Skip to content Skip to footer
Bij de verkoop van woningen, bedrijfspanden en kavels kunt u kiezen voor actieve verkoop of stille verkoop. Bij actieve verkoop wordt het pand te koop gezet op de gebruikelijke manier maar stille verkoop: wat is dat? Allereerst vertellen wij u meer over wat stille verkoop precies is. Ten tweede vertellen wij over de voor- en nadelen van stille verkoop zijn. Tot slot leest u hier hoe u uw woning of bedrijfspand in de stille verkoop kunt aanbieden.
Stille verkoop- wat is dat?

Allereerst informatie over actieve verkoop

Om het verschil tussen actieve verkoop en stille verkoop goed te kunnen begrijpen, is het eerst van belang dat u weet welke stappen er bij de actieve verkoop van uw woning of pand gezet moeten worden. Bij de actieve verkoop van uw woning of pand gaat u allereerst op zoek naar een vastgoedadviseur.
De vastgoedadviseur zorgt ervoor dat het proces van de actieve verkoop goed verloopt. Vervolgens gaat u aan de slag met het maken van de foto’s. Hierna maakt u een beschrijving van de woning of het pand en de omgeving. In sommige gevallen kan het winstgevend zijn om een interieurstylist in te huren die het huis opknapt voor de foto’s en de bezichtigingen. Na het maken van de foto’s en de beschrijving van het pand en de omgeving, komt er een taxateur langs om een taxatie van het pand op te stellen. Op basis hiervan wordt de vraagprijs bepaald.
Tot slot wordt de listing online gezet op websites als Funda of Funda in Business en social media en ontvangt u promotiemateriaal. Dit promotiemateriaal bestaat doorgaans uit een te koop bord voor in de tuin of op het raam en te koop stickers. Hierna is het wachten op afspraken die gemaakt worden voor een bezichtiging. U kunt er ook voor kiezen om een open dag te organiseren waarbij mensen de hele dag de kans krijgen om het pand te bezichtigen.

Stille verkoop: wat is dat precies?

Bij het stil aanbieden van uw woning, bedrijfspand of kavel ontbreekt de marketing en het promotiemateriaal. Bij stille verkoop biedt u de woning niet aan bij het grote publiek, maar aan een actieve en geïnteresseerde doelgroep. Er wordt geen te koop bord bij het pand geplaatst en er wordt alleen geadverteerd op plekken waar u dat wilt. U maakt in eerste instantie ook geen gebruik van websites als Funda of Funda in Business voor het aanbieden van uw woning of pand.
Als u uw pand stil aanbied dan wordt er dus niet actief geadverteerd. In plaats van actieve promotie van de verkoop maakt u gebruik van het netwerk van de vastgoedadviseur. U kunt uw eigen netwerk ook inzetten. Zo kunt u bijvoorbeeld kenbaar maken dat u uw huis of bedrijfspand verkoopt aan mensen waar u van weet dat zij mogelijk geïnteresseerd zijn. Het inzetten van het netwerk van een goede vastgoedadviseur kan ervoor zorgen dat uw pand snel en voor minimaal de vraagprijs wordt verkocht.
Het grootste voordeel van het stil aanbieden van vastgoed is voor velen de privacy. Door het ontbreken van het zichtbare promotiemateriaal heeft u geen last van nieuwsgierige voorbijgangers. Hierdoor blijven er geen mensen bij uw pand stilstaan. U heeft ook geen last van een open dag en bezichtigingen worden enkel op afspraak gepland.

Redenen waarom off-market verkoop interessant kan zijn

Privacy is niet de enige reden waarom het stil aanbieden van vastgoed interessant kan zijn. Off market verkoop is bijvoorbeeld ook geschikt voor mensen die geen haast hebben bij het verkopen van hun pand. Als u bijvoorbeeld nog op zoek bent naar een nieuwe woning of een nieuw bedrijfspand, dan kan stille verkoop ervoor zorgen dat u uw pand niet te snel verkoopt.
Als u een pand verkoopt met een hoge waarde dan kan de stille verkoop ingezet worden als onderdeel van een marketingcampagne. Stel dat er tijdens de stille verkoop geen biedingen binnenkomen waar u tevreden mee bent. Dan is de kans groot dat u desondanks van mond-tot-mond reclame profiteert. Als dit geen biedingen oplevert dan kunt u altijd nog overgaan tot actieve verkoop.
Tot slot zijn er ook mensen die hun pand simpelweg niet op publiekelijk toegankelijke websites willen plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan bekende personen. Tot slot kan stille verkoop uitkomst bieden voor mensen die met gezondheidsproblemen kampen. Bij stille verkoop is er doorgaans meer rust, controle en eenvoud in vergelijking met actieve verkoop. Alles wordt in overeenstemming met de vastgoedadviseur geregeld waardoor er niets mis kan gaan.

