vastgoedbeleggers. De verwachting is dat de vraag naar zorgvastgoed in de komende jaren nog toeneemt, waardoor de kansen in dit segment steeds groter worden voor vastgoedbeleggers.

De invloed van corona op stille verkoop van zorgvastgoed

Tijdens de corona pandemie bleek zorgvastgoed ook een interessante branche te zijn. Anders dan bij de huurwoningmarkt vraagt de zorgvastgoed namelijk om actieve betrokkenheid en specifieke kennis van beleggers. Hier komen de vastgoed experts van Investment Builders om de hoek kijken.

Onze vastgoed experts hebben niet alleen ervaring in zorgvastgoed maar weten ook hoe stille verkoop van zorgvastgoed ingeregeld kan worden. De zorgvastgoed heeft in de afgelopen jaren een sterke waarde ontwikkeling doorgemaakt. Het lijkt er niet op dat het coronavirus hier invloed op heeft. De verwachting is dan ook dat de vraag naar zorgvastgoed in de toekomst zal toenemen.

Met stille verkoop kunt u zorgvastgoed verkopen op een rustige manier in een oververhitte markt. U bepaalt namelijk waar, hoe en wanneer het pand geadverteerd wordt. Bovendien kunt u gebruik maken van het waardevolle internationale netwerk van Investment Builders. Dit zorgt ervoor dat de stille verkoop van zorgvastgoed vlekkeloos verloopt.

Zorgvastgoed blijft buiten schot op gebied van economische trends

Als u op zoek bent naar kansen in een markt die buiten schot blijft op gebied van economische trends, dan is de zorgvastgoed een sector om u in te verdiepen. De zorg voorziet in een primaire behoefte en is om deze reden nauwelijk gevoelig voor economische trends in vastgoed. In een notendop betekent dit dat wanneer de prijs van panden met een woonbestemming omhoog gaat, de zorgvastgoed hier niet tot nauwelijks op reageert.

Door de toenemende vergrijzing en het afnemen van het aanbod in zorgvastgoed, is de zorgvastgoed aantrekkelijk voor beleggers die zich focussen op een lange termijn investering. Nog aantrekkelijker is een investering via het stille verkoop aanbod van zorgvastgoed. Het aanbod van stille verkoop in zorgvastgoed zet specifieke panden in het daglicht bij een geselecteerde groep geïnteresseerde investeerders.

Investeren in zorgvastgoed

De stille verkoop van zorgvastgoed is aantrekkelijk voor beleggers omdat de concurrentie lager is dan bij zorgvastgoed in de actieve verkoop. De marktvraag groeit en er is een lager risico op de lange termijn. Tegelijkertijd zijn er ook uitdagingen waar u rekening mee moet houden bij de investering in zorgvastgoed. Zo is veel zorgvastgoed verouderd en daarom vragen deze panden om aanvullende investeringen om te kunnen voldoen aan zowel zorg- en woonbehoeften. In veel gevallen zijn er ook maatregelen voor verduurzaming nodig.

De zorgsector en de vastgoedmarkt werken inmiddels beter met elkaar samen dan voorheen. Deze trend is een aantal jaar terug gestart en zet tot op heden door. Diverse zorginstellingen staan namelijk voor de uitdaging om de komende jaren meer zorg van hogere kwaliteit te leveren. De vraag heerst in deze sector of het opknappen, verduurzamen en beheren van vastgoed in dit plaatje past. Stille verkoop van zorgvastgoed kan ervoor zorgen dat een investeerder deze taken uit handen neemt. Hierdoor kunnen zorginstellingen zich beter focussen op hun kwaliteiten in de zorgverlening.

Stille verkoop van zorgvastgoed door Investment Builders

Als u op zoek bent naar een betrouwbare partner met ruime ervaring in de vastgoedsector, dan bent u bij Investment Builders aan het juiste adres. Onze vastgoed experts hebben gezamenlijk meer dan 50 jaar aan ervaring in verschillende takken van de vastgoedbranche. Hierdoor zijn er ook vastgoed experts beschikbaar die zich hebben gespecialiseerd op de stille verkoop van zorgvastgoed.

Bovendien zijn wij door onze diverse locaties verspreid over Nederland en België, altijd dicht in de buurt als u ons nodig heeft. Neem nu contact met ons op voor meer informatie over de stille verkoop van zorgvastgoed of bekijk op deze pagina veelgestelde vragen over stille verkoop. Kiest u vandaag ook voor Investment Builders als preferred partner voor de aan- en verkoop van zorgvastgoed?

Stille verkoop van zorgvastgoed – FAQ

Zorgvastgoed is in 2022 een interessante investering voor zowel zakelijke als particuliere investeerders. Dit zorgt ervoor dat het lastiger is om de verkoop van zorgvastgoed discreet te houden. Door uw zorgvastgoed stil aan te bieden, brengt u een selecte groep geïnteresseerden op de hoogte van de verkoop. Hierdoor krijgt u minder mensen over de vloer en ligt de nadruk op discretie. 

Ja, zowel zakelijke als particuliere investeerders richten zich in 2022 op zorgvastgoed. De voorspelling is dat de vraag naar zorgvastgoed blijft stijgen door de vergrijzing in Nederland. Hierdoor is er behoefte aan allerlei soorten zorgvastgoed: van aangepaste seniorenwoningen tot huisartsenposten en particuliere zorginstellingen. 

Houd er rekening mee dat u geen garantie heeft op het beste bod, omdat u niet iedereen bereikt die misschien interesse heeft in uw vastgoed. Levert stille verkoop geen of te lage biedingen op? Dan kunt u op een later moment besluiten om het zorgvastgoed actief aan te bieden. 

Door samen te werken met ons! Boek nu een vrijblijvend kennismakingsgesprek, waarin er ruimte is om uw visie en voorwaarden met ons te delen. Op basis hiervan maken wij een verkoopstrategie voor uw zorgvastgoed. 

Bij Investment Corporation Holland heeft u toegang tot een waardevol netwerk aan investeerders, waaronder investeerders die zich specifiek richten op zorgvastgoed. Afhankelijk van het soort zorgvastgoed gaan wij graag op zoek naar de juiste investeerder. 

Ja dat kan, veel investeerders zijn op zoek naar mensen die de exploitatie van zorgvastgoed overnemen. Zij zijn enkel geïnteresseerd in de huurinkomsten van zorgvastgoed. Maak in dit geval bijvoorbeeld gebruik van de sale and leaseback constructie, zodat u de exploitatie van zorgvastgoed niet uit handen hoeft te geven. 

Met de sale and leaseback constructie verkoopt u het zorgvastgoed, om het vastgoed hierna meteen te huren van de nieuwe eigenaar. U maakt hier kapitaal mee vrij, omdat de verkoopsom direct beschikbaar wordt en hoeft het pand niet te verlaten na de verkoop. 

Stille verkoop betekent dat het zorgvastgoed wel te koop staat, maar niet publiekelijk. Er zijn geen te koop borden zichtbaar en er staan geen advertenties op internet. De verkoper bepaalt zelf aan wie, wanneer en hoe het zorgvastgoed wordt aangeboden aan potentiële kopers. 

Ja, in de meeste gevallen is stille verkoop goedkoper, omdat u bespaart op deeldiensten van de makelaar. U bent goedkoper uit door samen te werken met een adviseur die u enkel bijstaat op de momenten dat u hulp nodig heeft. 

U kunt het aanbod aan zorgvastgoed rechtstreeks in uw mailbox ontvangen door u aan te melden bij Investment Corporation Holland.