Voor- en nadelen van het stil verkopen van vastgoed

De nadelen van stille verkoop zijn inmiddels duidelijk, maar wat zijn de nadelen van stille verkoop? Omdat een promotiecampagne rondom de verkoop ontbreekt, bereikt u een beperkte doelgroep. Alhoewel deze beperkte doelgroep actief op zoek is naar een pand in de stille verkoop, is er geen garantie dat de hoogst mogelijke prijs wordt geboden. Het is dus niet zeker dat u het pand voor de beste prijs verkoopt.
Een ander nadeel van stille verkoop is dat het langer kan duren voordat het pand verkocht is. De aanleiding hiervan is wederom het ontbreken van een promotiecampagne. Is het noodzakelijk dat het pand snel wordt verkocht of neemt u geen genoegen met minder dan de vraagprijs? Dan kunt u starten met stille verkoop en op een later moment overgaan tot actieve verkoop als de gewenste resultaten niet worden behaald.

Wat is stille verkoop huis

Ik ben geïnteresseerd in meer informatie over stille verkoop

Het stil aanbieden van vastgoed is niet alleen interessant voor particuliere verkopers. Ondernemers en investeerders kunnen vastgoed ook in de stille verkoop verkopen. Met hulp van de vastgoed experts van Investment Builders is het off-market aanbieden van vastgoed makkelijker. Ons team bestaat uit vastgoed experts die gezamenlijk ruim 50 jaar ervaring hebben met de stille verkoop van vastgoed proposities.
Bij Investment Builders maakt u gebruik van ons internationale netwerk. Hierdoor kan uw pand of woning snel verkocht worden voor een schappelijke prijs. Bent u op zoek naar vastgoed proposities of wenst u meer informatie over de stille verkoop van vastgoed? Neem nu contact met ons op of meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste aanbod.

Wat is stille verkoop? – FAQ

Op de actieve markt wordt vastgoed actief aangeboden. Een goede promotiestrategie staat centraal, er worden foto’s op openbare websites geplaatst en er worden open dagen georganiseerd om uw pand aan het publiek te presenteren. De kans dat u vastgoed snel verkoopt is op de actieve markt zeer waarschijnlijk zo lang de disbalans tussen vraag en aanbod blijft groeien.

Bij stille verkoop ligt de nadruk op exclusiviteit en privacy. U biedt vastgoed niet aan bij het grote publiek, maar houdt zelf in de hand waar en aan wie de verkoop bekend wordt gemaakt. Neem contact met ons op voor meer informatie over de beste manier van verkopen in uw situatie.

Het aanbod in stille verkoop verschilt per plaats en per dag. De kans is daarom groot dat u op een gegeven moment slaagt op de stille markt. Er is echter geen garantie dat u snel een pand vindt dat aansluit op uw voorkeuren en toekomstvisie. Houd daarom zowel de actieve als de stille markt in de gaten. 

U kunt vastgoed in de stille verkoop vinden op social media, bij ICH en door bijvoorbeeld persoonlijk contact te maken met de vastgoedeigenaar van een pand waar u het oog op heeft laten vallen.

Ja, dat kan. U kunt rechtstreeks contact maken met vastgoedeigenaren om de interesse voor verkoop te peilen. Er bestaan ook social media groepen waarin vastgoed stil wordt aangeboden. 

Ja, stille verkoop is meestal goedkoper, omdat u bespaart op de makelaarskosten. Om het aan- of verkoopproces van vastgoed te begeleiden kunt u echter het beste samenwerken met een goede vastgoedadviseur om onverwachte kosten te voorkomen. 

Ja, het is mogelijk om uw huis te verkopen zonder makelaar. U kunt vastgoed bijvoorbeeld verkopen aan bekenden of familieleden zonder tussenkomst van een makelaar. Heeft u geen ervaring op de vastgoedmarkt? Overweeg dan om de deeldiensten van een adviseur af te nemen, zodat u niet tegen verrassingen aanloopt. 

Ja, dat kan. Door samen te werken met Investment Corporation Holland is het eenvoudig om te investeren in vastgoed. Wij zijn dagelijks bezig met het uitbreiden van ons netwerk aan kopers, verkopers en investeerders, en daar kunt u gebruik van maken. 

Op de stille vastgoedmarkt worden verschillende soorten vastgoed aangeboden. Denk bijvoorbeeld aan woonruimte en seniorenwoningen, maar ook aan bedrijfspanden, zorgvastgoed, hotels en winkelpanden. Op de stille markt kunt u ook terecht voor het kopen en verkopen van bouwgronden.  

Meld je aan bij Investment Corporation Holland en ontvang het laatste aanbod rechtstreeks in uw mailbox. Zo simpel is het om uw zoektocht naar vastgoed op de stille markt te beginnen.